Motorola Moto G
recenze

Motorola Moto G

šmrncovní královna střední třídy

Motorola Moto G byla představena již v listopadu minulého roku a v Česku se oficiálně vůbec neprodává. Přesto by byla škoda tento zajímavý přístroj opomenout. Zaujme solidním výkonem i kvalitním displejem. Pojďme se tedy společně podívat, jaký na nás Motorola zanechala celkový dojem.

Motorola Moto G byla od samého počátku koncipována jako ,,osekanější‘‘ verze funkčně vybavenější sestřičky Moto X, která se u nás rovněž bohužel oficiálně vůbec neprodává. Razantně se snížila cenovka, ruku v ruce s tím však přichází i chudší výbava. Motorola Moto G se prodává ve dvou paměťových verzích (8 a 16 GB), v České republice se však dostanete většinou k té nižší verzi. A to by mohl být problém, největší nevýhodou Moto G je totiž absence slotu pro paměťové karty.

Nepřehlédněte:

Pokud Motorolu Moto G chcete i vy, máte tři možnosti. Buď se spokojíte s obchody, kde je Moto G dostupná jakožto zboží ze zahraničí (nejedná se o oficiální distribuci), druhou možností je Motorola z Google Play edice, dostupná rovněž pouze v zahraničí, a poslední možností je objednání Motoroly například z německého Amazonu, kde zaplatíte navíc jen pár korun za dopravu. Zatímco v prvním a třetím případě se budete muset spokojit s anglickým jazykem, Google Play edice je plně lokalizovaná do češtiny (jelikož pouze sám výrobce může dodatečně zakázat určité jazykové mutace, Google Play edice nabídne všechny jazyky, tedy včetně naší mateřské Češtiny). Tuto verzi jsme testovali i my. Za verzi z německého Amazonu zaplatíte konkrétně 169 euro (4 600 Kč) v případě 8GB varianty a 199 euro (5 450 Kč) za 16GB variantu. Jak jsme již uvedli, pár euro bude stát také doprava (zhruba 100 Kč). Ceny v USA jsou pochopitelně nižší, samozřejmě je ale nutné připočíst DPH, clo a případnou dopravu.

Motorola Moto G na oficiálních snímcích

Technické parametry Motorola Moto G

Kompletní specifikace
Konstrukce129,9 × 65,9 × 11,6 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 8930, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 070 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:44 hodin
DostupnostQ1 2013, 5 500 Kč

Motorola Moto G – videopohled

Úvodní srovnání

I když Motorola Moto G a Motorola Moto X patří každá do jiné třídy, neuškodí menší srovnání. Jde totiž o první dva telefony, které vznikly ve spolupráci s gigantem Google. Pokud se podíváme na cenovku, rozdíl obou přístrojů je dosti propastný, Motorola Moto X totiž vychází 2krát tak dráže. Když se však podíváme na vybavenost, tolik zásadních rozdílů, které by ospravedlnily takový nárůst ceny, ale nenajdeme.

Motorola Moto G versus Motorola Moto X

Samozřejmě, Motorola Moto X má papírově dvakrát tak kvalitní fotoaparát, kapacita baterie je nepatrně vyšší a paměť RAM je 2 GB namísto 1 GB, jako je tomu u Moto G. Na druhou stranu, i když se u Motoroly Moto X zvýšila úhlopříčka o 2 desetiny palce, rozlišení zůstalo stejné. Motorola Moto X sice nabídne vyšší takt procesoru, na rozdíl od Moto G však disponuje dvěma jádry, namísto jader čtyř u Moto G. Vyplatí se tedy investice do Motoroly Moto X? Určitě ano, na druhou stranu ne všem. Motorola Moto G totiž není žádné „ořezávátko“ a rozhodně má co nabídnout.

Specifikace Motorola Moto G Motorola Moto X
Rozměry 129,9 × 65,9 × 11,6 mm 129,3 × 65,3 × 10,4 mm
Hmotnost 143 g 130 g
Úhlopříčka displeje 4,5 palce 4,7 palce
Rozlišení displeje 1 280 × 720 pixelů (HD) 1 280 × 720 pixelů (HD)
Jemnost displeje 326 ppi 312 ppi
Kapacita baterie 2 070 mAh (Li-Ion) 2 200 mAh (Li-Ion)
Procesor Qualcomm Snapdragon 400 8930 Qualcomm S4 Pro MSM8960T
Takt procesoru 4 × 1,2 GHz 2 × 1,7 GHz
Grafický akcelerátor Adreno 305 Adreno 320
Uživatelská paměť 8/16 GB 16/32 GB
Paměť RAM 1 GB 2 GB
Paměťové karty ne ano
Fotoaparát 5 Mpx 10 Mpx
Videokamera 1 280 × 720 pixelů (HD) 1 920 × 1 080 pixelů (FullHD)
Přední kamera 1,3 Mpx 2 Mpx
Přisvětlovací dioda ano ano
Cena cca 5 000 Kč cca 10 000 Kč

Design a konstrukce: nestárnoucí klasika

Na první pohled vzhled nové Motoroly Moto G ničím nepřekvapí, nesnaží se totiž o žádné designové výstřelky. Vše je účelně podrobeno pohodlnému úchopu, tomu napomáhají především zakulacená záda, díky kterým telefon lépe padne do ruky. Přední část telefonu mírně připomíná Alcatel One Touch Scribe HD, a to nejenom zakulacenými rohy, ale také čistotou přední strany. Přední části dominuje především displej, který zabírá zhruba 90 % celé přední plochy. Pod displejem žádná senzorová tlačítka nehledejte, ta se totiž nachází na spodní části displeje. Z tohoto důvodu je spodní část pod displejem nevyužitá a klidně by tak mohla být o pár milimetrů menší.

Motorola Moto G

Nad displejem najdeme malé sluchátko, které je schováno za nenápadnou mřížkou. Po levé straně od něj se nachází čočka přední kamerky pro videohovory, na pravé straně pak najdeme nezbytné průchody senzorů, jako je například senzor jasu a senzor přiblížení. Více toho na přední části nenalezneme. Podíváme se také na boky telefonu. Levý bok je naprosto prázdný, naopak na pravé straně nalezneme vše nezbytné. Ve vrchní části se nachází tlačítko pro vypnutí a zapnutí telefonu, respektive displeje. Vzhledem k velikosti zařízení je jeho umístění vhodné, musíme také pochválit jistý stisk. Pod tlačítkem pro vypnutí/zapnutí telefonu pak najdeme poměrně velké kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti. Opět musíme vyzdvihnout perfektní stisk.

Motorola Moto G ze všech stran

Spodní strana telefonu ukrývá kromě nezbytného mikrofonu také vstup microUSB konektoru, který v tomto případě není chráněn žádnou krytkou. Vrchní část telefonu ukrývá kromě 3,5milimetrového jack konektoru také druhý, odšumující mikrofon, který poslouží i v případě nahrávání videa. Na zadní straně telefonu pak najdeme čočku integrovaného fotoaparátu pod kterým se nachází přisvětlovací LED dioda. Hned vedle čočky fotoaparátu nalezneme výstup hlasitého reproduktor, který není z důvodu zakulacených zad utlumen v případě, že telefon položíte na rovnou desku stolu. Pod LED diodou pak už nalezneme jen logo samotného výrobce.

Motorola Moto G: detaily

Krátce zastavíme také zpracování zadního krytu. I když se nejedná o lesklou variantu, ulpívajícím otiskům, respektive mastnotě se v tomto případě nevyhnete. Naopak musíme pochválit měkčené zpracování, díky kterému je samotné držení a pocit z něj ještě lepší. I když to na první pohled nevypadá, zadní kryt je snímatelný. Na svém místě drží velice pevně a bez větších nehtů se zkrátka neobejdete. Naštěstí nebude nutné sundávat kryt příliš často, nachází se pod ním pouze slot na SIM kartu v její střední velikosti, tedy standard micro. Slot pro paměťové karty v telefonu, jak už víme, hledat nemusíme. Je ovšem škoda, že Motorola neumožnila uživatelsky vyměnit alespoň integrovanou baterii. Nalezneme zde pouze upozornění, že výměnu musí provést autorizovaný servis. Vzhledem k možnosti sejmutí zadního krytu je to velká škoda. Motorola na druhou stranu uvedla, že vnitřnosti telefonu jsou potaženy speciální membránou, díky které jsou vnitřnosti voděodolné. Motorola Moto G se nepyšní žádným certifikatém voděodolnosti/prachuvzdrnosti, jako například telefony od Sony, i přesto by menší množství kapaliny, které by ulpělo pod zadním krytem, nemělo telefon zničit. Motorolu ale i tak rozhodně doporučujeme nekoupat.

Motorola Moto G zezadu

Samotný zadní kryt je asi největší slabinou celého konstrukčního zpracování. I když na svém místě drží, je vaničkovitý a tudíž obepíná i samotné boky telefonu, po pár cyklech sundání a opětovného nasazení se po mírném prohnutí telefonu začnou ozývat nepříjemné, praskavé zvuky. Nejvíce si tohoto neduhu všimnete při jemném zatlačení na výstup hlasitého reproduktoru, kde kryt doléhá na vnitřnosti telefonu nejhůře. Celkové rozměry telefonu jsou 129,9 milimetru na výšku, 65,9 milimetru na šířku, hloubka se zastavila na 11,6 milimetrech. V tomto ohledu větší tloušťka zařízení není na škodu, opět spíše přispívá pohodlnějšímu úchopu. Námi testovaná černá barevná varianta samozřejmě není jedinou, rozhodně však patří mezi ty nejkonzervativnější. Celkově nabízí Motorola na výběr z celkem 7 barev, kromě černé tedy ještě pastelově žlutá, červená, fialová, tmavě modrá, tyrkysová a bílá.

Motorola Moto G: detaily

Kdybychom měli na závěr této kapitoly Motorolu Moto G zhodnotit jako celek, rozhodně ničím extrémně nezklamala. Příjemný design nenarušují žádná lesklá loga ani senzorové klávesy. To, že Motorola nepoužila hodnotnější materiály, ospravedlňuje nízká cena. Kvalita zadního krytu sice není nejlepší, přesto, pokud neměníte SIM kartu každý den, na problémy s nepříjemnými zvuky vůbec nemusíte narazit. Navíc se telefon díky zpracování zadního krytu a jemnému prohnutí výborně drží v ruce.

Baterie a výdrž: překvapení se nekoná

Motorola Moto G nabídne (jak již víme) uživatelsky nevyměnitelnou baterii s kapacitou konkrétně 2 070 mAh, což je pouze o 130 mAh méně, než v případě vybavenější Motoroly Moto X. I když se zdá, že kapacita není kdo ví jak vysoká, bez problému při běžném používání dosáhnete na jedno a půl denní, respektive dvou denní výdrž. Běžné používání zahrnuje několik hovorů denně, odeslání desítky SMS zpráv, 2 hodiny brouzdání po internetu, vyfocení několika fotografií a hodinu poslouchání vašich oblíbených MP3 skladeb.

Pokud ovšem do hry zapojíte GPS navigaci, časté připojení pomocí Wi-Fi a hraní náročnějších 3D her, výdrž pochopitelně rapidně klesá a z Motoroly Moto G se při troše snahy stane maximálně jednodenní smartphone, což je ale bohužel dnešní standard. V tomto směru trochu zamrzí, že Motorola nepřistoupila na možnost vyměnit baterii uživatelsky bez návštěvy servisu, v takovém případě by nebyl problém dokoupit jednu baterii navíc a vyměnit ji tak v případě nouze.

Pod zadním krytem najdeme slot na SIM kartu a nevyměnitelnou baterii

Provedli jsme také standardizovaný test výdrž, kdy telefon streamoval za pomocí Wi-Fi HD video o rozlišení 720p, v telefonu byla vložena SIM karta s přihlášením k síti 3G, aktualizace byly vypnuty a jas displeje byl nastaven na 50%. Zvuk byl směřován do sluchátek, hlasitost byla nastavena na 50%. Video bylo přehráváno celkem 5 hodin a 29 minuty, což je průměrný výsledek. Nabíjení z úplného vybití na 80% trvá velmi krátkou dobu, pouze 1 hodinu a 20 minut, k úplnému nabití si vyčleňte 1 hodinu a 44 minut.

Zvuk: neurazí, nenadchne

Co se týče zvukové stránky, Motorola se drží běžného standardu. Hlasitý reproduktor je opravdu hlasitý, maximální možní hlasitost až téměř drásá zvukové bubínky, proto není potřeba nastavovat například budík na maximální hodnotu. Příchozí notifikace tedy rozhodně nepřeslechnete. Při poslouchání vašich oblíbených skladeb je navíc zvuk při maximální hlasitosti dosti degradován, Motorola možná mohla nastavit nějaké menší omezení, protože je stejně takto vysoká možnost hlasitosti nepoužitelná. Při běžné hlasitosti je zvuk z hlasitého reproduktoru standardní, ničím nepřekvapí, ale ani zásadně nezklame. Motorola samozřejmě nekoncipovala Moto G jako hudební přístroj, proto nemáme vůči výstupu hlasitého reproduktoru větších námitek

Hlasitý reproduktor na zadní straně telefonu

Jelikož se k Motorole Moto G standardně sluchátka nedodávají (v rámci zachování co nejnižší ceny), vyzkoušeli jsme sluchátka vlastní. Zvuk je na tom obdobně, jako v případě kvality hlasitého reproduktoru. Nenáročnému a středně náročnému hudebnímu fanouškovi zvuk z Motoroly Moto G postačí, ten náročnější si pro poslech svých oblíbených skladeb vybere zařízení z trochu jiné kategorie. Opět platí to samé, zvuk neurazí, ale ani ničím nenadchne.

Displej: bez námitek, s obdivem

Přední část zaplňuje displej s příjemně velkou úhlopříčkou 4,5 palce. Rozlišení je v této cenové třídě nadstandardní, konkrétně 1 280 × 720 pixelů, jedná se tedy o klasický HD zobrazovací panel. Výrobce se však nechlubí, jakou technologii displeje použil, podle jeho kvalit se však přikláníme k IPS technologii. Barvy jsou živé a věrné, displej se tedy opravdu povedl. Skvěle funguje také senzor pro regulaci jasu, bez problému se tedy můžete spolehnout na automatický režim. Maximální jas sice neoslepí, na druhou stranu je displej čitelný i na přímém slunci. Příkladné jsou taktéž pozorovací úhly displeje.

Displej je vzhledem k zařazení telefonu špičkový

Tou hlavní, klíčovou vlastností je však skvělá ergonomie. I uživatelé s menší rukou a prsty nemají většinou problém dosáhnout z jednoho konce displeje na druhý, posílena je tedy také možnost ovládat telefon jednou rukou. Odezva kapacitního displeje je na skvělé úrovni. Informovat o tom, že na displeji ulpívá velké množství otisků, nemá smysl, ani Motorola Moto G totiž není žádnou výjimkou, oleofobní vrstva nijak výjimečná tedy není. Na druhou stranu se nemusíte bát škrábanců, a to ani těch vlasových. Displej Motoroly Moto G je totiž pod ochranou odolného skla Gorilla Glass v jeho třetí verzi. Displej se tedy, ať už po stránce velikosti nebo kvality zkrátka povedl.

Hardware: vrchol odladěnosti

Motorola Moto G se chlubí čtyřjádrovým procesorem Snapdragon 400 od Qualcommu (postavený na jádrech Cortex-A7), procesor je taktovaný na 1,2 GHz. Když k tomu připočteme grafický akcelerátor Adreno 305 a 1 GB operační paměti RAM (po spuštění telefonu je dostupných zhruba 430 MB), jedná se v dané cenové kategorii o poměrně zajímavé vnitřnosti. Vnitřní paměť je, jak už víme, buď 8 a nebo 16 GB, záleží na konkrétní verzi. V případě 8GB verze je dostupných zhruba 5,5 GB, v případě 16GB verze je dostupných zhruba 13 GB. Jako operační systém byl samozřejmě použit Android, po aktualizaci už máme tu čest konkrétně s verzí 4.4 KitKat. Tím hlavním bodem je ale perfektní odladěnost. Za to může použití syrového Androidu bez jakékoliv nadstavby.

Výsledky benchmark testů

Na Motorole Moto G jsme samozřejmě vyzkoušeli i několik herních titulů, abychom otestovali kvality použitého procesoru. Základní plošinové 2D hry jsou samozřejmě bez problému hratelné, na zásadní problém nenarazíte ani u náročných 3D her, jakými jsou například Asphalt 8 a DEAD TRIGGER. U těchto herních titulů se však občas setkáte s menšími záseky, které však může poměrně snadno ovlivnit/eliminovat i vypnutím aplikací, které v průběhu hraní běží na pozadí.

Uživatelské prostředí: syrově a přehledně

To, že Motorola Moto G v Google Play edici, kterou testujeme, operuje se systémem Android v jeho syrové verzi 4.4 KitKat, již víme. Rychlost je díky „syrovosti“ jedním slovem špičková, za celou dobu testování se nám ani jednou nestalo, že by se telefon zasekl nebo vyžadoval restart. Je to opravdu příjemné, i mnohem lépe vybavené telefony by si mohli vzít z Motoroly Moto G příklad, že méně je někdy více. Různé grafické nadstavby sice vypadají hezky, celkově telefon ale velmi zpomalují. Motorola vsadila v případě Google Play edice na jistotu a vyplatilo se. Takto příkladně by se měl Android chovat na všech telefonech.

Prostředí systému

Jelikož systém není zahlcen žádnou nadstavbou, vše působí trochu strohým, na druhou stranu velmi přehledným dojmem. Zamykací obrazovka ničím nepřekvapí, snadno z ní například spustíte aplikaci Fotoaparát. Hlavních ploch je standardně celkem 5. Na té úvodní se standardně zobrazuje lišta vyhledávání Google, ta bohužel nejde bez zásahu do telefonu z plochy odstranit. Škoda. Menu je rozděleno do dvou kategorií, V té první naleznete vaše aplikace, ve druhé pak widgety. Z menu se snadno dostanete také do Obchodu Play, bohužel zde chybí možnost vyhledávat aplikace pomocí postupného zadávání, což trochu zdržuje. Pokud se rozhodnete přesunout aplikaci z menu na úvodní plochu, máte také možnost aplikaci rychle odinstalovat nebo zobrazit podrobné informace (přímo v nastavení).

Prostředí systému

Ničím nepřekvapí ani výsuvná lišta. Zde najdeme příchozí notifikace a po přepnutí také rychlé přepínače (jas, nastavení, Wi-Fi, síť, baterie, režim letadlo, Bluetooth a poloha). Nechybí zde ani vaše vizitka se všemi kontakty. Celkově není žádná věc, která by nás v systému překvapila. Na vývěr máte z 8 fotografií, které si můžete nastavit jako tapetu, doplňkovou možností jsou pak živé tapety. S těmi ale doporučujeme zacházet opatrně. Nejenom že rychleji vybíjí baterii, při větším zatížení zbytečně zabržďují systém (situace, kdy hrajete náročnější hru a zároveň je nastavena živá tapeta). V případě, že telefon usoudí, že mu dochází paměť, živou tapetu automaticky deaktivuje a nastaví některou z běžných tapet. Tímto krokem zajistí, aby byl chod telefonu po celou dobu co možná nejstabilnější.

Prostředí systému

Multimédia: ukrátí dlouhé chvíle

I Motorola Moto G dokáže ukrátit dlouhé chvíle. Předinstalované hry v telefonu nehledejte, na to je však připraven Google Play, ve kterém naleznete stovky zajímavých herních titulů. Integrovaný přehrávač videa si bez problému poradí s FullHD videi v různých formátech včetně oblíbeného .avi, s titulky si však neporadí. Pro tyto případy tedy doporučujeme stáhnout doplňkový přehrávač. Pro přehrávání hudby si Motorola přichystala obligátní aplikaci Hudba Play, která se postará o bezproblémovou synchronizaci včetně detailnějšího nastavení ekvalizéru. Pro prohlížení vašich snímků či obrázků je v Motorole aplikace Fotky, která slouží i pro rychlou synchronizaci do vašeho cloudového úložiště. Poslouží i jako primitivní grafický editor, ve kterém můžete fotku ořezat, otočit, přidat jeden z efektů nebo rámečků. Pro složitější úpravy opět doporučujeme stažení některého z doplňkových grafických editorů. Je ovšem trochu škoda, že v Motorole Moto G nenajdeme FM rádio.

Multimédia

Fotoaparát

Ještě než se pustíme do samotného hodnocení výsledných snímků, zastavíme se krátce u prostředí fotoaparátu. To je samozřejmě podrobeno čisté verzi operačního systému Android 4.4 KitKat a podle nás se celkem povedlo. Veškeré nastavení je celkem přehledně umístěné pod nenápadné kolečko, dostanete se k němu ale i také při posunutí prstem směrem nahoru po displeji. Je to pohodlné a celkem přehledné, jedinou výtku však máme k tomu, že ikony jsou bez popisku. Z tohoto důvodu jde (hlavně tedy ze začátku) spíše o takovou loterii a zkoušku trpělivosti. Pro najetí do galerie potom stačí pouze odsunout plochu z pravé na levou stranu.

Čočka 5Mpx fotoaparátu a přisvětlovací LED dioda

Fotoaparát v Motorole Moto G nabídne 5 Mpx, konkrétní rozlišení je pak 2 592 × 1 944 pixelů. Výsledné snímky nejsou úplně špatné, rozhodně se ale nejedná o nějaký zázrak. Barevné podání je ucházející, špatné to není ani s rychlostí zaostření, na druhou stranu má Motorola sklony k občasným přepalům a ubývajícím světlem razantně klesá i samotná kvalita. Snímky jsou poté neostré a příliš zrnité. Vzhledem k cenové relaci přístroje je fotoaparát dostatečný, nic ohromujícího ale rozhodně nečekejte. Fotoaparát je v Motorole jednou z věcí, u které teprve pochopíte, že máte co dočinění s telefonem z nižší třídy. Pochválit ale musíme výkon přisvětlovací LED diody, která pohodlně a s přehledem „rozsvítí“ menší místnost. Použít ji samozřejmě můžete i jako nouzovou svítilnu. V případě, že vše ponecháte na automatice, (na kterou je v 99 % všech případů spolehnutí) je velikost výsledné fotografie v plném rozlišení zhruba 1 MB, lze tedy usoudit, že Motorola přistoupila na agresivnější post-procesing. Kromě obyčejných snímků můžete pořizovat také panormata svého okolí.

Kvalitu snímků koneckonců můžete ohodnotit sami na následujících testovacích příkladech. Dodáme jen, že přední kamera pro videohovory nabídne rozlišení 1,3 Mpx a její výsledné snímky/videoklipy se hodí maximálně pro prohlížení na displeji mobilního telefonu, případně jako příloha multimediální/e-mailové zprávy. Výsledné snímky z přední kamery jsou navíc zahaleny nepříjemnou „mlhou“, která samotnou kvalitu ještě více degraduje.

Ukázkové snímky

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Videokamera

Výkon telefonu postačuje pro nahrávání HD videí, konkrétně tedy v rozlišení 1 280 x 720 pixelů při snímkovací frekvenci 30 snímků za vteřinu. Kvalita výsledného záznamu je subjektivně lepší, než jak je tomu u fotografií, opět se ale nejedná o nic převratného. Pochválit musíme především věrné podání barev. Je ovšem trochu škoda, že nahrávání FullHD videí je privilegiem pouze vyššího modelu Moto X, výkonnostně by Motorola Moto G jistě na nahrávání FullHD stačila.

Co se datové náročnosti, třicetisekundový videozáznam zabere přibližně 40 MB. K videoklipům se navíc defaultně přidává také poloha, tedy stejně jako u pořizování snímků. Během pořizování videoklipů navíc můžete „klepáním“ na displej pořizovat snímky, v tomto případě však jen v rozlišení 1 280 x 720 pixelů, tedy ve stejném rozlišení, jako má nahrávané video. Pořízení snímku je otázkou desetiny vteřiny, vše je téměř okamžité. Videa se standardně ukládají do formátu MP4. Opět můžete sami posoudit kvalitu na následujícím testovacím příkladu.

Motorola Moto G (testovací video) – exteriér, 720p

Navigace a GPS

Motorola samozřejmě nabídne také GPS a GLONASS modul. Nic tedy nebrání tomu, využít Moto G jako mapové podklady a nebo automobilovou navigaci. To zajistí předinstalované aplikace Mapy a Navigace od Google. Ty ke svému chodu potřebují internetové připojení, část map si ale bez problému uložíte do mezipaměti. K plánování cesty a vyhledávání zájmových bodů je však internet nutností. Co se týče přesnosti a rychlosti zaměření, když už Motorola vaši polohu zaměří, je vše v pořádku a poloha je přesná, ale na samotné zaměření si chvíli počkáte. V každém případě doporučujeme mít zapnuté/povolené A-GPS, které celkový čas zkrátí řádově na vteřiny. Bez povoleného A-GPS budete čekat i více než jednu minutu, což už je trochu moc.

Mapy a Navigace od Google

Telefonní funkce: kdo čekal překvapení?

I když se musíme opakovat, telefonní funkce jsou zkrátka základem každého telefonu. Čistý Android nepřináší žádné překvapení, pro rekapitulaci si tedy pouze shrneme důležitá fakta. Aplikace Telefon zastřešuje jak historii volání (všechny hovory, zmeškané hovory) tak také nejčastěji volané kontakty. Stačí tedy pouze vybrat z nabídky a můžete téměř okamžitě volat nebo napsat SMS zprávu. Oblíbené kontakty samozřejmě můžete přidat i manuálně tím, že v detailu kontaktu zvolíte možnost „hvězdy“ Kontakty můžete přímo v aplikaci Telefon importovat/exportovat (ze SIM karty, z Google účtu atd.), můžete snadno vymazat často kontaktované uživatele, vložit nový kontakt nebo si nechat zobrazit váš kompletní seznam. V nastavení pak najdete možnost „Identifikace jména lidí a firem, které nejsou v kontaktech“.

Aplikace Telefon

Pokud vám tedy volá nějaká firma, kterou nemáte v kontaktech, ale Google ji má ve svých záznamech, zobrazí se jméno/název společnosti, která vám volá. V praxi to funguje poměrně spolehlivě. Ničím nepřekvapí ani číselník, vyhledávat díky němu můžete buď podle čísla nebo jména postupným psaním. Opět, vše funguje tak, jak očekáváte. Perfektní je také provázanost se sociálními sítěmi (Google+, Facebook, WhatsApp – pokud je tedy máte nainstalovány), například díky Messengeru od Facebooku snadno sesynchronizujete i vaše stávající kontakty, ke kterým se následně připojí fotografie, případně e-mailová adresa. Kvalita hovoru je nadprůměrná, může za to především přítomnost odšumujícího mikrofonu. V případě, že nastavíte hlasitost hovoru na maximum, téměř s jistotou váš hovor uslyší i lidé ve vašem blízkém okolí. Problém s nízkou hlasitostí nebo nesrozumitelností tedy nenastane ani na rušné ulici, za což rozhodně chválíme.

Organizační funkce: život pod palcem

Organizační funkce nesmí chybět, Motorola Moto G je vybavena stejně dobře, jako jakýkoliv jiný Android. Nechybí tedy přehledný, ale celkem primitivní kalendář, nejnutnější poznámky si můžete zapsat do Goolge Keep. Ty se navíc jednoduše synchronizují díky Gmailu, není tedy problém upravovat je následně na PC. Veškeré změny se pak ihned projeví na všech propojených zařízeních. Přidávat může jak jednoduché poznámky, tak také různé seznamy (skvěle využitelné jako nákupní seznam), přidávat můžete také hlasové poznámky, měnit můžete i barevné pozadí dané poznámky (například podle stupně důležitosti). Pro prohlížení/úpravu dokumentů tu pak nalezneme aplikaci Quickoffice. Aplikace Hodiny zastřešuje jak budík, tak také obyčejné hodiny s možností přidat si i jiné země, dále zde najdeme časovač a stopky. Prostředí aplikace je opravdu velice primitivní, vše je podrobeno co největší přehlednosti. Motorola Moto G samozřejmě nabídne i kalkulačku, ve které najdete kromě základních funkcí i pár těch pokročilejších (sin, cos, tan, log, závorky, ...).

Organizační funkce

Zprávy a e-mail

Pro psaní SMS/MMS zpráv poslouží standardně předinstalovaná aplikace Hangouts, která tedy zastřešuje nejenom chat s uživateli, kteří Hangouts využívají. I když se aplikace zdá mnohým nedoladěná, integrace SMS/MMS zpráv ušetří neustálé překlikávání z jedné aplikace do druhé. V rámci chatu funguje samozřejmě i sdílení polohy a odesílání GIF (animovaných) obrázků, bez problému funguje také video chat a hlasové hovory. K těm je zapotřebí minimálně 3G připojení, jinak se setkáte s nepříjemnou prodlevou. Chat od SMS zprávy jednoduše odlišíte pomocí popisku u kontaktu. Pokud se jedná o Hangouts chat, nenajdeme zde nic, u SMS konverzací se naopak zobrazí text „SMS“. Jednoduché, přehledné, návykové. Pohodlné psaní je zajištěno defaultní Android klávesnicí, na které se píše opravdu pohodlně. Psát můžete také tahy po klávesnici, při tom si můžete nechat zobrazovat také postupně se dotvářející slovo.

E-mail a Hangouts

E-mailovou komunikaci zajišťuje předinstalovaný Gmail a aplikace E-mail. Ta podporuje většinu protokolů, výběr je tedy pouze a jen na vás, která doména hostí váš e-mail. S konfigurací vaší e-mailové schránky vám telefon samozřejmě pomůže, vše je otázkou okamžiku. Push notifikace fungují v případě synchronizace na pozadí bez sebemenšího problému, na to jsme už ale dávno zvyklí. Zkrátka Android, jak ho známe.

Internet a data

Motorola Moto G nabídne přeinstalovaný prohlížeč Google Chrome, ten funguje i jako defaultní prohlížeč. Ten standardní od Androidu v telefonu již nehledejte. K dispozici je konektivita zahrnující Wi-Fi (802.11 b/g/n), HSPA: 21 / 5,76 Mb/s a Bluetooth ve verzi 4.0. EDGE a GPRS netřeba zmiňovat, to už je samozřejmostí. To, že Motorola nezahrnula do výbavy také LTE je vzhledem k ceně pochopitelné, je ovšem škoda, že se nedostalo místo alespoň na tolik oblíbené NFC. Telefon by měl hned o jednu přidanou hodnotu navíc, což by se právě v této třídě cenilo zlatem. Konektivita tedy ničím nevyniká, přesto nabízí vše potřebné.

Závěr a zhodnocení: trefa do černého

Co říci závěrem? Motorola Moto G v Google Play edici se opravdu povedla a v této cenové kategorii hledá jen těžko soupeře. Vyzdvihnout musíme především kvalitní konstrukci (až na zadní kryt), pohodlnému úchopu navíc napomáhá mírné prohnutí zadní strany. Výborný je také displej, který je srovnatelný s mnohem dražšími přístroji. Potěší také nekompromisní výkon při běžném používání, „syrový“ Android napomáhá skvělé odladěnosti. Potěší také hned několik barevných variant, ze kterých si vybere téměř každý. I námi testovaná celo-černá barevná varianta má něco do sebe, i když působí poněkud usedlým dojmem. Motorola ve spojení s Googlem zkrátka dokázala, že umí vyrobit cenově dostupný telefon, který je téměř po všech stránkách špičkový. Samozřejmě, cena se někde promítnout musela, pokud ovšem hledáte dobře vybavený telefon s cenou okolo 5 000 Kč, je pro vás Motorola Moto G dobrou volbou.

Motorola Moto G se opravdu povedla

Abychom pouze nechválili, zmíníme také nedostatky. Tím největším je podle nás chybějící slot pro paměťové karty. V této cenové hladině by se nejednalo o velkou investici navíc, většina zákazníků by si za slot podle našeho názoru ráda připlatila. Stejně tak Motorola mohla dosadit trochu lepší zadní kryt. To už je ale spíše drobnost, vzhledem k provedení krytu není problém koupit kryt nový, v případě, že se ten starý časem „ochodí“. Výdrž baterie sice neurazí, (jedná spíše o klasický jednodenní smartphone) při šetrnějším používání však bez problému dosáhnete půl dne navíc. Tak jako tak je bezpečnější nosit nabíječku s sebou nebo telefon nabíjet každý večer. Horší je to také s dostupností Motoroly Moto G na tuzemském trhu, kdo ji ale chce, sežene ji. Ať už jako dovoz ze zahraničí na některém z e-shopů a nebo si ji nechá dovést přímo z německé mutace Amazonu. Chybějící LTE a NFC vzhledem k cenové kategorii telefonu bez problému odpouštíme. Navíc, kdybyste dali Motorolu Moto G do ruky někomu „nezasvěcenému“, s největší pravděpodobností by typoval vyšší cenu, než jaká ve skutečnosti je.

Motorola Moto G se zkrátka povedla a nebudeme zastírat, že na nás udělala velký dojem. Je potěšující, že se někteří výrobci i v dnešní době snaží vyrobit cenově dostupný smartphone, jehož vnitřnosti jsou téměř bez kompromisu. Kdyby Motorola Moto G nabídla i slot pro paměťové karty, nemá Moto G téměř žádného konkurenta. Na možnost „kdyby“ se ale v mobilním světě nehraje, proto se podíváme, jaké telefony by jako konkurenti pro Moto G připadaly k úvaze.

Xiaomi Hongmi (Red Rice)

Jedním z největších konkurentů dnes recenzované Motoroly je zřejmě Xiaomi Red Rice, který seženete za zhruba 5 900 Kč, což je cena jen o něco málo vyšší než právě u Moto G. Za tuto cenu dostanete 4,7palcový displej s HD rozlišením, 8Mpx fotoaparát a čtyřjádrový procesor taktovaný na 1,5 GHz. Paměť RAM nabízí hodnotu 1 GB, uživatelská paměť nabídne pouze 4 GB, bez problémů ji ale rozšíříte pomocí paměťových karet microSD, což je oproti Motorole velké plus. Baterie nabídne kapacitu 2 000 mAh, potěší také přívětivá a líbivá uživatelská nadstavba MIUI V5 a podpora dualSIM. Zamrzí naopak starší verze operačního systému Android.

Xiaomi Hongmi (Red Rice)

LG Optimus L9 II

Dalším konkurentem by mohlo být LG Optimus L9 II, které seženete za zhruba 5 700 Kč. Cena je tedy i v tomto případě velmi podobná s tou u Motoroly. Za svoje peníze dostanete líbivé zařízení se 4,7palcovým displejem a s HD rozlišením. Paměť RAM nabízí hodnotu 1 GB, uživatelská paměť se zastavila na 4 GB, opět ji ale bez problémů rozšíříte pomocí paměťových karet microSD. Telefon pohání poměrně svižný dvoujádrový procesor s taktem 1,4 GHz. Potěší rovněž 8Mpx fotoaparát s možností nahrávat FullHD videa. Baterie nabídne kapacitu 2 150 mAh, která zaručuje minimálně jednodenní výdrž při plném zatížení. Opět zamrzí starší verze operačního systému Android.

LG Optimus L9 II

HTC Desire 500

Pokud se vám nelíbí ani Xiaomi a ani LG, můžete se poohlédnout po HTC Desire 500, které se pyšní luxusnějším (i když stále víceméně plastovým) vzezřením. Za cenu zhruba 5 500 Kč z oficiální distribuce dostanete 4,3 palcový displej s rozlišením 800 x 480 pixelů. Telefon se může rovněž pochlubit 8Mpx fotoaparátem a 1 GB operační paměti RAM. O výkon se postará čtyřjádrový procesor taktovaný na 1,2 GHz. Uživatelská paměť je opět pouze 4 GB, opět ji ale rozšíříte pomocí paměťových karet. Opět zamrzí použití starší verze operačního systému Android (4.2.2 Jelly Bean), nepotěší ani poněkud „zasekané“ prostředí, a to především díky ne úplně odladěné nadstavbě od HTC. Zde bude hrát roli především celkové sympatie k určité značce.

HTC Desire 500

Sony Xperia SP

Sony Xperia SP je už spíše výprodejové zařízení, přesto má stále co nabídnout. Tak například 4,6palcový displej s HD rozlišením a technologií Bravia Engine, dvoujádrový procesor s taktem 1,7 GHz nebo také 1 GB operační paměti RAM. Uživatelská paměť nabídne přívětivější hodnotu 8 GB, opět je bez problému rozšiřitelná pomocí paměťových karet microSD. Jedním z hlavních taháků je bezesporu podpora LTE a NFC, Bluetooth je zde ve verzi 4.0. Fotoaparát nabídne rozlišení 8 Mpx, potěší také zajímavý vzhled se průhledným „panelem“, který je v případě notifikace nebo přehrávání hudby prosvícen LED diodami hned v několika barvách. Baterie nabídne kapacitu 2 370 mAh. Xperii SP seženete za zhruba 6 500 Kč.

Sony Xperia SP

Nokia Lumia 920

Pokud chcete dobře vybavený telefon se špičkovým fotoaparátem a s cenou okolo 6 000 Kč, ale ze zásady nechcete Android, mohla by vás zaujmout stále se ještě doprodávající Nokia Lumia 920. Tu seženete v současné době za zhruba 6 500 Kč. Za tuto cenu dostanete 8,7Mpx fotoaparát s Carl Zeiss optikou, potěší možnost bezdrátového nabíjení a nebo třeba dvoujádrový procesor taktovaný na 1,5 GHz. Paměť RAM nabídne hodnotu 1 GB, uživatelská paměť je opravdu velkorysých 32 GB, zde ovšem bez možnosti ji rozšířit pomocí paměťových karet. Displej nabídne úhlopříčku 4,5 palce, rozlišení je poměrně klasické - HD (1280 × 768). Nokia na displej použila technoligii PureMotion HD+, která má zajistit co nejvěrnější podání všech barev. O bezproblémové optimalizaci systému Windows Phone 8 ani nemusíme hovořit.

Nokia Lumia 920

Blackberry Z10

Nelíbí se vám ani Android a ani Windows Phone, přesto máte zájem dobře vybavený telefon za dobrou cenu? Zaujmout by mohlo například BlackBerry Z10, které se v současné době prodává za výhodnou cenu, zhruba okolo 6 900 Kč. Za tuto cenu dostanete 4,2palcový displej s HD rozlišením a dvoujádrový procesor s taktem 1,2 GHz. Uživatelská paměť nabídne hodnotu 16 GB (možnost rozšířit pomocí paměťových karet microSD), paměť RAM je pak nadstandardních 2 GB. Baterie nabídne kapacitu 1 800 mAh, přesto nabídne poměrně slušnou výdrž a to především díky vhodné optimalizaci systému. Fotoaparát nabídne rozlišení 8 Mpx, nechybí dokonce ani v současné době tolik oblíbené NFC.

BlackBerry Z10
motorola-moto-g
Klady
  • příjemná cena
  • více barevných variant
  • pohodlný úchop telefonu
  • notifikační LED dioda
  • výkon telefonu a odladěnost prostředí
  • vzhledem k třídě špičkový displej
Zápory
  • chybí slot pro paměťové karty
  • horší výsledky fotoaparátu
  • kvalita zadního krytu
  • chybí NFC a LTE
  • baterii nelze uživatelsky vyměnit
Diskuze ke článku
lendelos
no ja akurat rozmyslam nad tym blackberry, momentalna cena je skvela, najprv sa ale musim zbavit toho mojho stareho fonu
Zdeněk
Jak to vypadá s rozšířením Google store? Že by by jsme takové telefony koupili i u nás a oficiálně?
jarda
Neni cestina a moznost pametovych karet, takze pro me je tento telefon o nicem.
Dr. z pocatku
Recenze po pul roce prodeje? Gratulace za aktualnost, jeste byste mohli pridat treba Razr! Diletanti..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze