Prestigio MultiPhone PAP5300 DUO
recenze

Prestigio MultiPhone PAP5300 DUO

Velký a levný

Levné telefony s dobrou výbavou méně známých výrobců se už s jistotou zabydlují také na českém trhu. S takovými přichází také kyperské Prestigio, jehož model MultiPhone PAP5300 DUO s velkým 5,3palcovým displejem jsme otestovali. Někde se však šetřilo a uživatel to pocítí. Pojďme se na novinku podívat podrobněji.

Kyperká společnost Prestigio patří mezi ty známější mezi menšími hráči, a to především díky široké škále nabízených přístrojů s nízkou cenovkou, ať už mluvíme o levných tabletech nebo mobilních telefonech. Zařízení od Prestigia, tedy konkrétně mobilní telefony, si nikdy nekladly cíle konkurovat světoznámým výrobcům a jejich TOP smartphonům, stačilo jim oslovit širší skupinu méně náročných uživatelů, které chtějí za své peníze dostat co nejvíce. Menší, i ty větší ústupky se Prestigio MultiPhone PAP5300 DUO snaží vykompenzovat cenou, občas ale nabudete dojmu, že byste si klidně pár set korun připlatili, jen kdyby „to“ telefon zvládal lépe, než jak je tomu teď. To je ale obecná nevýhoda a nešvar střední třídy mobilních telefonů. Pojďme se teď společně podívat na to, jak model PAP5300 DUO obstál v dlouhodobém testování.

Prestigio MultiPhone PAP5300 DUO - oficiální fotografie

Technické parametry Prestigio MultiPhone PAP5300 DUO

Kompletní specifikace
Konstrukce147 × 77 × 9,9 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 5,3" (480 × 854 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 × 2), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Play MSM8225Q, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 203
PaměťRAM: 1,02 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 3:35 hodin
Dostupnostčervenec 2013, 6 000 Kč

Prestigio MultiPhone PAP5300 DUO – videopohled

Vzhled a obsah balení

Jakmile jsme dostali do ruky samotnou krabičku, evokovala v nás trochu vzhledově tu ze stařičkého LG Optimus 3D. Prestigio u barvy krabice vsadil na černou a červenou, která podvědomě evokuje něco luxusního, dráždivého a pozornost vyžadujícího. Vrchní díl krabice je trochu nižší než ten spodní a díky tomu ho i snáze odstraníte.

Obsah balení je na dnešní poměry celkem štědrý, čemuž předem napovídá i hmotnost samotné krabičky. Hned po odklopení vrchního dílu krabice naleznete telefon, který je pro potřeby přepravy zabalen do mléčně zbarveného igelitového pytlíčku. Pod papírovou záklopkou pak naleznete zbylé příslušenství ve formě náhradního krytu s připevněným flipem, který chrání displej před mechanickým poškozením a zároveň ho díky povrchové úpravě leští, dále již standardní datový USB kabel s microUSB koncovkou, zástrčku do zásuvky, která obsahuje diodu signalizující stav nabíjení a jako poslední sluchátka, která jsou pecková a plastová, přesto působí velice luxusním dojmem. Všechno příslušenství je laděno do barvy samotného těla telefonu, v našem případě tedy do bílé, jen sluchátka navíc přidávají červené prvky, které podtrhují celkový hezký design. Nemusíte se bát, nepřijdete ani o nezbytnou dokumentaci ve formě krátkých příruček v několika jazycích a záručního listu.

Obsah standardního balení doplňuje náhradní zadní kryt s flipem.

Design a konstrukce

Jak jsme již zmínili, na testování nám telefon dorazil v bílé barvě, která celkový vzhled telefonu znatelně oživila. Jinak se samozřejmě jedná opět o další velkou placku, která má zaoblené rohy a je vyrobena kompletně z plastu, včetně boční lišty, která se táhne po celém obvodu telefonu – ta se snaží tvářit jako kovová, ale jedná se jenom o lakovaný plast. Příjemně nás ale překvapila kvalita konstrukce, i když je telefon plastový a zadní kryt je výměnný, je telefon příkladně zpracovaný. Nikde nic nevrže, pouze v případě silnějšího zatlačení na vrchní část v oblasti fotoaparátu se sem tam ozve nějaký zvuk, rozhodně se ale nejedná o nic katastrofálního, ba právě naopak, telefon jednoznačně překvapil a mohou mu závidět i mnohdy dražší kousky.

Prestigio MultiPhone PAP5300 DUO v ruce působí masivním dojmem.

Přední straně vévodí obrovský, konkrétně 5,3 palcový displej. Po jeho bocích má navíc telefon už jen minimální rámeček, působí tak velice moderně. Škoda jen toho většího prostoru pod displejem. Tam se nacházejí senzorové klávesy, ty jsou celkem tři a mají pro Prestigio standardně nestandardní rozložení – kontextová klávesa a klávesa se šipkou zpět jsou prohozeny, což mi v prvních pár dnech činilo obrovské problémy. Nad displejem najdete hezky ztvárněnou mřížku sluchátka a také kamerku pro videohovory, vedle které se pak ještě nachází průzor pro integrované senzory, ten je bohužel díky bílé barvě hodně viditelný, ale to je nešvar všech bílých variant mobilních telefonů. Na LED diodu se místo z nepochopitelných důvodů nenašlo, což je velká škoda.

Pohled na Prestigio MultiPhone PAP5300 DUO ze všech stran.

Podíváme se také na boky telefonu. Na levé straně najdeme opět poněkud nestandardně kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti, které je začleněno do ztenčující se linky táhnoucí se po obvodu telefonu, o které jsme již mluvili, což vypadá velice efektně. Nic dalšího zde nehledejte. Na pravé straně téměř nahoře naleznete tlačítko pro vypnutí/zapnutí a samozřejmě také pro uspání telefonu. Na vrchní straně pak naleznete konektor pro microUSB konektor a hned vedle něj se nachází jack konektor pro sluchátka. Spodní strana je holá úplně, pouze na hraně spodního okraje naleznete mikrofon, který je naštěstí poměrně nenápadný.

Teď se ještě na chvíli zastavíme u zadního, respektive u zadních krytů. Na výběr totiž máte mezi dvěma variantami: zadní kryt do kterého je zasazeno flipové pouzdro nebo samostatný zadní kryt. Které řešení nakonec zvolíte, je čistě jenom na vás. Flipové pouzdro je aktivní, což znamená, že může plnit různé úlohy, které mu v nastavení určíte. Při zaklopení může vypnout a uzamknout displej, při odklopení rozsvítit obrazovku a také můžete zaklopením pouzdra ztlumit právě příchozí zvuk hovoru. Opravdu šikovné využití, za které Prestigio chválíme.

Flipové pouzdro je nadstandardní součást základního balení.

Každopádně, kryt je v obou případech plastový s perleťovou úpravou, tudíž na otisky a jemné škrábance velice náchylný. Přibližně uprostřed zadního krytu je vyvedeno výrazné logo a nápis Prestigio o jehož kvalitě raději nebudeme hovořit. Logo se více než cokoli jiného tváří jako kovové, opět jde ale pouze o plast. Ve spodní části naleznete výdech hlasitého reproduktoru a ve vrchní části otvor pro čočku fotoaparátu, která opět vystupuje nad okolní povrch. Vedle ní se nachází dvojice přisvětlovacích LED diod, které se postarají o kvalitnější fotky za naprosté tmy.

Po sejmutí zadního krytu, který je přichycen asi patnácti plastovými nožičkami, naleznete obří baterii s kapacitou 2 100 mAh a slot pro dvě SIM karty – ano, telefon opět nabízí slot pro 2 SIM karty a ty mohou být opět ve standardní velikosti, čili není potřeba ořezávat na micro, potažmo nanoSIM velikost. Ještě vedle si našel místo slot pro paměťové karty microSD. Významnou výhodou je, že jak SIM karty, tak i paměťové karty můžete vyměňovat za chodu bez nutnosti vyjmutí baterie, o celkové použitelnosti si však ještě něco povíme později.

Pod zadním lesklým krytem naleznete obří baterii, sloty SIM karet a slot na paměťovou kartu.

Na závěr si uvedeme konkrétní rozměry zařízení, ty jsou 147 × 77 × 9,9 mm a telefon váží celých 140 gramů. S hmotností problém nemám, díky velké ploše se celková hmotnost rozloží a nemáte tak pocit, že v ruce držíte cihlu. Horší je to s tloušťkou. Ta je sice stále pod jedním centimetrem, tentokrát už ale na hraně. Telefon v ruce působí opravdu masivním dojmem. Nejlepší obrázek si uděláte, jakmile telefon poprvé uchopíte, veškeré další popisy jsou zbytečné. Prestigio MultiPhone PAP5300 rozhodně nemá za cíl aspirovat na nejsubtilnější telefon na trhu, a to ani toho čínského.

Baterie a výdrž

Baterie v telefonu nabízí kapacitu 2 100 mAh. Vzhledem k čtyřjádrovému procesoru a obrovskému displeji to vypadá na pořádný průšvih, realita ale není tak černá. Vzhledem k nízkému rozlišení displeje, o kterém si více povíme v následujícím odstavci, je výdrž vcelku obvyklá. Bez problému tedy dosáhnete na standardní jednodenní výdrž, a ještě večer vám nějaké to procento zbyde, v mém případě se jednalo o rozsah 15 – 20 % zbývající kapacity baterie. To ale samozřejmě není dost na to, aby telefon přečkal byť jen následující dopoledne, proto je každovečerní nabíjení téměř nutností. Nutno ale podotknout, že jsme telefon nijak nešetřili. Odeslána byla si třicítka SMS zpráv, uskutečněny byly hovory o celkové délce asi 40 minut, telefon občas pomáhal s pěší navigací a synchronizace na pozadí nebyly nijak potlačeny. Samozřejmě, čím déle je zapnutá navigace, tím více baterka slábne, není tedy problém telefon naprosto „vyždímat“ během několika hodin.

Výdrž není tak špatná, jak by se mohlo zdát.

Na druhou stranu, pokud budete telefon šetřit, občas vyřídíte nějaký e-mail a odešlete pár zpráv, není problém dostat se na dvoudenní výdrž. Prestigio MultiPhone PAP5300 je ale smartphone, čili jsme pravidelně využívali všech jeho funkcí, pro méně časté používání telefonu na základní úkony vám klidně postačí zařízení s menším a energeticky nenáročnějším displejem. U Prestigia také zamrzí delší čas nabíjecího procesu, než je u smartphonů této kategorie běžné.

Samozřejmě jsme nezapomněli provést naše standardizované testy výdrže. Telefon byl přihlášen pouze s jednou SIM kartou do 3G sítě, streamovali jsme HD video pomocí zabezpečeného Wi-Fi připojení a zvuk byl posílán do standardně dodávaných sluchátek. Jas displeje byl na hodnotě 50 %, stejně jako hlasitost zvuku. Synchronizace na pozadí byly potlačené. Telefon vydržel celkem 5 hodin a 34 minut, což je vcelku průměrný výsledek. Doba nabíjení je opravdu velmi dlouhá, na 80% své kapacity se baterie nabije za 2 hodiny a 34 minut, na 100% budete čekat celkem 3 hodiny a 35 minut.

Zvuk

Hned za začátku musím zklamat všechny hudební nadšence, toto zřejmě nebude telefon přímo pro vás. Proč? Kvalita hlasitého reproduktoru je poměrně špatná, zvuk je dost plechový a vaše oblíbené písničky se tak změní v coververzi v podání Prestigia. Ani integrovaný ekvalizér na této skutečnosti nic nezměnil. Doufejme, že zvukovou stránku alespoň částečně vylepší brzká aktualizace a že se tedy jedná pouze o softwarový problém. Na druhou stranu hlasitost je na opravdu špičkové úrovni a přeslechnout příchozí oznámení notifikace nebo hovoru je prakticky nemožné.

Dodávaná sluchátka se tváří jako „něco víc“ a vlastně oprávněně. U testovaných telefonů čínských značek jsme často nuceni hodnotit prakticky nehodnotitelné, Prestigio u svého modelu PAP5300 však přibalilo kvalitnější špuntové alternativy, které v uších drží lépe, než obyčejné pecky. I když, jak komu, náhradní velikosti špuntů v balení nehledejte. Disponují také mikrofonem, takže není problém využít je i pro hovory. Tím hlavním aspektem je ale výsledná kvalita. Ta je nad očekávání. Zázraky nečekejte, ale po předchozích zkušenostech jsme byli příjemně překvapeni. Zvuk je čistý, potěší kvalitní podání basů i výšek. Samozřejmě můžete díky 3,5 milimetrovému jack konektoru připojit i vaše oblíbená sluchátka, potom je poslech hudby opět úplně jiný zážitek a uspokojí většinu uživatelů.

Displej

Výrobce si o displeji samozřejmě myslí jen to nejlepší. Náležitě upozorňuje na velikost úhlopříčky (již zmíněných 5,3 palce) rovnou na krabici. Na krabici ale nenajdeme informaci o rozlišení, a to zcela záměrně. Prestigio na takto obrovský displej s celkovými rozměry 117 × 66 mm totiž použilo obyčejný TFT LCD displej s rozlišením 480 × 854 pixelů. A to je opravdu hodně, hodně málo. Pozorovací úhly jsou slabé, celkový jas by mohl být ještě o několik stupňů vyšší a celý displej je jakoby zahalen mlhou. Bohužel, v tomto případě nemůžeme chválit. Displej měl být hlavní devízou tohoto tabletofonu, ale bohužel se jeví jako nejhorší část a největší slabina. Téměř při každé příležitosti jsou viditelné jednotlivé pixely, nejmarkantnější je to asi na tmavých předinstalovaných tapetách. Výsledná jemnost 185 PPI hovoří sama za sebe.

Displej není silným článkem tohoto tabletofonu.

Je škoda, že hlavní škrt se týkal zrovna displeje. Kdyby Prestigio sáhlo po HD panelu, což je mimochodem podle našeho názoru pro takto velký displej minimum, neměli bychom žádné výtky, protože se nejedná o žádný TOP smartphone, aby musel nabízet FullHD. Takto se jedná o celkem povedený telefon, který ovšem nabízí velice špatný zobrazovací panel. Kvůli displeji si tak Prestigio rozhodně nekupujte. Přitom z minulosti víme, že Prestigio lepší displeje umí, ukázalo to například u nedávno testovaného modelu MultiPhone PAP5044 DUO.

Hardware a prostředí

O dostatečný výkon se postaral čtyřjádrový procesor Qualcomm MSM8225Q, který je taktovaný na 1,2 GHz a sekunduje mu 1 GB operační paměti RAM. Po prvním spuštění vám zůstane zhruba 600 MB, a to je dostatečná hodnota. Samozřejmě, nezlobili bychom se za dvojnásobek, opět si ale musíme uvědomit v jaké cenové kategorii se pohybujeme. Zamrzí trochu starší typ výrobní technologie procesoru, konkrétně 45nm. Uživatelská paměť se zastavila na 4 GB, a to je bohužel v dnešní době několikagigabitových aplikací málo. Po prvním spuštění máte k dispozici zhruba 1,4 GB, zbytek zabírá systém a předinstalované aplikace, většinu z nich ale můžete ihned vymazat. Opět tedy platí pravidlo - pokud aplikace nepůjde nainstalovat na paměťovou kartu, máte smůlu. Slotem na paměťové karty telefon naštěstí disponuje (microSD), čili není problém rozšířit paměť o dalších až 32 GB. Ne všechny aplikace bohužel šlo na paměťovou kartu přesunout. Potěší možnost výměny microSD karty za chodu telefonu.

Co se týče plynulosti, nemáme žádné výhrady. Telefon se nezasekává, animace jsou plynulé a vše funguje až nad očekávání dobře. Samozřejmě jen do té doby, než si telefon začne stěžovat na málo volné paměti. Prestigio ale nebudeme pouze chválit, občas se nám totiž stalo, že se některé aplikace zaseknou. Konkrétně máme na mysli Google Play, u něhož byly tyto záseky nejmarkantnější. Naštěstí se ale nejedná o velký problém, stačí pár vteřin počkat a telefon funguje dál, na samovolné restarty jsme za celou dobu testování nenarazili. Na závěr hodnocení hardwaru se ještě můžete podívat, jak si telefon vedl v různých typech benchmarků.

Výsledky benchmark testů.

Prostředí telefonu obstarává známý Android ve starší verzi 4.1.2. Jak to bude s případnými aktualizacemi, zatím není jisté, buďme tedy rádi za to, co momentálně telefon nabízí. Žádné překvapení ale nečekejte, Prestigio sáhlo po téměř čistém a syrovém Androidu, ve kterém naleznete pouze několik drobností od Prestigia navíc, o těch ale až později. Jak jsem již zmínil, jelikož se prostředí nemusí potýkat s žádnou na výkon náročnou uživatelskou nadstavbou, je pohyb v něm rychlý a bez jakýchkoliv záseků. Za to Prestigio rozhodně chválíme, animace ani rychlé posouvání stránek telefonu nedělají sebemenší problém.

Prostředí telefonu

Zaměříme se také na předinstalované aplikace. Hned po spuštění telefonu vám Prestigio nabídne paletu aplikací, které můžete rovnou nainstalovat a pár dalších, které můžete stáhnout. Jedná se o opravdu velmi rozsáhlý seznam aplikací, proto raději přikládáme screenshoty, na kterých si celý proces aktivace nového Prestigia můžete prohlédnout. Aplikace samozřejmě instalovat ani stahovat nemusíte, a pokud si nechcete v telefonu zabírat zbytečně místo, jednoduše tento krok přeskočíte. Vybrat si můžete také pouze některé z nich. Je fajn, že vás Prestigio nenutí stahovat to, co nechcete. Z doplňkově doinstalovatelných aplikací potěší 90 denní zkušební verze navigačního programu Navitel Navigator, která funguje bez problémů.

Postup aktivace a stažení doplňkových aplikací krok za krokem.

Samozřejmě nechybí i paleta již předinstalovaných aplikací, které nemusíte ani stahovat, ani instalovat, ty jsou ovšem pouze základní, tak jak je najdete v naprosto čistém Androidu. Co potěší je implementace lišty s rychlými přepínači. Tato lišta je posuvná a nabízí celkem 3 stránky, na kterých naleznete opravdu vše potřebné. Za tento způsob vyřešení rychlých přepínačů Prestigio chválíme.

Také notifikační lišta je stejná, jak ji známe z ostatních Androidů. Přepínači na vrchní straně vymažete zmeškané události nebo se dostanete do nastavení. Základních obrazovek máte k dispozici celkem 5, jejich kompletní přehled po prvním spuštění (včetně všech nainstalovaných aplikací s předchozího kroku) je k nahlédnutí na následujících screenshotech.

Rozestavení základních obrazovek a ukázka rychlých přepínačů.

Když čeština není dostatečně „cool“

Pár slov věnujeme i (ne)počeštění telefonu, občas lze totiž narazit na zajímavé perličky. Problém je znatelný téměř všude, ale spíš než celý problém popisovat, podívejte se na ukázkové screenshoty, které řeknou více. U telefonu této cenové kategorie je to možná ještě pochopitelné, každopádně stávat by se to nemělo, Prestigio si možná mělo dát trochu více práce a vše pečlivě zkontrolovat.

Tak jak to tedy chcete?

Fotoaparát a videokamera

Ještě než se podíváme na kvalitu pořízených fotografií, zaměříme se na umístění čočky fotoaparátu. Ta je, jak je v dnešní době zvykem, bohužel znatelně vystouplá nad okolní povrch telefonu. Mechanickému poškození se bude snažit zabránit plastový výlisek, který vystupuje ještě desetinku milimetru nad samotnou čočku, přesto časem nějakému škrábanci nezabráníte, a to se velmi negativně podepíše na kvalitě výsledných fotografií.

A ta bohužel i bez poškození krycího skla čočky není úplně dobrá. Fotoaparát samotný nabízí slušné rozlišení, konkrétně 8 Mpx. Sekunduje mu dvojí přisvětlovací LED dioda a zařízení samozřejmě disponuje autofokusem. Papírově to vypadá dobře, opak je ale pravdou, stejně jako u nedávno recenzovaného Prestigia MultiPhone PAP5044 DUO. I zde by pomohla aktualizace systému, stejně jako u špatné produkce hlasitého reproduktoru. Fotografie jsou místy přepálené a neostré. Vše zachraňuje poměrně věrné podání barev. Ve zhoršených světelných podmínkách však nepomůže ani výkonná LED dioda, s ubývajícím světlem klesá i kvalita výsledných fotografií. Pořídit kvalitní a ostrý snímek může chvíli trvat, zvláště pak lidem, kteří nemají moc pevný úchop. Od fotoaparátu tedy žádné zázraky nečekejte, jedná se spíše o povinnou součást standardní výbavy.

Ukázkové fotografie

Prestigio zvolilo poměrně silnou kompresi fotografií, bohužel se kvalita výsledných snímků nedá označit jako uspokojivá. Výsledné snímky hovoří sami za sebe. Prostředí aplikace je povedené a přehledné, vše máte na očích.

Prestigio MultiPhone PAP5300 DUO (testovací video) – 720p, exteriér

Prestigio MultiPhone PAP5300 DUO dokáže samozřejmě nahrávat také video a to hned v několika různých rozlišení (konkrétně QCIF, QVGA, CIF, WQVGA, VGA, WVGA, FWVGA, SD 480p a HD 720p). Tím nejvyšším rozlišením je tedy HD (720p), na FullHD se bohužel nedostalo. Nastavit můžete také některý z barevných efektů, vyvážení bílé a zapnutí/vypnutí LED diody po čas nahrávání videa. Kvalitu videa můžete posoudit sami na následujícím ukázkovém příkladu.

Multimediální funkce

Pokud vás přestane bavit focení a natáčení videí, můžete vyzkoušet předinstalované hry. Těch je hned několik, konkrétně se jedná o tyto herní tituly: Pasiáns, Block Breaker 3, Chess Free, Cross Me, Einstein HD a karetní hra UNO. U většiny z vyjmenovaných her je nejprve nutné stáhnout dodatečná data pomocí Wi-Fi, v telefonu tak najdete pouze jejich zástupce - je na to dobré myslet dříve, než se do samotného hraní pustíte. Další hry (jak ty placené, tak i ty zdarma) samozřejmě můžete doinstalovat z Google Play. Kvalita herního zážitku je na dobré úrovni, telefon zvládá i náročnější 3D tituly jakým je například hra Asphalt, občas je ale znát menší zaškobrtnutí. Někdy nejde hra spustit vůbec, což je dáno nedostatečnou optimalizací.

Využít můžete také integrované rádio s RDS, sluchátka se rázem promění v anténu. Prostředí rádia je primitivní, ale poslouží dobře, můžete ale samozřejmě doinstalovat další aplikace pro poslech on-line rádiového rozhlasu.

Dlouhou chvíli můžete zahnat také přehrávačem hudby, který je zde dokonce ve dvojím vydání. Najdeme zde jak standardně dodávaný přehrávač hudby pro telefony Android tak také aplikaci Hudba Play od Google. Jaký z nich budete využívat primárně je čistě na vás, aplikace Hudba Play nabídne navíc poměrně kvalitní ekvalizér hudby a různé další vychytávky, umí však zejména spouštět vaši zakoupenou hudbu v cloudu, případně streamovat veškerou hudbu, kterou má Google v nabídce. Pustit si můžete také váš oblíbený seriál či film, díky nízkému rozlišení displeje se však nejedná o kdoví jak kvalitní zážitek, možnost tady ale samozřejmě je.

Telefonní funkce a dualSIM

Ať už telefon nabízí cokoliv, jeho primární funkce zůstává už po dlouhá léta stejná: volání a psaní krátkých textových zpráv. V tomto ohledu nemá Prestigio téměř žádný problém. Prostředí aplikace pro volání odpovídá neupravené verzi Androidu. Kontakty jsou řazeny dle jména nebo příjmení. Mohou být obohaceny obrázkem. Pokud je kontakt provázán s Google účtem, ihned vidíte, zda je dotyčný online. Přidávat můžete několik čísel, adres i elektronických adres. Kontakty můžete samozřejmě synchronizovat také s Facebookem.

Telefonní aplikace

Jak už jsem několikrát avizoval, Prestigio MultiPhone PAP5300 DUO přináší podporu dualSIM. To je v poslední době vyhledávaná vlastnost mobilních telefonů, a oprávněně. Samozřejmě můžete být na příjmu s oběma čísly zároveň, bez toho by celé řešení postrádalo smysl. Sloty naleznete pod zadním krytem a můžete je vyměňovat i za chodu zařízení. Bohužel, zde se dostáváme k jedinému, ale zato zásadnímu problému v oblasti telefonních funkcí. Přímo za chodu karty vyměnit můžete, pro její správné načtení je však potřeba telefon vypnout a znovu zapnout, nebo zkrátka restartovat. Nevíme, jestli se jedná o softwarovou chybu nebo je telefon zkrátka takto nastaven, každopádně je to tak. Například nedávno recenzovaný Alcatel One Touch Scribe HD uměl načíst kartu klidně několikrát za sebou bez nutnosti restartu. Jediné štěstí je, že karty asi moc často měnit nebudete.

Nastavení dualSIM

Prestigio si na správu SIM karet připravilo speciální položku přímo v nastavení telefonu. Ta je pojmenovaná Dual SIM settings, v tomto nastavení si můžete zvolit, jaká SIM karta bude plnit funkci primární karty a jaká bude tím pádem sekundární. Nastavit si můžete také datové přenosy pro jednotlivé SIM karty. Pokud telefonujete z první SIM karty, je funkce druhé omezena a volanému se ozve hláška o nedostupnosti. Pokud jste na internetu pomocí datových sítí na jedné SIM kartě, druhá je klasicky dostupná, pokud hovor zvednete, načítání internetové stránky se pozastaví a po ukončení hovoru můžete v prohlížení pokračovat. Rozdíl mezi kvalitou hovorů není žádný, zvuk je vždy čistý a ani volající si na žádné konkrétní problémy nestěžovali. Také příjem signálu je na velice dobré úrovni, tam kde ostatní testovací telefony hlásily 2, maximálně 3 čárky z 5 možných, Prestigio se chlubilo plným příjmem.

Zprávy a e-mail

Zapomenout nesmíme ani na SMS zprávy a e-mailovou poštu. Klávesnici si můžete vybrat ze dvou možností, konkrétně tu klasickou, která je součástí všech telefonů s operačním systémem Android, tak také tu standardně dodávanou od Prestigiem (Prestigio Keys), která nabízí více možností, ale na druhou stranu působí poněkud přeplácaným dojmem. Užší jsou také „chlívky“ pro písmenka. Doinstalovat můžete i některou z mnoha desítek alternativ, které naleznete na Google Play. K primární aplikaci pro psaní zpráv nemám výtky, rychlost je bezproblémová, jen zřídka kdy se trochu zadrhne. Jinak vše funguje tak, jak má a jak byste u podobného telefonu očekávali. To samé platí pro aplikaci Gmail, která pracuje jako vždy skvěle. Díky obrovskému displeji je psaní opravdu pohodlnou záležitostí.

Aplikace zprávy, varianty klávesnicí a aplikace Gmail.

Navigace

Integrovaný GPS využívá interní aplikaci Mapy společně s Google Navigací a bonusu v podobě již zmiňované a časově omezené licence na aplikaci Navitel Navigator. Část mapových podkladů v aplikaci Mapy si opět můžete stáhnout do zařízení pro pozdější off-line prohlížení, na tom se nic nemění. Celkově jsou ale integrované Mapy založené na on-line komunikaci se servery, bez vyššího datového limitu se tedy neobejdete. Fixace satelitů je otázkou pár vteřin, zvláště pak za asistence aGPS. Vaše poloha se na displeji telefonu zobrazí přibližně do 30 vteřin, v husté městské zástavbě počítejte maximálně s 1 - 2 minutami, stejně jako v případě zakázaných datových přenosů na otevřeném prostranství.

Mapy a Navitel Navigator s licencí na 90 dní.

Aplikace Navitel Navigator nabízí 90 denní licenci na vyzkoušení. Kvalita mapových podkladů je na dobré úrovni, stejně jako kvalita hlasové navigace. Obojí je možno stáhnout do telefonu za pomocí Wi-Fi a následně aplikaci využívat v off-line režimu a ušetřit tak za datové přenosy. Kvalita samotného prostředí ale již tak skvělá není, prostředí je poměrně nepřehledné a hlavně pomalé, procházení map dává Prestigiu pořádně zabrat. Po skončení licence si můžete aplikaci zakoupit nebo využít služeb jiného zpoplatněného navigačního softwaru. Samozřejmě jsou k dispozici také klasické Google Mapy, pro jejichž používání však musíte být on-line, což platí hlavně pro navigaci.

V krátkosti se samozřejmě podíváme také na datovou výbavu telefonu. Ta zahrnuje jak základní GPRS, EDGE tak i sítě HSPA. Samozřejmostí je pak Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetooth ve verzi 4.0. Znovu oblíbený infraport nečekejte, stejně jako NFC či dokonce LTE, v této cenové kategorii se ale není čemu divit.

Vybrat si můžete mezi standardním androidím prohlížečem a Google Chrome.

Prestigio si pro nás přichystalo standardně předinstalovaný androidí prohlížeč, který je velice rychlý a stabilní, ale také si můžete zvolit při aktivaci zařízení stažení Google Chrome (viz kapitola hardware a prostředí). Prohlížení internetu je díky obrovskému displeji a vysokému výkonu velice pohodlné a návykové, škoda jen toho rozlišení. V případě používání oblíbeného Google Chrome narazíte na menší problémy, prohlížeč se občas sekne, občas zamrzne, stále se ovšem jedná o skvělou alternativu. V případě Chromu potěší lepší provázanost a možnost synchronizace, která funguje na jedničku. Co si nakonec vyberete je čistě jenom na vás, skvěle použitelné jsou oba prohlížeče, navíc si můžete vybrat z mnoha dalších, které jsou na Google Play dostupné.

Závěrečné zhodnocení a konkurence

Co říci závěrem? Prestigio MultiPhone PAP5300 DUO není špatný telefon, kvůli několika nedodělkům a ústupkům se však celkový pohled na zařízení trochu mění směrem k horšímu. Špatný displej a fotoaparát, problémy při výměně SIM karet za běhu zařízení, méně kvalitní hlasitý reproduktor, malá uživatelská paměť a ne příliš exkluzivní vzhled, na to vše se musíte před samotným nákupem připravit.

Jak se líbí Prestigio MultiPhone PAP5300 DUO vám?

Na druhou stranu tu máme nadstandardní příslušenství, skvěle odladěný operační systém (i když v jeho starší verzi, což také zamrzí), dostatečný výkon, příkladně zpracovanou konstrukci a v neposlední řadě velmi příjemnou cenovku. Závěrečné doporučení jestli koupit nebo ne je docela obtížné, každopádně, pokud si nebudete Prestigio kupovat hlavně kvůli kvalitám displeje a nejste náročným uživatelem, můžeme telefon doporučit. Výkonnostně se nejedná o žádné ořezávátko a dokážu si představit, že někomu špatné rozlišení nakonec ani vadit nebude, jde spíše o zvyk. Telefon bychom ale nedoporučovali uživatelům, kteří instalují mnoho objemově náročných aplikací. Ano, je tu možnost přenesení na paměťovou kartu, ale i tak se jedná o svazující fakt a řada aplikací a her jednoduše zůstává pouze na vnitřní paměti nebo si do ní ukládá některé základní soubory. Všem ostatním uživatelům bychom však případný nákup nevymlouvali, zvláště pak když uvážíme, za jakou částku MultiPhone PAP5300 DUO můžete pořídit.

Konkurence

Hlavním konkurentem by se mohl stát telefon z vlastních řad, konkrétně model MultiPhone PAP5044 DUO, který je zhruba o 500 Kč dražší. Nabízí menší úhlopříčku displeje (rovných 5 palců), na druhou stranu nabídne kvalitnější HD zobrazovací panel. Nepřijdete o podporu dualSIM, ani o nadstandardní příslušenství ve formě flipového krytu. Celkově je nabídka funkcí velmi podobná, zde rozhodne především potřeba větší úhlopříčky displeje.

Prestigio MultiPhone PAP5044 DUO - soupeř z vlastní stáje

Dalším konkurentem je Alcatel One Touch Scribe HD. Ten totiž nabízí velmi podobnou výbavu, jen displej je o 3 desetiny palce menší. Cena Alcatelu je zhruba o 1 000 Kč vyšší, v tomto případě si připlatíte za kvalitnější rozlišení displeje a nadstandardní příslušenství ve formě samostatného kapacitního stylusu a magnetického flipu. Ten ale Prestigio nabízí jako součást zadního krytu, záleží tedy na vás, jaká forma provázanosti se zařízením vám vyhovuje více. Alcatel seženete ve vícero barevných provedení zadního krytu a nabízí také subjektivně lepší vzhled, stejně tak fotoaparát a výstup hlasitého reproduktoru. Celková odladěnost je také na velice dobré úrovni. Výdrž obou telefonů je zhruba srovnatelná a nepřijdete ani o podporu dualSIM.

Alcatel One Touch Scribe HD

Zajímavým konkurentem může být i novinka od LG, Optimus L9 II. Ten nabídne lepší, ale jen 4,7” HD displej a také vyšší hodnotu interní paměti, konkrétně 8 GB. Ta se bude dozajista hodit na instalaci velikostně náročných aplikací. Celkový design novinky je opět subjektivně mnohem lepší, vypadá moderněji. Fotoaparát je taktéž o třídu lepší, i když také nijak neoslní. Cena je opět o 1 000 Kč vyšší a v balení nenaleznete ani žádné nadstandardní příslušenství. Rozhodnutí je tedy na vás a v tomto souboji budou hrát roli zejména sympatie k dané značce a nutnost/nepotřebnost dualSIM. Tím totiž LG nedisponuje.

LG Optimus L9 II

Alternativou s operačním systémem Windows Phone může být například Samsung Galaxy Ativ S. Ten nabízí shodnou úhlopříčku displeje jako LG, kvalitnější fotoaparát a lepší výdrž baterie. Stejně jako LG se ale prodává jen ve variantě s jedním slotem pro kartu SIM. Cenově jsou na tom obě zařízení srovnatelně, což je docela zajímavé, jelikož v době začátku prodeje Samsungu byla jeho cenovka vysoko nad hranicí 10 000 Kč.

Samsung ATIV S

Pokud nechcete Windows Phone 8 od Samsungu, můžete se zaměřit na novinku od Nokie, konkrétně na model Lumia 625. Ta opět zaujme množstvím barevných variant zadního krytu, stejně jako Alcatel One Touch Scribe HD. Displej nabízí úhlopříčku 4,7 palce a nabízí podobně špatné rozlišení jako Prestigio, konkrétně 800 × 480 pixelů. Naopak potěší nadstandardní aplikace přímo od Nokie, například off-line navigace včetně mapových podkladů zdarma. Nadstandardní příslušenství nebo slot pro dvě SIM karty ale nečekejte, tady platíte hlavně za značku. Lumii 625 pořídíte za 6 999 Kč. nižší rozlišení a pro někoho to může být problém. Lumii 625 pořídíte za 6 999 Kč.

Nokia Lumia 625
prestigio-multiphone-pap5300-duo
Klady
  • cena
  • dualSIM
  • kvalita dodávaných sluchátek
  • kryt s flipem součástí základního balení
  • kapacita baterie
  • odladěnost a rychlost prostředí
Zápory
  • nedostatečná uživatelská paměť
  • kvalita hlasitého reproduktoru
  • občasné systémové bugy
  • rozlišení displeje
  • vyšší tloušťka zařízení
  • schází notifikační dioda
  • místy špatné nebo chybějící počeštění
Diskuze ke článku
marcel
Opravdu pro nenáročného uživatele,naprosto zbytečné čtyřjádro o nízkém taktu.To raději rychlé dvoujádro a to GPU je špatný vtip..opravdu pro toho,kdo chce mít za co nejmíň peněz velkou placku.To rozhodně sáhněte po Optimus L9 II a připlaťte 1000kč a dostanete ne o kousek,ale o level lepší telefon
Max
Pěkná recenze...ale (nechci být hnidopich) čočka fotoaparátu je krytá plastovým plíškem (slovo plíšek je zdrobnělina slova PLECH ), tudíž to nemůže být plast ;-) Ale to je jen tak btw.
petr
Až na to, že recenzovaný telefon cílí především na zájemce o dualsim s velkým displejem, ani jedno Optimus L9 II nesplňuje.
maser
Očekával bych cenu tak do 5000,-, ale špatný mi nepřijde. Ten chipset, byť používající starší výrobní technologii, dává obvykle v Antutu přes 11000 bodů. Je jasné, že recenzenti srovnávají se špičkou a například v recenzi zmiňovaný Samsung Galaxy Mega 6.3 stojí 2x tolik než tohle.

Škoda, že nebylo zmíněno kvalitní GPS, díky kterému bych si tento telefon dokázal představit jako navigaci do auta.
2 SIM klasické velikosti se hodí, když nechcete ořezávat služební SIM.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze