Lenovo Vibe P1m
recenze

Lenovo Vibe P1m

Hezké, chytré a s dlouhou výdrží

Střední třída mnohdy znamená hodně muziky za málo peněz. Tohoto motta se snaží co nejvíce držet nové Lenovo VIBE P1m, které za částku jen nepatrně přesahující 5 000 Kč nabízí kvalitní displej, silnou baterii, povedené prostředí nebo takřka maximální výbavu. Povede se Lenovu zatopit konkurenci?

Recenze Lenovo VIBE P1m: střední třída pro náročné Střední třída mnohdy znamená hodně muziky za málo peněz. Tohoto motta se snaží co nejvíce držet nové Lenovo VIBE P1m, které za částku jen nepatrně přesahující 5 000 Kč nabízí kvalitní displej, silnou baterii, povedené prostředí nebo takřka maximální výbavu. Povede se Lenovu zatopit konkurenci?

Čínské Lenovo je na českém trhu už velmi dobře známé, a to nejen svými notebooky. Produkuje i poměrně zajímavé mobilní telefony a jeden takový se nám aktuálně dostal na redakční test. Model VIBE P1m spadá do poctivé střední třídy a hodlá nabídnout maximum funkcí za co nejnižší cenu. Ta se pohybuje aktuálně lehce nad pěti tisíci korunami, a to výrobci dovolilo se nijak zásadně omezovat ve výbavě, ba co víc, přidat i několik příjemných překvapení. Všechny předpoklady pro pozitivní hodnocení tak novinka má. Vypadá lákavě a jejím cílem je být nejlepší. Podaří se jí to?

Lenovo VIBE P1m

Technické parametry Lenovo Vibe P1m

Kompletní specifikace
Konstrukce141 × 71,8 × 9,3 mm, 148 g, konstrukce: klasická, odolnost: IPx3
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6735P, CPU: 4×1 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:37 hodin
Dostupnostříjen 2015, 5 499 Kč

Lenovo Vibe P1m – videopohled

Obsah balení

V základním balení najdete kromě telefonu a nezbytných návodů také základní pecková sluchátka, USB kabel a koncovku nabíječky. Jako bonus výrobce přidává také gumové pouzdro na zadní stranu a boky. V našem případě byl tmavě modré barvy a jinak pěknému telefonu příliš neslušel. Na druhou stranu, ochrannou funkci bude plnit dokonale. Posledním prvkem příslušenství je ochranní fólie.

Lenovo Vibe P1m

Design a konstrukce: poctivý kus telefonu

Vzhled výrobce tentokrát příliš nezajímal a použil osvědčený model. Žádná extravagance se tedy nekoná, telefon má běžný tvar dnešní doby s důrazem na oblé boky a hrany. Kombinace bílé či černé varianty se stříbrnými prvky je klasikou, která v podstatě nestárne. Přesto je nutno říci, že VIBE P1m bude vyhovovat spíše konzervativněji smýšlejícím uživatelům.

Do ruky novinka padne naprosto skvěle, za což možná vděčíme nezvykle velké tloušťce 9,3 milimetrů. Vše jde na vrub velké baterii, ke které se dostaneme později. Zaoblení hrany pak svědčí dlaním a nikde nic netlačí. Nijak přemrštěná není se svými 148 gramy ani hmotnost. Zbylé rozměry pak činí 141 milimetrů na výšku a 71,8 milimetrů na šířku.

Ochranné pouzdro je praktické

Čelní strana je klasicky rozvržena. Pod displejem se nachází trojlístek senzorových kláves, které jsou vybaveny podsvětlením a vibrační odezvou. Nad displejem se nachází nezbytná čidla, reproduktor a informační LED dioda. Ta svítí červeně při nabíjení a zeleně bliká při zmeškané události. Bohužel ji nelze nijak nastavit, bliká však do přečtení události.

Na pravém boku objevíme klávesu regulující hlasitost a odemykací tlačítko. Jejich umístění lze označit za ideální, stejně tak stisk, který je jistý. Veškeré konektory se nacházejí na horní hraně, jde o 3,5mm jack a microUSB konektor. Na levém boku je nezvykle umístěn dvoupolohový přepínač. Na rozdíl od iPhonů ale nezapíná tichý režim - zde slouží k rychlému zapnutí úsporného režimu.

Spodní hrana skýtá prostor pro dva průduchy, ale bohužel jen jeden reproduktor, který je umístěn v levém z nich. Stereo bychom samozřejmě viděli raději, avšak při takovéto blízkosti průduchů by jeho efekt byl beztak téměř nulový. Zadní strana poskytuje informaci o tom, kdo telefon vyrábí, a nechybí ani logo řady VIBE. Dominantou je pak mírně vystupující plocha s fotoaparátem. Zarovnání s okolím by však bylo mnohem vhodnější.

Zpracování telefonu je na vysoké úrovni. Zadní kryt je sice odnímatelný, avšak celkově telefon působí bytelným dojmem. Zde nemůžeme opomenout speciální nanovrstvu, která je nanesena na tělo telefonu. Ta má za úkol odpuzovat vodu a model VIBE P1m tak bez úhony přežije déšť nebo polití vodou. Rozhodně se s ním však nekoupejte.

Displej: tak to máme rádi

Nemáme příliš v lásce, když výrobce šetří na nevhodných místech. Takovým typickým nevhodným místem je displej. Na ten se uživatel dívá neustále. Naštěstí Lenovo nezklamalo a pětipalcový displej s IPS technologií obdařilo HD rozlišením. Výsledkem je jemné zobrazení (jemnost 294 PPI), pěkné a živé barvy, ale především výborná čitelnost za jakékoliv situace. Dostalo se také na čidlo regulující jas displeje, který je chráněn sklíčkem Gorilla Glass 3. Opomenout rozhodně nesmíme chytrou funkci, která sleduje, zda se na displej díváte. Pokud ano, displej nezhasne, i když uplynula nastavená doba a vy jste se například displeje ani nedotkli.

Lenovo Vibe P1m

Zvuk: známá klasika

Pouze jeden reproduktor příliš parády neudělá, ale do kladů lze zařadit, že je dostatečně hlasitý. Samotný zvuk je ale plechový a dosti jednotvárný. Hlasitý poslech hudby proto příliš ideální není a pokud hledáte telefon pro tyto účely, měli byste se porozhlédnout jinde. Výstup do sluchátek je pak již mnohem kvalitnější a i s dodávanými sluchátky uspokojí méně náročného posluchače.

Baterie a výdrž: snový ideál

Stran výdrže jsou v dnešní době telefony stále spíše jednodenní zařízení, a to jsme možná ještě optimističtí. Lenovo na to však šlo od lesa a model VIBE P1m vybavilo baterií s kapacitou 4 000 mAh. Dovedli bychom si samozřejmě představit i více, avšak i tato kapacita si zaslouží velkou pochvalu. Bez problémů s vámi telefon bude držet krok celé dva dny, a to i ve chvíli, kdy mu budete vcelku zatápět. Samozřejmě jej ale můžete vybít i za pár hodin – záleží na stylu používání. Dobrými tipy je nepřetržité hraní her či využívání on-line navigace. Důležité nicméně je, že s mírně úsporným chováním se dostanete i na tři dny výdrže, což je již velmi příjemná hodnota.

Baterie bohužel nejde vyměnit, byť na první pohled to vypadá jinak

Celkovou výdrž si můžete v okamžiku také prodloužit, k čemuž slouží přepínač na levém boku telefonu. Pokud jej přepnete do horní polohy, prostředí se během jedné vteřiny přepne do černo-bílého zobrazení, omezí se konektivita a znepřístupní většina funkcí. Wi-Fi nicméně můžete zapnout a zavítat na internet skrz Chrome, případně na Facebook, ale jinam vás už telefon nepustí. K dispozici je pak ještě kalkulačka, kontakty a zprávy.

Úsporný režim

V našem testu výdrže při streamování videa (aktivní byla jen jedna SIM karta) se Lenovo VIBE P1m dostalo na čas 10 hodin a 31 minut, čímž zastínilo konkurenci. Například Huawei P8 Lite vydržel 7 hodin a 55 minut a Lumia 640 dosáhla na čas 10 hodin a 1 minuta. Nabití velké baterie zabere nějaký čas, na 80 procent počítejte s 1 hodinou a 54 minutami. Úplné nabití potrvá 2 hodiny a 37 minut.

Závěrem je tu ještě jedna perlička, která někoho může pobavit a jiného rozzuřit k nepříčetnosti. Zadní kryt je u tohoto modelu odnímatelný, abyste se dostali ke slotům pro SIM karty a paměťovou kartu. Po sundání krytu vidíte i baterii, dokonce byste ji mohli i vyjmout, ovšem nebýt nálepek od výrobce, na kterých je varování, že baterii vyndat nesmíte. Jaký to má důvod, je záhadou.

Hardware: klasika od MediaTeku

Lenovo VIBE P1m nabídne 64bitový čtyřjádrový procesor MediaTek 6735P, který běží na taktu 1 GHz. Sekundují mu 2 GB paměti RAM, z čehož je více než polovina dostupná pro uživatele, a potěší také 16GB interní paměť (zpočátku dostupných zhruba 10 GB), kterou lze pomocí paměťových karet rozšířit o dalších až 128 GB, kam lze přesouvat také aplikace. Telefon je bezproblémově svižný, netrpí na záseky a ani na vynucené restarty aplikací či samotného prostředí Androidu 5.1 Lollipop, kterým novinka disponuje.

Benchmark testy

V testech výkonnosti Lenovo VIBE P1m dosahuje průměrných výsledků ve své kategorii. Například v oblíbeném benchmarku AnTuTu dosahuje téměř na hodnotu 20 000 bodů. Výsledky dalších testů si můžete prohlédnout na screenshotech výše.

Uživatelské prostředí: svižný Lollipop

Vzhled samotného Androidu 5.1 Lollipop „prosvítá“ jen v několika málo případech (notifikační lišta a multitaskingová nabídka), jinak je design prostředí podroben grafické nadstavbě VIBE UI, kterou majitelům zařízení společnosti Lenovo nemusíme dlouze představovat.

Prostředí můžete rychle upravovat pomocí šesti předpřipravených témat. Ty mění především tapetu, pozadí prostředí a také design ikonek. Všechna jsou stejně rychlá, a tak se ve výběru nemusíte nijak omezovat.

Mezi další vlastnosti nadstavby VIBE UI patří například chybějící menu aplikací, neboť všechny aplikace jsou seskupeny na základních obrazovkách. Přesouvání aplikací mezi plochami je úžasně jednoduché, stačí dlouze podržet prst nad danou aplikací a následně ji přenést na ukazatel stránky. Aplikaci tak nemusíte zbytečně tahat po všech obrazovkách, než naleznete tu správnou. Další možností, jak přesouvat vícero zástupců, je možnost jejich uložení do dokové lišty. Opět stejný postup: nad aplikací stačí podržet prst, opětovně na ni ťuknout, přičemž aplikace se automaticky přesune do dokové lišty. Následně stačí navolit další aplikace, které chcete přesunout na jinou obrazovku, a jakmile bude jejich seznam kompletní, najedete na vybranou obrazovku a opětovně ťuknete na ikonu aplikace. Ta se automaticky zařadí na poslední místo dané karty, případně si můžete navolit přesné místo, kam se má umístit.

Grafickou nadstavbu VIBE UI hodnotíme jako vždy veskrze pozitivně, i když na někoho může působit přeplácaným a hektickým dojmem. Důležitý je plynulý chod a přehlednost nastavení, kde Lenovo ponechalo klasické zobrazení známé z většiny telefonů s Androidem.

Multimediální funkce: vše potřebné

Jak již víme, čtyřjádrový procesor zajistí plynulý chod i náročnějších her a omezovat vás bude až u opravdu nejnáročnějších her, kde může docházet k sekání. Mezi další multimediální funkce můžeme zařadit aplikace Hudba a Hudba Play, které vám poslouží jako hudební přehrávač. Alternativou je pak moderněji působící aplikace Hudba od Lenova. Pro video je zde přehrávač přímo od Lenova a také Video od Googlu. Přehrávač od Lenova se chlubí podporou všech různých formátů/kontejnerů včetně oblíbených XviD a AVI a bez problému si poradí i s českými titulky, což potěší. Vzhledem k poměrně velké úhlopříčce je sledování vašich oblíbených filmů a seriálů velmi pohodlné.

Nechybí ani standardně od Googlu předinstalovaná aplikace YouTube ke konzumaci zajímavých videí, integrovaná aplikace Galerie vám pak zase pomůže s jednoduchou editací pořízených snímků. K dispozici jsou i Fotky od Googlu, ty naopak oceníte v případě časté synchronizace mezi vícero zařízeními s operačním systémem Android, případně s PC. Multimediální výbavu završuje FM rádio s podporou RDS, kdy sluchátka plní roli antény.

Fotoaparát: tma je nepřítelem

Fotoaparát v Lenovu VIBE P1m dostal do vínku poměrně klasické rozlišení 8 megapixelů, automatické ostření i přisvětlovací LED diodu. Prostředí aplikace fotoaparátu je velmi přehledné a logicky dělené na všeobecné nastavení a možnosti pro fotografování a záznam videa. Nastavit si můžete expozici, hodnoty ISO, vyvážení bílé, kvalitu obrazu, HDR nebo zvuk uzávěrky. Nechybí ani režim Panorama nebo líbivé efekty.

Prostředí fotoaparátu

Kvalita snímků je občas trochu vrtkavá, za což může pomalejší automatické ostření. Za dostatečného osvětlení jsou snímky poměrně ostré i barevně věrné. Základem je nicméně pevná ruka fotografa, na které výsledná kvalita stojí a padá. V horších světelných podmínkách, kdy ostření trvá automatice déle, se ale projeví, že telefon nikdy neudržíte zcela nehybně, čehož výsledkem jsou většinou rozmazané snímky. Typickým příkladem jsou noční snímky, které jsou krom toho také plné šumu. Pokud není ideální světlo, podobný problém vyvstává i s pořizováním makro snímků. V opačném případě jsou však makro snímky kvalitní.

Ukázkové fotografie

Ukázkové snímky

Čelní kamerka nabízí 5megapixelové rozlišení, ale kvalita je spíše podprůměrná. Hodí se tak především pro potřeby videohovorů. Selfie snímky pak kvalitou sotva postačují na obyčejné sdílení skrze sociální sítě.

Ukázkový snímek z čelní kamerky

Poměrně nemilé překvapení objevíte při záznamu videa. Navzdory tomu, že telefon bez problému přehraje Full HD, je totiž při nahrávání stropem už 720p. Na druhou stranu je kvalita videa v rámci dokumentárního využití plně postačující jak na displeji telefonu, tak pro prohlížení na monitoru počítače. Plynulost se blíží 30 snímkům za vteřinu, ostrost je dostatečná a video nepůsobí nijak trhaným dojmem. Opět však platí, že v noci na videu mnoho neuvidíte.

Lenovo Vibe P1m (testovací video) – 720p, 30 FPS

Telefonní funkce: přehlednost především

Aplikace Vytáčení slučuje historii volání (všechny hovory, zmeškané hovory) a všechny kontakty (ať už ty telefonní nebo e-mailové). Lze zvolit také skupinu oblíbených kontaktů, na které můžete následně rychle volat a psát SMS zprávy. Opět se žádné překvapení nekoná, vše ale funguje jak má, a to včetně synchronizace se sociálními sítěmi jako například Facebook, Google+ nebo WhatsApp. Synchronizace je v tomto ohledu příkladná, okamžitě po připojení k novému účtu se seznam kontaktů aktualizuje, v kontaktech si můžete nechat zobrazit také uživatele ze služby Skype. Kvalita hovoru je výborná. V případě, že nastavíte hlasitost hovoru na maximum, nebudete mít problém s hovorem ani ve velmi rušném prostředí.

Zprávy a klávesnice: na text pohodlně

Pro posílání SMS/MMS zpráv poslouží buď standardně předinstalovaná aplikace Zasílání zpráv, případně známý a poměrně oblíbený messenger Hangouts. Aplikace Zasílání zpráv je prakticky identická s tou, kterou známe ze všech telefonů s operačním systémem Android, Lenovo opět dosadilo jen jiné ikony a celkově je aplikace převlečena do barevnějšího schématu. Aplikace Hangouts funguje spolehlivě, samozřejmě ji lze využít i pro zasílání zpráv přes Google chat, navíc podporuje i animované GIF obrázky a celkově je její prostředí mnohem čistší. Výběr je však jenom na vás - v nastavení si totiž lze změnit primární aplikaci pro odesílání SMS/MMS zpráv.

Pro zadávání textu poslouží standardní klávesnice pro mobilní telefony s operačním systémem Android 5.1 Lollipop. Zde se Lenovo do žádných výstřelků nepouštělo a my toto rozhodnutí chválíme. Klávesnici samozřejmě nechybí podpora smajlíků, swipování, případně stažení doplňkových slovníků.

Pro e-mailovou komunikaci dobře poslouží aplikace Gmail a E-mail. Ty podporují většinu protokolů. S konfigurací vaší e-mailové schránky vám telefon samozřejmě pomůže, vše je otázkou okamžiku. Push notifikace fungují v případě synchronizace na pozadí bez sebemenšího problému, na to jsme už ale dávno zvyklí.

Organizační funkce a GPS: základ

Pro lepší organizaci času si telefon přichystal hned několik základních aplikací, které se vám s tím budou snažit pomoci. Začneme obligátním kalendářem, který nabízí hned několik možností náhledu (rok, měsíc, týden, den) a i když je jeho prostředí velice primitivní, vidíte vše důležité. Samotná okénka dnů zabírají zhruba 70 % celé obrazovky, zbytek má vyčleněn prostor pro zobrazení událostí v daném dni, což je praktické. Nechybí ani užitečná možnost psát poznámky.

Pro lepší a hlavně automatickou synchronizaci s vašimi dalšími mobilními zařízeními (případně s PC) doporučujeme spolehlivé poznámky Google Keep, které zdarma stáhnete z Google Play. Aplikace Hodiny zastřešuje budík i kartu světového času, stopky a nezapomnělo se ani na časovač. Vše završuje aplikace Kalkulačka, která kromě základních početních úkonů zvládá i některé složitější operace.

Lenovo VIBE P1m disponuje také integrovaným A-GPS čipem, nechybí ani podpora ruské alternativy GLONASS. Opět budeme chválit: poloha se na displeji objeví během několika málo vteřin, a to i v případě studeného startu, případně se zakázaným přístupem k internetu, se kterým je však nalezení polohy samozřejmě rychlejší. Pro vyhledávání v mapách a navigaci můžete standardně využít aplikací od Googlu, tedy Mapy a Navigace. Kdo to však s navigací myslí opravdu vážně, sáhne s největší pravděpodobností po některé z placených offline alternativ, které jsou k dostání v obchodě Google Play. To sice nově zvládají i Google Mapy, avšak vždy si můžete stáhnout jen vybraný úsek, který je nutné pravidelně aktualizovat, což pro někoho nemusí být tak komfortní.

Google Mapy a Navigace

Datové funkce a internet: nedostalo se jen na NFC

Lenovo VIBE P1m nabídne kromě základního GPRS a EDGE i podporu HSPA+ (42/5,76 Mb/s), LTE (150/50 Mb/s), na krátkou vzdálenost pak spolehlivě funguje Wi-Fi 802.11a/b/g/n a také Bluetooth ve verzi 4.1. Zamrzí snad jen absence NFC pro snadné párování s příslušenstvím. V případě LTE se pak můžete spolehnout na podporu všech u nás potřebných pásem, vždy však jen na primární SIM kartě.

Pro přístup na internet využijete buď předinstalovaný Prohlížeč, což je převlečená klasika známá z Androidu již několik let, nebo prohlížeč Google Chrome, který se kromě skvělé optimalizace chlubí také příkladnou synchronizací s vaším účtem. Oba internetové prohlížeče fungují samozřejmě bez jakýchkoliv zádrhelů, výběr tedy bude záviset především na vašich osobních preferencích.

Zhodnocení: jeden z horkých adeptů

Lenovo většinou produkuje zajímavé telefony, které se však v některých aspektech nepodařily a ve výsledku jsme z nich měli smíšené pocity. To však není případ modelu VIBE P1m, který se povedl v podstatě na všech frontách. Začít můžeme kvalitním displejem, solidním výkonem nebo dobře optimalizovaným Androidem 5.1 Lollipop. Obstojnou práci odvádí i fotoaparát a ve výbavě, kde nechybí nic podstatného, se dostalo dokonce i na kompletní podporu sítí LTE.

Lenovo Vibe P1m

Třešničkou na dortu je pak baterie s vysokou kapacitou a nadprůměrnou výdrží. Pokud už bychom výrobce chtěli kritizovat, bude to za nejapný žert s nevyjímatelnou baterií, horší zvuk nebo větší tloušťku zařízení, která je ovšem vzhledem k vysoké kapacitě baterie pochopitelná. Pozitivní dojem pak završuje velmi vhodně nastavená cena, která Lenovo VIBE P1m staví do pozice, kdy ohrožuje nejednoho konkurenta.

Konkurence

Velkým konkurentem bude Vodafone Smart Prime 6, který nabízí shodný displej a v podstatě i výkon. Zaostává však menší operační i interní pamětí, slabší baterií nebo chybějícím slotem pro druhou SIM kartu. Poradí si však i s LTE a jeho cena je o 2 000 Kč nižší, což by ústupky ve výbavě mohlo vyvážit.

TIP! Recenze Vodafone Smart prime 6 – Moderní výbava za hubičku

Vodafone Smart prime 6

Bližším konkurentem pro Lenovo je nový Asus ZenFone 2 Laser, který má shodný displej i hardwarovou výbavu. Rovněž si poradí se dvěma SIM kartami a u fotoaparátu se chlubí přesnějším laserovým ostřením. Má nicméně slabší baterii. Cenově pak vychází s Lenovem shodně.

Asus ZenFone 2 Laser

Pokud si mírně připlatíte, můžete již sáhnout po modelu Huawei P8 Lite, který nabízí stylovější vzhled, tenkou konstrukci, výkonnější procesor a také zvládá práci se dvěma SIM kartami. Navrch přidává i podporu NFC. Na druhou stranu má slabší baterii a jeho cena je zhruba o 1 000 Kč vyšší.

TIP! Recenze Huawei P8 Lite – Výkonný mistr kamufláže

Huawei P8 Lite

Nabízí se také alternativa s operačním systémem Windows Phone, a sice Microsoft Lumia 640. Displej má stejně kvalitní, po hardwarové stránce však již mírně zaostává, což však vyváží méně náročný systém. Slabší je Lumia také ve výdrži. Výhodou může být cena, která je ve srovnání s Lenovem přibližně o tisíc korun nižší .

TIP! Recenze Microsoft Lumia 640 – Střední třída s Windows Phone

Microsoft Lumia 640
lenovo-vibe-p1m
Klady
  • rychlý úsporný režim
  • úplná podpora LTE
  • Android 5.1
  • 16GB paměť a podpora paměťových karet
  • 2 GB RAM
  • slot pro dvě SIM karty
  • silná baterie a nadprůměrná výdrž
  • kvalitní displej
  • díky nano vrstvě přežije polití vodou
Zápory
  • nenabízí NFC
  • pomalejší ostření fotoaparátu
  • nesmyslně nevyměnitelná baterie
  • nahrává video pouze v HD kvalitě
Diskuze ke článku
Janek
Už bych asi nedával jako zásadní nedostatek nevyměnitelnou baterii - cena originálních baterii je občas mimo a kupovat přímo u číňanů je sázka do loterie. Už sposta lidí tahá sebou power banky, které obslouží i tablet, chytré hodinky ...
Kuba
Proč video netočil Michal,ale Martin?
Tom
Softwarově je na tom bídně. Neumí řadit kontakty podle příjmení...
Jan Schejbal
Jan Schejbal
Velká konkurence je pro tenhle telefon podle mě také Meizu M2.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze