Huawei P Smart
recenze

Huawei P Smart

Hliníková poctivost
32

Střední třída chytrých telefonů bude v letošním roce ještě zajímavější než kdykoliv dříve. Naplno se i mezi těmito telefony projevil nástup protáhlých displejů a aktivně si v tomto ohledu počíná čínský Huawei. Novinka P Smart tak láká na papírově vynikající mix vzhledu a velmi dobré výbavy. To vše za cenu startující pod hranicí 6 tisíc korun. Potvrdí naše testování slibný začátek?

Zdá se, že mezi telefony s cenou kolem 6 tisíc korun jsou pro následující měsíce karty rozdané. Toto cenové pásmo si pro sebe rezervoval čínský Huawei. Po velmi povedeném Honoru 9 Lite zde máme jeho dvojče v podobě Huawei P Smart, který přichází s opět velmi nadějnou výbavou s trendy protáhlým displejem, duálním fotoaparátem či nejnovějším Androidem. Tentokrát však výrobce cílí na všechny odpůrce skla a otisků prstů.

Huawei P Smart

Rozměry150 × 72 × 7,5 mm, 165 g
DisplejTFT IPS, 5,65" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorKirin 659, 4×2,36 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:33 hodin

Huawei P Smart – videopohled

Obsah balení

V základním balení najdete vyjma samotného telefonu ještě obyčejná pecková sluchátka, USB kabel a koncovku nabíječky. Displej už z výroby chrání obyčejná ochranná fólie. Tu sice dříve či později nahradíte, avšak pro první dny používání jde o vítanou ochranu.

Huawei P Smart

Konstrukční zpracování: tentokrát v hliníku

Vzhledově se výrobce nemusel nijak příliš snažit a spíše recykluje již léty zaběhnutý vzhled. Konstrukce je však celohliníková a velmi zaoblená. Nasazení hliníku takřka zcela zamezuje otiskům prstů, byť zapatlat telefon po nějakém čase samozřejmě lze. Současně můžeme dodat i informaci o malé tloušťce a nijak vysoké hmotnosti, z čehož nám v praxi vyplývá značné pohodlí při držení. Telefon ani nijak neklouže z ruky

Nezamlouvá se vám zlatá verze? Sáhněte po černé či svěží modré.

Originalitu lze hledat ve velkém displeji, který mění čelní stranu. Ta tudíž vypadá odlišně od starších modelů řady P, Y či nova. Pakliže se vám nezamlouvá námi testovaná zlatá verze, můžete sáhnout po konzervativní černé či svěží modré verzi.

Po bocích najdeme klasickou sestavu prvků: vhodně umístěná a dobře stisknutelná tlačítka po pravém boku a šuplíček pro dvě nanoSIM karty a paměťovku vlevo. Jedná se o tzv. hybridní slot, kdy vždy stojíte před volbou, zda do něj umístit dvě nanoSIM karty a žádnou paměťovku, nebo jednu nanoSIM kartu a jednu paměťovou kartu.

Huawei P Smart

Spodní hrana hostí postarší microUSB konektor a také hlasitý reproduktor. Z telefonu máte po vizuální i hmatové stránce velmi dobrý pocit. Velmi dobře totiž působí i samotné zpracování těla zařízení. Opomenout nemůžeme na zadní straně umístěnou čtečku otisků prstů, která funguje velmi dobře a lze ji snadno nahmatat.

Líbilo se nám
  • kvalitně zpracovaná konstrukce
  • pohodlně se ovládá
  • spolehlivá čtečka otisků prstů

Displej: protáhlý a kvalitní

Samotný displej má 5,65palcovou úhlopříčku a zabírá většinu čelní plochy. Má Full HD+ rozlišení a jemnost díky tomu více než dostačuje. Čitelnost patří mezi ty lepší, a to jak z úhlů, tak na slunci. Spolehnout se můžete i na dobře fungující automatickou regulaci jasu. O ochranu se kromě odolného sklíčka blíže nespecifikovaného typu stará také ochranná fólie od výrobce. Nad displejem se nachází miniaturní dioda. V našem případě jsme ji však k činnosti přemluvili jen při nabíjení telefonu. V ostatních případech se nerozblikala a v nastavení ji nelze konfigurovat.

Huawei P Smart
Líbilo se nám
  • pěkný Full HD+ panel
  • tenké rámečky
Nelíbilo se nám
  • omezená notifikační LED dioda

Zvuk: obslouží slušný prostor

Hlasitý reproduktor na spodní hraně ctí svůj přívlastek a rozhodně jej nepřeslechnete. Potěší alespoň lehký důraz na hloubky, díky čemuž je výsledný zvukový dojem vcelku příjemný a rozhodně jej můžeme zařadit mezi to lepší ve střední třídě. Na stejném místě je 3,5mm jack pro připojení sluchátek.

Líbilo se nám
  • hlasitý výstup
  • důraz na hloubky

Výkon hardwaru: velmi slušný

Nezbytný základ pro plynulý běh představuje procesor Kirin 659. Více potěší 3GB operační paměť, kterou však telefon z nepochopitelných důvodů udržuje ze dvou třetin prázdnou a aplikace se tak často samy zavírají, pokud je chvíli nepoužíváte. Jde o nešvar, který u telefonů Huawei vídáme tradičně napříč celým portfoliem. Benchmark AnTuTu vykázal výsledek přesahující 80 tisíc bodů, což u smartphonu za šest tisíc potěší. Výkon postačí i na slušné hraní, jen ty nejnáročnější tituly už neběží tak ladně, jak bychom rádi.

V nižší střední třídě je zde pak velmi slušná 32GB interní paměť. Po prvním zapnutí pro vás zbyde necelých 23 GB a nechybí možnost rozšíření paměťovkou, jejíž maximální kapacita může být 256 GB.

Líbilo se nám
  • dostatečný hardware
  • slušná interní paměť
Nelíbilo se nám
  • špatně hospodaří s operační pamětí
  • hybridní slot pro microSD kartu

Výdrž baterie: dva dny reálné, nabíjení pomalé

Uživatelsky nevyměnitelná baterie s kapacitou 3 000 mAh dokáže telefon udržovat na příjmu po dva dny při středně náročném používání. Jakmile však telefonu začnete více zatápět, například hrát hry či používat navigaci, stává se z P Smartu jednodenní telefon, v krajních případech ještě méně. Zmíněná navigace ukusuje procenta baterie až nebezpečně rychle.

Výdrž v našem testu streamování Full HD videa dosáhla času 7 hodin a 45 minut. Nijak nenadchne velmi dlouhá doba nabíjení, z nuly do 100 % to telefonu trvá 2 hodiny 33 minut. Pokud vám bude stačit nabití do 80 %, počítejte s časem 1 hodina 58 minut.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
Nelíbilo se nám
  • microUSB s pomalým nabíjením

Konektivita: dostalo se i na NFC

Připojit se rychle a snadno k internetu již nesmí být výsadou jen dražších telefonů. A tak i P Smart nabízí Wi-Fi a základní LTE (podporované případně na obou SIM kartách), které s rychlostí stahování až 300 Mb/s bohatě stačí všem běžným uživatelům. Spolehnout se dále můžete na Bluetooth 4.2 a dokonce i podporu NFC. Geolokační služby zajišťuje GPS, GLONASS a BeiDou. Vyhledání vaší polohy je rychlé a přesné i v městské zástavbě. Klasickou kabelovou konektivitu zajišťuje postarší microUSB konektor. Zde výrobce šetřil a u ceny 6 tisíc korun to ještě lze omluvit.

Líbilo se nám
  • NFC
  • LTE
  • přesná lokalizace vaší polohy

Fotoaparát: citlivý na světlo

Své budoucí majitele hodlá P Smart lákat i na 12megapixelový fotoaparát. Sekundární 2megapixelová kamerka rovněž na zádech slouží pro potřeby přeostřování. Prostředí je přehledné s mnoha režimy včetně manuálního. Kvalita fotografií je v rámci třídy slušná, snímky vykazují věrné barevné podání i obstojnou ostrost. Bohužel již při lehce horším světle se do fotografií dere šum. Všimnete si jej však až při podrobnějším zkoumání.

Huawei P Smart

Celkově si lze s fotoaparátem a různým nastavením slušně vyhrát, nicméně nějaký zásadní dopad na samotné snímky nečekejte. Poměrně zbytečné jsou zde i dva fotoaparáty, neboť velkou parádu udělat nedokáží. Fungují tak spíše jen jako lákadlo na zákazníky.

Prostředí fotoaparátu

Ukázkové fotografie

Snímky za dostatečného světla vypadají vcelku slušně
Za horších světelných podmínek jsou snímky již slabší, vyhrát si však můžete s přeostřováním

U záznamu videa nečekejte nic neobvyklého. U Full HD rozlišení s 30 snímky za vteřinu si všimnete mírných trhanců. Ty jsou patrné už při samotném natáčení. Záznamy tedy pořizujte v klidu a bez rychlých pohybů. V opačném případě bude výsledek takřka nekoukatelný.

Huawei P Smart (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Zbývá nám ještě 8megapixelová čelní kamerka, která pořídí překvapivě pěkná selfies. Zde musíme zmínit, že čelní strana skutečně disponuje jen a pouze jednou kamerkou a nikoliv dvěma jako u takřka identického Honoru 9 Lite.

Huawei P Smart
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • slušné snímky za dobrého světla
  • možnost přeostřování snímků
Nelíbilo se nám
  • snímky za horšího světla
  • nevýrazné barvy
  • nepříliš kvalitní záznam videa

Software: Osmička maskovaná nadstavbou

V prostředí Huawei jednoznačně chválíme za nasazení osmičkového Androidu. Nechybí však nadstavba EMUI a samotný Android tak téměř nepoznáte. Jiné jsou ikonky, chybí klasické menu a podobně. Při procházce prostředím narazíte i na několik zbytečných aplikací. Je zde Facebook či hned několik her, resp. demoverzí. Dobrou zprávou je, že vše přebytečné můžete odinstalovat. V nastavení lze najít režim ovládání jednou rukou i možnost tlačítka skrýt a vše ovládat gesty plovoucí klávesy. Ovládání lze usnadnit i čtečkou otisků prstů, pomocí které lze stahovat lištu nebo procházet fotografie. Klíčovým bodem je solidní optimalizace. Základní chod nevykazuje problémy, vcelku rychle se spouští i aplikace. Tu a tam se telefon zapřemýšlí, avšak to vzhledem k ceně lze odpustit.

Líbilo se nám
  • nový Android 8.0 Oreo
  • spousta užitečných funkcí
Nelíbilo se nám
  • mírné nedostatky v optimalizaci

Zhodnocení: výtek poskrovnu

Huawei připravil zajímavou volbu pro lehce náročnější zákazníky, kteří chtějí co největší displej a telefon používat na všechno možné. Displej je kvalitní a výkon stačí. Současně zde pracuje osmičkový Android a nemáte nouzi ani o místo pro ukládání aplikací. Fotoaparát bude nenáročným uživatelům plně postačovat. Vytýkat můžeme snad jen lehce nedotaženou optimalizaci prostředí nebo zdlouhavé nabíjení. V nižší střední třídě toho snad víc nelze chtít. Huawei P Smart tak můžeme označit za velmi dobrou volbu. Konkurenci však samozřejmě má.

EXKLUZIVNÍ NABÍDKA PRO ČTENÁŘE MOBILENET.CZ – kupte si Huawei P Smart na stránkách MP.cz, zadejte v košíku kód mobilenet01 a získejte slevu 10 % a zároveň šek na 800 Kč. Kompletní informace o akci najdete zde.

Konkurence

Tu vůbec největší představuje stájový kolega zvaný Honor 9 Lite. Ten stojí stejně a umí totéž. V čem tkví rozdíl? Honor vyměnil hliník za lesklé sklo. V podstatě tak záleží jen na vašem vkusu, jakému materiálu dáte přednost.

Honor 9 Lite 32 GB

Rozměry151 × 71,9 × 7,6 mm, 149 g
DisplejTFT IPS, 5,65" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorKirin 659, 4×2,36 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:28 hodin

Velkého konkurenta může představovat Xiaomi Redmi 5 Plus. Má ještě větší displej s malými rámečky a dokonce i silnější baterii. Bohužel přichází se starší verzí Androidu. Na druhou stranu stojí necelých 5 tisíc korun.

Xiaomi Redmi 5 Plus 32 GB

Rozměry158,5 × 75,5 × 8,1 mm, 179,5 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, 8×2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 3:33 hodin
huawei-p-smart
Klady
  • sympatický vzhled
  • pohodlně padne do ruky
  • velký a kvalitní displej
  • velká interní paměť
  • duální fotoaparát
  • Android 8.0 Oreo
Zápory
  • zdlouhavé nabíjení
  • postarší microUSB konektor
  • optimalizace prostředí není zcela dokonalá
Diskuze ke článku
robin
Jo Huawei. Značka která byla u mě vždy ve výběru až do té doby, dokud tupě nezkopírovala největší uchýlárnu dneška, jíž je vykouslý displej. Výrobce který se sníží k takové omezenosti škrtám a končí pro mě. Nějak zapomněl na to, že mu chybí tupí zákazníci kteří koupí vše, těmi oplývá více méně jen Apple. Ostatní co mají všech pět pohromadě, jdou se smíchem jinam.
Methanol Ethanolovicz
"Toto cenové pásmo si pro sebe rezervoval čínský Huawei."
Xiaomi: Hold my beer!
Lukáš
Honor 9 lite má dvojitou přední kameru, tak pro mě by byl jasně lepší volbou
Marduch
Konečně také jednou fotky od nás z Děčína;) P.Pavlíčku, příště doražte v mimozimnim období, tam nahoru, odkud jste fotil, totiz vedou parádní ferratové trasy, v centru města v rámci ČR unikát;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze