Motorola Moto G54 Power Edition
recenze

Motorola Moto G54 Power Edition

Jedním slovem parádní
14

Dlouhá výdrž je jedním z klíčových aspektů při výběru nového telefonu, s nadprůměrnou kapacitou baterie se však pojí také větší rozměry a hmotnost. Motorola Moto G54 Power Edition se povedlo zkombinovat 6 000mAh baterii i relativně příznivé rozměry, navíc láká na 120Hz velký displej i podporu eSIM. Povede se jí prorazit mezi dravou konkurencí?

Po nedávno testované Motorole Edge 40 Neo se do redakce dostal také cenově dostupnější model s obří 6 000mAh baterií. Nová Motorola Moto G54 Power Edition přitom kromě příslibu dlouhé výdrže láká také na štědré úložiště, 12 GB RAM či fotoaparát s OIS. Jak se osvědčila během našeho testu?

Technické parametry Motorola G54 Power Edition

Kompletní specifikace
Konstrukce161,1 × 73,8 × 8,9 mm, 192 g, konstrukce: klasická
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx
ChipsetMediaTek Dimensity 7020,
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ano, LTE: ?, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.3, NFC: ano
Operační systémAndroid 13
Akumulátor6 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 6 299 Kč

Obsah balení: pouzdro a kabel

Ačkoliv je jedním z trumfů tohoto modelu právě obří kapacita baterie, nabíjení, resp. obstarání kompatibilního adaptéru, si bude muset budoucí majitel zařídit sám. V rámci environmentálního trendu do balení přikládat pouze kabel (u nejmenovaného japonského výrobce však nenajdete ani ten) totiž spatříme v krabičce od modelu G54 Power Edition pouze USB-C/USB-C napájecí a datový kabel. Krabička je díky tomu příjemně kompaktní, potisk na ní je tvořen sójovým inkoustem a neobsahuje žádné plastové obalové materiály, což lze jednoznačně pochválit. Mezi další příslušenství pak patří kromě legislativou vyžadovaných příruček a nástroje pro vytažení SIM slotu také průhledné silikonové pouzdro.

Líbilo se nám
  • včetně pouzdra a USB-C/USB-C kabelu
  • environmentální (malá) krabička

Konstrukční zpracování: povedlo se na jedničku

V úvodu této recenze bylo zmíněno, že neduhem smartphonů s velkou baterií jsou zpravidla i větší rozměry, Motorola Moto G54 Power Edition je však v tomto ohledu světlou výjimkou. Navzdory 6 000mAh baterii si totiž zachovává velmi rozumnou tloušťku 8,89 mm a ani zbylé rozměry (161,56 × 73,82 mm) nejsou zbytečně velké. Společně s hmotností 192 gramů se tak jedná o jeden z nejmenších a nejlehčích smartphonů s takto obří baterií.

Rovněž potěší, že se novinka příjemně drží v ruce a má i základní odolnost IP54, tudíž se nezalekne prachu ani vody. Pravý bok je pak domovem čtečky otisků prstů, která se ukrývá ve vypínacím tlačítku. Nahmatat ji je snadné a není potřeba se palcem jakkoliv natahovat. Kolébka ovládání hlasitosti (či spíše dvojice oddělených tlačítek) je pak ještě o něco výš a její nahmatání už by mohlo být pro uživatele s menší dlaní trochu komplikovanější. Za problematické jej však rozhodně označit nelze a celkově jsem s rozložením fyzických ovládacích prvků spokojen. Samotná čtečka otisků prstů je pak dostatečně svižná a spolehlivá.

Dále lze pochválit i matné provedení zad, která vcelku povedeně imitují sklo, avšak jedná se o plast (stejně jako v případě rámečků). Do kompletního výčtu lze zařadit i haptickou odezvu, která je pouze průměrná, ovšem u zařízení s cenou ani ne 5 000 korun rozhodně neurazí. Do slotu na levém boku lze vložit jednu paměťovou kartu o max. kapacitě 1 TB + jednu nanoSIM s možností doplnění o eSIM.

Líbilo se nám
  • malé rozměry a nízká hmotnost vzhledem k baterii
  • pohodlně se drží
  • odolnost dle IP54
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • podpora eSIM

Displej: 120Hz pro radost

Novinka je osazena 6,5" obrazovkou s maximální 120Hz obnovovací frekvencí, kterou je možné ponechat na automatice, případně vynutit 60/120 Hz, uživatel má tedy hned několik možností. Klasický i upravený Always-On na druhou stranu schází, k dispozici je pouze možnost poklepat na displej (či pohnout telefonem), čímž se obrazovka rozsvítí. Pro někoho důležitým parametrem je rovněž typ zobrazovacího panelu. V tomto případě se jedná pouze o LCD, jež má kromě méně líbivých barev rovněž menší neduh v podobě prosvítání v oblasti rámečků a „průstřelu“.

Prosvítání však není u takto cenově dostupného smartphonu nijak extrémně výrazné a snadno lze odpustit i tradičně širší bradu. Důležité je naopak vyzdvihnout dostatečně jemné rozlišení Full HD+ i dle mých zkušeností dostačující maximální jas.

Líbilo se nám
  • dostačující jas
  • až 120Hz obnovovací frekvence
Nelíbilo se nám
  • někomu může scházet klasický Always-On

Zvuk: stereo nesmí chybět

Motorola vsadila u Moto G54 Power Edition na integraci dvou hlasitých reproduktorů, což je rozhodně dobře. Těšit se můžete na (nutno zdůraznit, v mezích zvyklostí v daném cenovém segmentu) na slušný prostorový efekt, který zvládne ještě více umocnit Dolby Atmos, i slušnou maximální hlasitost.

Líbilo se nám
  • stereo reproduktory

Výkon hardwaru: osvědčil se Dimensity?

O výkon se stará osmijádrový procesor MediaTek Dimensity 7020 v doprovodu nadprůměrné 12 GB operační paměti. Motorolu lze rozhodně pochválit za nasazení moderního 6nm čipsetu. Přestože se výkonově logicky nejedná o žádné „monstrum“, běžnému uživateli naprosto postačí. Problém mu nečiní ani rychlý multitasking či hraní běžných her. Občas jsem sice zaznamenal chvíle, kdy se potřeboval telefon na malou chvíli „zamyslet“, celkově lze však v dané ceně jen velmi obtížně najít výkonnější smartphone. Pochvalu si Motorola zaslouží i za nadprůměrné 256GB úložiště (rozšířitelné až o 1TB microSD kartu).

Líbilo se nám
  • dostatečně výkonný hardware
  • velkorysá RAM i úložiště

Výdrž baterie: tři dny s přehledem

Vzhledem k obří baterii a modernímu 6nm čipsetu lze s novinkou dosáhnout velmi dlouhé výdrže na nabití. V průměru jsem se pohyboval okolo 2,5 až 3 dnů na plné nabití, v rámci úspornějšího používání však věřím, že by se bylo možné dostat na jedno nabíjení za týden, což je skvělé. Díky 30W drátovému nabíjení je pak možné doplnit energii z 10 na 75 % za úctyhodných 45 minut, což je velmi solidní hodnota s přihlédnutím k ceně zařízení a velké kapacitě baterie. K dispozici je rovněž optimalizované nabíjení, jež by mělo prodloužit celkovou životnost bateriového článku.

Líbilo se nám
  • excelentní výdrž
  • velmi rychlé nabíjení

Konektivita: 5G na palubě

V oblasti konektivity se lze spolehnout na podporu 5G na obou dvou SIM kartách, Bluetooth 5.2, Wi-Fi 5 a pochopitelně i NFC pro bezkontaktní placení. Stejně tak neschází navigační služby, jako je GPS, GLONASS, QZSS, Beidou či Galileo.

Líbilo se nám
  • bezproblémová konektivita

Fotoaparát: s ohledem na cenu bez výtek

Novinka využívá primární 50Mpx snímač, 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv a 16Mpx selfie kamerku. Minimálně při pohledu na rozlišení jednotlivých snímačů tedy oproti konkurenci příliš nevystupuje z davu, má však hned několik předností. Předně je nutno pochválit primární snímač za optickou stabilizaci, která dopomůže při natáčení videí, ale také během pořizování záběrů za zhoršených světelných podmínek. Druhou pochvalu si Motorola zaslouží za integraci ultraširokoúhlého objektivu s automatickým ostřením, který tak poslouží rovněž jako makro. A třetí jednoduše za absenci naprosto zbytečných 2Mpx bokeh/makro senzorů.

Výsledné snímky odpovídají víceméně průměru v dané cenové kategorii, kde nelze na fotografie klást příliš vysoké požadavky. Záběry vypadají barevně povedeně. Pokud vám nevadí tendence telefonu zbytečně uměle přeostřovat či snad měkčí snímky z ultraširokoúhlého objektivu, nelze jim mnoho co vytknout. Moto G54 Power Edition umí obvykle správně (a rychle) zaostřit, fotit makro záběry lze přibližně již ze vzdálenosti 2 až 3 cm a samotná fotoaplikace je intuitivní. Záznam videa je maximálně možný ve Full HD, uživatel si však může vybrat mezi 30 a 60 FPS.

Motorola Moto G54 Power Edition 1080p 30 FPS

Líbilo se nám
  • hlavní snímač s OIS
  • ultraširokoúhlý objektiv s AF (makro)
  • s přihlédnutím k ceně nadprůměrná fotovýbava
Nelíbilo se nám
  • zbytečné digitální doostřování

Software: čistý Android s gesty Moto

Motorola Moto G54 Power Edition dorazila na trh s nejnovějším Androidem 13 a garanci dvou velkých aktualizací a čtyř let bezpečnostních záplat, což je vzhledem k ceně parádní podpora. Potěší také, že prostředím je tradičně víceméně čistý Android s několika vychytávkami přímo od Motoroly. Mezi nimi tradičně figurují oblíbená gesta Moto, pomocí nichž lze například zatřepáním aktivovat svítilnu či pootočením fotoaplikaci.

Líbilo se nám
  • takřka čistý Android
  • solidní délka softwarové podpory

Zhodnocení

Motorola Moto G54 Power Edition je velmi povedeným mobilem v cenové kategorii okolo 5 tisíc korun a osobně bych jej doporučil každému, kdo chce mobil za tyto peníze. Novince neschází obří baterie, velký displej s dostačujícím jasem, stereo reproduktory, ani moderní 6nm procesor. Milým překvapením je, že nezklame ani fotovýbavou či softwarem, kde je přislíbena minimálně aktualizace na Android 14 a tři roky bezpečnostních záplat. Jedinou „nevýhodou“ by tak pro některé zákazníky mohl být snad chybějící adaptér, osobně to však nemohu považovat za minus, neboť se jedná o nezastavitelný trend patrný takřka u všech značek.

Konkurence

Infinix Note 30 Pro nabídne za podobné peníze výrazně lepší displej, 108Mpx fotoaparát, ale také podporu bezdrátového nabíjení. Na druhou stranu mu schází extrémně dlouhá výdrž Motoroly Moto G54 Power Edition i tříletá garance bezpečnostních záplat.

Infinix Note 30 Pro

Rozměry168,5 × 76,5 × 8,5 mm, 205 g
DisplejAMOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx
ProcesorMediaTek helio G99,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh

Za příplatek 1,5 tisíce korun lze mít Xiaomi Redmi Note 12 Pro s výkonnějším procesorem a OLED displejem či 67W nabíjením. Kapacita baterie je však menší, stejně jako velikost úložiště/RAM.

Xiaomi Redmi Note 12 Pro 128+6 GB

Rozměry162,9 × 76 × 7,9 mm, 187 g
DisplejOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek Dimensity 1080, 2×2,6 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 0:45 hodin
Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
motorola-g54-power-edition
Klady
  • nadprůměrná fotovýbava
  • solidní softwarová podpora
  • dostatečně výkonný procesor
  • nadprůměrná velikost RAM i úložiště
  • fantastická výdrž na nabití
Zápory
  • schází Always-On
Diskuze ke článku
Damara226
Damara226
Naposledy upraveno: 1. 11. 2023 10:01
"Milým překvapením je, že nezklame softwarem, kde je přislíbena aktualizace na Android 14"

Přislíbení aktualizace na android 14, což je aktuální verze androidu, není zklamáním z hlediska software jedině tehdy, pokud bychom za zklamání brali až nějaký čínský telefon který nedostane aktualizaci ani jednu.

Mě tedy přijde příslib aktualizace na verzi androidu, která je v době vydání telefonu aktuální, spíše jako absolutní nutné minimum.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Teď když je Edge30 Neo v akci za 6.5k bych šel do něj.
Karel Červený
Karel Červený
Dobrý den. K tomu nabíjení. Nezaznamenal jste v šeru, že adaptivní jas snížil jas až na 0%, kdy není na displej už moc vidět? Má koupený tento telefon a to se mi stávalo. Po určité době (cca tydnu) se to nějak samo upravilo a už mi to klesne max. na 4%, níž ne. Možná je to tím, že jsem během toho týdne jas manuálně z té 0 zvyšoval. Hezký den.
Tom Novak
Tom Novak
Android 14 je aktuální? :) Kolik telefonů mimo Pixel ho má? Teď ho dostane vlajka od Samsungu za 30 tisíc a poté dlouho nic....A mimochodem,mimo problému které hlásí uživatelé Pixelů nepřináší proti 13 skoro nic co by stálo za update.
Mnohem důležitější než verze Androidu je to aby telefon dostával pravidelně bezpečnostní záplaty.Tři roky záplat je u levného telefonu slušné.Řada Edge 40 má záplaty dostávat 4 roky a dva updaty OS...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze