Realme X50
recenze

Realme X50

5G konektivita „za hubičku“

Realme X50 nabízí zajímavý balíček funkcí za přívětivou cenu. Za necelých deset tisíc korun se zájemci mohou těšit na 120Hz displej, 5G konektivitu i superrychlé nabíjení. Jak se novinka povedla? A měli byste zvážit její nákup? To prozradí tato recenze.

Velký displej s vysokou obnovovací frekvencí, celkem šest fotoaparátů nebo 5G. To vše nabídne nové Realme X50, které je odlehčenou verzí vlajkového X50 Pro. Jde o ideální telefon, pro ty, kteří se chtějí připravit na 5G éru, ale nechtějí za telefon utrácet horentní sumy?

Realme X50 – videorecenze

Technické parametry Realme X50 5G 6+128 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce163,8 × 75,8 × 8,9 mm, 202 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,57" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 765G, CPU: 1×2,4 GHz + 1×2,2 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: Adreno 620
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostsrpen 2020, 9 699 Kč

Obsah balení: zaslouží pochvalu

Výrobce do žluté krabičky přibalil kromě telefonu samotného také plastové ochranné pouzdro, 30W napájecí adaptér s kabelem USB-A/USB-C a základní manuály pro rychlé spuštění.

Realme X50 5G
Líbilo se nám
  • nic důležitého nechybí

Konstrukční zpracování: otisky, kam se podíváš

Realme u konstrukce X50 sází na to, co funguje. Žádné výsuvné selfie kamery, žádné obrovské moduly fotoaparátu, ale klasický design à la „placka“, na který jsme zvyklí. Po prvním uchopení zaujme také čtečka otisků prstů na pravém boku, která zároveň zastupuje vypínací tlačítko. Čtečka reaguje velmi svižně, odemknutí telefonu je tak otázkou sekundy. Alternativně se můžete spolehnout na rozpoznávání obličeje, které jsem příliš často nepoužíval, fungovalo však rovněž bez problémů. I přestože se v případě Realme X50 jedná o větší telefon s hmotností 202 gramů, zařízení padne dobře do dlaně.

Se zvýšenou odolností nepočítejte.

Kromě již zmíněného vypínacího tlačítka/čtečky otisků prstů na pravém boku se můžete na levé straně setkat s tlačítky pro ovládání hlasitosti a klasickou sestavou na straně spodní. Zde se usídlil USB-C konektor, mřížka hlasitého reproduktoru a slot pro dvě nanoSIM karty.

Záda hází v modrém barevném provedení Ice Blue líbivé odlesky, zároveň však spolehlivě zachytávají otisky. Telefon tak doporučuji nosit v dodávaném pouzdru, nebo jej častěji leštit. Podlouhlý modul fotoaparátů příliš nevystupuje nad okolní povrch, což je chvalitebné. Se zvýšenou odolností bohužel nepočítejte.

Líbilo se nám
  • rychlá čtečka otisků prstů
  • povedený design
Nelíbilo se nám
  • záda jsou lapačem otisků

Displej: 120Hz IPS LCD

Jednou z hlavních předností Realme X50 je IPS LCD displej, který se chlubí 120Hz obnovovací frekvencí. Tu si můžete korigovat v nastavení zobrazení. Buď můžete vše nechat na telefonu, nebo vynutit 60Hz, či 120Hz režim. Díky vyšší obnovovací frekvenci jsou všechny reakce příjemně plynulé, což můžete ocenit i při hraní her (za předpokladu, že daný titul podporuje vyšší obnovovací frekvenci). I přestože se jedná o IPS LCD panel, má obrazovka pěkné podání barev, které lze ještě umocnit zapnutím režimu OSIE, jenž může vylepšit HDR při sledování videa a přepnout prostředí do saturovanějších barev.

V oblasti výřezu je znatelný tzv. „light bleeding“.

Stěžovat si nemohu ani na reakce panelu na dotyk, které se rovněž zdály velmi rychlé a telefon lze díky tomu používat i jako herní zařízení. Menší výtku bych měl snad jen k tloušťce spodního rámečku a také k podlouhlému výřezu. Ten mě sám o sobě nijak zvlášť nerušil, ačkoliv bych s přihlédnutím k použitým snímačům (viz kapitola o fotoaparátech) uvítal, kdyby byl výřez menší a obsahoval pouze hlavní snímač. Problematický je prostor mezi výřezem a horním rámečkem, kde je znatelný tzv. „light bleeding“. Stejně tak si lze všimnout tohoto neduhu u spodního rámečku. Naštěstí se však nejedná o nic zásadního, co by mi kazilo celkový dojem. Rozlišení Full HD+ i uhlopříčka 6,57 palce je dle mého názoru zcela dostačující. Pro úplnost uvedu, že notifikační dioda u tohoto modelu chybí.

Líbilo se nám
  • vysoká obnovovací frekvence
  • jemné rozlišení
  • pěkné barevné podání
Nelíbilo se nám
  • někomu může scházet notifikační dioda
  • „light bleeding“ v oblasti výřezu a brady

Zvuk: mono, ale solidní

Hlasitý reproduktor je u Realme X50 pouze jeden, hraje poměrně nahlas a nabídne slušnou kvalitu. Ke konzumaci multimédií je tak zcela dostatečný. Vzhledem k tomu, že se jedná o telefon střední třídy, potěšil by i 3,5mm jack, ten byste zde však hledali marně. Kvalita hovorů byla příkladná a v tomto ohledu si není nač stěžovat.

Líbilo se nám
  • slušně hrající reproduktor

Výkon hardwaru: myslí i na hráče

Realme X50 pohání Snapdragon 765G doplněný (v případě testované varianty) o 6 GB operační paměti LPDDR4X a 128GB úložiště UFS 2.1, ze kterého zůstane po zapnutí dostupných zhruba 110 GB. Možnost rozšířit úložiště pomocí paměťových karet bohužel chybí.

Telefon, ačkoliv není vyloženě herní, nabídne slušnou porci výkonu, jak se ostatně můžete sami přesvědčit ve výsledcích z benchmarků AnTuTu a Geekbench. Hraní her (v mém případě primárně CoD) je tak zcela bez problémů a zařízení se překvapivě ani příliš nezahřívá.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu
Nelíbilo se nám
  • někomu může chybět slot na paměťové karty

Výdrž baterie: den s přehledem

Realme X50 nabídne baterii o kapacitě 4 200 mAh, kterou lze nabíjet výkonem až 30 W (Dart Charge). Nabíjení probíhá velmi rychle a vůbec špatně na tom telefon není, ani co se výdrže týče. S přehledem zvládne jeden den a pravděpodobně by vydržel i den a půl. Bezdrátové nabíjení se bohužel nekoná, což ovšem není vzhledem k ceně telefonu překvapením.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 3 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 7 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 11 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 15 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 21 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 27 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 33 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 39 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 45 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 56 minut
Líbilo se nám
  • velmi rychlé nabíjení
  • slušná výdrž

Konektivita: 5G i Bluetooth 5.1

Z hlediska konektivity Realme X50 absolutně nic neschází. Telefon zvládá 5G, Bluetooth 5.1 i Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac. Z navigačních služeb je k dispozici GPS, GLONASS, Beidou, QZSS i evropské Galileo.

Líbilo se nám
  • kompletní výbava

Fotoaparát: kvalitou neoslní

Fotovýbava Realme X50 je na první pohled působivá, neboť je telefon osazen hned šesti snímači. Selfie kamerka disponuje 16 Mpx, má rozsah 79 stupňů a světelnost f/2.0. Navíc ji doplňuje 2Mpx portrétní senzor (f/2.4). Právě ten by ale podle mě mohl být nahrazen ultraširokoúhlým objektivem, neboť portrétní snímky ze selfie kamerky bohužel stejně neoslní nijak zvlášť valnou kvalitou.

Dokonce nechybí ani speciální noční režim pro stativ s expozicí dlouhou až 50 sekund.

Na zadní straně pak výrobce přichystal rovněž portrétní snímač (tentokrát však černobílý), 2Mpx makro kamerku, kterou bych doporučoval použít opravdu pouze v nouzových případech (či raději vůbec), 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv s rozsahem 119 stupňů a 48Mpx hlavní fotoaparát. Ten běžně skládá čtyři pixely do jednoho, čímž vzniknou 12Mpx snímky. Fotit ovšem můžete i v 48Mpx rozlišení. V takových případech je pouze potřeba počítat s tím, že přijdete o funkci HDR a výsledné snímky zpravidla vypadají hůř – buď jsou příliš tmavé, nebo naopak přepálené. HDR bohužel není kdovíjak oslnivé ani v 12Mpx režimu nebo u ultraširokoúhlého objektivu. Často lze pozorovat nehezké přepaly, při focení stromů zase dochází ke slévání detailů, při přiblížení vzdálených objektů (například budov) se detaily zcela vytratí a snímky připomínají olejomalbu.

Realme X50 disponuje alespoň nočním režimem. I při focení temnějších scén má fotoaparát tendenci záběry více prosvítit. Noční režim pak tento efekt ještě zesílí. Dokonce nechybí ani speciální režim pro stativ s expozicí dlouhou až 50 sekund. Fotoaplikace je poměrně povedená, nabízí také manuální pro režim. Video lze natáčet až ve 4K při 30 FPS.

Fotoaparáty Realme X50, přestože je jich celkem šest, nabízí bohužel pouze (pod)průměrný zážitek. Pokud hledáte co nejlepší fotoaparát v ceně kolem deseti tisíc korun, rozhodně uděláte lépe, když se poohlédnete jinde. Pokud naopak berete fotoaparáty jako doplněk, který občasně vyžijete, bude vám Realme X50 pravděpodobně stačit.

Líbilo se nám
  • povedený noční režim
Nelíbilo se nám
  • slabší dynamický rozsah
  • nízká úroveň detailů
  • zbytečná makro kamera i portrétní snímače

Software: Android 10

Uvnitř telefonu běží Android 10 s nadstavbou od Realme, která přináší herní režim a různé možnosti úprav vzhledu i nastavení. Osobně bych preferoval spíše čistý Android, jde však o mé osobní preference. Aktuálnost bezpečnostních záplat (červen) každopádně chválím stejně jako bezproblémovou lokalizaci.

Líbilo se nám
  • svižný běh
  • nové bezpečnostní záplaty

Zhodnocení

Realme X50 je zajímavou volbou pro všechny, kteří se chtějí dopředu připravit na rozšíření 5G sítí, ale zároveň mají omezený rozpočet. Mezi výhody tohoto telefonu řadím 120Hz obnovovací frekvenci displeje, slušnou výdrž či superrychlé nabíjení. Kde vidím prostor pro zlepšení, jsou rozhodně fotoaparáty, kterých je hodně, ale kvalitou bohužel neoslní.

Realme X50 5G

Konkurence

V podstatě jediná přímá konkurence Realme X50 je nová Motorola Moto G 5G Plus, která je rovněž vybavena Snapdragonem 765 a velkým displejem. Ten má sice pouze 90Hz obnovovací frekvenci, za velkou výhodu se však dá považovat čistý operační systém Android.

Motorola Moto G 5G Plus

Rozměry168 × 74 × 9 mm, 207 g
DisplejTFT PLS, 6,7" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 765, 1×2 GHz + 1×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 2:09 hodin

Pokud chcete výkonný telefon se slušným fotoaparátem, můžete zvážit rovněž Xiaomi Mi 9 nebo Google Pixel 3a.

Xiaomi Mi 9 12 GB RAM

Rozměry155 × 75 × 7,6 mm, 173 g
DisplejSuper AMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 2×2,84 GHz + 2×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor3 300 mAh

Google Pixel 3a

Rozměry151,3 × 70,1 × 8,2 mm, 147 g
DisplejAMOLED, 5,6" (2 220 × 1 080 px)
Fotoaparát12,2 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 670, 2×2 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GBne
Akumulátor3 000 mAh
realme-x50-5g
Klady
  • působivý výkon + 5G konektivita
  • rychlé nabíjení a slušná výdrž
  • 120Hz displej
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
Zápory
  • absence slotu pro paměťovou kartu
  • fotoaparáty kvalitou neoslní
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze