Meizu M6 Note
recenze

Meizu M6 Note

Stojí za zvážení
14

Meizu známe v Čechách již pár let, ale až nyní vstupuje oficiálně na náš trh. Proto jsme se tedy v redakci hned podívali na některé telefony z dílen tohoto čínského výrobce, přičemž nyní se nám dostal do rukou model M6 Note. A víte co? Ukázal se jako skutečně dobrý telefon za férovou cenou.

Meizu nyní začátkem dubna konečně oficiálně přichází na náš trh a dočkáme se všech významnějších modelů, jako je Meizu M6s, Pro 7 či M6. Já jsem si ovšem mohl vyzkoušet Meizu M6 Note, který má přinést kvalitní zpracování a super vlastnosti za velice dobrou cenu, která se u nás vejde pod 5 tisíc. Zároveň je to jeden z mála telefonů tohoto čínského výrobce s procesorem Snapdragon, konkrétně tento má Snapdragon 625, který ještě doplňují 3 GB RAM, kompletní LTE, velká 4000mAh baterie nebo duální fotoaparát. Na papíře to tedy špatně nevypadá, ale jaký je tento telefon v reálném světě?

Meizu M6 Note

Meizu M6 Note

Rozměry154,6 × 75,2 × 8,3 mm, 173 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, 8×2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 2:28 hodin

Meizu M6 Note – videopohled

Obsah balení

V bílé krabičce vás při koupi Meizu M6 Note bohužel nic zvláštního nečeká. Pod telefonem se tu ukrývá pouze přihrádka pro microUSB kabel, nabíjecí adaptér a pár příruček.

Za zapůjčení mobilního telefonu Meizu M6 Note děkujeme společnosti eD’ System a.s.

Konstrukční zpracování: poctivě bytelný

Jak si můžete všimnout hned z prvních fotek, na recenzi mi dorazilo toto Meizu v relativně křiklavé modré barvě, takže jsem snadno vyčníval z davu. Pokud však o pozornost nestojíte, můžete zvolit i trochu běžnější černou či zlatou variantu. Námi testovaná modrá verze mi přitom v kombinaci se zvoleným designem a celohliníkovým tělem silně připomíná dnes již starší HTC One M7 v podobně barevně laděném kabátku. Note je ovšem trochu hranatější, ale to ničemu nevadí, jelikož jsou jeho hrany hezky zbroušeny, takže vůbec neřežou do ruky.

Čtečka otisků prstů je nečekaně svižná, ale není nejspolehlivější.

Telefon se tak příjemně drží v ruce, ale ovládání jednou rukou přesto snadné není, za což mohou velké rozměry s opravdu masivními rámečky. Kvalitu zpracování ovšem jednoznačně chválím. Co mě potom vcelku zaujalo je elegantní integrace čtveřice přisvětlovacích diodek nad zadním fotoaparátem do plastového anténního předělu. Meizu tak vcelku chytře využilo prostor a výsledek vypadá vkusně. Ano, je to naprosto zbytečný detail, ale občas právě takovéto maličkosti zaujmou nejvíce, jelikož je hezké vidět, že někdo nad vzhledem alespoň trochu přemýšlel a chtěl vymyslet něco jiného, než bývá zvykem.

Krom loga výrobce lze poté na zádech vidět už jen samotný duální fotoaparát, přičemž hlavní snímač jen lehce vystupuje. Je to ovšem tak málo, že si kývání na stole prakticky ani nevšimnete. Na právem boku telefonu máme poté kolébku hlasitosti a vypínací tlačítko. Obě tlačítka mají příjemný stisk s výrazným kliknutím a jsou umístěna akorát na dosah palce. Vespod na nás čeká reproduktor, nabíjecí konektor či 3,5mm jack. Na levém boku se schovává už jen hybridní šuplíček pro karty.

Nesmím zapomenout zmínit také přední domovské tlačítko s integrovanou čtečkou otisků prstů, které je dokonce i mechanické, což už se dnes často nevidí. Senzorová tlačítka už ale vedle něj nejsou. Namísto toho vsází Meizu na gesta, kdy vás mechanické zmáčknutí dostane na domovskou obrazovku, pouhý dotyk vás vrátí o krok zpět a swipenutí zespod obrazovky otevře multitasking.

Ze začátku mi přišla tato gesta jako naprostá zbytečnost, ale musím přiznat, že po troše zvykání se s nimi telefon ovládá vcelku příjemně. Pokud si však zvykat prostě nechcete, můžete v nastavení vždy zapnout tradiční trojici softwarových tlačítek. Co se samotné čtečky otisků prstů týče, tak je nečekaně svižná, ale není nejspolehlivější. Občas můj otisk na první pokus prostě nerozpozná, navíc jí neskutečně vadí byť maličko vlhčí prsty, které jí naprosto zmatou a odmítá fungovat.

Líbilo se nám
  • kvalitní hliníková konstrukce
  • pohodlně se drží
  • ovládání gesty
Nelíbilo se nám
  • čtečka otisků prstů není nejspolehlivější
  • enormní rámečky

Displej: nezklame

M6 Note už je na trhu delší dobu, a tak tu nelze očekávat moderní protáhlý displej. Namísto toho je tu 5,5palcový Full HD IPS displej, který má tradiční poměr stran 16:9 a kolem něj jsou obrovské rámečky. Nicméně jde o pěkný panel s živými barvami, slušnými pozorovacími úhly a především dobrým rozsahem jasu, takže nebyly problémy s čitelností. Automatická regulace jasu je však špatná. Jas se přizpůsobuje pomalu a hlavně se telefon většinou netrefí do ideální hodnoty.

Meizu M6 Note

Jsem ale rád, že výrobce použil jemně zaoblené 2,5D sklo, díky kterému se po displeji dobře patlá a ani hrany rámu vůbec neřežou. Jen škoda, že nenastavitelná notifikační dioda je tu pouze bílá a ne barevná. Alespoň teplotu barev displeje si ale nastavit můžete.

Líbilo se nám
  • pěkný Full HD panel
  • dobrý rozsah jasu
  • 2,5D sklo
Nelíbilo se nám
  • jen bílá notifikační dioda
  • špatná automatická regulace

Zvuk: díru do světa neudělá

O zvuk se u M6 Note stará jeden spodní reproduktor, který je bez okolků naprosto průměrný. V této třídě zní vesměs každý telefon stejně a Meizu není výjimkou. Lze ovšem pochválit vysokou hlasitost, byť je zvukový projev občas plochý. Raději tedy do 3,5mm jacku zapojte vlastní sluchátka a užijete si svou hudbu či videa více.

Meizu M6 Note
Líbilo se nám
  • hlasitý výstup
Nelíbilo se nám
  • přinejlepším průměrná kvalita
Líbilo se nám
  • dobrá výdrž za všech okolností
Nelíbilo se nám
  • pomalejší nabíjení skrz microUSB

Výkon hardwaru: prověřená garda

Každému bude asi jasné, že telefon za necelých 5 tisíc korun nebude žádný silák, ale právě s přihlédnutím k ceně to vůbec není špatné. Hnacím motorem je zde časem prověřený a spolehlivý Snapdragon 625 a 3 GB RAM, což je slušná výbava, která rozhýbe spoustu her. Jen ty náročnější tituly budou dělat trochu problémy, nebo holt nebudou vypadat nejlépe. Pro ukládání všeho možného se postará 32GB interní úložiště, kde vám zůstane volných cca 22 GB, ale vždy můžete přidat i microSD kartu.

Líbilo se nám
  • slušný výkon
  • slot pro microSD kartu

Výdrž baterie: nadprůměrná

Co se kapacity baterie týče, může se Meizu pochlubit na papíře pěknou hodnotou 4 000 mAh. Sice to bohužel neznamená úplně nejlepší výsledky, ale rozhodně s Notem vydržíte fungovat déle než u řady konkurentů. S trochu lehčím používáním jsem se dokázal několikrát dostat s odřenýma ušima na 2 dny, ale běžnější výdrž se bude pohybovat lehce nad dnem a půl.

Meizu M6 Note

Naštěstí jsem ale mohl dát telefonu i více zabrat hraním, sledováním videí, hudbou či navigací a stejně mě od ráno do noci zvládl doprovázet bez nabíjení. Ani v našem redakčním testu nezklamal a dokázal streamovat Full HD přes Wi-Fi skvělých 10 hodin 18 minut. Lehce zamrzí snad jen starší microUSB pro nabíjení, ale u tak levného telefonu nejde o nic hrozného. Z 0 na 100 procent se přitom toto Meizu nabije za 2 hodiny 40 minut.

Konektivita: vše důležité

Meizu se drží s konektivitou při zemi a nabízí jen to nejdůležitější. Novější Bluetooth 5, infračervený port, rádio nebo NFC tu nehledejte. Namísto toho je tu Bluetooth 4.2 a samozřejmě také kompletní LTE či A-GPS s podporou GLONASSu, která funguje spolehlivě, ale chvilku jí trvá, než se na mapě zorientuje. Co mě ovšem trochu zaskočilo je Wi-Fi s podporou 5 GHz, což u takto levných kousků moc často nevídám.

Líbilo se nám
  • 5GHz Wi-Fi

Fotoaparát: největší plus

Svým foťákem mě M6 Note opravdu mile překvapil. Po zkušenosti se stejně drahým Xiaomi Redmi 5 Plus jsem toho moc nečekal, ale tenhle snímač od Sony se umí předvést. Ano, není to žádná paráda, ale v nutném kontextu ceny patří Meizu mezi nadprůměr. Hlavní fotoaparát tu má 12 Mpx a kupodivu dobrou světelnost f/1.9 a fotky umí udělat pěkně detailní s věrnými barvami.

Dynamický rozsah je sice problém – se silnějším protisvětlem si telefon moc neporadí a horší světlo ukáže hladu šumu – ale to bývá u levnějších zařízení zvykem. Důležité je, že telefony snímky vždy rychle pořídí. Rovněž ostření je velice rychlé a fotoaplikace je přehledná a plynulá. Navíc můžete aplikaci zapnout hned pomocí dvojitého stisknutí domovského tlačítka, a dokonce můžete natáčet i video ve 4K. To často neumí ani telefony, které stojí skoro jednou tolik.

Portrétní režim a noční snímky

Navíc zde dostanete i druhý 5Mpx senzor, který se stará o rozmazané pozadí v portrétním režimu. Výsledný bokeh efekt nevypadá vůbec zle a telefon dokáže spolehlivě oddělit objekt od pozadí. Jsou jeho výkony srovnatelné s vlajkovými loděmi? To úplně ne, ale řekl bych, že minimálně v kategorii do nějakých 7 tisíc korun jde o jeden z těch nejlepších a nejsnáze použitelných portrétních režimu. A o to jde. M6 Note si zkrátka budou kupovat spíše nenároční uživatelé, kteří chtějí, aby vše prostě fungovalo. A těm bude tento foťák bohatě stačit a ještě je občas možná i mile překvapí. Krátce ještě zmíním také přední kamerku, která disponuje hned 16 Mpx a také umí vykouzlit dobře vypadající snímky.

Líbilo se nám
  • slušně fotící 12Mpx fotoaparát
  • dobrý portrétní režim
  • velmi rychlé ostření
  • natáčení ve 4K
Nelíbilo se nám
  • fotoaparát si neví rady s protisvětlem
  • spousta šumu za horšího světla

Software: robot s jablečnou příchutí

M6 Note není nejnovějším telefonem na trhu, a tak se musíme spokojit s Androidem 7.1.2 Nougat. Oreo má sice přijít, ale kdy se tak stane je jako vždy ve hvězdách. Ono je to ale vlastně svým způsobem i jedno, jelikož tu Android překrývá vcelku agresivní masivní nadstavba Flyme OS 6, která mění celý vzhled prostředí.

Výsledkem je Android bez šuplíčku všech aplikací jako v iOS, multitasking jako by také z oka vypadl iOS, animace jsou rovněž jako z iOS a i notifikační centrum připomíná iOS, ale starších verzí, ve kterých se dříve vzhlédl také Huawei. Není to úplná kopírka, jak by se z popisu mohlo zdát, ale začátky značky, kdy kopírovala jablečná zařízení, jsou prostě stále ještě znát. Koneckonců o tom svědčí i obchod s tématy, kde je snad 70 procent všech balíčku ikon napodobeninou ikon z iOS.

Pár „applovin“ mě nepřekvapilo, ale plynulost systému už ano. Aplikace se sice neotevírají nejrychleji, ale prostředím procházíte pěkně plynule bez sekání. I přes pomalejší náturu se se mi ovšem systém používal mnohem příjemněji než třeba mnohem dražší Huawei P20 Lite, který je sice citelně rychlejší, ale občas se mu sekají animace.

Co se aplikací týče, má tu Meizu řadu vlastních, jako je e-mailový klient, kalendář, správce souborů, kompas, galerie, hudba a podobně. Není jich však neúnosné množství jako dříve třeba u ASUSu. Jen vlastní prohlížeč či dokonce vlastní App Store by tu být nemuseli. Rád ale vidím řadu funkcí navíc v nastavení, jako jsou některá gesta, která vám dovolí třeba zamknout telefon pouhým podržením domovského tlačítka. Plus jsou tu desítky dalších zkratek, kdy lze malováním různých znaků či písmenek zapínat vámi vybrané aplikace a podobně.

Líbilo se nám
  • plynulý chod Androidu 7 Nougat
  • užitečné funkce nadstavby
Nelíbilo se nám
  • Flyme OS nevypadá nejmoderněji
  • pár zbytečných aplikací navíc

Zhodnocení: stojí za pozornost

Jak recenzi tohoto modráska shrnout? Inu, jedno slovo se v této recenzi opakovalo vcelku často: Meizu M6 Note mě zkrátka překvapil. Nečekal jsme od něj vůbec nic, ale dostal jsem na testování kvalitně zpracovaný telefon, s pěkným displejem, skvělou výdrží baterie, slušným výkonem a překvapivě dobrým duálním fotoaparátem, který je lepší než kdejaká přímá konkurence. Samozřejmě to není žádná špička, ale s přihlédnutím k ceně necelých 5 tisíc korun si nelze na moc věcí stěžovat.

Samozřejmě by neuškodilo USB-C, přidání NFC, menší rámečky, hezčí prostředí nebo barevná notifikační dioda, ale to už musím mínusy opravdu hledat. Osobně bych byl za danou cenu s Notem spokojený, ale zároveň musím přiznat, že bych si jej sám asi nevybral. Dobrých telefonů s větším displejem je totiž na trhu spousta, ale skoro všechny vás vyjdou na více než 5,5 tisíce korun. Já bych si sice klidně připlatil, ale každý takovou možnost mít nemusí.

M6 Note není ten nejlepší telefon střední třídy, ale mezi nejlepší rozhodně patří.

Meizu je tak ve vcelku dobré pozici, kdy nabízí velice slušný hardware za lehce nižší cenu, než bývá zvykem. Určitě to není ten úplně nejlepší telefon střední třídy, ale mezi nejlepší rozhodně patří. Nemusíte si tedy pro tohle Meizu hned běžet do obchodu, ale jedno vám řeknu – byla by škoda ho při výběru opomenout.

Za zapůjčení mobilního telefonu Meizu M6 Note děkujeme společnosti eD’ System a.s.

Konkurence

Pokud byste se mě zeptali, co bych si místo Meizu koupil já, podíval bych se nejprve směrem k Xiaomi Mi A1. To má vesměs stejné parametry s větší RAM, ale je dle mého názoru hezčí a má USB-C či rychlejší nabíjení, byť výdrž není ani zdaleka tak dobrá. Čistý Android Oreo je ale velké lákadlo, navíc stojí 32GB verze Mi A1 úplně stejně jako Meizu. Za dvojnásobnou paměť dáte přitom jen o pár stovek víc. A co vám budu povídat, v té červené to tomuhle Xiaomi prostě sluší.

Xiaomi Mi A1

Rozměry155,4 × 75,8 × 7,3 mm, 165 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, 8×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor3 080 mAh, doba nabíjení: 2:14 hodin

Zaujmout může svým 5,65palcovým protáhlým displejem s tenkými rámečky také skleněný Honor 9 Lite. Duální foťák vepředu i vzadu, krásný design, Android Oreo… k zamilování toho je dost, ale připlatíte si tisíc korun. A pokud vám nevoní sklo, můžete mít za stejnou cenu úplně stejný Huawei P Smart, akorát v kovovém těle.

Honor 9 Lite 64 GB

Rozměry151 × 71,9 × 7,6 mm, 149 g
DisplejTFT IPS, 5,65" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorKirin 659, 4×2,36 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:28 hodin

Huawei P Smart

Rozměry150 × 72 × 7,5 mm, 165 g
DisplejTFT IPS, 5,65" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorKirin 659, 4×2,36 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:33 hodin
meizu-m6-note
Klady
  • slušně fotící duální fotoaparát
  • kvalitní hliníková konstrukce
  • plynulý chod systému
  • pěkný Full HD panel
  • dobrá výdrž baterie
  • slušný výkon
  • microSD slot
Zápory
  • enormní rámečky displeje
  • Flyme OS nevypadá nejmoderněji
  • pomalejší nabíjení skrz microUSB
  • přinejlepším průměrný zvuk
Diskuze ke článku
Stickler Stickleru
Stickler Stickleru
Ten troj diodovej nebo snad ctyrdiodovej blesk se mi libi :D To musi svitit..
Roman Varga
Roman Varga
To video je dobré, stručné i když jsem měl rád 30 min jak jste v minulosti dělali, ten konec je taky dobrý.
Carda
Škoda že to nemá špičkový HW a o něco málo větší displej nahned bych i bral.
Blue Sun
Blue Sun
Škoda toho pravěkého S625, v dnešní době je to čipset spíš na úrovni lowendu, než střední třídy. Protože jinak je to docela zajímavé, byť poněkud obří zařízení.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze