Vodafone Smart prime 6
recenze

Vodafone Smart prime 6

Moderní výbava za hubičku
122

Je již nepsaným pravidlem, že v nabídce Vodafonu najdete každý rok několik modelů pod názvem operátora, které nabídnou operační systém Android, zajímavou výbavu a především příznivou cenu. Výjimkou není ani letošek a model Smart 6 prime láká nejen na 5palcový HD displej, LTE či Android Lollipop, ale také na opravdu velmi nízkou cenu.

Levné telefony s Androidem nejsou mezi uživateli příliš oblíbené a to především kvůli nevyvážené výbavě či neodladěnému prostředí, které od koupě dalšího podobného přístroje odradí. Změnit zažité pořádky se pokusí nový Vodafone Smart prime 6, který přináší výbavu vyšších tříd mezi tu nejnižší. Netají se cenou ani tím, že zvládá třeba i LTE nebo nabídne displej s HD rozlišením.

Vodafone Smart prime 6

Technické parametry Vodafone Smart prime 6

Kompletní specifikace
Konstrukce141,7 × 71,9 × 9 mm, 155 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 306
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 550 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:27 hodin
Dostupnostkvěten 2015, 3 277 Kč

Vodafone Smart prime 6 – videopohled

Obsah balení

Základní příslušenství je zabaleno do krabičky z recyklovaného papíru. Kromě samotného telefonu počítejte s nabíječkou, USB kabelem a základními špuntovými sluchátky.

Design a konstrukce: kontrast mu sluší

Poslední novinku s logem a názvem Vodafone, má opět na svědomí čínský výrobce TCL, v našich končinách prodávající běžně pod značkou Alcatel OneTouch. Vzhled samotného telefonu působí v prvním dojmu vcelku obyčejně. Výrobce vsadil spíše na oblé tvary, což mu nemám rozhodně za zlé. Naopak chválím nasazení odlišné čelní a zadní strany. Zatímco přední část telefonu je černá, zadní strana včetně boků je stříbrná a vše doplňuje tenký proužek zasahující až do čelní strany, který je leskle stříbrný. Výsledkem je poměrně zajímavý kontrast dodávající telefonu svěží vzhled, především mezi fádními modely nižší třídy.

Ačkoliv před sebou máme pětipalcové zařízení, padne prime velmi pohodlně do ruky. Vše bych přiřkl ideální tloušťce rovných 9 milimetrů i nepříliš velké šířce 71,9 milimetrů. O něco méně pak již zaujme výška 141,7 milimetrů, se kterou se již tak nějak počítá. Pohodlí úchopu pak zajistí i oblé boky. Hmotnost se vyšplhala na 155 gramů, což už je poměrně dost. Bez přesné znalosti hmotnosti bych však při držení telefonu tipoval o něco méně.

Čelní stranu zabírá z největší části displej, avšak my se nyní přesuneme k senzorovým klávesám pod ním. Ty jsou totiž doslova obří a silně podsvětlené. Pakliže chcete dát na odiv nový Android 5.0, jde o ideální příležitost. Velikost tlačítek je opravdu nevídaná a pokud by se vám nelíbila, lze jejich podsvětlení vypnout. Nad displejem se nachází informační LED dioda, která bílým poblikávání upozorňuje na zmeškané události.

Vodafone Smart prime 6

Chválu si novinka zaslouží též za umístění a zpracování tlačítek. Jejich domovem je pravý bok a odemykací klávesa je v místě, kam dopadne palec pravé ruky, případně ukazováček levé. Tlačítka mají jistý zdvih a zřetelný stisk. Zadní strana je již domovem fotoaparátu, loga Vodafonu a také informace o tom, že vzhled modelu jde na triko operátorovi. Vyzdvihnout musíme opravdu robustní zpracování, kdy získáte pocit poctivě zpracovaného telefonu, který i něco vydrží. Vše potvrzuje i přesné lícování a žádné nepříjemné zvuky při promačkání.

Displej: překvapivě kvalitní

Lze říci, že telefony Vodafone určují, za co bude považován nadstandard v nižší třídě. I model prime se rozhodně nedrží zajetých kolejí. Pětipalcová úhlopříčka byla předpokládaná, stejně jako nasazení IPS panelu, který poskytuje příjemné barvy i velmi dobrou čitelnost. K velmi mírné inverzi barev dochází pouze při naklopení dopředu. Problém s čitelností nebudete mít ani na sluníčku.

Ještě větší radost však může udělat nasazení HD rozlišení, které vykouzlí jemnost 294 ppi a to je v nižší třídě velice pěkná hodnota. Displej nabízí opravdu jemnou podívanou, která zalahodí vašemu oku. Dostalo se rovněž na čidlo automatické regulace jasu, avšak jeho funkčnost není ideální a mnohdy reaguje se zpožděním. O ochranu displeje se stará odolné sklo, na kterém prozatím nejsou vidět žádné, byť sebemenší škrábance.

Zvuk: další kladné body?

U levných telefonů málokdy slýcháme kvalitní reproduktory a většinou shovívavě podotkneme, že jsou alespoň hlasité. Prime však překvapuje i tentokrát. Reproduktor je nejen hlasitý, ale také hraje příjemně. Náznak basové složky mu nikdo neodpáře a ani při nejvyšší hlasitosti zvuk nerezonuje. To sice může být způsobeno nastavením nižší hladiny, u posledních tří kroků úrovně hlasitosti již totiž subjektivně zvuk hlasitější není, avšak ve výsledku budete se zvukem spokojeni. Výstup ze sluchátek je pak v lepším průměru a to i s dodávanými sluchátky.

Baterie a výdrž: údiv střídá spokojenost

Při pohledu do tabulky specifikací Primu může zarazit kapacita baterie. Jen 2 500 mAh? Kdekoho jistě napadne proč tak málo, když předchůdce dokázal poskytnout 3 000 mAh. S očekáváním mizerné výdrže, s ohledem na velikost displeje, přišlo příjemné překvapení. Po celém dni, kdy nebyla nijak omezována konektivita, pouze jas displeje nebyl na nejvyšší hodnotě, hlásil telefon téměř 50 % baterie. To jej předurčuje takřka ke dvoudenní výdrži bez výraznějšího omezování. Zamrzet tak může pouze fakt, že baterie je přelepená a nejde uživatelsky vyměnit.

Provedli jsme také náš standardizovaný test výdrže, kdy telefon přes Wi-Fi streamoval HD video s jasem a zvukem ve sluchátkách nastaveným na 50 %. Video bylo přehráváno 7 hodin a 31 minut, což je slušný výsledek. Například Huawei G620s, který je blízkým konkurentem, dosáhl času 7 hodin a 12 minut. Nabíjení primu z nuly na 80 % zabere 1 hodinu a 42 minut, zatímco na úplné nabití si počkáte 2 hodiny a 27 minut.

Hardware: sázka na osvědčené

U mnoha levných telefonů vídáme procesory od MediaTeku a zde bychom jej očekávali taktéž. Jenže opět je tu příjemné překvapení v podobě Snapdragonu 410 se čtyřmi jádry a taktem 1,2 GHz. V případě operační paměti je zde 1 GB, avšak více asi čekal málokdo. Nehledě na to, že telefon dobře hospodaří a běžně zbývá téměř 500 MB RAM volných, což základním potřebám postačuje. Výkon telefon sice nemá na rozdávání, avšak v benchmarku AnTuTu se dokázal dostat nad 20 tisíc bodů, čímž se takřka přiblížil například konkurenčnímu ZenFonu 5. Zastavme se ještě u úložiště, které nabízí 8 GB. Avšak po prvním zapnutí na vás zbyde necelá polovina. Naštěstí jsou podporovány až 64GB paměťové karty, na které lze přesouvat třeba i aplikace.

Uživatelské prostředí: lízátko v celé své kráse

Primu se prozatím stále daří příjemně překvapovat. Platí to i v případě prostředí, kde je nasazen nový Android 5.0.2 Lollipop, a to v takřka čisté podobě bez nadstavby. Velké pochvala pro Vodafone. Nové verze se nemusíte nijak obávat, neboť filozofie Androidu je stále stejná. Odemykací obrazovka se všemi praktickými informacemi a následně pohotovostní obrazovky, kam si dáte zástupce a widgety. Liší se na první pohled jen design a animace. Typicky například u informační lišty a naposledy spuštěných aplikací.

Pokud byste přeci jen chtěli alespoň ze začátku něco jednoduššího, není problém. Už při prvním spuštění vám Smart prime nabídne možnost zjednodušit celé prostředí. V ten moment se ikonky zvětší a k dispozici budou tři pohotovostní obrazovky. Na levé oblíbené kontakty, uprostřed vše potřebné a na pravou si sami dáte to, co chcete. Menu nebude formou matice, ale klasickým seznamem. V případě zmíněného menu může překvapit bílé pozadí, avšak jde pouze o zvyk.

Nový Android 5.0 se pozitivně promítl nejen na výdrži telefonu, ale také na chodu prostředí. Vše totiž běží hladce bez sebemenšího zaškobrtnutí. Animace plynulé, načítání obsahu aplikací vesměs okamžité. Je vidět, že čistá podoba Androidu si vystačí i s relativně málo výkonným hardwarem.

Fotoaparát: pěkná podívaná

Primě nabízí 8megapixelový fotoaparát, což je opět lehký nadprůměr v rámci třídy. Doprovází jej automatické ostření a přisvětlovací LED dioda. Velmi líbivé je pak samotné prostředí fotoaparátu. V úvodním stavu uživatele nezatěžuje množstvím prvků, což je jedině dobře. Nastavení je však dobře přístupné a přehledné. Kvituji nasazení červené barvy. Nastavení nabízí jen několik základních věcí, změny expozice či vyvážení bílé již chybí.

Prostředí fotoaparátu

Kvalita fotografií je na levný telefon více než dobrá. Barvy působí věrohodným dojmem a také ostrost není vůbec špatná. Přečtete si například i text v pozadí pořízeného snímku. Klesající úroveň detailů se více projeví až s ubývajícím světlem. Spolehnout se naopak můžete na pořízení makro snímků.

Ukázkové fotografie

Ukázkové snímky

Čelní kamerka nechybí, ale se 2 megapixely je stále spíše předurčena pro potřeby videhovorů. Ke kvalitní selfie ji prostě nepřemluvíte.

Ukázkový snímek z čelní kamerky

Záznam videa je již obehranou klasikou. Maximálním rozlišením je FullHD, a to spolu v kombinaci se 30 snímky za vteřinu. Při záznamu můžete pořizovat fotografie či si zvolit, zda nahrávat s obrazem také zvuk. Kvalita je obdobná jako u fotografií a potěší solidní plynulost bez nepříjemných trhanců.

Vodafone Smart prime 6 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Multimédia: základní potřeby zvládá

Hudební přehrávač telefonu samozřejmě nechybí a zastupuje jej aplikace přímo od Googlu. Ta nabízí přehledné dělení dle ID3 štítků, nechybí velké náhledy coverů jednotlivých alb a nejvíce potěší zřejmě uživatelsky nastavitelný ekvalizér. Nechybí ani přehledné FM rádio s podporou RDS.

Hudební přehrávač a FM rádio

Chybět nemůže ani základní videopřehrávač. Samostatnou aplikaci však nehledejte. Videa objevíte ve staré známé aplikaci Galerie. Prime zvládá přehrávat běžné AVI soubory, a to až do FullHD rozlišení. Problémem pro něj byl soubor MKV s FullHD rozlišením, kdy již video nebylo zdaleka plynulé. Zapomenout musíte také na podporu externích titulků, nicméně tento neduh vyřešíte stažením alternativního přehrávače z obchodu Google Play.

Ze stejného obchodu si můžete stáhnout také spoustu her. Výkon telefonu na většinu her postačuje, omezením jsou již jen opravdu náročné tituly ve stylu Real Racing 3, které již nemají ideální plynulost. V samotném telefonu hry nejsou, ačkoliv kdo hledá, najde. Hra ve stylu Flappy Bird je skryta pod informacemi o softwaru. Pokud na danou položku budete několikrát klikat, objeví se různě barevné lízátko. To dlouze přidržíte a hra je na světě.

Konektivita: LTE u Vodafonu být musí

Primě najdete v nabídce operátora Vodafone, což dává tušit, jakým směrem se bude ubírat datová výbava. Propagátorem rychlých dat LTE je totiž u nás právě Vodafone a tak ani základní model nemůže být ochuzen. Těšit se tak můžete na plnou podporu sítí LTE a užívat si tak rychlého připojení. Dostalo se samozřejmě také na Wi-Fi a GPS, které funguje spolehlivě. Rychle najdete svou polohu, k čemuž přispívá i ruský GLONASS a následně ji telefon neztratí ani v městské zástavbě. Výčet pak zakončuje i přítomnost NFC a oželet budete muset jen funkci USB host.

Internetový prohlížeč

Prohlížení probíhá skrze Google Chrome, který je svižný a přehledný. Potěší synchronizace záložek napříč všemi vašimi zařízeními, na kterých jste přihlášeni pod svým účtem.

Závěrečné zhodnocení: etalon třídy

Vodafone Smart prime 6 je od operátora trefou do černého. Za aktuální cenu 3 277 Kč totiž dostanete opravdu perfektně vybavený telefon, u kterého se jen velmi obtížně hledají nějaké nedostatky. Konstrukce je bytelná, displej opravdu povedený. Potěší zvuková stránka a nijak špatná není ani výdrž. Rozhodně chválíme nasazení nového Androidu, který rozhodně není mezi levnými telefony běžný. Hardware plně postačuje pro veškerou práci a fotoaparát podává slušné výsledky.

Vodafone Smart prime 6

Zamrzet tak může snad jen hůře fungující automatická regulace jasu displeje nebo funkce USB host, která by se někomu mohla hodit. V ostatních ohledech Prime neváhá a konkurenci minimálně srovnává, případně převyšuje, a to za takřka nejnižší možnou cenu.

Konkurence

Velkým konkurentem by mohla být Xperia E4g od Sony, která se pyšní podobně zdařilou výbavou a téměř shodnou cenou. Její výhodou jsou menší rozměry či novější Bluetooth. Ztrácí naopak v jemnosti displeje nebo starší verzí systému Android.

Recenzi Sony Xperia E4g si můžete přečíst zde.

Sony Xperia E4g

Velmi dobře vybaveným telefonem za podobné peníze je také Huawei G620s, který nabízí téměř shodnou výbavu jen v jiném kabátě. Opět je zde však nasazen starší Android, který by mohl rozhodnout.

Recenzi Huawei G620s si můžete přečíst zde.

Huawei G620s

Pokud byste rádi méně známého výrobce, nabízí se BenQ F5, který je již však o 1 300 Kč dražší. Jeho hlavní výhodou je 16GB interní paměť. Ztrácí však nejen starším Androidem, ale také neúplnou podporou LTE.

Recenzi BenQ F5 si můžete přečíst zde.

BenQ F5

Alternativa přichází s Microsoft Lumií 640. Výbava je zcela shodná, systémem je však Windows Phone 8.1. Bohužel tato Lumia je dražší již o 1 500 Kč, což je v těchto cenových hladinách poměrně dost.

Recenzi Microsoft Lumia 640 si můžete přečíst zde.

Microsoft Lumia 640
vodafone-smart-prime-6
Klady
  • nízká cena
  • přítomnost NFC
  • podpora LTE
  • v rámci třídy slušný fotoaparát
  • zdařila optimalizace prostředí
  • nový Android 5.0 v čisté podobě
  • dostatečný výkon
  • jemný IPS displej
  • kvalitní zpracování
Zápory
  • méně vzhledná senzorová tlačítka
  • pomaleji fungující automatická regulace jasu
Diskuze ke článku
das
regulaci automatyckou ma vy jeleni !
Martas
Pěkná recenze, ostatně jako většina na mobilenetu, čtu vás často, oproti jedné "manii" jste zcela jinde, oni šli do kopru a prakticky tam nechodím.
Tenhle VF smart vypadá velmi solidně a hw tedy cpu je stejný jako Lenovo S60 který jsem si pořídil dnes.
Mohu dotaz, nadupanějšího brášku S90, jste testovali asi přede dvěma měsíci zde: http://mobilenet.cz/clanky/recenze-lenovo-s90-32-gb-krasavec-s-rozdvojenou-osobnosti-19370 , vyjde prosím v brzké době také recenze Lenovo S60? Děkuji.
Meta
jak je možné napsat takovů hovadinu, že chybí čidlo automatiky jasu? na co ty fóny v tej redakci máte? pro upřesnění pro recenzenta: -Má i fci aut jasu a funguje spolehlivě akorát při přechodu na přímé slun světlo chvílu trvá než sa upraví. Meta
Šaman
Samsung je lepší volbou

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze