LG Optimus L3
recenze

LG Optimus L3

Výdrž a vzhled za dobrý peníz

LG Optimus L3 - to je stylový vzhled, hardware spadající do nižší třídy a také operační systém Android od Googlu. Tuto novinku určenou masám jsme pro vás zevrubně otestovali, a vy si tak dnes můžete přečíst podrobnou recenzi.

LG Optimus L3 - oficiální fotografie

Jihokorejský výrobce LG na letošním mobilním kongresu v Barceloně představil zcela novou řadu mobilních telefonů, kterou pojmenoval L-Style. Ta podle představitelů společnosti své zákazníky nezíská tím nejvyšším možným výkonem a obrovskou nabídkou těch nejmodernějších funkcí, ale jak už sám její název napovídá spíše povedeným designem se smyslem pro detaily a preciznost. Nejnižším z této nové řady je model s označením Optimus L3. Na to, jak moc se povedla stylovka určená převážně těm méně náročným uživatelům, se dnes postupně v několika kapitolách společně přesvědčíme.

Technické parametry LG Optimus L3

Kompletní specifikace
Konstrukce102,6 × 61,6 × 11,7 mm, 110 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (240 × 320 px)
Fotoaparát3 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 640 × 480 px, 24 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7225, CPU: 1×800 MHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 301 MB, vnitřní paměť: 1 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2012, 3 200 Kč

LG Optimus L3 – videopohled

Obsah balení

Tento odstavec berte spíše jako orientačně informativní. Do redakce se nám totiž na recenzi podařilo získat pouze testovací telefon bez jakékoliv krabice s příslušenstvím, který není určený do běžného prodeje. Prošli jsme ale několik českých e-shopů, které mají telefon v nabídce. Zjistili jsme tak, že se k němu dodává dle očekávání v podstatě stejné příslušenství, jako k drtivé většině telefonů této cenové hladiny, to znamená obligátní uživatelský manuál, nabíjecí adaptér a synchronizační a nabíjecí USB kabel s koncovým konektorem micro USB. V tom, zda se k telefonu dodávají také nějaká základní sluchátka, se už ale jednotlivé obchody liší.

Design a konstrukce: v duchu nového stylu

LG se stejně jako třeba Sony s řadou Xperia NXT snaží v letošním roce svým potenciálním zákazníkům přinést zcela novou vlnu designového pojetí svých telefonů. Své Androidy stále nazývá Optimus, jakousi podtřídu se zaměřením spíše právě na nový, líbivý design ale tvoří, jak už jsme si řekli v úvodu recenze, právě řada L-Style. LG ji představilo na mobilním kongresu MWC 2012 v Barceloně, a to hned prostřednictvím tří zástupců L7, L5 a L3. Tato recenze se zabývá posledním modelem, u kterého by se tedy teoreticky mělo na vzhledu i materiálech šetřit nejvíce.

Hned po prvním uchopení do ruky si vás telefon získá svou relativně nízkou hmotností 110 gramů, a také miniaturními rozměry 103 milimetrů na výšku, 62 na šířku, a necelých 12 milimetrů na šířku při pohledu z profilu. Na druhou stranu ale nejde zase o úplného trpaslíka, a na trhu můžeme najít řadu mnohem menších telefonů, jako například Sony Ericsson Xperia mini. Pokud vedle Xperie mini položím "el trojku", pak je její nadvláda z pohledu kompaktnosti i nadále naprosto jasná.

Co se týče hodnocení vzhledu, tak tady jde stejně jako ve všech ostatních případech o ryze subjektivní záležitost, zkrátka každému se líbí něco jiného. Mně samotnému se ale telefon docela líbil a 90% lidí v mém okolí se s tímto názorem naprosto ztotožnilo. Nyní k tomu, jak vlastně telefon vypadá. Při pohledu zepředu někomu možná může připomínat některé z Nokií řady Lumia. Celý obvod obepíná stříbrný rámeček, který po bocích zcela zaobleně zasahuje na přední stranu k displeji. Tento rámeček ale není vyroben z kovu, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale z celkem běžného plastu, který kov zdařile imituje.

Přední stranu okupuje displej, nad kterým najdete logo výrobce, reproduktor pro hovory a také oku skryté senzory a čidla. Pod displejem je hlavní ovládací tlačítko sloužící pro návrat na výchozí obrazovku a vedle něj z obou stran při vypnutém displeji téměř neviditelné senzory. Nalevo je to klávesa pro vyvolání kontextového menu, napravo pak šipka zpět. Na spodní straně sídlí spolu s malinkatým mikrofonkem také micro USB konektor. Nahoře také najdeme dva prvky, a to pro změnu vypínací/uspávací tlačítko a 3,5 mm jack pro sluchátka. Pokud se na telefon podíváte seshora, pak vám neunikne jedna zajímavá designová vychytávka. Zadní kryt totiž není v jedné rovině s obvodovým rámečkem, ale nalezneme mezi nimi několikamilimetrovou mezeru, které je vyplněna falešným dírkováním imitujícím reproduktor. Toto se LG opravdu povedlo a zaslouží si od nás za to pochvalu!

K úplnosti nám zbývají ještě boky telefonu, kde na pravém najdeme zcela holou plochu, a na levém korekci hlasitosti, a také záda. Ty jsou tvořena speciálním tečkovaným povrchem, na krajích a zespodu jsou však holá a lesklá. Na zadní straně najdeme čočku fotoaparátu ve stylovém kovovém pásku a pod ní logo LG. Na recenzi jsme v redakci měli k dispozici bílou barevnou variantu, která vypadá opravdu dobře. Celkově musíme za design LG opravdu pochválit. Pokud bych měl krátce ohodnotit celkovou kvalitu konstrukce, pak bych jí dal 7 bodů z 10 možných. Zkrátka sem tam něco zavrže, ovšem není to nic drastické a u telefonů za tuto cenu se to dá ještě tolerovat.

Baterie a výdrž: slušný držák

Na úvod této kapitoly musím říct, že LG L3 přichází s Li-Ion akumulátorem s, ve své výkonnostní i velikostní třídě, docela neobvykle vysokou kapacitou 1500 mAh. Tato pro takovéto zařízení nadprůměrná baterie by tedy teoreticky při dobré optimalizaci systému měla přinést velice dobrou výdrž. Jak je to ale skutečně v praxi?

Při nějak extra zatěžujícím, relativně běžném používání telefonu, kdy jsem jej ráno odpojil z nabíječky, a poté během dne vyřídil asi 3 pěti minutové hovory, poslal zhruba 20 SMS zpráv, vyřídil několik mailů, hodinu surfoval na internetu, 2 hodiny poslouchal hudbu a asi hodinu hrál hry jsem večer skončil asi s 35 procenty stavu baterie což je oproti konkurenci, která v mnohých případech již mele takzvaně z posledního, velice dobrá výdrž. Při nenáročném používání je možné se bez problému dostat na 2 dny výdrže, při velmi omezeném používání i na tři.

Telefon jsme samozřejmě podrobili našim standardizovaným testům výdrže. První z nich probíhal tak, že jsme pod odpojení nabíječky vždy po 1 minutě načetli ve webovém prozlížeči náhodný článek na mobilenet.cz. Připojení jsme byli na Wi-Fi síti a přihlášení do 3G sítě. Jas displeje byl nastaven na 50% (svítil po celou dobu testu). Pro surfování jsme používali standardní prohlížeč, který je nativně součástí každého Androidu, a který měl vypnutý flash. Telefon tuto činnost dokázal až do úplného vypnutí provádět celých 520 minut, což je mimochodem téměř dvakrát tolik, jako jeden z nejlepších, ale také nejžravějších Androidů - čtyřjádrový HTC One X.

Dalším z testů bylo přehrávání hudby. K přehrávání jsem použil standardní předinstalovaný přehrávač, ve kterém jsem nastavil opakování přehrávání stále jedné skladby. Telefon jsem uvedl do režimu letadlo (vypnuty všechny bezdrátové sítě) a připojil k němu sluchátka. Musel jsem ale z důvodů popsaných na začátku recenze použít peckových sluchátek od Sony. Hlasitost zvuku byla nastavena po celou dobu testu na 50% úroveň. Telefon se vybil za 1680 minut, což jej v tomto testu řadí na podobnou úroveň jako Huawei Vision či Samsung Galaxy Nexus.

Zvukový výstup: čekali jsme horší

Vzhledem k tomu, že základní hudební přehrávač, který v sobě LG L3 nese, neumožňuje jakékoliv vylepšení zvuku, musíme zvukový výstup z reproduktoru (na přední straně nad displejem) ohodnotit na velice dobrý. Je dosti hlasitý, přitom ale většinou ne nějak moc chrčící. Jelikož jsme na testování nedostali telefon v originálním balení, soudit výkon při připojení sluchátek nemůžeme nějak moc objektivně. Každopádně jsme zkoušeli připojit běžná pecková sluchátka a s výsledkem jsme byli spokojeni. Zvuk překvapivě nepostrádal výrazné hloubky, vytkli bychom mu ale až přehnaně hlasitý výstup při maximální hlasitosti. Pokud byste si stáhli kvalitnější přehrávač, určitě by byl hudební přednes telefonu ještě o dost lepší.

Displej: nepříjemné čtverečky navíc

Pokud bych měl vybrat největší slabinu LG Optimus L3, pak by to byl s největší pravděpodobností displej. Není tak špatný kvůli tomu, že je to "jen" klasický TFT LCD panel, ani proto, že jeho úhlopříčka je nijak rozměrných 3,2 palce. Jeho největší vadou je spíše jeho hrubý rastr, nebo chcete li podprůměrné rozlišení. Mluvíme tu totiž o QVGA, tedy 240×320 pixelech. Jemnost nám tedy vychází na 125 ppi (pixel na palec), což je opravdu málo.

Je jasné, že LG nemohlo takto levný telefon osadit HD displejem. Určitě ale nemělo zvolit opačnou cestu, a použít rozlišení obvyklé u telefonů před 5 a více lety. Problém vám to bude dělat zejména tehdy, pokud jste zvyklí na lepší standard. V praxi jde o to, že všechno je jaksi moc velké, sem tam vyčuhuje nějaký ten pixel navíc, a třeba zazoomované obrázky opravdu nevypadají pěkně. Displej je ale zase na druhou stranu jasný, takže vám nebude dělat problém například číst si esemesky na přímém slunci. Pozorovací úhly jsou také vcelku dobré a invertace barev při natočení telefonu není nikterak markantní. Zamrzí také sklíčko odolné proti poškrábání. V případě LG L3 tak doporučujeme zakoupit ochrannou fólii nebo nosit telefon v pouzdře. Jinak se připravte na přibývání vlasových škrábanců i při běžném nošení.

Výkon: na základ to stačí

Výrobce Optimus L3 vybavil hardwarem, který určitě netrhá nějaké rekordy. Jedná se zkrátka o zařízení nižší třídy, a tak na něj při hodnocení výkonu musíme pohlížet. Když už je tedy ale řeč o výkonu, shrňme si, co v tomto ohledu vlastně telefon nabízí. Tepe v něm jednojádrový procesor Qualcomm MSM7225A s taktem 800 MHz. K dispozici má také grafický čip Adreno 200. Paměť RAM má kapacitu 384 MB, pro běh aplikací je pak vyhrazeno po startu zhruba 65 MB. Ještě zbývá doplnit kapacitu vnitřní paměti, která činí cca 900 MB. Pro její rozšíření můžete využít microSD karty, a to až do velikosti 32 GB.

Testovací výkonnostní Benchmarky, zleva: Quadrant Standard, Linapack, AnTuTu

Jak už je asi každému jasné i podle výše přiložené trojce Benchmarků, tento telefon zkrátka nebude svému majiteli sloužit na hraní her s náročnou grafikou nebo na přehrávání filmů ve Full HD rozlišení s vysokým frameratem. Na běžné úkony typu prohlížení internetu, prohlížení fotogalerie či hraní "obyčejných" Angry Birds hardware telefonu plně dostačuje.

Uživatelské prostředí: povedené "fíčurky"

LG Optimus L3 je ze softwarového hlediska čistokrevný Android. Nachází se v něm aktuálně nejrozšířenější verze Gingearbread s přesným označením Android 2.3.6, přičemž o updatu na Android 4.0 ICS se prozatím nic neví. Hned na začátek musím říct, že mě LG docela zklamal absencí jakéhokoliv synchronizačního programu pro PC. LG tak od základu nenabízí svým zákazníkům možnost komplexně spravovat svůj telefon přes PC včetně zálohy kontaktů, aplikací, zpráv či synchronizace multimediálních souborů. Nejvíce ale samozřejmě schází možnost aktualizace firmwaru, jste tak odkázáni pouze na OTA (over-the-air) variantu.

Na zamykací obrazovce nově přibyla možnost ovládání hudebního přehrávače

Zpět ale k samotnému uživatelskému prostředí. LG už léta pro své Androidí modely používá vlastní grafickou nadstavbu. Ani v "eltrojce" tedy nenajdete čistý Android bez úprav, jak by se možná některým méně zkušeným uživatelům mohlo na první pohled zdát. Telefon zapnete a přivítá vás zamykací obrazovka. Na té je zobrazen aktuální čas, datum, operátor, a navíc, pokud zrovna posloucháte hudbu, i jednoduché ovládání přehrávače, což je určitě plus. Kromě těchto věcí se zde také samozřejmě ukazují běžné notifikace typu příchozí zprávy, zmeškaného hovoru, či času příštího budíku a podobně. Základní obrazovka se zobrazí po jednoduchém odemykacím gestu tahem prstem nahoru. Jiná gesta pro jiné akce než je pouhé odemčení bohužel nastavit nejdou.

Menu je řešeno vertikálním seznamem a tříděno do kategorií

Základní obrazovka sestává z pětice ploch, na které si můžete libovolně přidávat různé widgety, zkratky, složky s určitými druhy aplikací a podobně. Počet těchto ploch ale bohužel nejde navýšit. Nutno podotknout, že nabídka widgetů není zrovna bohatá a nenajdete v ní jediný přímo od výrobce. Jak je u LG zvykem, dole se nacházejí čtyři ikonky. Zleva je to přístup do telefonní aplikace, kontakty, SMS zprávy a klávesa, která vyvolává menu s aplikacemi. Až na poslední jmenovanou lze všechny tyto přednastavené ikonky z menu libovolně vyměnit za jiné.

Ovladače v notifikační liště, nastavení telefonu a základní informace o systému

Menu je řešeno jednoduše jako rolovací seznam, nikoliv jako několik ploch, mezi kterými se posouváte do boku. Aplikace jsou zajímavě řazeny do "chlívků", neboli kategorií. Každá kategorie je označena proužkem, ve kterém se nachází vlevo její název a vpravo počet aplikací u ní umístěných. Od základu máte k dispozici dvě kategorie, a to výše nativně předinstalované aplikace, a níže pak všechny aplikace, které jste si stáhli z Android marketu. Mně toto rozložení přišlo jako optimální. Pokud byste ale byli opačného názoru, pak můžete aplikace napříč kategoriemi libovolně proházet nebo si vytvořit další vlastní kategorie.

Horní výsuvná lišta zdaleka neslouží jenom k zobrazení zmeškaných událostí a jiných upozornění, ale s její pomocí můžete díky speciálním tlačítkům snadno ovládat datovou konektivitu, GPS navigaci, Bluetooth a také hudební přehrávač. Toto řešení je praktické a například takové Sony by si odsud mohlo vzít příklad. Celkově je pohyb v prostředí až na občasné zaseknutí celkem svižný a snad kromě absence bohatší nabídky widgetů mu nelze nic zásadního vytknout.

Multimédia: Android jako každý jiný

Ve vnitřní paměti telefonu se od základu nevyskytuje jediná hra. Vše si tedy musíte stáhnout dodatečně z Google Play. Telefon je schopen téměř bez zádrhelů spustit běžné hry včetně Angry Birds, s náročnějšími tituly tu ale už nepochodíte. Vyzkoušel jsem to třeba na RPG Shadowgun, které se sice spustilo, pohyb hrou byl však kvůli neustálým lagům dosti obtížný.

Co se týče obrázků a fotografií, má telefon připravenou klasickou Androidí aplikaci, která v sobě sdružuje jak stažené obrázky, tak i vyfocené fotografie. Umí také synchronizovat vaše Picasa Web alba, nikoliv už však vaše fotky z Facebooku podobně jako některé konkurenční telefony. Obrázky můžete otáčet či jednoduše ořezávat, a také je můžete sdílet na Google+, na Picasu, E-mailem, MMS zprávou nebo pomocí Bluetooth. Opět v tomto seznamu ale chybí Facebook.

Galerie obrázků a primitivní přehrávač videí

V aplikacích se nachází také videopřehrávač. Je ovšem funkčně velice chudý, a přehrajete v něm jen velice omezené množství formátů. Určitě doporučujeme poohlédnout se po kvalitnější alternativě. Stejná situace panuje i u hudebního přehrávače. Ten umí filtrovat podle jednotlivých skladeb, alb a interpretů, a také umožňuje vytváření vlastních seznamů skladeb a zobrazení obalů alb. Moc dalších funkcí ale po něm nechtějte. Umí přehrávat náhodně nebo opakovat jednu skladbu pořád dokola. O alespoň předinstalovaných ekvalizérech či provázanosti se sociálními sítěmi se vám ale může jenom zdát.

Hudebnímu přehrávači citelně chybí ekvalizér

Další multimediální aplikace zahrnuje například FM rádio s RDS, ve kterém lze ukládat oblíbené stanice nebo aplikace s názvem zprávy a počasí s pravidelně aktualizovaným seznamem nejnovějších zpráv z vámi vybraných témat (kultura, sport apod.), a také s aktuálním počasím pro vámi zvolený region i s výhledem na celý týden.

Záznam zvuku a aplikace pro rádio

Oproti výše zmiňovaným přehrávačům, místo kterých si většina z vás pravděpodobně obstará mnohem funkčnější obdoby, nás LG velice příjemně potěšilo tím, že tak nebudete muset učinit i se správcem souborů. Ten se od základu například v telefonech Sony vůbec nevyskytuje. LG se nepáralo s vývojem vlastní aplikace tohoto druhu a raději sáhlo po službách osvědčeného Polaris Vieweru. Ten umí zobrazovat většinu souborů včetně .zip, .pdf či MS Office, a to jak přímo v interní paměti telefonu, tak na microSD kartě. Umí také řadit soubory podle data, velikosti či typu, a vyhledávat mezi nimi pomocí zadávání jednotlivých písmen z názvu daného souboru do vyhledávače. Soubory v něm můžete také přesouvat, kopírovat, mazat nebo vytvářet složky.

Fotoaparát a videokamera: žádná velká sláva

Vestavěný fotoaparát, kterým se může LG L3 pochlubit, patří ve své cenové kategorii mezi průměr. Dokáže fotit v maximálním rozlišení výsledných fotografií 2048×1536 pixelů, tedy 3 megapixely, umí se ale přizpůsobit vašim požadavkům, a zmenšit je až na velikost QVGA (240×320 pixelů) vhodnou pro přílohy do MMSek. Samozřejmě citelně chybí automatické ostření, což se projevuje v neschopnosti fotit hezky ostré snímky z větší blízkosti. Za pěkného počasí bez mraků se dají pořídit celkem ucházející fotky, nepočítejte ale s ničím extra dobrým, Optimus L3 zkrátka není ryzí fotomobil.

Ukázkové fotografie z fotoaparátu:

Video

Videozáznamy, které s telefonem natočíte, by v něm také měly zůstat. Jak můžete vidět v níže přiložené ukázce, pro zobrazení na větších displejích není příliš vhodné. Jen doplním, že se ukládá v rozlišení VGA (640×480 pixelů), QVGA (240×320 pixel) nebo QCIF (176×144 pixelů) s frameratem 24 fps a ve formátu MP4.

LG Optimus L3 (testovací video) – 480p, exteriér

Telefonování

Kontakty bohužel nelze synchronizovat z Facebooku

Pokud s Optimusem L3 telefonujete, pak využíváte dnes už celkem nevídané kombinace ztlumeného hlavního reproduktoru vepředu nad displejem a klasicky mikrofonu ve spodní části telefonu. Každopádně hovory, kterých jsem s telefonem uskutečnil několik, probíhaly naprosto bezproblémově, a ani lidé, se kterými jsem telefonoval, si na žádné problémy se zvukem z mé strany nestěžovali. Seznam kontaktů bohužel není synchronizován s Facebookem, ale pouze s vašimi Google kontakty. Každý kontakt můžete různě upravit, přidat na plochu, do seznamu oblíbených kontaktů nebo do jedné z kategorií, mezi kterými nechybí třeba rodina, škola, práce a podobně.

Email, SMS zprávy a sociální sítě

Lidem závislým na emailové komunikaci LG připravilo jednak základního klienta s podporou IMAP, POP3 a MS Exchange nebo také aplikaci Gmail od Googlu. Není pro ni problém pracovat až s několika účty najednou. Při psaní mailů samozřejmě můžete přikládat přílohy, označovat daný mail jako prioritní, přeposílat, archivovat, mazat - zkrátka provádět v podstatě vše, jako v desktopové verzi tohoto populárního mailu.

Gmailový klient díky péči Googlu funguje naprosto spolehlivě

Zprávy typu SMS a MMS jsme posílali skrze nativní aplikaci jednoduše pojmenovanou "Zprávy". Příchozí zprávy můžete zobrazovat ve formě konverzací. Počet znaků na 1 zprávu je 160, zbývající počet se vždy zobrazuje nad tlačítkem odeslat. Vlastní psaní probíhá buď na QWERTY klávesnici s telefonem položeným na šířku nebo na výšku. Standardní alfanumerická klávesnice se bohužel opět od základu nevyskytuje, což je vzhledem k malé velikosti displeje trochu problém. Na menší klávesnici si budete muset chvíli zvykat. Pokud chcete napsat například "ý", pak musíte podržet prst na klávese "y", která vám potom nabídne všechny znaky, které ukrývá, tedy "y, ý a 6". Stejně to funguje se všemi klávesami, samozřejmě v závislosti na zvoleném jazyku psaní. Časem se na klávesnici při troše cviku dá psát bez celkem překlepů.

Při psaní zpráv jsme postrádali alfanumerickou klávesnici

Jak už jsem dnes několikrát uvedl, LG z neznámého důvodu zcela zapomnělo telefon jakýmkoliv způsobem propojit s největší sociální sítí světa. Synchronizovat nemůžete kontakty ani fotogalerii, a k dispozici nemáte ani žádný speciální widget pro tuto síť. Pokud se bez Facebooku neobejdete, pak doporučuji stáhnout si oficiální aplikaci z Google Play. Jedinou sociální sítí, se kterou je tedy LG L3 od výroby alespoň trochu propojeno, je Google+. K dispozici je standardní aplikace, ve které můžete streamovat informace, pracovat s vašimi kruhy, či chatovat s přáteli přes "pokec". Samozřejmostí je také editace profilu a vyhledávání v příspěvcích a lidech.

Organizace času a kancelářské funkce

Každý, ať už více pracovně či soukromě vytížený člověk, si občas musí pořádně rozplánovat svůj čas tak, aby vše efektivně stihl. Pokud mezi takovéto lidi patříte, pak vám určitě přijde vhod kalendář. Zobrazovat umí v denním, týdenním a měsíčním pohledu. Události do něho přidáváte buď pouze do paměti telefonu nebo on-line na server skrze svůj účet na Googlu. Z organizačních funkcí je v telefonu samozřejmě zastoupen ještě také budík, u kterého si bohužel nemůžete vybrat vlastní zvuk. Nefunguje rovněž, pokud telefon vypnete, což je neduh všech Androidů.

Kalendář v telefonu snadno sesynchronizujete s Google Calendar

Pokud potřebujete mít ve svém telefonu dokumenty a prezentace pořád u sebe a kdykoliv dostupné, pak je pro vás bez problému přečte správce souborů, kterého jsme zmiňovali už v kapitole zaměřené na multimédia. Pokud při své práci či zábavě potřebujete dokumenty také vytvářet a využívat další pokročilé funkce, nezbude vám než zakoupit placený program. Samozřejmostí je však také aplikace Disk Google, díky které si můžete nejen své dokumenty uchovávat v cloudu. V kanceláři určitě využijete i kalkulačku s věděckými funkcemi v základu.

GPS navigace a internet

Tady nás opět nečeká nic překvapivého a nečekaného. Jedná se o levný telefon, takže do něj výrobce logicky nenasadil žádný alternativní navigační software. Nemusíte ale věšet hlavu, jelikož vestavěné Google Mapy s navigací fungují dosti korektně. Samotné mapy můžete zobrazit dle libosti ve vrstvách, asociovat se se službou Latitude nebo naplánovat si trasu z bodu A do bodu B. V navigaci jistě potěší hlasové pokyny, a také třeba možnost vyhnout se na silnici mýtnému nebo dálnici. Nezapomeňte ale na to, že navigace funguje pouze pokud jste připojeni k internetu, nikoliv off-line, takže pro její dlouhodobější používání rozhodně doporučujeme pořídit si u svého operátora datový tarif.

Google Mapy jen srší množstvím funkcí, postrádají však bohužel kompletní off-line provedení

A u internetu ještě zůstaneme. Pokud budete "eltrojku" chtít používat i jako zařízení sloužící k prohlížení internetu, pak vám tak rozhodně celkem dobře poslouží. Telefon se na internet připojí pomocí mobilní infrastruktury vašeho operátora, tedy přes 2G, a také 3G, kterémi nechybí nadstavba HSDPA, avšak s nijak závratnou rychlostí maximálně 3,6 mb/s. Pro účely tohoto telefonu ale bohatě postačí. Pokud ale nechcete operátorovi platiti drahý datový tarif, můžete stejně dobře vyjít také s bezdrátovou Wi-Fi standardů 802.11 b/g/n. Nechybí také funkce bezdrátového hotspotu, která díky inteligentnímu softwaru dokáže ze samotného přístroje vytvořit router, ke kterému se ostatní připojí. Pro posílání souborů mezi zařízeními je tu také připraveno stále ještě fungující a používané Bluetooth 3.0.

Základní prohlížeč raději přeinstalujte rychlejší a úspornější Operou Mobile

Vestavěný webový prohlížeč je, víceméně až na absenci Flashe, který dnes prakticky stejně nahradilo HTML 5 a další technologie, úplně stejný, jako základní prohlížeč v každém jiném Androidu. Umí pracovat s více okny a nechybí záložky, správce stahování a podobné věci. Jeho plynulost je sice docela dobrá, ale limitováni budete malým a hrubým displejem. Pokud chcete ještě lepší a navíc díky bezkonkurenčnímu zpracování dat i daleko levnější surfování na webu, pak sáhněte po etalonu v tomto oboru, kterým je samozřejmě jednoznačně Opera Mobile nebo Mini.

Závěrečné hodnocení: zláká vás vzhled, výdrž a cena?

LG Optimus L3 nás potěšil hlavně svým vzhledem a dlouhou výdrží

LG Optimus L3 drží v ruce jednoznačné triumfy v podobě výborné pohotovostní výdrže na jedno nabití, pro většinu lidí povedeného nového L-Style designu, a také hlavně rozhodujícího faktoru, kterým je cena. Podle ní se budou zákazníci rozhodovat asi nejvíce a troufnu si tvrdit, že jako telefon za cenu v průměru kolem 3 200 korun má šanci novinka uspět. Displej se slabým rozlišením, pouze průměrný fotoaparát, a také absence několika, byť v mnoha případech snadno stažitelných aplikací, zde nejsou rozhodujícím faktorem.

Konkurence

Hlavní konkurence pro LG Optimus L3

Tím, kdo bude na současném trhu stylovému LG Optimus L3 zatápět bude hlavně Samsung, a to hned s několika modely. Nejvážněji to myslí asi s ještě kompaktnějším a o něco levnějším Galaxy Pocket, a nebo s prakticky rozměrově i výkonnostně totožným Galaxy Mini. Samsung Wave Y s Badou 2.0 může být alternativou pro ty, kteří ať už z jakéhokoliv důvodu prostě nechtějí Android. Snažit se bude také Sony se starší Xperií X8 která nabízí jemnější displej, a na druhou stranu však Android pouze ve verzi 2.1. V úvahu lze ještě vzít i Nokii C5-03 se Symbianem, která sice již atakuje cenovku čtyři tisíce korun, zato ale disponuje 5 Mpx fotoaparátem a opět také displejem s vyšším rozlišením. Na druhou stranu disponuje starou verzí Symbianu.

Graf ceny produktu LG E400 Optimus L3 poskytuje server Heureka.cz

lg-optimus-l3
Klady
  • Výborná výdrž baterie
  • Rychlé UI se zajímavými inovacemi a správce souborů od výroby
  • Příznivá cena
  • Povedený L-Style design a kompaktní rozměry
Zápory
  • Přehrávači videí chybí kodeky, hudebnímu zase ekvalizér
  • Malá nabídka widgetů pro rozšíření možností základních ploc
  • Slabší fotoaparát bez automatického ostření
  • Displej s podprůměrným rozlišením
Diskuze ke článku
baterka
"3 pěti minutové hovory, poslal zhruba 20 SMS zpráv, vyřídil několik mailů, hodinu surfoval na internetu, 2 hodiny poslouchal hudbu a asi hodinu hrál hry jsem večer skončil asi s 35 procenty stavu baterie což je oproti konkurenci, která v mnohých případech již mele takzvaně z posledního, velice dobrá výdrž. Při nenáročném používání je možné se bez problému dostat na 2 dny výdrže."

Nenáročné použivanie je pre mňa práve ten prvý prípad, ktorý vydržal ako tak do večera. Neviem čo je potom autorové nenáročné použivanie pri ktorom vydrží dva dni. Asi nonstop položený telefón na stole.

Písať o dobrej kapacite baterky a výdrži len preto, že veľa smartphopnov v tejto cene má ledva 1200mAh je trochu scestné.
Petr
Připomíná mi svým designem docela Nokii Lumiu 800.
pez
LG? dík nechci od týhle značky už bych si nekoupil ani tužkový baterky natož drahej telefon.
Viktor Licek
Na to jak označují tuto řadu jako designově velmi povedenou, tak tento telefon mě, co do vzhledu, ničím příliš neoslnil. Ale samozřejmě, každému se líbí něco jiného. Rozlišení displeje mě také hodně zklamalo, jediným světlým článkem je nejspíš docela dobrá výdrž a cenová dostupnost.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze