Meizu 15
recenze

Meizu 15

Černý kůň střední třídy
14

Tenhle telefon se vážně povedl. Za danou cenu je vlastně téměř dokonalý, ale nějaký ten přešlap se přeci jen vždycky najde. Přesto ale doufám, že se mi v této recenzi povede vysvětlit proč, je tento kousek z dílen čínského výrobce Meizu nejen jedinečný, ale také proklatě dobrý. Rozhodně tedy zbystřete, jelikož tohle byste si neměli nechat uniknout.

Meizu letos útočí svými vlajkovými modely na velice populární cenovku kolem 10 tisíc korun. My se však v dnešní recenzi společně podíváme na model Meizu 15, který se nachází mezi větším Meizu 15 Plus a ještě levnějším Meizu 15 Lite. Námi dnes testovaný model se však s odhadovanou cenovkou 8 tisíc korun nemá vůbec za co stydět. Hardware je velice slušný, konstrukce kvalitní a vcelku jedinečná, duální foťák snese ta nejtvrdší měřítka a v rukávu má i pár dalších es.

Za zapůjčení mobilního telefonu Meizu 15 děkujeme společnosti eD’ System a.s.

Meizu 15 64/4 GB

Rozměry143 × 72 × 7,3 mm, 152 g
DisplejSuper AMOLED, 5,46" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 8×2,2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 6,4 GBne
Akumulátor3 000 mAh

Meizu 15 – videopohled

Obsah balení: jen základ

V poměrně velké černé krabičce nalezneme nejprve samotný telefon a pod ním dvě přehrádky. V jedné najdeme nabíjecí adaptér a v rudé objevíme řadu příruček či USB-C kabel.

Konstrukční zpracování: ohrožený druh

Na první pohled (a především omak) se může zdát, že je Meizu 15 vyrobeno z lesklého plastu. Jedná se však pouze o speciální úpravu celohliníkového těla. Osobně bych byl raději, kdyby nechal výrobce přiznaný hrubší hliník. Nejen že záda působí tak trochu plastově, ale především se neskutečně snadno zapatlají a nejdou lehce vyleštit. Teoreticky by však nemusely být nečistoty tolik patrné na rovněž dostupné bílé, modré či zlaté barvě.

Na druhou stranu je tohle v podstatě jediná větší výtka ke konstrukci. Meizu se povedlo vyrobit opravdu pohledný a bytelný telefon s jemně zaoblenými zády, díky kterým padne skvěle do dlaně. Přitom působí neskutečně kompaktně díky tradičnímu poměru stran displeje a tenkým rámečkům.

Takovéto širší a o poznání kompaktnější telefony s tenkými rámečky bych rád viděl častěji. Tenhle formát se mi proklatě líbil už u Nokie 8 Sirocco a jinak tomu není ani tady, obzvlášť když tu boční rámečky prakticky neexistují – až tak tenké jsou. Tohle se prostě Meizu povedlo a doufám, že se brzy dočkáme více telefonů s displejem v poměru 16:9 a téměř nulovými bočními rámečky.

Dále oceňuji třeba i krásné ornamenty na anténních předělech, což dodává telefonu špetku elegance navíc. Pod displejem poté leží malé domovské tlačítko, které má v sobě obdobu Taptic Enginu z Apple iPhonu 7 nebo iPhonu 8. Pocit ze zmáčknutí tlačítka není úplně stejný, ale i tak působí velmi dobře. Opravdu si připadáte, jako kdybyste mačkali fyzické tlačítko, byť jde samozřejmě pouze o senzor, který reaguje na tlak.

Domovské tlačítko má v sobě obdobu Taptic Enginu od Applu.

Pomocí tohoto tlačítka lze telefon také ovládat návykovými gesty. Klepnutí na tlačítko vás vrátí zpět, pokud na tlačítko trochu zatlačíte, dostanete se na domovskou obrazovku, a swipenutí ze spodní hrany obrazovky otevře multitasking. Pokud ale chcete, můžete si vždy zapnout i tradiční trojici tlačítek. Přes miniaturní rozměry tlačítka je v něm integrována velmi rychlá a spolehlivá čtečka otisků prstů. Pokud ale chcete ještě víc pohodlí, můžete telefon odemykat obličejem pomocí přední kamerky. To už sice není nejrychlejší, ale s cenově srovnatelným Huawei P20 Lite se měří bez problémů.

Zmíním také tlačítka na bocích telefonu. Na pravém je umístěno tak akorát na dosah palce to pro vypínání a příjemně se mačká. Stejně tak příjemně se mačká také kolébka hlasitosti na levé straně, ale ta už by mohla být trochu níž, aby se na ní lépe dosáhlo bez nutnosti měnit úchop telefonu.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • velmi tenké boční rámečky
  • skvělá čtečka otisků prstů
  • domovské tlačítko citlivé na tlak
Nelíbilo se nám
  • lesklá úprava hliníku
  • kolébka hlasitosti by mohla být níž

Displej: parádní podívaná a pocit

Přední strana telefonu není povedená jen díky rámečkům. On se totiž povedl i ten displej mezi nimi. Má 5,46palců a Full HD rozlišení, ale i přes ty tenké rámečky si zachoval poměr stran 16:9, což se v dnešní době „protáhlých nudlí“ často nevidí. Panel je to navíc skutečně pěkný, a to rovněž díky použité Super AMOLED technologii s výraznými barvami a proklatě hlubokou černou. To u telefonů pod 10 tisíc krom Samsungů skoro nikde nenajdete. Jen čitelnost na slunci by mohla být krapet lepší a stejně tak notifikační dioda by měla být jasnější, ale nejde o nic hrozného. Displej na danou kategorii zkrátka vyniká a stejně tak nečekaně působivá je i haptická odezva, kterou oplývá.

Meizu 15

Nikdy bych neřekl, že telefon za zhruba 8 tisíc korun bude mít dost možná druhou nejlepší haptickou odezvu v říši Androidu, hned po posledních Pixelech. Odezva při mačkání ikon či projíždění seznamu aplikací je neskutečně příjemná a reakci telefonu cítíte vždy přímo pod vaším prstem. Meizu jí přitom využívá mnohem častěji než Google u Pixelů, čímž se opět trochu více podobá spíše Applu jako u Taptic Enginu v domovském tlačítku. To ale není vůbec na škodu, právě naopak. Haptickou odezvu by měl mít podle mě každý drahý telefon. Pokud si jí jednou vyzkoušíte, už nechcete zpět. Je neuvěřitelné, že něco podobného nabídne tak levný telefon.

Líbilo se nám
  • parádní Super AMOLED displej
  • ojedinělá kombinace tenkých rámečků a poměru stran 16:9
  • skvělá haptická odezva

Zvuk: dvojitá radost

Nad přední kamerkou se nachází nenápadná tenká mřížka sluchátkového reproduktoru. Proč na to upozorňuji? Inu, skrz tenhle repráček totiž nebudete jen volat – při přehrávání hudby a dalších médií totiž spolupracuje se spodním reproduktorem. Ano, jsou tu opravdu stereo reproduktory a jsou překvapivě dobré. Hlasitost je dostatečně vysoká a kvalitou zvuku také občas překvapí. Je rozhodně mnohem lepší než zvuk z jednoho spodní chudáčka. Nemluvě o povedeném prostorovém efektu. Opět jsem ohromen, jaké funkce lze do tak levného telefonu nacpat. A na kvalitní výstup skrz 3,5mm jack se samozřejmě také nezapomnělo.

Meizu 15
Líbilo se nám
  • kvalitní stereo reproduktory
  • povedený prostorový efekt
  • kvalitní 3,5mm jack výstup

Výkon hardwaru: silná výbava

Zatím jste se mohli dozvědět, že Meizu 15 překvapí konstrukcí, displejem, haptikou, a dokonce i zvukem. To však neznamená, že by se zapomnělo na hardware. Uvnitř zařízení tepe silný Snapdragon 660 se 4 GB RAM a 64 GB interního úložiště (cca 51 GB volných), což postačí i na náročnější hry. Systém díky němu běhá hezky plynule a rychle. Chybí sice microSD slot, ale 64 GB mi přijde jako dostatečné úložiště. Prodávat by se však měla i verze s větší interní pamětí, ale zatím nevím, zda se k nám dostane.

Líbilo se nám
  • výkonný hardware
Nelíbilo se nám
  • chybí microSD slot

Výdrž baterie: postačí

Baterie tu má zcela běžné 3 000 mAh, což není moc, ale i tak se dočkáte lehce nadprůměrné výdrže. Při běžném používání jsem se dostával vždy na jedno nabití od rána do noci s nějakými 35 procenty k dobru. Nějaká rezerva tu tedy do druhého dne je, ale stejně bych telefon raději každý den nabíjel, a to tím spíš, když to není žádný problém díky velice rychlému dobíjení skrz USB-C. To vyžene telefon z 0 na 100 procent do hodiny a půl, přičemž už za půl hodinky máte dobitou polovinu baterie. Také v redakčním testu si vedl telefon velmi dobře a vydržel streamovat Full HD video přes Wi-Fi silně nadstandardních 9 hodin 28 minut.

Meizu 15
Líbilo se nám
  • lehce nadstandardní výdrž
  • velmi rychlé nabíjení skrz USB-C

Konektivita: něco chybí

S okolním světem vás spojí Wi-Fi ac, Bluetooth 4.2 či kompletní LTE. To navíc funguje na obou nanoSIM kartách, kterém můžete do zařízení vložit. Chybět nemůže ani rychlá A-GPS s podporou GLONASS a BeiDou. Jedinou výtku mám tak k absenci NFC. Třeba já opravdu rád používám placení telefonem, takže to považuji za výrazný mínus, ale pokud mobilní placení nepoužíváte, tak jeho absenci asi přežijete. Stejně to ale zamrzí.

Líbilo se nám
  • LTE na obou SIM kartách
  • A-GPS s podporou GLONASS i BeiDou
Nelíbilo se nám
  • absence NFC

Fotoaparát: obstál by i u dražších strojů

Hned zkraje vám řeknu, že tenhle duální fotoaparát je na danou třídu opět super. Hlavní 12Mpx senzor se totiž neliší od toho v Huawei P20. Má světelnost f/1.8, na 1,55 mikrometru velké pixely jen tak nenarazíte, samotný čip má dokonce větší rozměry jak u iPhonu X či Galaxy S9 a dostalo se také na skvělou optickou stabilizaci. To jsou parametry skutečně drahých vlajkových modelů, nikoliv telefonu za 8 tisíc korun.

Netřeba tedy zdůrazňovat, jak parádně tohle Meizu za svou cenu fotí. Fotoaplikace by mohla být rychlejší a nabízet více možností, ale to je asi tak všechno. Fotky vypadají opravdu dobře a fotit s telefonem je radost. Horší světlo sice telefonu dává občas zabrat a také postprocessing Meizu není úplně nejlepší, ale stačí opět pohled na cenu a vše snadno odpustíte.

Večerní snímky, portrétní režim a selfie

Nechybí tu ani 4K video (kvůli nedokončenému softwaru jsem nemohl vyzkoušet), dobrý portrétní režim a sekundární 20Mpx senzor, který poslouží pro dvojnásobný optický zoom či trojnásobný hybridní zoom. Nutno říct, že tenhle foťák už tak pěkné fotky nevytváří, ale pořád jsou zejména za dobrého světla více než použitelné. Jde však o lepší přidanou hodnotu, než když sekundární foťák slouží čistě jen pro portrétní režim či černobílé snímání.

Zajímavostí je poté šestice přisvětlovacích LED diod pro noční snímky či fakt, že i přední kamerka má 20 Mpx a nechybí jí ani zkrášlovací režim poháněný umělou inteligencí. Snímky z ní přitom vypadají opět velmi slušně.

Líbilo se nám
  • velmi dobrý duální fotoaparát
  • přidaná hodnota v podobě teleobjektivu
  • 4K video
Nelíbilo se nám
  • fotoaplikace by mohla být rychlejší

Software: Nougat to kazí

Na závěr se podívejme na software, který tu obstarává vlastní nadstavba Flyme OS v již sedmé verzi. Ta oproti předchozí verzi přináší především nový vzhled notifikací, které jsou mnohem lépe čitelné. Sice vypadají jak z iOS, ale to mi vůbec nevadí. Celkově mi nevadí ani podoba nadstavby. Oceňuji i spoustu funkcí včetně Always On displeje nebo možnosti změnit vzhled přepínače aplikací. Těch tu přitom najdete minimum a prostředí je hezky rychlé. Nechybí balíček od Google a řada appek od Meizu, ale třeba takový vlastní prohlížeč či App Store jsou navíc.

Ti bystřejší z vás si mohli z přiložených screenshotů všimnout občasné angličtiny, ale s tím bych si zatím nedělal hlavu. Náš telefon v sobě totiž ještě nemá finální verzi softwaru, ostatně nemá telefon ani datum evropské premiéry. Moc se mi ale už nelíbí starší Android 7.1.1 Nougat s bezpečnostní aktualizací z února. Před pár týdny přestavený telefon už by zkrátka měl mít Oreo, ale doufám, že ho Meizu do vydání třeba ještě dostane. Právě starší software a dříve zmiňované chybějící NFC jsou totiž důvody, proč mě tohle jinak výborný telefon lehce odrazuje. Tyhle maličkosti kazí jinak prakticky bezchybný celek.

Líbilo se nám
  • spousta užitečných funkcí
Nelíbilo se nám
  • pár duplicitních aplikací
  • starší Android 7.1.1

Zhodnocení: k nevíře

A tímto jsme se dostali ke konečnému zhodnocení, které jsem vám dal vlastně už v úvodu. Meizu 15 představuje černého koně střední třídy a pro mě asi to největší překvapení letošního roku. Cena sice ještě není oficiálně stanovena, ale měla by se pohybovat kolem 8 tisíc. Mnoho telefonů s takovým typem konstrukce, pěkným AMOLED displejem, krásně tenkými bočními rámečky, super duálním foťákem či dobrými stereo reproduktory za takovou cenu jen tak nenajdete. K tomu všemu je tu navíc haptická odezva, kterou nenajdete u drtivé většiny telefonů včetně těch nejdražších.

Těžké uvěřit, jakými vlastnostmi tohle Meizu za 8 tisíc korun oplývá.

Ano, výdrž by mohla být lepší a NFC by telefonu slušelo, stejně jako třeba microSD slot. To však nemusí být pro každého tak velké problémy, obzvláště vzhledem ke všemu ostatnímu, co telefon nabízí. Jen ten proklatý Android, kdyby tu byl už v novější verzi. Vlajkový model uvedený v polovině roku 2018 už by Nougat prostě mít neměl. Jak ale píšu v názvu této kapitoly, opravdu těžko se věří, jakými vlastnostmi tohle Meizu za 8 tisíc korun oplývá. Za tenhle kousek zaslouží Meizu určitě velkou chválu a jsem nyní velmi zvědav, s čím přijde tento čínský výrobce příště.

Za zapůjčení mobilního telefonu Meizu 15 děkujeme společnosti eD’ System a.s.

Konkurence

Mezi níže uvedenými konkurenty bych mohl uvádět i jiné, kteří se Meizu dokáží rovnat, jako je ASUS ZenFone 5, Honor 9 nebo v dnešní době už i LG G6. To všechno jsou však telefony s cenovkou 9 až 10 tisíc korun.

Z těchto dražších konkurentů zmíním pouze Nokii 7 Plus, a to pouze z toho důvodu, abychom si mohli porovnat telefony se shodným hardwarem. Nokia má však větší IPS displej a navíc přihodí i microSD slot, NFC a větší baterii. Má též Android Oreo se zárukou rychlých aktualizací. Je tu ale jen jeden reproduktor, velké rozměry a protáhlý displej, který každého neokouzlí. S haptickou odezvou také nepočítejte a cena je přeci jen o dva tisíce vyšší.

Nokia 7 Plus

Rozměry158,4 × 75,6 × 8 mm, 183 g
DisplejTFT IPS, 6" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 4×2,2 GHz + 4×1,84 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 800 mAh

Jakmile se podíváme na telefony za stejné peníze, tak u nich najdeme pár kompromisů. Tak třeba Motorola Moto X4 ve 32GB verzi je cenou podobná a má i voděodolnost, čistší Android či microSD slot. Hardware je ale výrazně slabší, foťák horší, displej menší a rámečky větší.

Motorola Moto X4

Rozměry148,4 × 73,4 × 8 mm, 163 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 630, 8×2,2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSD
Akumulátor3 000 mAh

S tenčími rámečky a AMOLED panelem v těchto dnech přichází Samsung Galaxy A6 s Androidem Oreo. Jen škoda slabšího hardwaru a jen HD rozlišení na větším displeji. Jako vždy tu není žádná haptická odezva či stereo reproduktory.

Samsung Galaxy A6

Rozměry149,9 × 70,8 × 7,7 mm, 162 g
DisplejSuper AMOLED, 5,6" (1 480 × 720 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 8×1,6 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSD
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:09 hodin
meizu-15
Klady
  • parádní Super AMOLED displej
  • skvělá haptická odezva
  • téměř neexistující boční rámečky
  • kvalitní zpracování
  • displej 16:9 s tenkými rámečky
  • kvalitní stereo reproduktory
  • výkonný hardware
  • lehce nadstandardní výdrž
  • velmi dobrý duální fotoaparát
Zápory
  • starší Android 7.1.1
  • lesklá úprava hliníku
  • absence NFC
  • chybí microSD slot
Diskuze ke článku
Vojta
Cena lg g6 se nepohybuje kolem 9-10k ale dá se pořídit za 8,5k a to je jiz cena, která je velkým konkurentem.
Lukas
Na taketo nieco cakam, len keby to malo este ip68. Ale mozno aj to prekusnem. Ide mi o rozmery a bohuzial na vyber toho vela nie je. Xz2C bez jacka nechcem...dufam ze zacnu vyrabat viac telefonov 16:9...tu je vidiet ze to krasne ide a 5,5" je mozne natlacit do kompaktneho tela. Kludne by som bral iba 5"...uvidime...pomaly hladam nastupcu za S7 tak som zvedavy...
Roman
Bude mít i české lte hlavne800 u vodafonu?
Jab
Bezvadná recenze shrnující vše podstatné. Díky za ni!

Telefon skvělý. Jen s těmi updaty Androidu bych asi vůbec nepočítal. :(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze