Lenovo Phab 2 Pro
recenze

Lenovo Phab 2 Pro

První svého druhu
55

Již je tomu rok, co jsme si vyzkoušeli zajímavý projekt Tango od Googlu, tedy systém rozšířené reality pro mobilní zařízení, ale až nyní se k nám dostal první volně prodávaný telefon s touto technologií. Stalo se jím gigantické Lenovo Phab 2 Pro, tedy telefon vyšší střední třídy s 6,4palcovým displejem. Otázkou však zůstává – je nový Phab jen pěknou hračkou, nebo i dobrým telefonem?

Nedávno jsme vám přinesli recenzi nejlevnějšího zařízení z rodiny Phab 2 od Lenova a dnes se podíváme také na ten druhý konec cenového spektra. Phab 2 Pro je nejdražší zařízením své rodiny a krom celokovového těla a velkého QHD displeje zaujme především svou působivou technologií rozšířené reality. Tento Phab totiž ztělesňuje první volně prodejné zařízení s technologií Tango. Nepřišli jsme však ani o slušnou hardwarovou výbavu. Speciálně upravený Snapdragon 652, 4 GB RAM, 64 GB interního úložiště, 16Mpx fotoaparát a 4 050mAh baterie dávají solidní základ pro zajímavé zařízení. Uvidíme tedy, zda se Phab 2 Pro ukáže jako všeobecně zajímavé zařízení, nebo toho krom Tanga moc dalšího nepředvede.

Lenovo Phab2 Pro

Technické parametry Lenovo Phab2 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce179,8 × 88,6 × 10,7 mm, 259 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,4" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 652 MSM8976, CPU: 4×1,8 GHz + 4×1,4 GHz, GPU: Adreno 510
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor4 050 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostprosinec 2016, 12 999 Kč

Lenovo Phab 2 Pro – videopohled

Obsah balení: stabilní základy

V krabičce na nás žádná překvapení nečekala. Lenovo rozhodně neskrývá, co je pro koupi Phabu 2 Pro hlavním důvodem. Již skrz výřez ve víku krabičky na vás totiž koukají všechny čočky a senzory Tanga, které na sebe strhává záři reflektorů. V balení pod gigantickým telefonem dále nalezneme spoustu obligátních příruček, rychlou turbonabíječku, microUSB kabel pro nabíjení i propojení s počítačem a nakonec tu máme vcelku dobře zpracovaná pecková sluchátka.

Lenovo Phab2 Pro

Design a konstrukce: skutečné monstrum

Začněme menším ohlédnutím na začátek loňského roku, kdy jsme si mohli Tango od Googlu poprvé vyzkoušet. Tehdy se technologie zabydlela ve speciálním 8palcovém tabletu, který byl vytvořen čistě pro ukázku této technologie rozšířené reality. Ono zařízení rozhodně nebylo z nejtenčích, potřebovalo k chodu upravenou Tegru K1 a muselo mít hned dvě baterie, aby se Tango mohlo pořádně předvést. Přenesme se nyní rychle do současnosti, kdy máme v ruce konečně první volně prodávané zařízení s Tangem.

Google Project Tango

V poměru s vývojářským tabletem znamená Lenovo Phab 2 Pro neuvěřitelný pokrok kupředu. Je úžasné vidět, jak rychle technologie vyzrála a vměstnala se do mnohem menšího a tenčího těla, přičemž si nyní v některých oblastech vystačí i se slabším hardwarem. Tím však nechci říci, že by byl nový Phab 2 Pro malé zařízení – právě naopak, je to obr. Jednou rukou jej prakticky ovládat nelze, a to i přes snahy výrobce, který se snaží pár funkcemi ovládání jednou rukou usnadnit. Stačí si telefon přiložit k uchu při volání, podívat se do zrcadla a pochopíte, jak směšně velké zařízení svíráte v ruce.

Lenovo Phab2 Pro

Design jako takový se ovšem vcelku povedl a sbor čoček na zádech zaujme každého na první pohled. Ani tmavé plastové předěly nahoře a vespod zad nejsou nijak extrémně rušivé, a to jak u naší šedé varianty, tak i té zlaté. Navíc si jich ani dotykem nemáte šanci všimnout, jelikož jsou perfektně zapuštěny do konstrukce. Co už ovšem perfektní není, jsou lehce broušené hrany kovových zad. Ty dovedou při delším držení v jedné ruce skutečně nepříjemně řezat do ruky, takže jste často nuceni používat telefon spíše jako 7palcový tablet.

Pokud byste používali Phab 2 Pro jako váš jediný, hlavní telefon, nebyl by to úplně snadný život. Na každodenní používání je zkrátka zařízení kvůli své velikosti a velké hmotnosti příliš neohrabané. Vždyť ono se leckdy nevejde ani do kapsy od kalhot, a tak jste odkázáni na neustálé tahání tašky nebo náprsní kapsu saka. Pochvalu si od nás ovšem zaslouží velká a příjemná tlačítka na pravém boku. Jsou dobře umístěna, snadno na ně dosáhnete a mají velmi příjemný stisk. Vypínací tlačítko dostalo rovněž speciální vroubkovanou úpravu, díky níž tlačítka ihned rozpoznáte i po tmě. To v redakci vždy rádi vidíme.

Co je ovšem problém nahmatat i za světla, je čtečka otisků prstů na zádech telefonu. Ta sice ani zdaleka nepatří mezi ty nejrychlejší, ale vyloženě pomalá také není, a navíc je velmi spolehlivá, byť trochu špinavé či vlhké prsty jí okamžitě zmatou. Nejvíce však hřeší opravdu příšerným umístěním. Většinou patláte prstem spíše po širokoúhlé čočce nebo saháte naopak příliš nízko. Musíte tedy neustále ručkovat, což není u tak velkého telefonu sranda, protože tak snadno může dojít k jeho pádu na zem.

Lenovo Phab2 Pro

Pokud budeme pokračovat po přímé lince ze čtečky dolů přes logo Tanga a Lenova, dojdeme až na spodní hranu, kde máme microUSB konektor pro nabíjení a napravo od něj reproduktor. Druhá mřížka reproduktorem již tradičně není. Na levém boku potom nalezneme pouze hybridní slot pro nanoSIM + microSD kartu a nahoře na nás kouká 3,5mm jack konektor pro sluchátka. Pod displejem má své místo tradiční trojice senzorových tlačítek pro ovládání systému, která jsou naštěstí velmi dobře podsvětlená.

Designově nám na Phabu nic výrazněji nevadí a problémem se tak ukázala být pouze velikost. Telefon navíc není jen velký, ale také těžký (8palcový iPad mini váží jen o 40 gramů více). O rámečcích kolem displeje nemluvě. Na druhou stranu je Phab 2 Pro díky všemu tomu kovu neskutečně bytelnou cihlou, takže nemusíte mít o zařízení strach. Pro mnoho lidí tak bude Tango nedostupné zkrátka jen kvůli té gigantické placce, v níž se skrývá, což je rozhodně velká škoda. Pokud vám přijdou zařízení s 5,7palcovým displejem už moc, tak na toto raději zapomeňte.

Líbilo se nám:

  • kvalitní materiály
  • bytelná konstrukce
  • kvalitní tlačítka

Nelíbilo se nám:

  • enormní rozměry a hmotnost
  • obří rámečky
  • kraje občas řežou do ruky
  • špatné umístění čtečky otisků

Displej: jemný, ale průměrný

Přední stranu opanoval velký 6,4palcový Quad HD IPS displej. Jde tedy o stejně velký panel, jaký najdeme v Xiaomi Mi MIX – jen zde odpovídá velikosti displeje i zbytek zařízení. Ostrost obrazu není díky jemnému rozlišení problém a ani na tak velké úhlopříčce není rastr pozorovatelný. Pyšní se rovněž poměrně velkým rozsahem jasu a skvělými pozorovacími uhly. Podání barev či kontrast však může ostatním displejům jen tiše závidět. Obraz tak vypadá nudně a moc na vás nezapůsobí.

Lenovo Phab2 Pro

Do rámu výborně zakomponované 2.5D sklo Gorilla Glass přijde vhod při potenciálním pádu zařízení. Potěšilo nás, že si můžete upravit barvy a tón obrazu. Jen musíte být opatrní, jelikož si můžete pohybem ovladačů velmi snadno rozházet barvy. Pouze nepatrným pohybem se mi tak z fialové ikony Viberu stala tmavě modrá.

Potěšila rovněž vícebarevná notifikační LED dioda, byť ji nelze nastavovat, a někoho může potěšit funkce Ambientní displej, která však svým názvem trochu mate. Nejedná se o černobílé zobrazení hodin a notifikací ve stylu Samsungu, LG či vlastních telefonů řady Moto. Lenovo tak nazvalo pouze jednoduchou funkci, kdy vám při příchodu notifikace začne telefon na nějaký čas rozsvěcovat a zhasínat displej s minimálním jasem. Zapnutím tohoto módu tak snižujete výdrž baterie a nevypadá to nijak dobře. LED dioda dělá v podstatě tu samou práci.

Líbilo se nám:

  • vysoké rozlišení
  • rozsah jasu
  • 2.5D sklo Gorilla Glass

Nelíbilo se nám:

  • nudné barvy
  • ambientní displej pouze jménem

Zvuk: žádná hitparáda

Skvělý hudební zážitek vám bohužel Phab 2 Pro neposkytne. Jediný reproduktor vespod telefonu zvládne hrát pořádně hlasitě, ale výsledný zvuk je velmi plochý a při maximálních hodnotách hlasitosti až plechový. Chybí mu dynamika a o něčem jako basy nikdy neslyšel. Při tak obřích rozměrech zařízení bychom tu zkrátka raději viděli pár stereo reproduktorů než tuto jednu velkou mřížku. Zmíníme rovněž přibalená pecková sluchátka s plochým kabelem od JBL, která nejsou z nejhorších a mohou se hodit.

Lenovo Phab2 Pro

Situaci zachraňuje dobrý 3.5mm jack pro sluchátka, při jejichž zapojení si lze zvuk pomocí technologie Dolby Atmos řádně upravit. Můžete si zvolit nastavení zvlášť pro hudbu, filmy, hlas a hry, nebo si lze vytvořit dva vlastní profily. Možnost hezká, ale míra zlepšení kvality se drasticky liší písnička od písničky. V mém případě bylo 90 % skladeb zapnutím tohoto režimu prakticky nedotčených.

Lenovo Phab2 Pro

S přehráváním zvuku souvisí i jeho nahrávání, kterým se Lenovo ve svých materiálech pyšný. Phab 2 Pro je prvním telefonem s technologií Dolby Audio Capture 5.1, která má díky trojici mikrofonů pořizovat skvělé zvukové nahrávky v 360stupňové kvalitě. Výsledný zvuk videí patří skutečně mezi to nejlepší a efekt prostorového zvuku se opravdu dostavuje, byť 360stupňové potlačení hluku není tak efektivní, jak by se dalo očekávat. Přesto je však nahrávaný zvuk opravdu krásně hlasitý a čistý. Pochvalu zaslouží také předinstalovaná aplikace pro nahrávání zvuku, které se budeme věnovat později.

Líbilo se nám:

  • hlasitý reproduktor
  • dobrý výstup do sluchátek
  • trojice kvalitních mikrofonů

Nelíbilo se nám:

  • samotná kvalita zvuku
  • jen jeden reproduktor v obřím těle

Baterie: čekali jsme víc

Výdrž se ukázala jako jedna ze slabších stránek. V zahraničí 4 050mAh baterie za její dvoudenní výdrž sklízí chválu, ale naše testování dopadlo velmi odlišně. Průměrně nám baterie vystačila na 36 hodin normálního používání (jas 70 %, neustále připojení k internetu, cca 3 hodiny hudby, brouzdání po sociálních sítích), a to bylo nutné na posledních pár hodin telefon držet při životě i úsporným režimem. Pokud si zapnete nějakou hru, jde výdrž dolů mnohem rychleji, nemluvě o delším hraním si s Tangem, kdy se 100 % promění v 0 % klidně i do dvou hodin.

Lenovo Phab2 Pro

Výdrž baterie závisela mnohem více na typu používání než u jiných zařízení, avšak i při minimálním používání jsme se dostali těsně pod dva dny. Nemůžeme to ovšem brát jako úspěch, jelikož jsme mohli telefon používat jen pár minut za hodinu. Ani v našem redakčním testu výdrže nás Phab neoslnil. Streamované Full HD video vydržel přehrávat jen 7:02 hodin, což je podprůměrný výsledek a nutí k zamyšlení, zda by nebyl lepší kvalitnější displej s nižším Full HD rozlišením.

Potěšila alespoň rychlost nabíjení pomocí přibalené turbonabíječky. Za 1:30 hodin se dostanete z 0 na 100 %. Mrzí nás jen absence moderního USB-C a musíme se tak spokojit stále ještě s microUSB konektorem.

Líbilo se nám:

  • velmi rychlé nabíjení

Nelíbilo se nám:

  • přinejlepším průměrná výdrž
  • starší konektor microUSB

Hardware: těsně pod špičkou

Srdcem telefonu se stal Snapdragon 652, kterému podávají pomocnou ruku 4 GB paměti RAM. Na papíře ani v praxi není tento procesor žádný slaboch, navíc je speciálně upraven pro potřeby Tanga, takže i tak náročná funkce běží velmi dobře. S prostředím si poradí bez problému a nechybí ani koňské síly na nějaké to intenzivnější hraní. Telefon se navíc prakticky nikdy pořádně nezahřál. Tedy až na dva okamžiky: při instalaci dvou miniaturních 13MB aktualizací se telefon pokaždé zahřál až do bodu, kdy bylo delší držení v ruce prakticky nemožné. Může se však jednat jen o chybu, která se nebude opakovat či bude brzy opravena.

Všechny vaše multimediální soubory, hry a aplikace pojme 64GB interní úložiště, což bude většině lidí pravděpodobně stačit. Pokud ne, lze do telefonu vložit také vaší microSD kartu místo druhé SIM karty.

Líbilo se nám:

  • dostatečná hardwarová výbava
  • optimalizace pro Tango
  • možnost vložení microSD karty

Nelíbilo se nám:

  • enormní zahřívání při aktualizacích

Uživatelské prostředí: inspirace ve vlastních řadách

Lenovo jde naštěstí ve šlépějích své vlastní divize Moto a drtivou většinu systému nechalo nedotčenou. Setkáte se tu tedy s relativně čistým Androidem 6.0 Marshmallow, do kterého byla v podstatě jen přidána vlastní notifikační lišta a pár aplikací navíc: AcuWeather, McAfee, SHAREit či Netflix. Naštěstí jdou odinstalovat. Získáte tím sice jen pár desítek MB paměti navíc, ale hlavně vám nebudou překážet.

O zbytek se starají původní aplikace přímo od Googlu a třeba i jako výchozí klávesnice je tu nastavena Gboard od Googlu, přičemž jí kryje záda i SwiftKey. Vyzdvihnout musíme předinstalovanou aplikaci Dolby pro úpravu zvuku vedeného do sluchátek a především speciální aplikaci pro nahrávání zvuku, kterou jsme sice v recenzi již zmínili, ale nyní se s ní seznámíme blíže.

Je to velmi jednoduchá aplikace, která nenabízí mnoho nastavení či úprav, ale velmi dobře využívá tří mikrofonů, kterými Phab 2 Pro disponuje. Jsou tu tři režimy nahrávání. Standardní režim slouží pro klasické nahrávání, jaké dostanete třeba ve videích, a nahrává se tak naprosto všechen zvuk na pozadí. Režim HD se soustředí na využití všech reproduktorů k určení směru příchozího zvuku a následně redukuje šum na pozadí. Poslední režim slouží pro pohovory a soustředí se tak na nahrávání zvuku jen ze dvou protějších směrů a potlačuje veškerý zvuk z ostatních. Máte tak k dispozici režimy pro mnoho různých situací. Ty navíc fungují velmi dobře, takže se na ně můžete vcelku spolehnout.

Celkově se nám systém díky své čistotě velmi líbí a ani vlastní lišta nám nijak nevadila. Je sice designově razantně odlišná od zbytku systému (přebírá styl EMUI od Huawei), ale dá se na ni zvyknout. Jedinou výtku bychom tak měli jen k použití staršího Androidu Marshmallow. Jeho přítomnost může být však ospravedlněna Tangem, které není očividně na Nougat ještě připraveno a těžko říct, kdy tomu tak bude.

Líbilo se nám:

  • prakticky čisté prostředí
  • přidané aplikace se dají odinstalovat
  • užitečné aplikace pro zvuk

Nelíbilo se nám:

  • stále běží na Marshmallow

Konektivita: něco nám tu chybí

V rámci konektivity telefon může některé překvapit. Můžete se sice spolehnout na rychlou Wi-Fi ac, kompletní LTE či Bluetooth 4.0, avšak chybí nám tu NFC, což bychom u telefonu za 13 tisíc korun už ani nečekali. Pochvalu zaslouží antény, které se držely signálu jako o život, a také kvalita hovoru nebyla vůbec špatná. O přesnou navigaci se postará A-GPS a nechybí ani ruský GLONASS či FM Rádio, pokud jej rádi používáte. Chybí také infraport pro ovládání domácí elektroniky, ale ten jsme ochotni oželet.

Líbilo se nám:

  • rychlá Wi-Fi
  • kompletní LTE
  • dobré antény

Nelíbilo se nám:

  • chybí NFC

Tango: zářivá budoucnost

Technologii Tango se budeme podrobněji věnovat již zanedlouho v samostatném videu, ale i tak si jej přeci jen představíme a zhodnotíme. Co dělá Tango Tangem je soustava senzorů a čoček na zádech telefonu. 16Mpx fotoaparát spolupracuje s širokoúhlou čočkou, akcelerometrem, gyroskopem, laserem, GPS a dalšími senzory v těle telefonu, díky čemuž dostáváme slibovanou rozšířenou realitu.

Lenovo Phab2 Pro

Do začátku dostanete jen aplikaci Tango, kde najdete TOP 10 aplikací. Následně se přesunete do Obchodu Play, odkud budete veškeré aplikace a hry stahovat. Díky různým aplikacím si tak můžete připínat na zdi virtuální poznámky, které lze veřejně sdílet (ostatní lidé s Tangem je potom mohou také vidět), plánovat vybavení pokoje zkoušením nábytku a podlah, sestavovat si do nejmenších detailů virtuální kolo, vychovávat virtuálního mazlíčka nebo lze jen přeměřovat prakticky cokoliv v prostoru. Největším lákadlem Tanga jsou však prozatím hry, které vás přenesou do dětských let: běháte po pokoji mezi dinosaury, stavíte dráhu pro autíčka nebo objevujete záhady strašidelného domu.

K několika podobným funkcím samozřejmě nepotřebujete nutně Tango a existuje spousta aplikací, které si s myšlenkou rozšířené reality hrají. Rozdíl však spočívá v tom, že Tango se nesrovnatelně lépe orientuje v prostoru, je mnohem přesnější a umí využívat i GPS. Můžete se tak procházet pokojem, který se proměnil díky hororové hře ve strašidelný dům, a Tango objekty ve hře perfektně rozvrhne. Iluze objektů v prostoru je díky přesnosti technologie opravdu neuvěřitelně přesvědčivá (byť opět silně záleží na kvalitě aplikace) a rozhodně se v současnosti jedná o bezkonkurenčně nejlepší implementaci tohoto stylu rozšířené reality.

Lenovo Phab2 Pro

Zní to lákavě, ale Tango se stále ještě nachází na začátku své cesty a najde se tedy pár mušek na kráse. Ke stažení je například jen nějakých 35 aplikací, jejichž kvalita se razantně liší kus od kusu a mnoho z nich relativně často padá. Měření okolního prostoru není občas nejpřesnější, s lesklejšími povrchy si Tango nerozumí vůbec a některé aplikace stále nefungují, jak by měly. Jakmile však vše běží, jak má, což se většinou děje, připadáte si, jako byste používali zařízení z nějakého sci-fi.

Bohužel však ono kouzlo nové a fascinující technologie vcelku rychle vyprchá a z Tanga se stane spíše jen „wow“ efekt, kterým vždy ohromíte své známé. Potenciál je však enormní. Od slibované integrace rozšířené reality do Google Map, což má řadu využití v každodenním životě, až po využití rozšířené reality třeba v muzeích pro inovativní prohlídky a koneckonců i to zařizovaní domu vám může Tango značně ulehčit. Většina futuristických funkcí však zatím nefunguje, zařizování domu je těžké, když v ČR nemá žádný obchod vlastní aplikaci, a ony vlastně celkově nejdou všechny aplikace pro Tango v ČR stáhnout. To praktické používání této technologie velmi omezuje a kdo ví, zda se někdy větší podpory v našich krajích vůbec dočká.

Líbilo se nám:

  • velmi slibná technologie
  • mnoho různých využití
  • skvělá iluze rozšířené reality

Nelíbilo se nám:

  • Tango stále nefunguje na 100 %
  • málo aplikací
  • obrovské kolísání kvality aplikací
  • některé přislíbené funkce stále chybí

Fotoaparát: žádná sláva

Jelikož Tango z velké části spoléhá na fotoaparát, bylo by na místě očekávat špičkový senzor, ale bohužel tomu tak není. Počet megapixelů neznamená vše, byť za dobrého světla jsou fotografie z 16Mpx fotoaparátu obstojné s poměrně věrnými barvami a slušnými detaily. Avšak stačí být v trošku hůře osvětlené místnosti a kvalita fotografií zažije velký propad kvality. Máme tu velké množství šumu, detaily se často slévají (zejména v interiérech) a ostření si dělá, co se mu zrovna zlíbí. Rovněž také slabší protisvětlo za dne dokáže fotografie velmi snadno znehodnotit.

Lenovo Phab2 Pro
Ukázky fotografií v různých podmínkách
První fotografie bez HDR, druhá s HDR

Natáčet zvládne Phab 2 Pro „jen“ Full HD video při 30 FPS, které svou kvalitou opět neohromí, za což může časté přeostřování a částečně i absence optické stabilizace. Zvuk videí je ovšem dobrý. Aplikace fotoaparátu vám mnoho možností neposkytne. Je sice hezké, že i zde máme rozšířenou realitu á la Xperia od Sony, ale třeba takový manuální režim zcela chybí a celkově aplikace nenabízí mnoho možností či režimů.

Situaci mohla alespoň částečně zlepšit přední 8Mpx kamerka, ale ani ta z průměru nijak nevybočuje. Fotografie z ní nejsou nijak zvlášť detailní či ostré, ale alespoň má poměrně široký úhel záběru.

Líbilo se nám:

  • obstojné snímky za dobrého světla
  • zvuk nahraných videí

Nelíbilo se nám:

  • kvalita snímků za horšího světla
  • jen 1080p video při 30 FPS
  • prostá aplikace fotoaparátu

Zhodnocení: pěkný, ale nepotřebný

Konečný verdikt je u tohoto zařízení vcelku snadný. Lenovo Phab 2 Pro se ukázal jako skutečně unikátní zařízení, které ukazuje, jak sladká může budoucnost s Tangem být. Ani jako telefon si nevede díky hardwaru, kvalitní konstrukci, čistému prostředí a pěknému displeji úplně špatně. Přesto je to však zařízení pro velice úzkou skupinu lidí, kteří chtějí používat jen ty nejnovější vymoženosti.

Lenovo Phab2 Pro

Jeho největší vada je však jasná na první pohled. Pro většinu lidí je Phab 2 Pro zkrátka příliš velký, neohrabaný a pokud vás neláká Tango, asi se při ceně 13 tisíc ani moc nevyplatí. Za podobné peníze lze najít lépe vybavené telefony a navíc nebudou velikosti veslařského náčiní. Krom této technologie totiž ničím jiným Phab úplně nevyniká, ale to on ani nemusí, jelikož přímá konkurence zatím neexistuje. Být prvním svého druhu má po jistou dobu zkrátka své výhody.

Za svých 13 tisíc korun dostane tedy skutečně něco exkluzivního, což má nepochybně svůj půvab. Většina lidí však vůči tomuto obrovi pravděpodobně zůstane chladná, jelikož žít s ním opravdu není snadné. Obrázek o verdiktu si mohl udělat každý již při prvním pohledu na telefon. Chcete-li snadno použitelný telefon pro každodenní používání, vyhněte se Phabu velkým obloukem, avšak pokud hledáte pořádného obra, který maže rozdíl mezi smartphonem a tabletem, rozhodně stojí za zvážení.

Podobně velkých a vybavených telefonů není mnoho a když už nějaký najdete, často stojí mnohem víc než dnes recenzovaný kousek, byť za příplatek dostanete také lepší výbavu. První telefon s Tangem je zkrátka skutečně pozoruhodný, ale rozhodně jej nepotřebujete.

Konkurence

Pokud budeme chtít mermomocí zachovat velikost displeje, je tu prakticky jen bezrámečkové Xiaomi Mi MIX s keramickou konstrukcí a specifikacemi skutečné vlajkové lodi. Bohužel si však neužijete kompletní LTE a z peněženky vám zmizí minimálně 23 tisíc.

TIP: Recenze Xiaomi Mi MIX – Zažijte budoucnost ještě dnes

Xiaomi Mi MIX
Xiaomi Mi MIX

Když klesneme na šest palců, narazíme na skvělý Huawei Mate 9, který nabídne kovovou konstrukci, duální fotoaparát a výkonnější hardware, avšak cena se stále pohybuje kolem 19 tisíc.

TIP: Recenze Huawei Mate 9 – Velikán pro náročné

Huawei Mate 9
Huawei Mate 9

Výbavou se Phabu 2 Pro pravděpodobně nejvíce blíží 5,5palcový Alcatel Idol 4S, jehož displej má stejné rozlišení a hardware je téměř na chlub stejný. Navrch se pyšní výbornými stereo reproduktory a v balení s ním přijdou i brýle pro virtuální realitu. To vše za cenu pod 10 a půl tisíce.

TIP: Recenze Alcatel Idol 4S – Ve znamení hudby

Alcatel Idol 4S
Alcatel Idol 4S
lenovo-phab2-pro
Klady
  • robustní konstrukce
  • kvalitní materiály
  • slibná technologie Tango
  • QHD displej
  • dostatečná hardwarová výbava
  • čisté a odladěné prostředí
  • možnost rozšíření pomocí microSD karet
Zápory
  • obří rozměry
  • nepřesvědčivý fotoaparát
  • přinejlepším průměrná výdrž baterie
  • horší kvalita zvuku
  • chybí NFC
Diskuze ke článku
Milan Kutaj
Milan Kutaj
"... využívá GPS a je mnohem přesnější. Můžete se tak procházet pokojem, který se proměnil díky hororové hře ve strašidelný dům, a Tango objekty ve hře perfektně rozvrhne."
To GPS bude v izbe neskutočne prínosné
Nick Cave
Pan redaktor si mohl odpustit obsáhlé hodnocení velikosti přístroje, stejně tak by se dalo napsat v testu 5palcového telefonu, že je směšně malý.. Měl jsem v ruce Phab2 Plus a že by byl nějak obrovský bych neřekl, kdo tento smartphone chce, tak si ho stejně koupí :)
Nick Cave
v tabulce uvedeno NFC ano, v článku píšete že NFC chybí, jak to teda je?
Kajínek
Další odpad od Lenova.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze