Nokia 7 Plus
recenze

Nokia 7 Plus

Elegantní střední třída
30

Finská společnost HMD Global letos kompletuje své portfólio chytrých telefonů. Do lákavé střední třídy míří Nokia 7 Plus. Ta se snaží hrát do noty nejen vyznavačům moderních displejů, ale vzhledem dokáže zaujmout i oko konzervativněji smýšlejícího uživatele. K tomu si připočtěte výkonný hardware, duální fotoaparát či zcela aktuální software a doplňte příznivou cenu. Cesta k úspěchu se zdá být předem umetená.

Za deset tisíc korun už zákazník požaduje adekvátně vybavený telefon a také co nejméně kompromisů. Do vkusu mnohých uživatelů by se mohla trefit nová Nokie 7 Plus. Nabízí velký displej, poměrně originální vzhled, výkonný hardware či velmi obstojný duální fotoaparát. Připočtěme čistý Android se silnou baterií a máme před sebou vskutku nadějný kousek. Zda se Finové trefili do černého, to se pokusíme zjistit právě v naší recenzi.

Nokia 7 Plus

Rozměry158,4 × 75,6 × 8 mm, 183 g
DisplejTFT IPS, 6" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 4×2,2 GHz + 4×1,84 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 800 mAh

Nokia 7 Plus – videopohled

Obsah balení

V základním balení na nás kromě samotného telefonu mnoho nečeká. Dostalo se na základní sluchátka, koncovku nabíječky a nabíjecí, respektive datový kabel, který má na jednom konci klasické USB-A a na opačném USB-C.

Konstrukční zpracování: nenásilně originální

Dnešní telefony jsou si často podobné jako vejce vejci. V diskuzích často vídáme názory ve stylu „stále stejné pádlo“ či „zas a znovu černá placka“. S nadsázkou můžeme i Nokii 7 Plus zařadit mezi pádla. Jde již o dosti velký telefon, avšak jistou originalitu mu nelze upřít. Nokia vsadila na zajímavou kombinaci měděných prvků s černou či bílou barvou. Výsledek je překvapivě velmi pěkný.

Nokia 7 Plus
I přes větší rozměry padne dobře do ruky.

Telefon i přes větší rozměry padne dobře do ruky a nijak neklouže. Pohodlné držení lze umocnit i silikonovým pouzdrem, které výrobce přibalil k telefonu. Horší je to s přenášením telefonu. Do kapsy u kalhot jej sice dáte, ale sednout si či snad řídit auto již takřka není možné. Kdo však chce velký telefon, tomu jistá omezení nebudou vadit – naopak ocení velmi bytelnou konstrukci, která stojí na celohliníkovém těle.

Rozmístění ovládacích prvků je vesměs ideální. Tlačítka po pravém boku se dobře tisknou a nejsou přehnaně vysoko. Snadno je nahmatáte bez nutnosti palec ruky natahovat. Na levé straně má své místo nenápadný šuplíček pro karty.

Dostalo se také na čtečku otisků prstů na zadní straně. Funguje svižně a přesně, taktéž prst na její plochu dosedá přirozeně. V souvislosti se zadní stranou zmiňme, že má velice příjemnou povrchovou úpravu, na které neulpívají otisky prstů a neklouže z ruky. Modul fotoaparátů je mírně vystouplý, avšak telefon dokáže ležet v klidu.

Líbilo se nám
  • originální vzhled
  • zajímavé barevné varianty
  • špičkové zpracování
Nelíbilo se nám
  • Tak velký telefon se špatně nosí v kapse

Displej: oku lahodící obraz

V dnešním světě malých rámečků se Nokia 7 Plus neztratí. Rámečky kolem displeje nejsou nijak zásadně velké. Samotný displej vás upoutá svými zakulacenými rohy. Vypadá to trochu zvláštně, ale při běžné práci si toho přestanete všímat. Bohužel u některých her přijdete o část informací v rozích. Na šesti palcích se s poměrem stran 18:9 rozprostírá Full HD rozlišení, jemnost také více než dostačuje.

Potěší vás také příjemné barvy či perfektní pozorovací úhly. Horší je to s čitelností venku, někdy nestačí ani maximální jas a je nutné si stínit druhou rukou. Trochu línější je také automatická regulace jasu, byť svou práci nakonec odvede. Pro úplnost dodejme, že o ochranu se stará sklíčko Gorilla Glass 3, které má bránit škrábancům, ačkoliv zcela se mu to rozhodně nedaří.

Líbilo se nám
  • kvalitní displej
  • malé rámečky kolem displeje
Nelíbilo se nám
  • o něco horší čitelnost na slunci
  • někomu může vadit zakulacení rohů

Zvuk: hraje nahlas

Hlavní reproduktor se nachází dle očekávání na spodní hraně a hraje skutečně hlasitě. Upřít mu nemůžeme alespoň malý důraz na hloubky. Vaše stará sluchátka pak nemusíte zahazovat, klasický 3,5mm jack Nokia nepostrádá a výstup uspokojí všechny nenáročné posluchače. Velmi obstojně hrají i dodávaná špuntová sluchátka, která můžete s klidem využívat pro běžný poslech.

Nokia 7 Plus
Líbilo se nám
  • hlasitá a velmi slušná reprodukce
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: uspokojí i ty náročnější

Náročné uživatele uspokojí také hardwarová výbava v podobě procesoru Snapdragon 660 společně se 4GB operační pamětí. To je velmi slušná nálož a telefon vás v podstatě nikdy nebude omezovat. Pouze u nejnáročnějších her počítejte s nižšími detaily. Například ve hře PUBG Mobile jsou automaticky doporučené „jen“ střední detaily. Omezovat vás nebude ani 64GB interní paměť, ze které po prvním zapnutí zbývá necelých 49 GB volných. Podporovány jsou však paměťové karty.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • dostatečně velká RAM
  • výkonný procesor
  • velká interní paměť
  • podpora paměťové karty

Výdrž baterie: spolehlivý parťák

Tajným trumfem Nokie 7 Plus by mohla být baterie, respektive výdrž na jedno nabití. Za vším hledejte velkorysou kapacitu 3 800 mAh, kdy telefon bez větších potíží dosáhne na dvoudenní výdrž. Při skutečně náročném dni se můžete spolehnout na to, že vás až do pozdního večera nenechá Nokie 7 Plus ve štychu. Nabití je pak vcelku rychlé, zabere necelé dvě a půl hodinky. To se sice dnešní optikou může zdát dost, ale vzpomeňte na parametr uvedený výše. Nokia navíc podporuje rychlé nabíjení a kapacita se doplňuje doslova před vašima očima.

Líbilo se nám
  • svižné nabíjení
  • skvělá výdrž

Konektivita: vše potřebné

Konektivita je dle očekávání na velmi vysoké úrovni. Máme tu rychlou Wi-Fi ac, kompletní LTE a nechybí ani NFC či nejnovější Bluetooth 5.0. Nokia 7 Plus pracuje s až dvěma nanoSIM kartami, avšak jen v případě, že oželíte paměťovou kartu – jedná se totiž o slot hybridní.

Nokia 7 Plus

Velkou pochvalu zaslouží A-GPS, kterou doplňuje i ruský systém GLONASS. Vždy se velmi rychle našla a neměla velké odchylky v pozici. Pro prohlížení internetu potom samozřejmě poslouží prověřený Google Chrome.

Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC
  • Bluetooth 5.0
  • podpora dvou SIM karet

Fotoaparát: překvapivě schopný

Novinka finské společnosti HMD Global se na zadní straně chlubí duálním snímačem s rozlišením 12 a 13 megapixelů. Primárně dva fotoaparáty slouží pro dvojnásobné přiblížení bez ztráty kvality, což je jistě vítanou funkcí. Problém však nepředstavuje ani tvorba snímků s bokeh efektem, který svou kvalitou nijak nevybočuje z davu. Paradoxně však telefon postrádá optickou stabilizaci obrazu, zavděk je nutné vzít elektronickým pomocníkem. Na čelní straně operuje 16megapixelová kamerka s funkcí SuperPixel, kdy vždy dojde ke spojení 4 pixelů pro vytvoření co nejkvalitnějšího záběru.

Nokia 7 Plus
Parametry fotoaparátů telefonu Nokia 7 Plus
Hlavní fotoaparát 12 Mpx (f/1.75)
Sekundární fotoaparát 13 Mpx (f/2.6)
Stabilizace obrazu elektronická
Přiblížení ano – dvojnásobné
Záznam videa (max.) 4K při 30 FPS
Čelní kamerka 16 Mpx (f/2.0)
Nokia 7 Plus

Nokia 7 Plus se na českém trhu bude prodávat s cenovkou těsně pod hranicí 10 tisíc korun. V kategorii střední, nebo chcete-li vyšší střední třídy, bude minimálně po stránce schopností fotoaparátů patřit mezi to absolutně nejlepší. Snímky v exteriérech se chlubí výbornou ostrostí po celé ploše i dostatečně vykreslenými detaily. Samozřejmostí je skutečně věrné barevné podání. Snadno využitelné je dvojnásobné přiblížení, po kterém výsledná fotografie stále zůstává kvalitní a ostrá.

Snímky v exteriéru
Ukázka přiblížení – 1. snímek bez přiblížení, 2. snímek 2× optický zoom

Dle očekávání je situace horší při slabém světle a v noci. Již v interiérech si lze všimnout, že optická stabilizace by se hodila jako sůl. Stačí chvilka nepozornosti a snímek jednoduše bude mírně rozmazaný. V noci pak přibývá šumu a záleží už opravdu na jakémkoliv zdroji světla. Temná ulička bude zašumělá a bude obtížné rozeznat jednotlivé objekty. Osvětlená ulice v centru města vás naopak může překvapit. Pokud telefon udržíte v klidu, vznikne velmi ucházející scéna.

Snímky za šera, ve tmě či interiéru

Čelní kamerka nás velmi příjemně překvapila. Vysoké rozlišení a skládání snímků z více pixelů je znát. Nokia 7 Plus se bude jednoznačně řadit mezi nejlepší kousky pro tvorbu selfies. K dokonalosti někomu může chybět čelní přisvětlení, avšak částečně jej nahrazuje rozsvícení displeje bílou barvou. S funkcí Dual-Sight máte možnost využívat všechny tři fotoaparáty současně a do výsledného snímku dostat i člověka, který telefon drží a fotí s ním.

Nokia 7 Plus
Ukázkové fotografie z čelního fotoaparátu

Závěrem kapitoly se v krátkosti podíváme také na nahrávání videí. Zaznamenat jej lze maximálně ve 4K rozlišení při 30 snímcích za vteřinu. Jde o standard této kategorie. Výsledná videa jsou vcelku kvalitní, netrhají se a dobře zde úřaduje také elektronická stabilizace obrazu. Lehce zamrzí, že Nokia 7 Plus nedokáže zaznamenat Full HD videa při 60 FPS, výkon na to totiž bezpochyby má.

Nokia 7 Plus (testovací video) – 4K, 30 FPS

Nokia 7 Plus (testovací video) – 4K, 30 FPS

Líbilo se nám
  • špičkové snímky v exteriéru
  • možnost scénu 2× přiblížit
  • přehledné prostředí
  • slušný záznam videa
  • velmi kvalitní čelní kamerka
Nelíbilo se nám
  • postrádáme optickou stabilizaci obrazu
  • obtížnější focení ve špatných světelných podmínkách

Software: nejnovější, čistý, avšak s muškami

Nokia 7 Plus patří do programu Android One, což ostatně hlásá i logo na zadní straně. Co to znamená? Pravidelné a garantované aktualizace systému Android. Telefon se tak chlubí zcela aktuálním softwarem, tedy Androidem 8.1 Oreo a zabezpečením platném k dubnu 2018. Dodejme, že v případě Nokií nepůjde o nic výjimečného a očekává se, že do programu Android One budou zařazeny i všechny budoucí modely.

Prostředí je čistý Android, kde se rychle zorientujete. Nachází se zde minimum zbytečných aplikací a například poznámky Keep můžete klidně odinstalovat. Zamrzí však, že optimalizace není zcela ideální. Telefon se občas z nevysvětlitelných důvodů seká. Tu a tam také spadne některá aplikace, v našem případě nejčastěji fotoaparát.

Líbilo se nám
  • Android 8.1
  • pravidelné aktualizace (program Android One)
  • čisté prostředí
  • i některé Google aplikace lze odinstalovat
Nelíbilo se nám
  • optimalizace není zcela dokonalá

Zhodnocení a konkurence: Velmi dobře, HMD!

Nokia si pod vedením HMD Global připravila velmi zajímavý chytrý telefon. Nokia 7 Plus nabízí vše, nač si středně náročný uživatel vzpomene, například slušný displej, výbornou výdrž, více než dostatečný výkon či velkou interní paměť. Třešničkou na dortu budiž opravdu povedený duální fotoaparát. V podstatě jediná výtka od nás míří k prostředí. To je sice aktuální a přehledné, avšak mělo by být lépe optimalizované.

Ve výsledku to tedy vypadá, že Nokia 7 Plus má s cenou necelých 10 tisíc korun již předem ušlapanou cestu k úspěchu. Na světě však nikdy nic není tak růžové. Problémy bude novince působit stájová kolegyně Nokia 8. Ta sice nemá tak velký displej, ale zato má výkonnější hardware a její cena je v české distribuci jen o dva tisíce korun vyšší.

Nokia 8

Rozměry151,5 × 73,7 × 7,9 mm, 160 g
DisplejTFT IPS, 5,3" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 090 mAh, doba nabíjení: 1:35 hodin

Konkurencí bude i nová Xperia XA2 Ultra, která má taktéž 6palcový displej či výkonný hardware, byť ve srovnání s Nokií mírně slabší. Xperia se může pochlubit výborně odladěným prostředím, ale horším fotoaparátem. Xperia stojí asi o tisíc korun víc.

Sony Xperia XA2 Ultra

Rozměry163 × 80 × 9,5 mm, 221 g
DisplejTFT IPS, 6" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát23 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 630, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 580 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin

Sáhnout můžete také po Honoru 8 Pro. Má o něco menší displej, avšak jinak je výbava Nokii 7 Plus nebezpečně blízká. Výhoda Finky tkví v zařazení do programu Android One. Honor navíc vyjde dráž, byť jen o tisícikorunu.

Honor 8 Pro 64 GB / 6 GB RAM

Rozměry157 × 77,5 × 7 mm, 184 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 960, 4×1,8 GHz + 4×2,4 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:56 hodin

Cena Nokie 7 Plus je tak na hranici úspěchu a neúspěchu. Očekáváme, že by mohla brzy klesnout, čímž by zmizelo velké konkurování s vybavenější Nokií 8. I tak aktuálně hodnotíme Nokii 7 Plus veskrze kladně a lze ji jednoznačně doporučit.

nokia-7-plus
Klady
  • povedený vzhled
  • bytelná konstrukce
  • dobře se drží
  • velký a kvalitní displej
  • dostatečně výkonný procesor
  • velká interní paměť
  • duální fotoaparát
  • výborná výdrž na jedno nabití
  • nejnovější Android 8.1 Oreo
Zápory
  • méně pohodlně se nosí v kapse
  • displej je hůře čitelný na ostrém slunci
  • fotoaparát postrádá optickou stabilizaci
  • optimalizace prostředí mohla být lepší
Diskuze ke článku
Refael
Baterie Nokia 7 Plus ma 3800mAh, nikoliv 4000 mAh.
Martin
Pěkný mobil i když pro mě už moc velký. Škoda že se neprodává Nokia 7 bez +
Anonym
Ničí ho ta optimalizace systému, přes to bych se nepřenesl
Kamil
Máte chybu ve videu, hned ze začátku je napsáno Martin Pavlíček ale vy jste Michal :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze