Samsung Galaxy A6
recenze

Samsung Galaxy A6

Cena jako největší nepřítel
34

Barvy Samsungu ve střední třídě bude letos hájit řada A6. Po nedávné recenzi vybavenějšího modelu s názvem A6+ se nyní dostáváme k recenzi jeho bratříčka bez jakéhokoliv přídomku. Jak dokáže Galaxy A6 obstát v tvrdé konkurenci, když se Samsung rozhodl pro poměrně vysokou cenovku a několik nepříjemných ústupků? Rovnou prozradím, že to nebude mít vůbec jednoduché.

Pokud jde o papírové parametry, Samsung Galaxy A6 zaujme hliníkovým zpracování, AMOLED displejem nebo 16Mpx fotoaparátem. To vypadá slibně, jenže to vše už při seznámení sráží dolů jedna věc, a to vysoká cenovka, která se aktuálně v české distribuci pohybuje kolem 8 tisíc korun. Jestli si A6 i za tyto peníze zaslouží vaši pozornost, na to se pokusím v této recenzi odpovědět.

Samsung Galaxy A6 – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy A6

Kompletní specifikace
Konstrukce149,9 × 70,8 × 7,7 mm, 162 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,6" (1 480 × 720 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 7 Octa, CPU: 8×1,6 GHz, GPU: ARM Mali-T830
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:09 hodin
Dostupnostkvěten 2018,

Obsah balení

V prodejním balení naleznete klasické příslušenství. Nachází se tu microUSB kabel, koncovka nabíječky a pecková sluchátka, která se řadí mezi spíše ta horší. Vše doplňuje ještě základní návod pro první spuštění telefonu.

Konstrukční zpracování: přivítejme hliník

Poslední dobou je trend mít záda telefonu skleněná. Galaxy A6 se ale vymyká a má je stejně jako boky hliníková, což nese výhody i nevýhody. Výhodou může být například zvýšená odolnost vůči pádům nebo menší náchylnost na ulpívající otisky prstů, což ovšem v tomto případě moc neplatí. Nevýhodami pak jsou chybějící možnost bezdrátového nabíjení a riziko zhoršené konektivity. Oboje má něco do sebe, a tak nemůžeme říct, co je lepší a co horší. Už jsem ale prozradil, že na A6 ulpívají poměrně dost otisky prstů. Čekal bych, že se to u kovového telefonu bude dít méně. Není to nic strašného, ale po chvíli používaní se telefon rychle upatlá, a ještě se ke všemu docela špatně čistí.

Osobně mi asi nejvíce vadí samotný design telefonu, který se mi prostě nelíbí. A zlatá nebo fialová verze, které se krom naší černé na českém trhu prodávají, by na tom asi mnoho nezměnila. Telefon jsem ukazoval i několika lidem a všichni měli stejný názor. Mohli byste namítnout, že se jedná o střední třídu, a tak nemůžu čekat zázraky, jenže Nokia nebo Honor dokáží i v této cenové kategorii vykouzlit sexy zařízení.

Na zadní straně telefonu najdeme hodně výrazné antény telefonu. Očividně jde o designový záměr, jenže dle mého názoru to šlo vyřešit elegantněji. To samé platí o povinných symbolech vespod zad, které působí jako pěst na oko a opravdu na ně koukat nepotřebuji.

Galaxy A6 není zrovna sexy.

Co se naopak přední strany týče, tam nemůžu říct křivého slova. 5,6palcový displej v moderním poměru stran 18:9 a tenké rámečky kolem něj si zaslouží jen slova chvály. A právě na rozdíl od zadní strany předek působí neuvěřitelně čistým dojmem. Na levém boku se pak nachází duální slot pro nanoSIM kartu a hned vedle šuplíček pro paměťové karty. Na pravém boku pak má netradičně své místo mono reproduktor. Výhoda tohoto umístění ale spočívá v tom, že si ho v podstatě nemůžete zakrýt. Na spodní hraně pak s radostí vítáme 3,5mm jack, naopak přítomný microUSB konektor bychom na návštěvu nepozvali.

Samsung Galaxy A6

A6 se v ruce drží pohodlně, i když působí možná trošku kluzkým dojmem. Hodně ale zamrzí naprostá absence jakékoliv voděodolnosti, i když v této cenové kategorii se to dá ještě odpustit. Odpustit naopak nemohu špatnou čtečku otisků prstů. Upřímně jsem ji byl v podstatě nucen přestat používat. Jednak není zrovna z nejrychlejších a jednak není dobře umístěná. Leží hrozně vysoko a modul, který ji spolu s fotoaparátem poskytuje domov, vystupuje nad okolní povrch. To mi nejen nedává moc smysl, ale navíc to nevypadá hezky. Zastoupit by ji mohlo odemykání pomocí obličeje. To je ale velmi pomalé a hlavně nespolehlivé, takže se ve finále asi spokojíte s obyčejným gestem či kódem.

Líbilo se nám
  • bytelná konstrukce
  • tenké rámečky okolo displeje
  • dobře sedne do ruky
  • stále tu najdeme jack konektor
Nelíbilo se nám
  • telefon se snadno upatlá
  • velmi výrazné anténní předěly a bezpečnostní symboly
  • pomalá a špatně umístěná čtečka otisků prstů
  • nespolehlivé odemykání pomocí obličeje
  • zastaralý microUSB konektor
  • absence zvýšené odolnosti

Displej: kvalitní HD

Displej je bezpochyby jednou z těch nejlepších vlastností, co celý telefon má. Jedná se o 5,6palcový HD Super AMOLED displej přímo z dílen Samsungu a potěší fakt, že má čím dál více populární poměr stran 18:9. I přesto, že displej papírově není z nejjemnějších, můžu s čistým svědomím říct, že z něj nebudete zklamaní. Sice dokážete rozlišit jednotlivé pixely a když vedle něj položíte telefon s Full HD rozlišením, tak ihned zpozorujete rozdíl, ale při běžném provozu jsem si na něj nemohl stěžovat. Displej má totiž pěkné a syté barvy a také vcelku vysoký jas.

I HD displej může být stále hezký

Velkým mínusem je pro mě absence jakékoliv notifikační LED diody nebo Always-on displeje. Jde sice o maličkost, ale ta by neuvěřitelně zpříjemnila používání. A co mě doslova zarazilo je chybějící ochranné sklo jako Gorilla Glass – po dvoutýdenním opatrném používání displej vykazoval hned několik menších škrábanců.

Líbilo se nám
  • pohledný displej
  • slušný jas
Nelíbilo se nám
  • chybí informační LED dioda i Always-on displej
  • potěšilo by Full HD rozlišení
  • absence ochranného skla Gorilla Glass

Zvuk: nic víc než průměr

Galaxy A6 nabídne pouze jeden malý, nezvykle umístěný reproduktor. Svůj domov si totiž našel na pravém boku zařízení. Díky tomu v podstatě nehrozí, že byste jej nějakým způsobem zakryli. Nehraje vyloženě zle, ale nečekejte od něj zázraky. Má dobrou maximální hlasitost, ale když se přiblížíte k maximálním hodnotám, kvalita zvuku tím notně utrpí.

Samsung Galaxy A6

Přibalená pecková sluchátka spíše zklamou – nejsou moc ergonomická, špatně sedí v uších a hrají spíše průměrně.

Samsung Galaxy A6
Líbilo se nám
  • poměrně hlasitý reproduktor
  • nehrozí zakrytí rukou
Nelíbilo se nám
  • při vyšších hlasitostech reproduktor nehraje dobře
  • přibalená sluchátka nejsou z nejlepších

Výkon hardwaru: k trhači asfaltu má víc než daleko

Výkon není oblastí, ve které by vás A6 nějak extra fascinovala. Výkon má na starost osmijádrový procesor Exynos 7870 o taktu 1,6GHz, který stejně jako displej pochází přímo z dílny samotného Samsungu. Dohromady se 3 GB RAM je to slušná výbava, která bude stačit nenáročným uživatelům. Nějaké náročnější hry si na tomto stroji ale moc neužijete. V benchmarku AnTuTu získal Galaxy A6 pouze 61 tisíc bodů, což je cca o 7 tisíc méně než jeho vybavenější sourozenec Galaxy A6+, ve kterém ale tepe Snapdragon 450.

Na náročné hry to nebude.

Z interní 32GB paměti vám pak reálně zůstane cca 22 GB místa na vaše data. Naštěstí telefon podporuje paměťové karty až do velikosti 256 GB.

Líbilo se nám
  • slušná porce paměti RAM
  • slot na paměťové karty
Nelíbilo se nám
  • výkon není zrovna nejvyšší

Výdrž baterie: jeden den bez obav

Galaxy A6 má ve svých útrobách baterii o velikosti 3 000 mAh, což v dnešní době není nějaká úctyhodná hodnota. Naštěstí telefon zvládne bez problému jeden den náročného používání, takže se nemusíte bát, že by vás A6 nechala na holičkách. Děkovat nejspíš můžeme především úspornému displeji.

Samsung Galaxy A6

Rychlé nabíjení byste tu hledali marně. Nabití kabelem z nuly na sto pak potrvá cca dvě hodiny. V našem redakčním testu výdrže telefon zvládl přehrávat streamované video v kvalitě 720p po dobu úctyhodných 11 hodin a 31 minut.

Líbilo se nám
  • opravdu rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • výdrž by mohla být větší
  • nepodporuje bezdrátové nabíjení

Konektivita: klasika

Co se týče konektivity, tak nás nečekají žádná překvapení. Galaxy A6 nabídne podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž k dispozici je rychlostní kategorie 6, což znamená teoretickou rychlost stahování až 300 Mb/s. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardů a/b/g/n. Nechybí ani NFC čip. Trochu pak ale zamrzí absence nejnovější verze Bluetooth – telefon má pouze verzi 4.2. Spolehnout se můžete na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou.

Samsung Galaxy A6

Na českém trhu se Galaxy A6 nabízí výhradně ve verzi Duos, a tak podporuje dvě nanoSIM karty. S LTE si však rozumí jen primární z nich.

Líbilo se nám
  • podporuje dvě nanoSIM karty
Nelíbilo se nám
  • chybí nejnovější Bluetooth

Fotoaparát: sice je jeden, ale příjemně překvapí

Galaxy A6 bohužel nemá duální fotoaparát, což ale neznamená, že fotí špatně, ba naopak. Musím uznat, že mě fotografické schopnosti tohoto telefonu velmi pozitivně překvapily. Snímač má 16 megapixelů se skvělou světelností f/1.7, bohužel zde nenajdeme optickou stabilizaci. Fotky ale mají hodně detailů a slušný dynamický rozsah. Za dobrého světla tak dokáže vyfotit skutečně povedený snímek.

Testovací fotografie

Jak už to tak bývá, kvalita snímků se zhoršuje úměrně se světlem. Za špatného světla je největším nepřítelem ztráta detailů, výskyt šumu a občasné problémy s vyvážením bílé.

Testovací fotografie

Co mě naopak celkem zklamalo je kvalita videa. To lze bohužel natáčet maximálně ve Full HD rozlišení s 30 snímky za vteřinu, a to je ještě ten nejmenší problém. Více mě trápil pomalejší autofokus, špatný dynamický rozsah či haprující vyvážení bílé. Největší problém ale shledávám ve stabilizaci obrazu, která v podstatě neexistuje. To celkový dojem z videa výrazně hatí.

Samsung Galaxy A6 – testovací video

Samsung Galaxy A6 – testovací video

Fotografie jsou dobré, ale o videu to říci nelze.

Čelní kamera má také rozlišení 16 megapixelů, ale více překvapí přítomnost LED přisvícení, které stále není vepředu zcela běžné. Dokáže svítit ve třech různých intenzitách a za špatného světla dokáže velmi pomoci. Také je fajn možnost vyfotit selfie s bokeh efektem, který sice nefunguje stoprocentně, ale i tak věřím, že si své příznivce najde. Milovníci autoportrétů tak můžou být více než spokojeni.

Ukázka práce obou fotoaparátů – levý snímek s bokeh efektem, pravý bez
Líbilo se nám
  • velmi dobrá kvalita zadního fotoaparátu
  • přisvícení a bokeh efekt u přední kamerky
Nelíbilo se nám
  • celkově špatná kvalita videa (hlavně kvůli absenci stabilizace)
  • nelze pořizovat 4K videa, ani videa s 60 FPS

Software: trochu línější Android

Nadstavba Samsungu nikdy nebyla pověstná rychlostí a plynulostí, i když musím uznat, že poslední dobou se to hodně zlepšilo. Nicméně v případě A6 nejsem se svižností systému, postaveném na Androidu 8.0 Oreo, zcela spokojený. Není to vysloveně špatné, ale stává se, že prostě čekáte mnohem déle, než byste čekat chtěli. Občas se také stane, že se aplikace z nepochopitelných důvodů neudrží v paměti RAM.

Když navíc telefon poprvé spustíte, vykoukne na vás spoustu předinstalovaných a často zbytečných aplikací, které vás akorát otravují. Zpravidla nejdou ani odinstalovat, ale pouze vypnout, takže ještě ve výsledku zabírají místo. Taky jsem měl často pocit, že prostředí je přeplácané a zbytečně složité. Samozřejmě vás tady čeká i asistent Bixby, u kterého jsem byl překvapený, že občas dokáže být i užitečný. Bohužel se ale vždycky načítal hrozně dlouho, takže jsem ho přestal používat.

Nelíbilo se nám
  • občas pomalejší reakce
  • prostředí působí přeplácaně
  • velké množství předinstalovaných aplikací

Zhodnocení a konkurence: za 8 tisíc nemá šanci

Samsung Galaxy A6 není vysloveně špatný telefon, jenže člověk se neubrání trošku vyšším nárokům, když je cenovka nastavena na sebevědomých 8 tisíc korun. Cena je totiž ten největší zápor telefonu, protože se mu pak těžko odpouštějí dříve zmíněné nedostatky jako design, chybějící voděodolnost, špatná čtečka otisků prstů, starý konektor microUSB, slabší výkon i záznam videa či méně plynulé prostředí. Proto když ho srovnáme s konkurencí, jedná se o dopředu prohraný boj.

Samsung Galaxy A6

Z konkurentů můžu zmínit například Nokii 6.1, která je nejen o zhruba tisícovku levnější, ale také nabídne jemnější displej, citelně vyšší výkon, čistý Android a taky dle mého úsudku lepší design.

Nokia 6.1

Rozměry148,8 × 75,8 × 8,6 mm, 172 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 630, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Další alternativou je Honor 7X. Ten je také o tisícovku levnější, stejně tak má v rukávu jemnější displej i více výkonu. K tomu má ještě větší baterii a duální fotoaparát.

Honor 7X

Rozměry156,5 × 75,3 × 7,6 mm, 165 g
DisplejTFT IPS, 5,93" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorKirin 659, 4×2,36 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB / 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 340 mAh

Pokud bychom měli A6 srovnat například s Xiaomi Redmi Note 5, tak je taky bez šance. Redmi Note 5 je dokonce o dva tisíce levnější, má výkonnější procesor i více paměti RAM, obří 4000mAh baterii i jemnější displej.

Xiaomi Redmi Note 5 4/64 GB

Rozměry158,6 × 75,4 × 8,1 mm, 181 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 636,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh

Jak vidíte sami, Samsung Galaxy A6 ve srovnání s konkurencí tahá za o poznání kratší konec. Vzhledem k takto vysoké ceně a spoustu nedostatkům tak bohužel nemůžu telefon s čistým svědomím doporučit, leda byste byli opravdoví fanoušci Samsungu a design se vám na rozdíl ode mě líbil. Všem ostatním doporučuji, aby si před potencionální koupí Galaxy A6 důkladně prozkoumal. Troufnu si totiž říct, že velmi snadno dokážete najít lepší telefon za lepší cenu, akorát bez loga Samsungu. Pokud by byl telefon dejme tomu o dva tisíce levnější, tak je to pak úplně jiný příběh a moje doporučení by ho neminulo.

samsung-galaxy-a6
Klady
  • bytelné zpracování
  • tenké rámečky okolo displeje
  • dobře sedí v ruce
  • slušný displej
  • na baterii hravě zvládne i náročný den
  • dobrá kvalita fotografií
Zápory
  • nudný a neestetický design zadní části
  • povrchová úprava náchylná na otisky prstů
  • špatně umístěná čtečka otisků prstů
  • zastaralý microUSB konektor
  • absence voděodolnosti
  • chybí notifikační dioda i Always-on
  • nepříliš výkonný procesor
  • dlouhé nabíjení
  • špatná kvalita videa
  • pomalejší reakce systému
Diskuze ke článku
Standa
Rád bych se dočkal doby, kdy si Samsung na svojí aroganci a svojí sebevědomosti nabije konečně hubu. Jenže to není chyba jejich ale totální stupidita lidí co jsou ochotni za něco takového jako je tenhle model ty peníze zaplatit. Spoustu z vás tady prská že to je shit, ale plno blbů co neznají poměry na trhu, nic jim neříká tabulka parametrů, půjdou vesele do krámu a tohle lejno si koupí. Proč ne? Samsung je přeci skvělej. Všichni to říkají. Všude má reklamu a ta cena to musí být přeci super.
Tomason
Kamarád nedávno koupil A8, teda naštěstí to neplatil, bylo to na firmu. Nadává na to ale kde může Takže si nedělám iluze o tom, že tohle je ještě horší kousek.
Blue Sun
Blue Sun
Samsung vzal radu J, povysil ji na A a nechal cenu stejnou. Fakt hodne spatny napad. Jedine, co stoji za pochvalu je fotak, ten foti lip, nez v mnohem drazsich telefonech. To je ovsem za osm tisic hodne malo.
Alesk6510
No, moje doporuceni by Samsung, tento, ani zadny jiny Samsung nedostal. A tento a6??? Ani za 4000kc!!!!!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze