Motorola Defy mini
recenze

Motorola Defy mini

Odolný prcek z Ameriky

Počet telefonů se zvýšenou odolností a operačním systémem Android se stále zvyšuje. Dalším přírůstkem je model Defy mini od Motoroly. Jde o menší telefon s 3,2 palcovým displejem, kterému nechybí klasická výbava s rychlými daty, Wi-Fi či GPS. Zaráží ale poměrně zastaralý hardware.

Motorola Defy mini – oficiální fotografie

Po masivním nástupu dotykových telefonů málokdo doufal v návrat mobilních obrněnců. Takřka nemožné se ale stalo skutečností a na trhu už se dnes vyskytuje hned několik odolných telefonů s Androidem. Největší podíl na tom má právě Motorola. Po modelech Defy a Defy+, představila také malou variantu, kterou nazvala jednoduše Defy mini. Zmenšení se samozřejmě nedotklo jen rozměrů, ale také displeje. Více však zamrzí fakt, že se výrazně šetřilo na výbavě. Dokáže Defy mini přesto zaujmout aktivní uživatele, kteří ocení zvýšenou odolnost či speciální aplikace?

Technické parametry Motorola DEFY Mini

Kompletní specifikace
Konstrukce109 × 58,5 × 12,6 mm, 107 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 3,2" (480 × 320 px)
Fotoaparát3 Mpx (2 048 × 1 536), LED dioda, video: 640 × 480 px, 16 FPS
ChipsetCPU: 1×600 MHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 165 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 650 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostúnor 2012, ?

Motorola Defy mini – videopohled

Obsah balení

Odolná Motorola se prodává v poměrně malé červené krabičce, ve které toho bohužel moc nenajdeme. Základní vybavení ale neschází. Najdete tedy koncovku nabíječky, USB kabel a pecková sluchátka.

Design a konstrukce: baculatý prcek

Podoba Defy mini se blíží větším modelům. Vše je laděno do černých barev. Nejvýraznějším prvkem je mřížka pod senzorovými tlačítky a jakási malá brada, která volně přechází k zádům. Odolný telefon má být spíše praktičtější, a proto se nelze divit, že design působí poněkud fádně. Na druhou stranu taková Xperia active dokázala více.

Motorola Defy mini se řadí mezi menší telefony

Rozměry malé Motoroly činí 109 milimetrů na výšku, 58,5 milimetru na šířku a 12,6 milimetrů v pase. Především poslední údaj je v dnešní době poněkud vyšší, než bychom si přáli. Zkosené a oblé boky však dávají na větší tloušťku de facto zapomenout. Motorola totiž padne pěkně do dlaně a dobře se drží. Velmi příjemná je rovněž hmotnost 107 gramů.

Čelní stranu jsem již z části nakousl výše. Největší část zabírá dotykový displej, nad kterým sídlí logo výrobce a reproduktor. Nechybí senzor přiblížení, regulace jasu, přední kamerka a dokonce se dostalo i na informační diodu. Ta při zmeškané události modře poblikává. Bohužel je dioda extrémně malá a často se mi stalo, že jsem její snahu přehlédl. Při nabíjení svítí oranžově.

Pod displejem má své místo čtveřice senzorových kláves. Zleva jde o tlačítko menu, domeček, šipku zpět a lupu. Jsou bílé podsvětlena. Pod tlačítky už je zmíněná mřížka, ve které ale není reproduktor, nýbrž jen mikrofon.

Zaoblené hrany maskují větší tloušťku

Pojďme se podívat, jaké prvky nám Motorola rozmístila po bocích. Na pravém boku jde o dvojtlačítko ovládající hlasitost a pak překvapivě také spoušť fotoaparátu. Na horní straně je odemykací klávesa a pod krytkou schovaný 3,5mm jack konektor. Levý bok ukrývá pod masivní krytkou micro USB konektor. Jeho zpracování ale nebudí příliš dobrý dojem. Ne že by netěsnil, jenže se poměrně těžce otevírá a ještě hůře zavírá. Reálně tak hrozí, že krytku nepřesně zavřete a odolnost telefonu bude ztracena. Navíc krytka vystupuje nad okolní povrch, což jednak nevypadá pěkně a navíc znepříjemňuje používání, především levákům.

Rozmístění prvků po bocích je klasické

Záda telefonu jsou z měkčeného plastu příjemného na omak. Uprostřed se nachází logo Motoroly a v pravém horním rohu čočka fotoaparátu, které sekunduje LED dioda. Ve spodní části je zámek zadního krytu, který musí být pro zvýšenou odolnost v uzamčené poloze. Vedle zámku je pak hlasitý reproduktor. Nemohu nezmínit, že zadní kryt na svém místě drží opravdu pevně a jeho sundání vyžaduje pevné nervy.

Záda telefonu kryje kryt příjemný na omak

Po konstrukční stránce není Motorole Defy mini takřka co vytknout. Vše na svém místě drží, nic nevrže a neprohýbá se. Malou výtku tak mám tedy jen ke zpracování krytky micro USB konektoru.

Ve spodní části se nachází malá brada

Baterie a výdrž: překvapí

Příjemným překvapením je baterie. V těle Defy mini se totiž nachází Li-Ion akumulátor o kapacitě 1 650 mAh, což je na telefon v této cenové relaci nevídaná hodnota. Kapacita se odrazila i na výdrži, kdy při střízlivém používání lze dosáhnout i na tři dny. Pokud omezíte data úplně a budete jen na příjmu, dočkáte se pěti dnů. Naopak při extrémní zátěži při hraní her či prohlížení internetu se Defy mini pohybuje na rozmezí jednoho a dvou dnů. Při nepřetržitém načítání webových stránek, kdy byla Defy mini připojena k zabezpečené Wi-Fi, aktualizace potlačeny a jas displeje nastaven na 50%, se vybila za 7 hodin a 42 minut.

Baterie příjemně překvapila

Zvuk

Hlasitý reproduktor se nachází na zádech telefonu a dostává svému slovu. Hraje opravdu hlasitě, čímž je zaručeno, že například příchozí volání nepřeslechnete. Potěšující je rovněž fakt, že reproduktor hraje kvalitně, není to žádné chrastítko. Nedochází ani ke zkreslování zvuku při vyšší úrovni hlasitosti. V balení objevíte pecková sluchátka, která svou kvalitou nijak nenadchnou a hodí se spíše pro občasný poslech. Zvukový výstup je ale celkem dobrý a postačí jen připojit lepší sluchátka.

Displej

Již v úvodu jsem naznačil, že zmenšení rozměrů musel odskákat displej. Nicméně se netřeba obávat, Motorola jen zmenšila úhlopříčku, která u Defy mini činí 3,2 palce. V tom případě bohatě dostačuje rozlišení 320 × 480 pixelů. Technologie je sice pouze obyčejné TFT, ale čitelnost je velmi dobrá z jakéhokoliv úhlu a také venku. Nechybí podpora multitouch technologie a displej je, jak se sluší a patří u odolného telefonu, chráněn odolným sklíčkem Corning Gorilla Glass.

Displej se vcelku povedl

Zvýšená odolnost

Motorola Defy mini se pyšní certifikací IP67, což znamená, že je odolná vůči prachu a také ponoření do metrové hloubky po dobu třiceti minut. Nabízí tedy totožnou odolnost jako konkurenti. Bohužel jsme ji ale tentokrát nemohli prakticky otestovat. Jediný problém, který vidím, spočívá v již zmiňované krytce micro USB konektoru, kde hrozí neúmyslné nedovření.

Konektory jsou schovány pod tlustými krytkami

Výrobce rovnou přidal i sportovní aplikaci Dashboard. V ní si zadáte svou výšku a hmotnost a můžete vyrazit běhat. Počítají se vám kroky, kalorie a čas. Aplikace navíc zprostředkovává praktické funkce tak, abyste je měli ihned po ruce a nemuseli je lovit přes menu. Snadno si třeba spustíte hudební přehrávač, FM rádio či kompas. Samozřejmostí je náhled na mapu, kde se vaše cesta zaznamenává. Praktickou funkcí je rovněž svítilna. Zamrzí ale absence stopek a minutky. Oba programy nicméně snadno doinstalujete.

Hardware a prostředí

Nejvíce se škudlilo na hardwaru. Velmi těžce pochopitelná je přítomnost slabého procesoru o taktu 600 MHz. Paradoxně pak překvapí paměť RAM s hodnotou 512 MB. Nicméně nejásejte předčasně, protože po naběhnutí systému je k dispozici většinou jen kolem 120 MB RAM. Níže si můžete prohlédnout výsledky vybraných benchmark testů.

Benchmark testy

Podobu prostředí zajišťuje Android 2.3.6 Gingerbread a nechybí nadstavba výrobce MotoSwitch. Tato nadstavba se příliš neliší od MotoBlur, kterou Motorola používá ve svých jiných zařízeních. Přesto zde najdeme pár odlišností. Asi nejvýraznější změnou jsou nové widgety, které zobrazují ikony nejpoužívanějších aplikací a telefonních kontaktů.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Při odemykání si můžeme vybrat, zda chceme vstoupit do prostředí telefonu nebo přímo do aplikace fotoaparátu. Navíc uzamykací obrazovka nepodporuje zobrazení hudebního přehrávače při aktuálně přehrávané skladbě, tuto vlastnost jsem již bral jako samozřejmost. Lze ale rychle přepnout profil na tichý a opačně. Už u odemykací obrazovky nastávají problémy s rychlostí systému. Animace tahu sice jde ruku v ruce s vaším prstem, jenže poté vás mnohdy čeká i pěti vteřinové čekání na náběh pohotovostních obrazovek, které si můžete zkrátit zaseknutou odemykací obrazovkou.

Celé prostředí může být orientováno i na šířku

Nadstavba MotoSwitch je štědrá i co do počtu pohotovostních obrazovek. Konkurenční nadstavby výrobců většinou umožní mít pět obrazovek. V případě Motoroly můžeme mít obrazovek rovnou osm, jenž můžeme doplnit o takřka desítku widgetů dodávaných Motorolou. Další desítka widgetů, je součástí systému Android jako takového.

Widgety a informační lišta

Hlavní menu je pak orientováno vertikálně a pohyb je v něm plynulý i při vyšším počtu nainstalovaných aplikací. Aplikace si můžete nechat seřadit abecedně, vyfiltrovat nejčastěji používané, stažené a nebo rovnou vytvářet vlastní skupiny a aplikace roztřídit. Zapomenout nesmím ani na notifikační lištu, které nabízí možnost umazávat zmeškané události po jedné. Tedy vlastnost podobná Androidu 4. Potěšující informací je také to, že prostředí se umí přeorientovat na šířku. Platí to pro pohotovostní obrazovky i pro seznam aplikací.

Seznam aplikací

Když se ještě na skok vrátím k plynulosti prostředí, nemohu nezmínit, že kromě problémů s odemykáním se telefon vcelku snaží a animace v celém prostředí běží plynule.

Fotoaparát: doplňková funkce

Další vlna šetření postihla fotoaparát, který disponuje rozlišením pouze 3,15 megapixelu. Samo o sobě by to tak nevadilo, jenže chybí i automatické ostření. Naopak na LED diodu výrobce nezapomněl. Nijak přepracováno není prostředí fotoaparátu, což je velká škoda. Původní podoba z čistého Androidu totiž nevypadá zrovna svěže a navíc je nastavení složitě ukryto. Kdo však bude hledat, objeví nastavení expozice, scénické režimy, vyvážení bílé či až čtyř násobný digitální zoom.

Prostředí fotoaparátu

Výsledná kvalita snímků není bůhví jaká. Za dobrých světelných podmínek, pořídíte venku obstojné snímky, které potěší stejnou ostrostí po celé ploše a věrnými barvami. Kvalita rapidně klesá s ubývajícím světlem. Zapomenout také musíte na fotografování textu či blízkých předmětů.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie

Umožněn je také záznam videa, bohužel ale jen v kvalitě VGA a mizernou plynulostí 16 snímků za vteřinu.

Motorola Defy mini (testovací video) – interiér, 480p

Multimédia: zpívejte si s Motorolou

Začnu u hudebního přehrávače. Jeho prostředí se nese v základním duchu. U přehrávané skladby nechybí zobrazení přiřazeného alba. Hudební obsah je tříděn podle alb, interpretů či seznamů skladeb. Postrádal jsem hudební ekvalizér. V notifikační liště je sice zobrazován přehrávač, nicméně nelze ovládat aktuálně přehrávanou skladbu. To samé platí i pro uzamčený displej, zcela chybí ovládání přehrávače, aniž bych musel odemykat displej. Poněkud komplikované je i prosté nastavení náhodné a opakovaného přehrávání vašich skladeb. Naopak zajímavou funkcí je možnost nechat si zobrazit text, je-li ke skladbě přiřazen. Telefon pak sám označuje přesný text, který je aktuálně na řadě.

V hudebním přehrávači potěší přítomnost textů

Základní video přehrávač si poradí s formáty 3GP, MP4, AVI a rovněž kodeky DivX a Xvid. Bez problému přehraje klasické televizní rozlišení. Na HD samozřejmě zapomeňte. Stejně tak s titulky není Defy mini kamarádka. To však řeší stažení alternativního přehrávače z obchodu Google Play.

Galerie obrázků a Facebook

V základu telefonu chybí jakákoliv hra. Toto lze vyřešit opět obchodem Google Play, kde najdeme tisíce libovolných her a aplikací ke stažení. Počítejte však, že 3D hry většinou ideálně nepoběží. Oblíbení Angry Birds nicméně nečiní žádné potíže. Omezení ale může představovat velmi malá interní paměť. Smířit se budete muset s pouze 165 MB, naštěstí si ale Defy mini poradí s paměťovými kartami. Uživatelé sociálních sítí ocení přítomnost aplikací Facebook a Twitter. Aplikace jsou dobře optimalizované a jejich prostředí je svižné. Nechybí provázanost s telefonním seznamem. S mulitmédii souvisejí také aplikace MediaSee a MediaSer, se kterými můžete obsah telefonu sdílet bezdrátově ve vaší domácnosti.

Telefonní seznam

V telefonním seznamu můžeme spravovat kontakty z různých oblastí zahrnující sociální sítě Facebook, Twitter, z účtu Google nebo přenést kontakty ze SIM karty. Velmi snadné je zálohování kontaktů na SIM kartu, případně paměťovou kartu. Nechybí ani položky Oblíbené a přítomny jsou rovněž Skupiny. Při tvorbě nového kontaktu můžete zadávat několik čísel, poštovní a e-mailovou adresu a dnes jistě oceníte i přidání přezdívek na různé komunikační kanály, mezi které patří například Skype.

Seznam kontaktů

Zprávy a e-maily

U textových zpráv asi nemusíme hledat nic světoborného. Přesto se však jedna specialitka u Defy mini našla. Tradičně jsou zprávy řazeny do konverzací, jak velí módní trendy. U Motoroly máte ale možnost si vše přepnout do klasického, chronologického režimu. Zprávy tedy budete mít za sebou tak, jak vám přišly.

SMS zprávy

V editoru zpráv máme na výběr klávesnici Android v režimu QWERTY nebo Swype klávesnici, která zrychluje psaní a přináší podstatně větší komfort. Psaní klasickým stylem totiž nijak pohodlné na malém displeji není. Navíc se telefon při zadávání textu poměrně rád a často zamyslí a poté dohání to, co jste vy mezitím naslepo vyťukali. Při psaní jste miniaturními čísly informování, kolik zbývá znaků a do kolika zpráv se text rozdělí.

Pro e-mailovou komunikaci jsou připraveny dva klienty. E-mail klient, kde nechybí automatické nastavení účtu, push synchronizace, podpora protokolů SMTP, POP3 a IMAP. Podporuje i přílohy nebo nastavení podpisu. Druhým klientem je pak Gmail.

Gmail

Organizační funkce a GPS: S kompasem na cesty

Kancelářské práce se zhostí kalendář. Můžeme listovat mezi denním, týdenním a měsíčním zobrazením. Pro zobrazení je vždy využíván celý displej a tudíž je pro každou změnu nutné vyvolávat nabídku skrz tlačítko menu. V další nabídce nechybí kalkulačka, záznamník hovorů, správce souborů a správce baterie. Prohlížení dokumentů má v režii program QuickOffice Lite. Tato verze umožní pouze prohlížení dokumentů, editace v této základní verzi není zpřístupněna. Uložený obsah v telefonu můžeme spravovat a prohlížet v aplikaci prohlížeč souborů.

Kromě kalendáře potěší třeba správci souborů a baterie

Telefon určený pro aktivní uživatele musí disponovat GPS čipem, který je v Defy mini pěkně citlivý a velmi rychle vyhledá vaši polohu. Úzce s ním souvisejí také známé Google Mapy a Navigace, která ale stále vyžaduje připojení k internetu. Samostatnou aplikací je pak již zmíněný Kompas, který se určitě bude hodit.

Praktický kompas a známé Google Mapy

Datové funkce a internet

Malý displej a slabý hardware neslibují přílišné pohodlí při brouzdání internetem. Pokud už zkousnete malou úhlopříčku, zamrzí absence Flashe. YouTube videa si ale lze pustit skrz stejnojmennou aplikaci. Načítání stránek je poměrně svižné, stejně tak posouvání. Vše za předpokladu, že vám na pozadí neběží desítka jiných aplikací.

Internetový prohlížeč

Na internet se podíváte jak přes obstarožní, ale stále v našich končinách potřebnou dvojici GPRS a EDGE, tak přes rychlejší HSDPA a HSUPA. Postrádat nebudete ani Wi-Fi s protokoly b/g/n a funkci Wi-Fi hotspot. V případě Wi-Fi jsem si však během testování povšiml, že Defy mini v místech s horších signálem častěji ztrácí signál úplně, na rozdíl od většiny ostatních telefonů.

Zhodnocení a konkurence

Motorola tak trochu trefila do černého a to navzdory tomu, že Defy mini má k ideálu na míle daleko. Ptáte se proč? Nabídla odolný telefon s operačním systémem Android, který se cenově pohybuje kolem čtyř tisíc korun. Mezi jeho výhody jednoznačně patří malé rozměry, dostatečně velký a především kvalitní displej a vcelku povedená nadstavba. Opomenout nemohu ani nadprůměrnou výdrž baterie.

V ruce se Defy mini drží dobře

Zápory telefonu jsou rovněž na první pohled viditelné. Velká škoda je použití starého a slabého procesoru, který vás někdy bude nepříjemně limitovat. Fotoaparát mohl dostat automatické ostření a hodilo by se také pestřejší základní balení. To už by ale zase mohlo ovlivnit výslednou cenu.

Největší konkurenti: Samsung Galaxy Xcover a Sony Ericsson Xperia active

Konkurenti Defy mini jsou v podstatě jen dva. Samsung Galaxy Xcover a Sony Ericsson Xperia active. Oba nabízí lepší výbavu, v případě Sony Ericssonu dokonce rozdílu třídy, ale oba jsou zároveň o dva tisíce korun dražší. Která tedy vybrat? Pokud nehledíte moc na peníze, je volba takřka jasná – sáhněte po Xperii active. Bude-li vám ale stačit méně a vyžadujete hlavně zvýšenou odolnost v kombinaci s Androidem, dobře poslouží i Motorola Defy mini.

motorola-defy-mini
Klady
  • hardwarová spoušť fotoaparátu
  • nízká cena
  • nadprůměrná výdrž
  • sportovní aplikace Dashboard
  • kvalitní displej
  • příjemné rozměry
  • zvýšená odolnost (IP67)
Zápory
  • občasné záseky prostředí
  • zastaralý procesor
  • chybí autofocus
  • nepraktická krytka micro USB konektoru
Diskuze ke článku
Stark
1. Motorola uz davno neni americka ale cinska firma 2. to cekani na to co vyda Mobilmania a pak rychly sesmoleni toho stejnyho je dost trapny, nedivil bych se kdybyste uz meli na stole nejakou zalobu :)
Juj
Chtělo by do článku doplnit, že mini není mini, je stejně velká jak normální Defy, jen má menší displej a je trochu lehčí. Nic víc. Zpracováním je dost podobná Defy, takže s tím rozhodně problém nebude. Po HW stránce je Defy naprosto výborná, bohuže dost pokulhává SW - a ještě když započtu, že se Motorola vyprdla na podporu a místo toho udělala Defy+. Myslím, že je to alespoň u nás jejich nejprodávanější model, takže by mu nějakou podporu udělat mohli. Ač už je to moje několikátá Motorola, tohle jim fakt neodpustím :-/
Jakub
Dobry den,

omlouvam se, ze jsem trochu mimo tema, ale sem se narozdil od fora da prispivat bez registrace.

Neplanujete nahodou recenzi ZTE Blade 2? Je to typove obdobny model jako Huawei Ascend G300 (ktery vyvolal znacny zajem, a ktery je nejspis ve vsem lepsi) a stalo by za to ho videt, pokud je to dobra koupe, nebo se ujistit, ze ma clovek skutecne radeji priplatit za znacku a koupit treba HTC.

Krom toho jak zminujete v clanku z Barcelony, kolem toho telefonu panuji trochu zmatky co do hardware (Orange SF II je nebo neni tento telefon? Co je ZTE Blade II a co je ZTE Crescent? Je ARMv6 (a znamena to skutecne ze neni sance na ICS) nebo ARMv7 a jaky je takt procesoru (i Sunnysoft rika 1 Ghz, a v czechcomputeru vlastne parametry ani nema) a podobne. Puvodni ZTE Blade byl tak trochu kultovni klasika, takze myslim, ze recenze dvojky, i kdyby to bylo prevazne upozorneni na mizerny produkt by mohla byt zajimava, zvlast kdyz se k tomu snad nikdo v CR nema.

J
michal
dobrý den, da se stahnout do tohoto mobilu jina klavesnice na psani sms nez jen jaka je uvedena? myslim tim, ze schanim do toho klavesnici jaka se objevi pri hledani kontaktu apod.myslim ze se ji jinak rika mezinarodni?? diky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze