Nokia Lumia 625
recenze

Nokia Lumia 625

Střední třída s WP8 a obřím displejem

S Nokií Lumií 625, která právě vstupuje na český trh, vyplňuje finský výrobce další část segmentu, kde zatím nebyl přítomen. Cílí na zákazníky, kteří hledají telefon s velkým displejem a ještě přijatelnými rozměry, to vše za zajímavou cenu. Kromě 4,7" displeje nabízí výbavu střední třídy. Škoda jen, že je dražší než Lumia 820.

V portfoliu Nokie nahrazuje nová Lumia 625, která byla představena na konci července, relativně novou Lumii 720. Alespoň tedy dle vyjádření Nokie. Ta sice nabídla solidní výbavu a výkon a špičkový fotoaparát, ale výrobce jí sám vykopal hrob tím, že startovací cenu nasadil příliš vysoko. Paradoxně tak Lumia 720 v době svého uvedení stála víc, než za kolik se v té době již prodávala vyšší Lumia 820. A i v tomto ohledu se historie opakuje. Cena Lumie 820, která je téměř ve všech ohledech lepší než Lumia 625, spadla tak nízko, že je levnější než Lumia 625 při svém startu.

Oficiální snímky Nokia Lumia 625

Přestože je co do výbavy i číselného označení Lumia 625 třetí nejnižší model v produktové řadě Nokie, má jedno nej. Před ní byla pro Lumie maximum velikost displeje 4,5", což tento telefon překonává ještě o dvě desetiny palce a má tak větší displej, než vlajkové lodě Lumia 920, 925 a 1020.

Technické parametry Nokia Lumia 625

Kompletní specifikace
Konstrukce133,3 × 72,3 × 9,2 mm, 159 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8930, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:18 hodin
Dostupnostzáří 2013,

Obsah prodejního balení

  • mobilní telefon
  • nabíječka
  • datový kabel
  • pecková sluchátka s mikrofonem
  • návod

Design a zpracování

Velký displej si logicky vyžádal i větší rozměry telefonu. Novinka narostla na 133,3 × 72,3 × 9,2 milimetrů a hmotnost se vyšplhala na 159 gramů. Přesto se však telefon díky zaobleným bokům dobře drží v ruce.

Tak jak je u řady Lumia dobrým zvykem, použila Nokia na zadní kryt telefonu barevný polykarbonát. My jsme měli na test bílou variantu, která vypadá vcelku solidně a usedle. Není tak ale extravagantní a hravá jako barevnější verze. Konstrukcí se podobá Lumii 620. Také zde je zadní kryt vaničkou, která tvoří nejen zadní stranu, ale i boky telefonu. Dílenské zpracování je na velmi dobré úrovni. Vše drží, jak má a nikde nic nevrže.

Nokia Lumia 625 – videopohled

Hardware

Po hardwarové stránce nabízí Lumia 625 dvoujádrový procesor Qualcomm S4 Plus taktovaný na 1,2 GHz, který doplňuje 512 MB RAM. Sice bychom čekali, když už se Nokia rozhodla jít do smartphonu s tak velkým displejem, dvojnásobnou kapacitu, ale při běžném používání jsem se nesetkal s jediným zaškobrtnutím, Windows Phone pro plynulý a spolehlivý běh více nepotřebuji. Vše funguje zcela plynule. Aplikací, které pro svůj chod vyžadují alespoň 1 GB RAM, je navíc stále naprosté minimum, a většinou se jedná pouze o nejnáročnější hry.

Interní paměť má velikost 8 GB s podporou paměťových karet microSDXC do kapacity 64 GB. Na paměťovou kartu si můžete ukládat multimediální obsah a mapy, ale aplikace můžete mít pouze v interní paměti. V praxi jsem se ale nesetkal s nedostatkem místa. Součástí aktualizace Amber, na které Lumia 625 běží, je i aplikace Storage Check, která nabízí detailní správu úložiště, včetně mazání "Jiného" obsahu a možnosti přesouvat mapové podklady na paměťovou kartu.

Baterie a výdrž

Nokia Lumia 625 je obdařena Li-Ion baterii s kapacitou 2000 mAh, která papírově slibuje výdrž až 90 hodin při přehrávání hudby a bezmála 7 hodin přehrávání videa. Je škoda, že baterie není, přestože má Lumia 625 snímatelný zadní kryt, uživatelsky vyměnitelná.

Tato kapacita se může zdát vzhledem k velikosti displeje celkem malá. Na druhou stranu má displej nízké rozlišení, takže ve finále by tak mohla být výdrž vcelku slušná. Ani při intenzivním používání vás nenechá ve štychu a vydrží alespoň do večera. Při běžném používání, které zahrnovalo i synchronizace přes mobilní data i Wi-Fi, vydrží telefon i déle než dva dny.

Provedl jsem také standardizovaný test výdrže. Během tohoto testu byla Lumia 625 přihlášena do sítě a připojena k zabezpečené Wi-Fi. V přehrávači se přitom streamovalo online video v kvalitě 720p. Na telefonu byl nastaven jas na 50 procent a na 50 procent byla nastavena i hlasitost na připojených dodávaných sluchátkách. Telefon se vypnul po 5 hodinách a 40 minutách, což je výrazně lepší výsledek než třeba u Lumie 720, které má stejně velkou kapacitu akumulátoru, menší displej a vypnula se po 4 hodinách a 16 minutách.

Otestoval jsem také rychlost nabíjení. Za hodinu se telefon nabil na 46 procent, na 80 procent kapacity baterie mu to trvalo 1 hodinu a 44 minut. Zcela nabitý pak byl po 2 hodinách a 16 minutách.

Displej

Jak již bylo řečeno výše, hlavním tahákem Lumie 625 je displej s úhlopříčkou 4,7“. Velikost však není vše a Lumia 625 trochu ztrácí u rozlišení. Standard nižších modelů s Windows Phone 800×480 pixelů je přece jen v tomto případě docela málo a dává to vcelku podprůměrnou hustotu pixelů 199 ppi. V praxi je ale s hrubším rastrem menší problém než jsme čekali. Pixely jsou sice při zevrubném zkoumání patrné, ale při běžném používání to cílová skupina uživatelů asi nebude vnímat jako problém. Hodně tomu napomáhá i graficky jednodušší uživatelské prostředí proti Androidu.

Displej je typu TFT IPS, takže se můžete těšit na přirozeně vypadající barvy a celkem široké pozorovací úhly. Co bych displeji vytkl spíše než nižší rozlišení je jeho lesklost. Ve zhasnutém stavu tvoří takřka dokonalé zrcátko a jeho povrch je úplným magnetem na otisky prstů, které jsou navíc na něm dobře vidět. Kvůli lesklosti displeje jsem se obával, jak na tom bude na přímém slunci a byl jsem příjemně překvapen. I automatická úprava jasu v tomto případě zafungovala, jak má, a displej byl, byť to nebylo úplně dokonalé, čitelný. Při manuálním nastavení nejvyššího jasu byl výsledek ještě o něco lepší.

Zvuk

Zvuk telefonu mě příjemně překvapil, a to i z hlasitého reproduktoru. Přece jen však lepší zvukový projev však nabídnou až sluchátka. Už ta dodávaná s telefonem jsou vcelku kvalitní. V případě cizích pak záleží, jak kvalitní sluchátka použijete. Zvuk je z mého subjektivního názoru hezky prokreslený a není plochý.

Pro další vylepšení zvuku nabízí Lumia 625 ekvalizér, který však bohužel není přístupný z přehrávače a musíte za ním do nastavení. Navíc funguje pouze s připojenými sluchátky. Můžete si v něm nastavit parametry zvuku podle sebe tahem prstu na jednotlivých sloupců nebo využít některou ze 17 předvoleb.

Z dalších vylepšení je zde Dolby Headphone, kterou jsem již kritizoval v recenzi Lumie 720. Spíše než za pomoc jí považuji pouze za marketingový trik, který kvalitě zvuku nijak neprospívá. Další funkcí je pak Vyvážení hlasitosti, které nastaví stejnou hlasitost přehrávání pro všechny hudební a video stopy.

Uživatelské prostředí

Nokia Lumia 625 běží na operačním systému Windows Phone 8. Vzhledem k tomu, že Microsoft neumožňuje tak masivní zásahy do uživatelského prostředí, jako je tomu u Androidu, podobají se smartphony s Windows Phone po uživatelské stránce jako vejce vejci a jedinými rozdíly pak bývají bonusové aplikace, které si přidávají jednotliví výrobci. Do značné míry tak zopakuji to, co již bylo řečeno v recenzích ostatních Lumií s Windows Phone 8.

Stiskem vypínače na pravém boku telefon zamknete, opakovaným stiskem se objeví zamykací obrazovka, na které se mohou zobrazovat podrobné informace o jedné službě, například z kalendáře, a kromě toho si můžete nastavit dalších pět aplikací pro rychlé zobrazení informací o stavu. Stejně to funguje i u Windows 8.

Jako pozadí si můžete nastavit buď vlastní libovolný obrázek nebo se vám zde každý den měnit obrázek z Bingu, zobrazovat fotografie z Facebooku a podobně. V obchodě ale naleznete další aplikace, které podporují i funkci zamykací obrazovky a můžete si tak nastavit i další, například předpověď počasí, zpravodajství a podobně. Tuto funkci si dokonce Microsoft nechal patentovat.

Domácí obrazovka je u Windows Phone založena na nekonečném proudu dlaždic, které mohou být tzv. "živé" a dynamicky měnit zobrazované informace, čímž do značné míry nahrazují i widgety. Na výběr máte ze tří velikostí. Kromě základního velkého čtverce, který zabírá polovinu šířky obrazovky, máte na výběr obdélník, který je široký jako dva velké čtverce a zabírá celou šířku displeje. Třetím typem je, pak malý čtverec, který zabírá čtvrtinu velkého čtverce a vejde se na něj většinou pouze ikona.

Přestože tento proud dlaždic zaplňuje celou plochu displeje, nechybí ani zde široké možnosti personalizace. V nastavení naleznete 21 různých barev dlaždic, včetně takových barev jako je limetková, tyrkysová nebo růžová. Mimo si u všech barev dlaždic můžete vybrat, zda chcete pozadí systému černé s bílým fontem nebo naopak bílé s černým fontem.

Tahem prstu zprava doleva se dostanete do menu. To je tvořeno vertikálním seznamem řazeným podle abecedy. Toto řazení není možné změnit, což je celkem škoda. Alespoň se však při překročení určité meze automaticky rozseká do bloků podle počátečních písmen. Když pak kliknete na libovolné písmeno, objeví se mřížka obsahující pouze ta písmena, jimiž nainstalované aplikace začínají. Když na některé z nich kliknete, tak se k němu rovnou přesunete. Samozřejmě, že nechybí ani hledání pomocí lupy.

Kontextovou nabídku u jednotlivých aplikací vyvoláte delším stiskem na jejich názvu. V této nabídce můžete aplikaci připnout na úvodní obrazovku, ohodnotit ve Windows Phone Store, sdílet nebo odinstalovat.

Pokud podržíte tlačítka "zpět" nevrátíte se o jeden krok zpět, ale vyvolá seznam naposledy spuštěných aplikací, mezi nimiž můžete tahem listovat. Škoda je, že zobrazených aplikací je pouze sedm (nejstarší se automaticky mažou) a nemůžete je sami uzavírat.

U podporovaných aplikací funguje funkce fast-resume, což znamená, že když uzavřenou aplikaci znovu spustíte z dlaždice, tak se spustí na místě, kde jste naposledy skončili a nenačítá se úplně znovu. Týká se to například aplikace Facebook nebo aplikací pro IM.

Novinky v aktualizaci Amber

Nokia Lumia 625 dostala už z výroby aktualizaci Amber, což je hlavní aktualizace GDR2, která je společná pro všechny Windows Phone 8 telefony, doplněná o některé speciální funkce pro Nokie. Jednou z hlavních novinek je aplikace Storage Check, která se však objevila již u některých modelů dříve, nabízí detailní správu úložiště, včetně mazání "Jiného" obsahu.

Vylepšení se však mimo jiné dočkala i aplikace fotoaparátu Smart Camera, která přinesla nové možnosti úprav, zlepšení kvality obrazu a sekvenčního snímání. Přibylo i FM rádio a ztišení hlasitosti otočením telefonu a snadnější aktualizace map HERE.

Škoda jen, že Lumia 625 a Lumia 520 jsou jedinými modely, které nedostaly novou funkci Glance Screen. Ta umožňuje mít na displeji neustále zobrazené hodiny, indikace vibrací a baterie. Stále tak, pokud chcete vidět hodiny, musíte zmáčknout vypínač a rozsvítit si zamykací obrazovku. Stejně tak u Lumie 625 nefunguje ani odemčení dvojitým poklepáním na displej.

Multimediální funkce

Multimediální funkce Lumie 625 nabízí po softwarové stránce standard Windows Phone 8. Pro správu fotografií nabízí Galerii, kde najdete nejen fotografie, které sami vyfotíte, ale i obrázky, které do telefonu nahrajete jiným způsobem, například z počítače, emailem nebo přes Bluetooth a zobrazují se zde i online alba z Facebooku nebo SkyDrive, kde si můžete fotografii a videa i automaticky zálohovat. Zobrazit si můžete fotografie z Facebooku jednotlivých konkrétních kontaktů.

Obrázky v Galerie se náhodně používají jako pozadí aplikace. Přednostně se přitom používají obrázky, které si označíte jako oblíbené. Můžete si však i vybrat konkrétní obrázek, kterých chcete jako pozadí použít.

Pro přehrávání hudby a videa slouží stejně jako u ostatních Windows Phone 8 smartphonů jediná aplikace nazvaná "Hudba+videa". U přehrávače hudby máte na výběr z formátů MP3, ASF, MP4, AAC, AMR, MP3, M4A, WMA, 3GP, 3G2. Hudba je v aplikaci roztříděna podle interpretů, alb, skladeb, žánrů a seznamů stop. Pouze ve filtru skladby je možné označovat jednotlivé skladby, mazat je, přidávat do přehrávání, kopírovat na SD kartu do telefonu. Z přehrávání, pak můžete skladby uložit do vlastního seznamu stop.

Videopřehrávač si bez problémů poradí i s FullHD videem a to ve formátech MP4, WMV, AVI, 3GP, 3G2, M4V, MOV. Škoda jen, že přehrávač nabízí pouze základní funkce a neporadí si ani s externími titulky.

Další možností, co Lumia 625 v multimediálních funkcích nabízí, jsou u nás nepříliš rozšířené podcasty. S novou aktualizací se Windows Phone 8 konečně naučilo i FM rádio. To po funkční stránce pracuje bez problémů, ale možnosti jeho nastavení jsou chudé. Jediné, co zvládne, je uložení naladěných stanic do oblíbených. RDS jsem však postrádal.

Fotoaparát

Co se týče zadního fotoaparátu, nabízí rozlišení 5 Mpx, autofokus a LED diodu. Po obrazové stránce se jedná průměr, možná lepší průměr. Za dobrých podmínek jsou snímky povedené, dobře prokreslené s přirozenými barvami. S ubývajícím světlem kvalita dost klesá. LED dioda sice funguje, ale na krátké vzdálenosti má tendenci k přepalům, na vzdálené objekty má pak pro změnu nízký výkon.

Kromě statických snímků zvládá zadní fotoaparát nahrávat i video v rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů s 30 snímky za sekundy, což je v dané cenové relaci velkým plusem. Video je při dobrých světelných podmínkách kvalitní a plynulé. Pro videohovory nabízí Lumia 625 i přední kameru s rozlišením 640 × 480 pixelů, což není mnoho a ani kvalita není příliš vysoká. Lepší však alespoň nějaká přední kamera než žádná.

Nokia Lumia 625 (testovací video) – exteriér, 720p

Telefonní funkce

Tím hlavním, k čemu je telefon určen, je telefonování a v tomto ohledu nemám k Lumii 625 žádnou výtku. Navzdory větším rozměrům je telefonování pohodlné a naopak je mikrofon blíže ústům než u menších telefonů. Při testování telefonních funkcí jsem nezaznamenal jediný problém. Ve všech případech jsem protější stranu slyšel čistě a zřetelně a stejně tak mě slyšela i druhá. Bez problémů bylo i telefonování s hlasitým odposlechem.

Tak jako u ostatních smartphonů s operačním systémem Windows Phone jsou i zde kontakty v hubu Lidé. Nejedná se čistě pouze o telefonní seznam, ale kromě všech informací k jednotlivým kontaktů, zde najdete i jejich aktualizace ze sociálních sítí.

Seznam kontaktů je primárně spojen s vaším účtem od Microsoftu, ale můžete ho svázat i s účtem na Googlu, Facebooku, Twitteru, LinkedIn, Skypu a dalšími účty. Pokud je váš kontakt přítomen na více účtech, můžete všechny sloučit do jednoho. Systém vám přitom i napovídá, které kontakty patří dohromady. Velice praktické pak je i možnost filtrování. Pokud například sledujete na Twitteru velké množství účtů, můžete si je odfiltrovat ze seznamu, ale v novinkách se aktualizace z něj stále zobrazují.

K jednotlivým kontaktům můžete přiřadit i vlastní zvonění. Při nastavování zvonění je nicméně možné použít pouze skladby, které se nachází ve složce Ringtones. Kontakty i skupiny můžete připnout jako samostatnou dlaždici pro snadnější přístup na hlavní obrazovku. Kromě fotografie kontaktu se vám na ní bude zobrazovat i poslední status z Facebooku.

Celkově se dá říct, že provázanost kontaktů s účty na sociálních sítích je na mnohem vyšší úrovni než u konkurenčních systémů. Vše funguje, jak má a v případě Facebooku nebo Twitteru se tak při základních operacích zcela obejdete bez externí aplikace.

Zprávy

Dalším Hubem jsou "Zprávy". Kromě SMS a MMS je do něj plně integrovaný i chat na Facebooku. Toho se týká druhá záložka, kde v případě, že jste online, vidíte aktuálně přihlášené Facebookové přátele. Odeslat zprávu však můžete i těm, které jsou právě offline.

Škoda jen, že tento Facebook je poměrně nedotažený. Nejen, že se do něj nenačítají zprávy z historie, ale někdy nefunguje příliš spolehlivě. Sám se odpojuje a zprávy do něj chodí se zpožděním. Proto je, než Microsoft s Facebookem tuto funkcionalitu vylepší, vhodnější sáhnout v případě Facebook chatu po některé aplikaci na IM. Zde se osvědčilo například IM+, kterému nechybí ani push notifikace.

Doručené zprávy se řadí do konverzací bez ohledu na to, zda se jedná o SMS, MMS nebo Facebook Chat. Při psaní pak můžete pomocí tlačítka se šipkami přepnout, v jakém formátu chcete zprávu odeslat.

U MMS zase potěší novinka, kterou je sdílení polohy. Do MMS vložíte výřez mapy, a když na ní příjemce klikne, tak se mu v jeho mapové aplikaci okamžitě zobrazí vaše poloha. Z dalších možností nabízí MMS vložení kromě obrázku a videa, také hlasové poznámky a kontaktu.

Při psaní máte k dispozici pouze QWERTZ klávesnici v režimu na výšku i na šířku. V nastavení si můžete stáhnout klávesnice i slovníky pro jednotlivé jazyky. Slovník přitom nejen, že doplňuje slova, ale poměrně spolehlivě opravuje i překlepy. Při psaní pak můžete své zprávy ozvláštnit celou řadou grafických smajlíků.

Kromě špatně fungující integraci Facebook chatu mám ke Zprávám ještě jednu výtku, kterou Microsoft v žádné aktualizaci neopravil, a kterou považuji za nešťastnou. Tím je práce s doručenkami, které chodí jako samostatné zprávy a řadí se do své vlastní konverzace. Další drobná výtka je pak na čítač zbývajících znaků objeví teprve, až když zbývá posledních 70 znaků. Naštěstí už ale nechybí například koncepty.

Stejně jako u Androidu i zde mají emaily svou vlastní aplikaci. Každá schránka si vytváří svou vlastní položku v menu, ale vytvořené schránky si můžete sloučit do jedné.

Stejně jako u iOS a dalších Windows Phonů, i zde směřuje výtka na omezenou práci s přílohami. Při psaní emailu můžete jako přílohu přiložit pouze fotografii. V případě jiných typů souborů na to musíte jít oklikou přes položku sdílení v konkrétní aplikaci.

Organizační funkce

Základem organizačních funkcí ve Windows Phone 8 je Kalendář, který nabízí měsíční náhled, denní náhled, samotnou agendu a seznam událostí. Týdenní náhled bohužel chybí. Aplikace nabízí možnost mít současně několik různých kalendářů, například soukromý a pracovní, které jsou barevně odlišeny. Při zadávání nové události do kalendáře si pak můžete vybrat, do kterého chcete událost uložit.

Zde musím zopakovat své předchozí výtky ke kalendáři týkající se plýtvání místa, což je obzvláště patrné na tak velkém displeji, jaký má Lumia 625. Týká se to zejména nepříliš povedeného měsíčního náhledu, který je malý a pod ním je zbytečně mnoho volného místa. Stejně tak plýtvá místem i jeho dlaždice, která ani ve svém největším rozměru neobsahuje více než jednu událost, přestože by se tam vešlo mnohem víc. Naštěstí si lze ze Store stáhnout aplikace, které to umí a zobrazí například 6 událostí na dlažidici a zobrazují i více událostí i na zamykací obrazovce.

V otázce kancelářského balíku se naplno projevuje síla Microsoftu. V základní výbavě nabízí Windows Phone 8 aplikaci Office, která si poradí s dokumenty Word, tabulkami Excel a prezentacemi PowerPoint, které kromě prohlížení můžete i editovat nebo vytvářet nové.

Dokumenty můžete třídit nebo jednotlivé připnout jako dlaždice na plochu. Samozřejmostí je také sdílení e-mailem, pomocí Bluetooth či na SkyDrive, ze kterého si můžete přímo v aplikaci soubory zobrazit.

Mezi organizačními funkcemi nechybí prohlížeč PDF souborů, opakované budíky, kterým můžete přiřadit vlastní zvonění a popis, kalkulačka a poznámkový blok One Note, který je synchronizovaný s poznámkami ve SkyDrive. Poznámky nemusí být přitom pouze písemné, ale můžete použít i fotografie nebo hlasové poznámky.

Z dalších zajímavých funkcí mohu zmínit ještě aplikaci Peněženka, která slouží k soustředění informací o platebních kartách a členských průkazkách. Zajímavá je i aplikace Dětský koutek, kde omezíte aplikace, hudbu a video, ke kterým se dítě, jemuž telefon půjčíte, dostane.

Neméně praktická je funkce obnovení, pokud přecházíte na jiný telefon nebo telefon resetujete. Windows Phone totiž vše zálohuje a funkce dokáže obnovit nastavení, automaticky stáhne a nainstaluje všechny aplikace, obnoví SMS, MMS, Facebook chat, historii volání, všechny sociálních sítě, emailové schránky i oblíbené položky prohlížeče. V případě aplikací je však nutné, aby to samotná aplikace podporovala. Jediné, co skrze obnovení není bohužel možné, je rozestavení dlaždic. Ty si musíte vždy uspořádát znovu sami.

Exkluzivní aplikace od Nokie

Ze všech výrobců smartphonů s operačním systémem Windows Phone je Nokia nejaktivnější co se týče produkování bonusových aplikací. Z nich jsou v telefonu předinstalovány navigační aplikace Here Maps a Here Drive, a dále aplikace Angry Birds Roost, která je věnovaná oblíbené hře, dvě aplikace rozšiřující možnosti fotoaparátu - Panorama, Smart Shoot (Chytrý fotoaparát), Přenos mých dat a aplikace Nokia Care, která obsahuje tipy a triky pro využití možností smartphonu s Windows Phone.

Další bonusové aplikace od Nokie si můžete stáhnout ze speciální kolekce ve Windows Phone Store. Mezi ty nejzajímavější patří například Cinemagraph, Tvůrčí Studio, PhotoBeamer, které využije při práci s obrázky, nebo internetový prohlížeč XPRESS, který funguje podobně jako Opera Mini, a internetové stránky, předtím než se dostanou do vašeho telefonu, zkomprimuje na serverech Nokie.

Navigace

Lumia 625 stejně jako další modely nepodporuje pouze GPS, ale i konkurenční ruský systém satelitní navigace GLONASS. Pro další zpřesnění a zrychlení nalezení polohy nechybí ani funkce A-GPS a využití informací o Wi-Fi. Rychlost zafixování polohy je díky použití polohy bleskurychlá a pohybuje se v řádech sekund. Telefon také velice dobře drží polohu i v oblastech s horším výhledem na oblohu.

Navigace Here Drive umožňuje hlasovou off-line navigaci a licence je na rozdíl od dražších Lumií zdarma k dispozici pouze pro Českou republiku a Slovensko, ale přímo z aplikace si můžete zakoupit doživotní licenci k off-line navigaci i pro zbytek světa, což vyjde na přijatelných 394 Kč. Samotné mapy jsou pak samozřejmě pro celý svět zdarma a můžete si je pro Here Maps i Here Drive stahovat pro pozdější off-line použití.. Oblastí, kde Nokia nepochopitelně šetřila, je kompas, který v zařízení chybí. Kvůli tomu si nestáhnete některé aplikace, které jej pro svůj běh vyžadují, například Nokia City Lens. Stejně tak chybí gyroskop.

Datové funkce a internet

Tak jako ostatní Lumie i Lumia 625 funguje kromě GSM i v síti 3G a podporuje rychlá mobilní data HSDPA, které umožňují download rychlostí až 42,2 Mb/s, a HSUPA s rychlostí downloadu až 5,76 Mb/s. To, co není v této cenové kategorii příliš obvyklé, je podpora LTE s maximální rychlostí stahování až 100 Mb/s.

Kromě mobilních dat samozřejmě nechybí ani Wi-Fi, které je ve verzích IEEE 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0 s A2DP, LE. Jen je škoda, že na rozdíl od ostatních Lumií zde chybí NFC, kterou bychom u nás využili mnohem více než LTE.

K počítači však můžete telefon samozřejmě připojit přes microUSB 2.0. Paměť telefonu i paměťová karta se, tak jako u ostatních chytrých telefonů s Windows Phone 8, zobrazí jako multimediální zařízení.

Pro prohlížení internetu máte v základu k dispozici standardní Internet Explorer, který nabízí celou řadu nastavení. Vybrat si můžete, zda preferujete mobilní verzi webu nebo verzi pro stolní počítače, zda chcete přijímat soubory cookie, můžete si vybrat výchozího poskytovatele vyhledávání a další.

Nechybí ani možnost vymazat osobní data z prohlížeče. Internet Explorer nabízí možnost otevření oken. Práce s prohlížečem je intuitivní a prohlížeč se ani při více otevřených oknech nezadýchává. Otevřená okna si můžete zobrazit v náhledech. Jak již bylo zmíněno u funkce obnovení, všechna osobní data z prohlížeče jsou také zálohována na SkyDrive. Co zamrzí, je absence automatického doplňování, což by se hodilo například u loginů a podobně.

Závěr

Nokia Lumia 625 se dá označit za povedený telefon. Dílenské zpracování je opět příkladné a nabízí i líbivý design. Obavy z malého rozlišení na tak velkém displeji se nakonec nepotvrdily. Jistě, displej není jemný, ale i díky jednoduchému uživatelskému prostředí Windows Phone to v praxi ani tak moc nepocítíte. Nokia sice u telefonu použila slabší hardware, ale díky tomu, že hardware a operační systém jsou dokonale vzájemně odladěné, vše běhá skutečně plynule, ale i tak jí to trochu sráží. Když už chtěla Nokie udělat Lumii s dosud největším displejem, očekávali bychom spíše příbuznost s Lumiemi 820, 920 a 925.

Naopak trochu bychom telefonu vytkli hodně lesklý displej a zejména pak chybějící NFC. Je příjemné, že do Nokia přidala podporu LTE, ale to ještě dlouho u nás příliš nevyužijeme. Další fakt, který tento model sráží, je pak cena. V oficiálním obchodě stojí Lumia 625 v době psaní této recenze 6 990 Kč, zatímco Lumia 820 vyjde o pět set korun levněji. Opakuje se tak zde historie s Lumií 720, kterou Lumia 625 nahrazuje.

Konkurence

Přestože je výkonově výše, díky atraktivní ceně 6 490 Kč bychom jako jednoho z hlavních konkurentů pro Lumii 625 viděli právě Lumii 820. S výjimkou úhlopříčky displeje je Lumia 820 ve všech parametrech lepší. Vybavena je 4,3“ AMOLED displejem, dvoujádrovým procesorem taktovaným na 1,5 GHz, 1 GB RAM, interní pamětí 8 GB se slotem na MicroSD karty a kvalitnějším osmimegapixelovým fotoaparátem. Nechybí ji NFC ani kompas.

Po hardwarové stránce je Lumii 625 však bližší Lumia 720, která se již v oficiálním obchodě neprodává, ale v českých internetových obchodech jí můžete pořídit v průměru za 7420 Kč. Nabízí 4,3“ IPS displej se standardním rozlišením 800×480 pixelů, dvoujádrový procesor taktovaný na 1,2 GHz, 512 MB RAM, 8 GB interní paměť se slotem na MicroSD karty a jeho silnou stránkou je i fotoaparát s rozlišením 6,7Mpx. Také ona nabídne NFC.

U nižšího modelu Lumia 620 dostanou zájemci po hardwarové stránce téměř identický telefon. Musí se však spokojit s o téměř palec menším displejem, který má úhlopříčku 3,8“. Na druhou stranu mu však nechybí NFC a zejména boduje cenou, které v tuto chvíli činí 4 990 Kč.

Z ostatních výrobců smartphonů s Windows Phone 8 se nejvíc blíží výbavě Lumie 625 HTC se svým nižším modelem 8S, který se v českých internetových obchodech prodává v průměru kolem 6000 Kč. Nabízí 4“ displej, dvoujádrový gigahertzový procesor, 512 MB RAM, ale interní paměť pouze 4 GB, což je u Windows Phone značně omezující.

Mezi smartphony s Androidem je nabídka širší. Je zde například Sony Xperia SP, které nabízí úhlopříčku 4,6“, ale nabízí na ní vyšší rozlišení 720 x 1280 pixelů. V útrobách Sony naleznete dvoujádrový procesor taktovaný na 1.7 GHz. Operační paměť RAM narostla na 1 GB a interní paměť na 8 GB. Smartphonu nechybí ani osmimegapixelový fotoaparát a stejně jako Nokia disponuje podporou LTE. Cena je však proti Nokii v průměru o dva tisíce vyšší.

Z toto pohledu je bližší spíše dvojice Alcatelů - One Touch Idol Ultra, který stojí v průměru 7 340 Kč, a One Touch Idol s cenovkou v průměru 6 600 Kč. Dražší Alcatel OT-6033 je vybavený 4,7“ displejem s rozlišením 1280×720 pixelů, dvoujádrovým procesorem taktovaným na 1,2 GHz, 1 GB RAM a 16 GB interní pamětí se slotem na MicroSD karty. Levnější Alcatel OT-6030D Idol disponuje stejnou úhlopříčkou, ale nižším rozlišením 540×960 pixelů, slabším gigahertzovým dvoujádrovým procesorem a 1 GB RAM. Jeho vnitřní paměť je pak pouze 4 GB.

U LG je konkurencí LG Optimus L9 II, také on má úhlopříčku displeje 4,7“ a také on má na něm vyšší rozlišení 1280×720 pixelů. Dvoujádrový procesor je taktovaný na 1,4 GHz a doplňuje ho 1 GB RAM. Interní paměť má kapacitu 8 GB a ve výbavě nechybí osmimegapixelový fotoaparát. V českých internetových obchodech za L9 II zaplatíte v průměru 6 990 Kč.

nokia-lumia-625
Klady
  • LTE
  • rychlý a odladěný systém
  • velký displej
  • kvalitní konstrukční zpracování
  • povedený design
Zápory
  • pevně zabudovaná baterie
  • chybějící NFC
  • cena
  • nižší rozlišení displeje
Diskuze ke článku
Ondřej Procházka
Ondřej Procházka
Škoda té ceny,takhle u mě vítězí lumia 820.Ale záleží na každého preferencích..
Breta
Co takhle do konkurentu pridat, samsunga aktive s, pac ten je jako konkurence s podobnou velikosti displaye, hodne na snade.
Andreas Deutscher
Andreas Deutscher
Nějak pořád nechápu, kde máte ten obří displej. Tahle velikost je dnes spíš průměr.
milouš
Pamatuju, když jsem měl na 15" monitoru u PC rozlišení 800x600, takže 800x480 na 4,7" nebude zase takový problém :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze