OnePlus Nord
recenze

OnePlus Nord

Zabiják řádící ve střední třídě
16

Po několika letech jsme se dočkali nového OnePlus ve vyšší střední třídě. Nord se snaží přinést co možná nejlepší poměr cena versus výkon. Jde na to rozhodně dobře, neboť dokáže zaujmout vzhledem i vyváženou výbavou. Jedná se ze strany výrobce o trefu do černého, nebo se snížená cena někde nešetrně projevila?

OnePlus Nord není vlajkovou lodí, avšak to není důvod se o něj přestat zajímat. Nabízí totiž nadprůměrnou výbavu v rámci střední až vyšší střední třídy. Mezi trumfy telefonu jednoznačně patří kvalitní AMOLED displej, výkonný procesor od Qualcommu či nadějná sestava čtyř fotoaparátů. Samozřejmostí je osvědčené prostředí OxygenOS založené na Androidu. Potvrdí i Nord roli dravce, která jinak přísluší vlajkovým OnePlus, nebo bude ve střední třídě rozcupován konkurencí?

Technické parametry OnePlus Nord 12+256 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce158,3 × 73,8 × 8,2 mm, 184 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 6,44" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 765G, CPU: 1×2,4 GHz + 1×2,2 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: Adreno 620
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 115 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostsrpen 2020,

OnePlus Nord – videorecenze

Obsah balení

V lehce netradičně řešeném balení najdete kromě samotného telefonu také červeně zbarvený USB kabel, koncovku výkonné nabíječky a také příjemný bonus – silikonové ochranné pouzdro.

OnePlus Nord

Konstrukční zpracování: malý oblázek

OnePlus se v roce 2020 rozhodlo, že duo vlajkových OnePlus 8 již nestačí a je potřeba oslovit i uživatele hledající dostupnější alternativu. Tak vznikl Nord, který se dočkal až velmi překvapivě silné propagace ze strany výrobce. Není se však čemu divit, protože například vzhled vás dokáže upoutat. Ačkoliv není vyloženě originální, líbí se. Nord se snaží vypadat co možná nejluxusněji a do značné míry se m to i daří. Je příjemně tenký, zaoblené linie lahodí oku a námi testovaná světle modrá je osvěžením v záplavě spíše šedé konkurence. Na druhou stranu, i Nord si můžete pořídit v šedé.

Světle modrá varianta je svěží alternativou.

V ruce telefon působí naprosto skvěle. S málokterým dnešním smartphonem se tak rychle sžijete, ergonomie se výrobci povedla na jedničku, stejně tak rozmístění tlačítek. Zde si, stejně jako u všech OnePlus, zaslouží vyzdvihnutí posuvné tlačítko na pravém boku, pomocí něhož snadno změníte zvukový profil.

I zpracování lze hodnotit takřka bez výtek. Čelní i zadní strana je skleněná, konkrétně jde o Gorilla Glass 5, jistou formu ústupku nalézáme v rámu, který je pouze plastový. Pro někoho jde možná o zklamání, ale ve střední/vyšší střední třídě nejde o nic neobvyklého. I přesto je konstrukce stále dostatečně pevná. Zapomenout každopádně musíte na zvýšenou odolnost, což je poměrně škoda, stejně jako to, že modul s fotoaparáty mírně vystupuje nad okolní povrch. Tento nešvar dokáže naštěstí vyřešit výrobcem dodávané silikonové pouzdro.

Líbilo se nám
  • líbivý vzhled
  • velmi precizní zpracování
  • dobře padne do ruky
Nelíbilo se nám
  • chybí zvýšená odolnost
  • pouze plastový rám

Displej: bude se vám líbit

Pokud vás nezaujme zadní strana, tak čelní určitě ano. Zda pozitivně, nebo ne, je subjektivní. Na každý pád zde máme 6,44palcový AMOLED displej s Full HD+ rozlišením a bohužel podlouhlým průstřelem pro čelní fotoaparáty. Průstřel rozhodně nepřehlédnete, zabírá dost místa v horní liště, ačkoliv se jej výrobce vlastními tapetami snaží maskovat.

OnePlus Nord

Kvalita displeje snese velmi přísná měřítka. Je jemný, skvěle čitelný, co je ale zásadní, chlubí se 90 Hz a při procházení prostředí je obraz nádherně plynulý. I když však nastavíte striktních 90 Hz, telefon si zřejmě stále sám určuje, kde se plynulý pohyb hodí a kde ne. Například aplikace YouTube nevypadá, že by dokázala běžet na 90 Hz. Přímo do displeje je integrována čtečka otisků prstů, která funguje poměrně dobře, tu a tam se ale stane, že napoprvé váš prst nerozpozná. Kaňkou na kráse je absence Always-on displeje i informační diody. Chabou záplatou budiž ambientní displej, kdy dojde k rozsvícení při dotyku displeje nebo zvednutí telefonu.

Líbilo se nám
  • kvalitní AMOLED panel
  • podpora 90 Hz
Nelíbilo se nám
  • chybí funkce Always-on
  • postrádá informační diodu

Zvuk: nezbytný základ

OnePlus se rozhodlo šetřit tam, kde to ve výsledku bude bolet přeci jen méně. U zvuku vám musí stačit jen jeden hlasitý reproduktor, který je veskrze průměrný. V této cenové kategorii překvapí, že telefon postrádá 3,5mm jack, jde o jednoznačnou konkurenční nevýhodu a výrobce vás tlačí do bezdrátových sluchátek, případně těch s USB-C. Na každý pád, postarejte se sami, žádná vám k telefonu nedá.

OnePlus Nord
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack
  • jen průměrný reproduktor

Výkon hardwaru: výkonu je dostatek

OnePlus se vždy pasovalo do role zabijáka vlajkových lodí a hledělo především na maximální výkon. Ani Nord nevybočuje z tohoto trendu – disponuje procesorem Snapdragon 765G a v našem případě působivou 12GB operační pamětí. Netřeba dodávat, že uspokojí i velmi náročné uživatele, kteří například hodlají hrát hry. Perfektní je také 256GB úložiště, avšak zde je dobře, že tato varianta existuje. Chybí totiž slot pro paměťovou kartu. Po prvním zapnutí pro vás bude zbývat zhruba 238 GB.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • 12GB operační paměť
  • výkonný procesor
  • až 256GB interní paměť
Nelíbilo se nám
  • chybí slot pro paměťovou kartu

Výdrž baterie: většina bude spokojena

V útrobách telefonu je baterie s kapacitou 4 115 mAh, což není zrovna mnoho, že? Jenže praxe ukázala, že i při nastavení 90 Hz u displeje se můžeme těšit na minimálně jeden celý den při náročnějším používání. Střídmější využívání s 60 Hz již může znamenat výdrž na nabití až dva dny. Doplnění energie dodávanou 30W nabíječkou zabere hodinu a pár minut. Na bezdrátové nabíjení se již nedostalo.

OnePlus Nord
Nelíbilo se nám
  • slabší výdrž
  • nepříliš rychlé nabíjení
  • chybí bezdrátové nabíjení

Konektivita: dostalo se i na 5G

Do OnePlus Nord lze vložit až dvě nanoSIM, přičemž na hlavním slotu je připravena podpora sítí 5G. Telefon umí Bluetooth 5.0 (s podporou aptX a aptX HD). Wi-Fi 802.11 zvládá pásma 2,4 i 5 GHz. K dispozici máte také NFC pro bezkontaktní platby a samozřejmost představuje drátové spojení skrze USB-C.

Nechybí podpora GPS a jeho alternativ: ruského GLONASSu, čínského BeiDou a evropského Galilea. Nalezení polohy je pro telefon otázkou několika málo vteřin.

Líbilo se nám
  • 5G
  • NFC
  • Bluetooth 5.0
  • USB-C

Fotoaparát: kvantita vyhrála

Fotoaparátů má OnePlus Nord celkem 6, ale my se nejprve zastavíme u zadní vertikálně orientované čtveřice. Zajímá nás pak zejména hlavní 48megapixelový snímač převzatý z OnePlus 8, který má optickou stabilizaci obrazu. Běžně fotí do 12 megapixelů a ve své kategorii patří k jednoznačnému nadprůměru. Věrné barevné podání a ostrost i za zhoršených světelných podmínek, to jsou přednosti hlavního snímače.

OnePlus Nord

V kontrastu s hlavním fotoaparátem působí zbylé tři snímače poněkud nepatřičně. Ultraširokoúhlý objektiv má nižší 8megapixelové rozlišení a na kvalitě se to citelně projevuje. Za dobrých světelných podmínek však použitelný je. To již s jistotou nelze říci o 2megapixelovém makro fotoaparátu. Jeho rozlišení je jednoduše příliš nízké. Nakonec je zde portrétní snímač s 5 megapixely, jehož výsledky s rozostřeným pozadím příjemně překvapí.

Ukázkové fotografie

Jelikož jsme už vyjmenovali všechny čtyři fotoaparáty na zadní straně, tak ano, Nord nemá teleobjektiv, což je velká škoda. Výrobce to sice šikovně maskuje, okamžitě nabízí možnost rychlého dvojnásobného přiblížení, avšak jde jen o výřez z hlavního fotoaparátu. Záznam videa je celkem běžný – průměrný ve 4K rozlišení s 30 snímky za vteřinu. Lepšího zážitku se dočkáte s 60 FPS u nižšího Full HD rozlišení.

OnePlus Nord (testovací video) – 2160p, 30 FPS

OnePlus Nord myslí i na nadšence do selfies, pro které má připravenou velmi kvalitní čelní kamerku s 32 megapixely a pro zachycení větší party lidí přihazuje ještě 8megapixelový ultarširokoúhlý objektiv se záběrem 105°. Oba fotoaparáty mají kvalitu více než dostatečnou pro sociální sítě.

OnePlus Nord
Líbilo se nám
  • kvalitní hlavní fotoaparát
  • dva slušné selfies fotoaparáty
Nelíbilo se nám
  • chybí teleobjektiv
  • tři téměř zbytečné fotoaparáty na zadní straně

Software: svižná nadstavba

Balzámem pro oči i duši je prostředí od OnePlus. Kochat se jednou z nejpovedenějších nadstaveb nás snad nikdy neomrzí. Především nadchne nádherná plynulost a svižnost při jakkoliv náročné práci. Nadstavbu Oxygen OS nad Androidem 10 zdobí také přehlednost, nejsou zde žádné zbytečné aplikace. Výrobce přesto přichází se zajímavými doplňky, jako je například skryté úložiště. když swipnete v menu zleva doprava, dostanete se do uzamykatelného prostoru pro aplikace. Jakoukoliv aplikaci sem můžete přemístit, přejmenovat ji a dokonce i změnit ikonku.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • perfektní optimalizace

Zhodnocení

Nord jednoznačně cílí na náročnější uživatele, kteří jeho koupí neučiní chybu. V základu vás vyjde na necelých 11 tisíc korun, to se však budete muset smířit s 8GB RAM a 128GB úložištěm. Naše verze je dražší, stojí bezmála 14 tisíc korun. V obou případech získáte telefon, co skvěle padne do ruky, velmi dobře fotí a nabízí vysoký výkon. Trápit vás může zejména absence Always-on displeje, slotu pro paměťovou kartu či 3,5mm jacku. Hodila by se i odolnost, bezdrátové nabíjení nebo teleobjektiv.

Ani konkurence však v těchto cenových hladinách není bezchybná a vždy je to cesta alespoň menších kompromisů. Pokud se vám OnePlus nelíbí, nebo nemáte rádi AMOLED panely, zkuste Motorolu Moto G 5G Plus. Je o něco levnější, obdobně výkonná a také má 90Hz displej.

Motorola Moto G 5G Plus

Rozměry168 × 74 × 9 mm, 207 g
DisplejTFT PLS, 6,7" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 765, 1×2 GHz + 1×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 2:09 hodin

Možná největším konkurentem bude Realme X50, které sice má menší operační paměť, ale přihazuje 120Hz displej a především výrazně nižší cenu se shodným procesorem.

Realme X50 5G 6+128 GB

Rozměry163,8 × 75,8 × 8,9 mm, 202 g
DisplejTFT IPS, 6,57" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 765G, 1×2,4 GHz + 1×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 200 mAh

Pokud naopak nehledíte primárně na maximální výkon, ale oceníte zvýšenu odolnost či teleobjektiv, nabízí se Xperia 10 II od Sony za necelých 10 tisíc korun.

Sony Xperia 10 II

Rozměry157 × 69 × 8,2 mm, 151 g
DisplejOLED, 6" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 665, 4×2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 600 mAh
oneplus-nord
Klady
  • povedený vzhled
  • velmi dobře padne do ruky
  • kvalitní AMOLED displej
  • výkonný procesor
  • až 12GB RAM a 256GB úložiště
  • schopný hlavní fotoaparát
  • dvě čelní kamerky
  • podpora 5G
  • perfektní prostředí
Zápory
  • plastový rám
  • chybí funkce Always-on
  • absence 3,5mm jacku
  • nepodporuje paměťovou kartu
  • nemá zvýšenou odolnost
Diskuze ke článku
Martin Makeš
Martin Makeš
Sevy Poco F2PRO má horsi nadstavbu Oxygen OS je jednička a nejlíp odladena,a navíc obnovovací frekvence na nordu 90hercu tady One plus nord vede všemi směry :)
Jofo L
Jofo L
Oxygen 11 na OnePlus Nord ma olways on
Franta Kulisek
Franta Kulisek
E? Stredni trida za 14k? A nema zadnou odolnost a dokonce ani takovou samozrejmost jako bezdratove nabijeni za korunu? No, docetl jsem po tu tabulku, dal cist asi nema smysl:)
Martin Makeš
Martin Makeš
Můžu rict ze po měsíci používání One plus nord jsem maximálně spokojen, nadstavba nejlepší asi ze všech androidu co jsem měl možnost používat :) odladěnost na jedničku,všechno běhá rychle a plynule žádné záseky :)One plus nord dávám jedničku potrženou s hvězdičkou :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze