Motorola Moto G oficiálně: americká trefa do černého?

45

Motorola dnes na dopředu avizované akci v Brazílii představila novinku jménem Moto G. Očekávala se jen levnější varianta vlajkové lodi Moto X, ovšem výrobce překvapil třemi věcmi: velmi dobrým poměrem cena vs. výkon, brzkým zahájením prodeje a dostupností i mimo USA. Po Moto X by tak Moto G mohlo být tou pravou „trefou do černého“.

Motorola dnes na svém oficiálním webu zveřejnila prohlášení, ve kterém stálo asi toto: „Mobilní průmysl staví stovky milionů uživatelů do podřadného postavení. Tito lidé nechtějí platit 600 dolarů za dobrý smartphone, a proto jim zbývají jen dvě možnosti. První je koupit nový, levný, vybavený telefon od podřadných výrobců, který není tak dobrou volbou pro kvalitní uživatelskou zkušenost. Druhá možnost je koupit si low-cost verzi prémiového smartphonu od zavedeného výrobce, který však obsahuje zastaralý hardware. Myslíme si, že by měla být lepší volba.“

Tou volbou má být samozřejmě právě nový model Moto G. Vzhledově koresponduje se starším, vybavenějším bratříčkem Moto X. Zepředu tedy výrazně zaoblené rohy, zezadu potom mírně směrem ven prohnutý kryt s možností výměny za alternativy v široké paletě jiných barev a také konstrukčních provedení (flipová pouzdra a podobně).

Mnohem důležitější než design je ale již v úvodu zmiňovaný poměr cena vs. výkon. Tak dobrý poměr, jako v případě Moto G, najdeme snad jen právě u Motorovou zmiňovaných podřadných výrobců z Číny. Posuďte sami.

Voděodolná „střeva“

Moto G bude určitě jasnou volbou pro všechny, kteří už mají plné zuby neustálého zvětšování rozměrů displeje a s tím ruku v ruce jdoucí růst celkových rozměrů telefonu, který se pak stává pořádným těžítkem nejen v kapse, ale trpí tím i pohodlnost jeho ovládání. Motorola zvolila displej s ideální úhlopříčkou 4,5 palce. Rozlišení je HD 1280×720 pixelů, ovšem typ je TFT LCD. Výrobce tedy nezvolil AMOLED zobrazovač, jako u Motoroly Moto X, což je v rámci snahy o co nejnižší náklady pochopitelné.

Displej kryje odolné sklíčko Gorilla Glass třetí generace, které by mělo být opravdu odolné vůči poškrábání. Tím však ochrana nekončí. Motorola se chlubí, že na celý vnitřek telefonu při výrobě nechala aplikovat speciální nano-vrstvu, která ochrání citlivou elektroniku před vniknutím vody. Žádný konkrétní certifikát odolnosti ovšem zmiňován není, takže se na tuto přidanou hodnotu pravděpodobně nebude brát ohled při reklamacích „utopených“ telefonů.

Hardware z vyšších pater

Motorola Moto G obsahuje sice chronologicky novější, ovšem papírově o něco slabší čipset, než její v portfoliu výše postavená kolegyně Moto X. Její pohonnou jednotkou bude Snapdragon 400 se čtyřjádrovým procesorem, grafikou Adreno 305 a pamětí RAM 1 GB.

Motorola se sebevědomě chvástá, že velmi dlouho a intenzivně pracovala na vyladění softwaru tak, že Moto G překoná například i Samsung Galaxy S4, tedy jeden z aktuálních etalonů výkonných smartphonů. Motorola srovnává i v jiných oblastech. Výdrž energie by prý měla být také výsadou nového modelu. Moto G údajně dokonce vydrží o 30% delší dobu při volání, než iPhone 5s, mimochodem několikanásobně dražší model od konkurenčního Applu.

Oficiální promo video

Kaňkou na kráse je o desetinku starší verze operačního systému – Android 4.3 Jelly Bean. Motorola však už na leden chystá aktualizaci na aktuální Android 4.4 KitKat.

TIP! Android 4.4 KitKat: představujeme novinky v nové verzi na videu

Slabší částí výbavy může být paměť. V prodeji totiž budou dvě paměťové verze. Ta nejnižší ale bude začínat na 8 GB a jediná další nabídne úložný prostor o kapacitě 16 GB. Vzhledem k absenci rozšiřujícího slotu pro paměťové karty tak může být slabší paměť důvodem k tomu, že si náročnější zákazník telefon nekoupí.

Komfortní dostupnost i cena

Suma sumárum tedy Motorola konečně jako první ze zavedených výrobců využila skulinku na dnešním opravdu přeplněném trhu se smartphony. Začne totiž konečně prodávat dobře vybavený smartphone s rozumnými rozměry za cenu, která bude schůdná pro většinu zákazníků.

Motorola Moto G naživo (Zdroj: The Verge)

Motorola rozhodně nepodcenila dodávku na trh. Už v průběhu tohoto týdne se Motorola Moto G objeví na pultech obchodů v Brazílii a některých nejvýznamnějších evropských trzích. V dalších několika týdnech pak začne prodej v Latinské Americe, zbytku Evropy, Kanadě a blíže nespecifikovaných zemích Asie. USA, Indie, střední východ a další asijské země se dočkají na začátku února.

TIP! Kompletní záznam z představení Motoroly Moto G najdete zde

Celkově se počítá s prodejem ve 30 státech ve spolupráci se 60 partnery. Cena bude činit v přepočtu bez DPH a dalších poplatků 3 600 korun za 8GB variantu, mírně přes 4 000 korun pak za 16GB verzi. Nás bude v příštích týdnech tedy nejvíce zaměstnávat jediná otázka. Dostane se Motorola Moto G i do České republiky?

Technické parametry Motorola Moto G

Kompletní specifikace
Konstrukce129,9 × 65,9 × 11,6 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 8930, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 070 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:44 hodin
DostupnostQ1 2013, 5 500 Kč

Zdroje: gsmarena.com, motorola-blog.blogspot.cz, theverge.com

Diskuze ke článku
Mato
Vraj ma byť aj dual-sim varianta. Škoda tej pamäte :-(
Legoland
Myslím že o dost větší kaňkou na kráse než android 4.3 bude absence paměťovek. Už jsem si říkal že tohle je můj nový telefon ale toto mě opět odradilo. Hold asi žádný mobil nemůže být dokonalý.
prcoff
nokia mapy?
mikis
Nezbývá než souhlasit, už jsem ho chtěl před objednat z Amazonu a po tom co jsem zjistil že je to další telefon bez slotu na paměťovou kartu tak jsem si to rozmyslel. Nechápu tenhle přístup výrobců o kolik by to zdražilo výrobu?!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze