Motorola Edge 40 Neo
recenze

Motorola Edge 40 Neo

Designový telefon s parádní výbavou
2

Nejnovější zástupce řady Edge s přídomkem Neo sází na design, zvýšenou odolnost a v neposlední řadě i solidní hardwarovou výbavu. Bude to ale stačit na úspěch v segmentu nabitém konkurencí?

Motorola se na našem trhu v posledních letech proslavila především cenově dostupnými smartphony řady Moto G, ale rovněž série Edge se může pochlubit velmi zajímavým poměrem cena/výkon. Zbrusu nová Motorola Edge 40 Neo se chlubí například zvýšenou odolností IP68, velkou baterií či 10bitovým OLED panelem.

Technické parametry Motorola Edge 40 Neo

Kompletní specifikace
Konstrukce159,6 × 72 × 7,9 mm, 172 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejPOLED, 6,55" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, LED dioda
ChipsetMediaTek Dimensity 7030,
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6E, Bluetooth: 5.3, NFC: ano
Operační systémAndroid 13
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 10 990 Kč

Obsah balení: důkaz rozbalení je nepopiratelný

Motorola Edge 40 Neo je jedním z těch smartphonů, který se na vás pokusí zapůsobit už během unboxingu, a to například parfémovaným balením. V dnešní době, kdy u některých výrobců v krabičce nenajdeme kromě telefonu zhola nic, potěší i přítomnost napájecího adaptéru a také kabelu. Navíc je zde jako bonus pouzdro od společnosti Agood Company, které je vyrobeno z recyklovaných materiálů ve Švédsku a pochopitelně je i opětovně snadno recyklovatelné.

Motorola Edge 40 Neo
Líbilo se nám
  • kompletní (parfémované) balení

Konstrukční zpracování: modrá je víc než dobrá

Samotný telefon jsem si vybral na test v modrém provedení Caneel Bay od Pantone, které působí skutečně pěkně a podle mě má schopnost upoutat jak dámské, tak pánské obecenstvo. Když k tomu připočteme, že zařízení váží jen 172 gramů a velmi příjemně se drží díky zaoblení po stranách, máme zde konstrukčně velmi povedený mobil střední třídy, jehož velkým esem v rukávu je nepochybně i vysoká odolnost dle IP68. V kombinaci s koženkovými zády (veganská kůže) se pak můžete spolehnout i na to, že vám telefon z dlaně jen tak nevyklouzne.

Oceňuji také, že Motorola nijak neexperimentuje s fyzickými tlačítky, která okamžitě nahmatáte pravým palcem, optickou čtečku otisků prstů v displeji zase vnímám zase jako výhodu pro leváky nebo zkrátka pro všechny, kteří chtějí mít možnost telefon pohodlně odemknout palcem levé i pravé ruky. Její svižnost je příkladná, stejně jako spolehlivost, takže v tomto ohledu se Motorole povedlo vše splnit na jedničku. Rámeček je plastový, avšak jedná se o vcelku pěknou imitaci kovu a slot na spodní straně pojme jednu nanoSIM kartu, kterou lze doplnit o eSIM. V neposlední řadě bych rád pochválil i haptickou odezvu, která se určitě řadí k tomu lepšímu v daném segmentu.

Líbilo se nám
  • příjemně se drží
  • líbivý design (zejména v modrém odstínu)
  • odolnost dle IP68
  • záda z veganské kůže
  • skvělá haptická odezva
  • spolehlivá čtečka otisků prstů

Displej: 10bitová paráda

Kromě povedené čtečky otisků prstů budu chválit i samotný zobrazovací panel, který je typu POLED a má jedné Full HD+ rozlišení. Vzhledem k tomu, že se jedná o 10bitovou obrazovku, je navíc schopný vykreslit přes miliardu barevných odstínů a obsah na něm vypadá skvěle i díky podpoře HDR10+. Působivý je rovněž maximální jas až 1 300 nitů, díky němuž se můžete spolehnout na bezproblémovou čitelnost i během slunečného počasí, spokojen jsem byl ale i s minimální úrovní jasu, která je skutečně nízká.

Pokud by vám výše uvedené nestačilo, přichystala si Motorola pro zákazníky i podporu 144Hz obnovovací frekvence. V automatickém režimu se pak frekvence automaticky mění v rozsahu 60 až 120 Hz, což je šetrnější pro baterii, vynutit lze však i „napevno“ 60/120 Hz. Pokud často pokládáte telefon displejem dolů, abyste nebyli rušeni (s Motorolou lze položením displejem dolů i automaticky spustit režim nerušit), mohla by vás zaujmout i tzv. Okrajová světla, kdy se po stranách obrazovky (v oblasti zaoblení) rozsvítí pruhy, které mohou upozornit na příchozí hovory, budíky a notifikace z aplikací.

Líbilo se nám
  • velmi vysoký maximální jas
  • kvalitní 10bitový POLED panel
  • až 144Hz obnovovací frekvence

Zvuk: kvalitní stereo nesmí chybět

Motorola Edge 40 Neo na rozdíl od sourozenců z řady Moto G sice nedisponuje 3,5mm jackem, má však dvojici vysoce kvalitních reproduktorů. Hrají velmi nahlas, ale zároveň jim neschází ani tolik potřebná kvalita i překvapivě hutná dávka basů. Telefon podporuje také režim Dolby Atmos, který naštěstí není jen další marketingové lákadlo, po jeho aktivaci je totiž zvuk skutečně prostorovější a zkrátka zní lépe.

Líbilo se nám
  • kvalitní hlasité reproduktory

Výkon hardwaru: sázka na Dimensity

O výkon se stará 6nm procesor Dimensity 730 od MediaTeku, který využívá dvojici jader Cortex-A78 o frekvenci 2,5 GHz a šest jader Cortex-A55 s taktem 2 GHz, v případě GPU se jedná o Mali-G610 MC3. Ačkoliv nejde o žádný trhač asfaltu a uživatelé, kteří prahnou čistě po výkonu, najdou v dané třídě i lepší alternativy, zvládá bez problémů zajistit svižný chod prostředí. Problém mu nedělá třeba ani 4K záznam videa, což nelze tvrdit o Snapdragonu 695, který je využíván v podobně naceněných smartphonech. Rozhodně potěší také 12 GB RAM a 256GB úložiště, které by mělo průměrnému uživateli stačit. Další možností pak pouze cloud, neboť paměťové karty Edge 40 Neo nepodporuje.

Líbilo se nám
  • dostatečně výkonný hardware

Výdrž baterie: rychlé nabíjení, ale jen přes drát

Předchůdce testované Motoroly Edge 40 Neo byl v době svého uvedení na trh jedním z úzké skupiny cenově dostupných smartphonů s podporou bezdrátového nabíjení, o to víc proto zamrzí, že Motorola Edge 40 Neo bezdrátové nabíjení nepodporuje. Na druhou stranu má zhruba o 1 000 mAh větší baterii a celkově i skvělou výdrž, která dosahuje až dvou dnů používání na plné nabití.

Také samotné nabíjení je velmi svižné a s dodávaným 68W adaptérem se lze za 20 minut dostat z 0 zhruba na 70 %. Plné nabití zcela vybitého smartphonu pak trvá přibližně jen 40 minut, což je také skvělé.

Líbilo se nám
  • skvělá výdrž
  • velmi rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • schází bezdrátové nabíjení

Konektivita: 5G na palubě

V oblasti konektivity nabízí novinka pravděpodobně vše, co byste si jen mohli přát. Kromě 5G je to Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.4, NFC, Dual SIM a veškeré navigační služby. S operátorem Vodafone jsem bez problémů využíval 5G nejen v Praze, ale i v menších městech.

Líbilo se nám
  • bezproblémová konektivita

Fotoaparát: ještě by chtěl odladit

Motorola Edge 40 Neo přichází vybavena celkem třemi fotoaparáty, ovšem ultraširokoúhlý objektiv nahradí díky automatickému ostření z malé vzdálenosti také dedikovaný makro snímač, což je rozhodně chvályhodné. Jejich specifikace si můžete prohlédnout v přiložené tabulce, za vyzdvihnutí však také stojí relativně velký snímač hlavního fotoaparátu i fakt, že mu neschází OIS.

Hlavní snímač Ultraširokoúhlý objektiv Selfie kamerka
Rozlišení 50 Mpx 13 Mpx 32 Mpx
Velikost snímače 1/1,5" ?" ?"
Velikost pixelů 1,0 µm 1,12 µm 0,7 µm
Světelnost objektivu f/1.8 f/2.2 f/2.4
Ohnisková délka/rozsah ? mm (120˚) ? mm
Optická stabilizace ano ne ne
Zaostření vícesměrové PDAF AF fixní

Výsledné snímky umí být všelijaké, jejich společným jmenovatelem je však ne úplně odladěný software. Motorola je známá svým postprocessingem u pořízených snímků a i u Motoroly Edge 40 Neo jsem nabyl dojmu, že by tento software potřeboval trochu odladit. Konkrétně se jedná o vlastnost digitálního doostřování. Například u portrétu mám pak jde o zvláštní vykreslení pokožky, kdy pak dotyčný může připomínat spíše voskovou figurínu. Také automatické nastavení expozice má však své mezery a i HDR by mohlo být o něco lepší. Výše uvedené neduhy každopádně budete vnímat jen v případě, že hodláte snímky detailněji zkoumat a pro účely sdílení na sociálních sítích poslouží velmi dobře, neboť jsou obvykle pěkně barevné a také relativně detailní.

Ukázka snímků z hlavního snímače a ultraširokoúhlého objektivu
Ukázka snímků z hlavního snímače, ultraširokoúhlého objektivu a selfie kamerky
Ukázka snímků z hlavního snímače a ultraširokoúhlého objektivu

Pochvalu si Motorola Edge 40 Neo zaslouží i za možnost záznamu 4K videa na všechny snímače, a to včetně selfie kamerky, neboť často ani výrazně dražší vlajkové modely toto neumí. Spokojen jsem byl rovněž s makro režimem, pomocí něhož lze pořizovat pěkně detailní snímky, či samotnou fotoaplikací.

Motorola Edge 40 Neo 4K 30 FPS ultraširokoúhlý objektiv

Motorola Edge 40 Neo 4K 30 FPS

Líbilo se nám
  • selfie video ve 4K
  • ultraširokoúhlý objektiv s AF (makro)
Nelíbilo se nám
  • agresivní postprocessing

Software: téměř čistý Android

Motorola Edge 40 Neo dorazila na trh s nejnovějším Androidem 13 a solidní garanci dvou velkých aktualizací a tří let bezpečnostních záplat. Potěší také, že prostředím je tradičně víceméně čistý Android s několika vychytávkami přímo od Motoroly. Mezi nimi tradičně figurují oblíbená gesta Moto, pomocí nichž lze například zatřepáním aktivovat svítilnu či pootočením fotoaplikaci/desktopový režim Ready For.

Líbilo se nám
  • takřka čistý Android
  • solidní délka softwarové podpory
  • Ready For

Zhodnocení

Motorola Edge 40 Neo je velmi stylové zařízení se zvýšenou odolností IP68, které dokáže zaujmout rovněž rychlým nabíjením, velmi dlouhou výdrží či krásným 10bitovým displejem. Pochválit lze i podporu Ready For a solidní softwarovou podporu, negativem je naopak absence bezdrátového nabíjení (které podporoval předchůdce) či ne zcela povedený postprocessing snímků. Posledně jmenovanou oblast třeba ale ještě Motorola opraví, neboť je jinak fotovýbava solidní.

Konkurence

Konkurenci Motoroly Edge 40 Neo můžeme hledat v jejich vlastních řadách. V současnosti lze sehnat ještě o něco levněji Motorolu Edge 40, která má sice menší baterii, zato však nabídne podporu bezdrátového nabíjení i výkonnější procesor.

Motorola Edge 40

Rozměry158,4 × 72 × 7,6 mm, 167 g
DisplejPOLED, 6,55" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 820 × 2 160 px, 30 FPS
Procesor
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 400 mAh

Alternativou může být i Samsung Galaxy A54 s delší softwarovou podporou i o něco lepší fotovýbavou. Nepodporuje však rychlé nabíjení ani nemá tak povedený displej jako Motorola.

Samsung Galaxy A54

Rozměry158,2 × 76,7 × 8,2 mm, 202 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 1380,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh
Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
motorola-edge-40-neo
Klady
  • solidní softwarová podpora + Ready For
  • selfie video ve 4K a ultraširokoúhlý objektiv s AF
  • skvělá výdrž na nabití a rychlé nabíjení
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • kvalitní 10bitový 144Hz POLED displej + stereo reproduktory
  • odolnost dle IP68
  • krásný design a praktická záda z veganské kůže
  • obsahově bohaté (parfémované) balení
Zápory
  • agresivní postprocessing
  • mezigeneračně přišla o podporu bezdrátového nabíjení
Diskuze ke článku
Viktor Čistý
Viktor Čistý
Naposledy upraveno: 25. 9. 2023 16:54
..to VYCUKANÉ 4K s ÚDĚSNOU EXPOZICÍ je teda "kvalitka" :D , stejně jako startovací CENOVKA za D7030, jenž ZAOSTÁVÁ i za již 2 roky starým SD778G v O DOST LEVNĚJŠÍ KONKURENCI...

nanoreview(tečka)net/en/soc-compare/qualcomm-snapdragon-778g-5g-vs-mediatek-dimensity-7030
Pepa Pepa
Pepa Pepa
V případě tohoto modelu se mi líbí, že i přes plastový rám nepůsobí lacině (Xperia 10 V ve stejné ceně by mohla vyprávět) a navíc se mi líbí kvalitní a vkusné pouzdro přímo v balení!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze