Lenovo Phab2
recenze

Lenovo Phab2

Průměr ve velkém těle
6

Pokud patříte mezi obdivovatele tabletofonů, ale váš rozpočet má své hranice, mohla by vás zaujmout novinka v podobě Phabu2 od společnosti Lenovo. Nabídne rozměrný, 6,4palcový displej, potěší také odladěné prostředí a podpora LTE sítí včetně tuzemských frekvencí. Najdou se však i nedokonalosti, které si podrobně odhalíme v dnešní recenzi.

Lenovo Phab2

Pokud hledáte tabletofon za slušné peníze a nevadí vám se v některých ohledech uskromnit, máme pro vás vhodného kandidáta, konkrétně nový Phab2 od Lenova. Za zhruba 5,5 tisíce korun dostanete opravdu rozměrný displej, bohatou konektivitu a také ucházející fotoaparát. Vzhledem k nižší ceně však bude potřeba částečně krotit svá očekávání. Na všechny klady i zápory se podíváme v této bleskové recenzi.

Technické parametry Lenovo Phab2

Kompletní specifikace
Konstrukce175 × 89,5 × 9,6 mm, 225 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,4" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 8735, CPU: 8×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-T720 MP3
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor4 050 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:43 hodin
Dostupnostčervenec 2016, 5 800 Kč

Obsah balení: jen základ

Lenovo obvykle chválíme za nadstandardní obsah prodejního balení, a to dokonce i u základních smartphonů. Bohužel, u Phabu2 se situace obrátila a kromě naprostého základu v podobě kabelu a adaptéru do elektrické sítě se dostalo jen na sponu pro vyjmutí slotu a dokumentaci. Chybí tedy jak sluchátka, tak ochranný obal, případně fólie na displej. Zde se tedy Lenovo inspirovalo balením nejlevnějších tabletů.

Výčet obsahu základního balení:

  • mobilní telefon
  • adaptér do elektrické sítě
  • propojovací USB kabel
  • spona pro vyjmutí slotu na karty
  • stručný manuál

Design a konstrukce: plast a sklo

Zatímco kolegové ze stejné řady, přesněji modely Phab2 Plus a Phab2 Pro s Tangem, nabízejí kovovou konstrukci, na modelu Phab2 Lenovo šetřilo. Valnou část těla tak tvoří plastové materiály, což zamrzí. Při takto velkých rozměrech v souvislosti s plastem již nemůžeme mluvit o pevné konstrukci, neboť při troše snahy lze Phab2 ohnout. Při vynaložení větší síly by se tělo přístroje dokonce mohlo nalomit. Telefon tedy doporučujeme nosit primárně v příručních taškách, případně v náprsní kapse – do kapsy kalhot bychom telefon neumisťovali.

Lenovo Phab2

Přední straně dominuje obrovský, 6,4palcový displej, který sice nezasahuje až do krajů, avšak Lenovo si k tomuto efektu dopomáhá černým rámečkem. Nad displejem nalezneme kromě telefonního sluchátka také senzor okolního osvětlení, senzor přiblížení, konfigurovatelnou notifikační LED diodu a také přední čočku fotoaparátu. Pod displejem se nachází poměrně klasická sestava kapacitních tlačítek, avšak v poněkud nestandardním rozložení. Zprava se jedná o kontextové tlačítko, tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku a konečně šipku zpět. Potěší jejich podsvětlení.

Na pravému boku nalezneme hned dvě tlačítka, konkrétně dvoupolohové tlačítko pro regulaci hlasitosti a tlačítko zámku obrazovky. Obě chválíme nejenom za velikost, ale také umístění a zdvih. Nahmatat jdou bez problémů i poslepu a obě tlačítka snadno rozlišíte tím, že to pro zamykání obrazovky nabízí jemnou 3D strukturu.

Lenovo Phab2

Levý bok hostí pouze slot, konkrétně pro nanoSIM a microSD kartu, případně pro druhou SIM kartu. Slot je tedy dle dnešních trendů hybridní, což nemusí vyhovovat každému. Místo pro druhý slot by se v rozměrném těle určitě našlo. Vrchní straně dominuje 3,5milimetrový jack konektor, s nímž sousedí sekundární mikrofon, avšak na jeho funkci se podíváme později. Dole se kromě standardního microUSB konektoru nachází už jen dva děrované průřezy, přičemž ten levý pouze ukrývá primární mikrofon. Roli výdechu hlasitého reproduktoru zastává jen druhý průřez, tudíž na stereo zapomeňte.

Zadní strana pak ukrývá další důležité prvky, konkrétně čočku primárního fotoaparátu a pod ním dvoutónovou LED diodu. Lenovo si neodpustilo ani své poměrně výrazné logo a piktogram upozorňující na přítomnost zvukového profilu Dolby Atmos. Samotné rozměry činí 175 × 89,5 × 9,6 milimetrů. Novinka je tedy pořádně velký smartphone a dvakrát nepotěší ani tloušťka atakující 1 centimetr. Hmotnost činí nadstandardních 225 gramů, ale vzhledem k použitým materiálům bychom si ji představovali pod hranicí 200 gramů.

Lenovo Phab2

Lenovo Phab2 se dodává na trh ve dvou barevných variantách, přičemž nám se do redakce dostala zajímavější světle zlatá. K dispozici je i umírněnější šedá, kterou ocení především páni. Zpracování ujde, avšak jak jsme již zmínili, velké rozměry na bytelnosti zrovna nepřidávají. Občas se podaří vyloudit skřípavý zvuk a o tendenci prohýbat se jsme již také mluvili. Nebude tedy od věci popřemýšlet o ochranném pouzdru. My pouze vyzdvihneme fakt, že zadní plastový kryt vzhledem k matnému provedení nezachytává otisky prstů a ani vlasové škrábance nejsou tolik patrné.

Líbilo se nám:

  • pevná konstrukce
  • dvě barevné varianty
  • podsvětlení senzorových tlačítek

Nelíbilo se nám:

  • chybí čtečka otisků prstů
  • kovové zpracování by dělalo lepší dojem

Displej: velký s nízkým rozlišením

Hlavní dominantou Lenova Phab2 je pochopitelně displej. Také aby ne – s úhlopříčkou 6,4 palců se jedná o plnokrevný tabletofon. Někde Lenovo přidalo, jinde zase ubralo, ale bohužel ne vždy na tom správném místě. Rozlišení 1 280 × 800 pixelů je na dnešní poměry jen podprůměrné, navíc na takto velké úhlopříčce. Jemnost 229 PPI napovídá, že se o bezchybnou podívanou jednat nebude, a realita toto očekávání potvrdila.

Lenovo Phab2

Hrubost pixelové mřížky lze poznat jak na ikonách, tak na písmu. Celkově se nejedná o zrovna příjemnou podívanou. Lenovo se celou situaci snažilo zachránit technologií IPS, díky které jsou barvy poměrně syté a jasné. Neurazí ani maximální jas, který dostačuje pro pohodlnou práci na přímém světle. Senzor okolního jasu funguje, avšak s prodlevami, a tak doporučujeme manuální nastavení. Zklame absence odolného skla Gorilla Glass.

Vzhledem k velkému displeji jsme očekávali, že Lenovo dosadí hned několik režimů pro jeho pohodlnější ovládání. Phab2 však umožňuje jen přiklonění alfanumerické klávesnice na pravý nebo levý bok, a to podle úhlu, v jakém smartphone držíte. Bohužel, pro klávesnici s písmeny tento režim neplatí a Lenovo neumožní ani zmenšit obrazovku. Za toto rozhodnutí udělujeme Lenovu minusové body.

Líbilo se nám:

  • velikost displeje
  • technologie IPS

Nelíbilo se nám:

  • hrubý rastr
  • chybí odolné sklo Gorilla Glass
  • minimum režimů usnadňujících ovládání

Zvuk: trefa do černého

U levnějších tabletofonů většinou zvukovou stránku příliš neřešíme, tady se však zastavíme a zmíníme, že se pyšní zvukovým profilem Dolby Atmos. Ani tentokrát nejde o pouhou marketingovou nálepku – zvuk hraje opravdu velice kvalitně a nechybí ani tolik žádaná basová složka. Spodní hrana je pro umístění reproduktoru ideální, zamrzí snad jen to, že novinka nedisponuje stereem. Kvalitu dodávaných sluchátek otestovat nemůžeme, Lenovo totiž žádná nepřidalo. S vlastními sluchátky je však výstup kvalitní a neurazí ani náročnějšího posluchače.

Lenovo Phab2

Líbilo se nám:

  • Dolby Atmos
  • kvalitní hlasitý reproduktor
  • umístění reproduktoru

Nelíbilo se nám:

  • stereo se nekoná
  • Lenovo nedodává žádná sluchátka

Baterie a výdrž: dva dny realitou

Nevyměnitelná Li-Ion baterie má kapacitu 4 050 mAh, což dává tušit dlouhou výdrž. Realita pak odpovídá, Lenovo Phab2 vydrží bez větší problémů i dva dny na plnou zátěž. Přispívá k tomu jak nižší rozlišení displeje, tak i méně výkonný procesor. Pokud máte standardně nastavený jas na 75 %, běží vám synchronizace dat na pozadí a využíváte všechny běžné služby, můžete očekávat minimálně jeden a půl dne výdrže. Pokud využijete i GPS navigaci, případně budete hrát náročnější hry, výdrž spadne zhruba na jeden celý den. Pro krizové případy nabízí telefon i spořič baterie, který sníží výkon a omezí vibrace, služby určování polohy a tok dat na pozadí. Reálně se výdrž prodlouží o pár hodin.

Provedli jsme rovněž náš standardizovaný test výdrže. Telefon s připojenými sluchátky přehrával přes Wi-Fi video v rozlišení 720p s jasem i hlasitostí nastavenými na 50 procent. Vydržel při tom 7 hodin a 21 minut. Na 80 procent se telefon dobije během 2 hodin a 7 minut a plné nabití baterie nastalo za 2 hodiny a 43 minut.

Líbilo se nám:

  • nadprůměrná výdrž

Nelíbilo se nám:

  • baterii nelze uživatelsky vyměnit

Hardware a výkon: základ ve velkém těle

O výkonnostní složku se stará osmijádrový procesor MediaTek 8735 s taktem 1,3 GHz, sekundují mu 3 GB operační paměti RAM (zhruba polovina zůstává volná) a interní paměť s kapacitou 32 GB (uživatel má k dispozici zhruba 25 GB). Lenovo Phab2 oficiálně podporuje paměťové karty microSD do velikosti až 256 GB.

Výsledky benchmark testů

V testu AnTuTu získalo Lenovo Phab2 bezmála 33 tisíc bodů, což ukazuje na fakt, že se nejedná o kdo ví jak výkonný smartphone. Realita pak potvrdila naše domněnky: základní práce je bezproblémová, při náročnějších úkonech se však Phab2 už zadýchá. Multitasking je naštěstí vcelku svižný, za což může především nadstandardní kapacita paměti RAM.

Líbilo se nám:

  • dostatečná interní a operační paměť
  • podpora paměťových karet
  • svižnost při běžné práci

Prostředí: dospělý Android

Software Lenovo Phab2 stojí na základech operačního systému Android 6.0 Marshmallow s příslibem aktualizace na 7.0 Nougat. Samotný systém překrývá jen nenápadná nadstavba, a tak Phab2 v mnohém spoléhá na syrový operační systém.

Ukázka prostředí

Lenovo předinstalovalo několik málo aplikací navíc: antivirový/bezpečnostní program McAfee Security, doplňkový prohlížeč a diagnostickou aplikaci Lenovo Companion. Tyto aplikace nelze odinstalovat, ale v prostředí nepřekáží. Ne všechny ikony bohužel zapadají svým vzhledem do prostředí, konkrétně ikony od Lenova jsou částečně rozmazané a mnohem méně ostré, což by určitě chtělo napravit.

Ukázka prostředí

Výhodou je, že oproti nadstavbě Vibe UI, kterou Lenovo obvykle používá, nechybí menu aplikací, a tak ani začínající uživatelé nebudou mít problémy s orientací. Celkově vnímáme pouze mírné úpravy systému jako klad. Vibe UI by více zatěžovalo samotný systém, což je v této třídě smartphonů nežádoucí.

Líbilo se nám:

  • plynulé prostředí
  • minimum bloatwaru

Nelíbilo se nám:

  • ikony Lenovo aplikací nezapadají a jsou neostré

Fotoaparát: neurazí, nezklame, ale ani nenadchne

Ve výbavě nechybí ani 13Mpx fotoaparát s autofokusem a přisvětlovací LED diodou. Aplikace fotoaparátu je vcelku přehledná a i přesto nabídne řadu možností korekce výsledků. Můžete se spolehnout na automatiku, případně ozvláštnit své snímky řadou efektů. Stejně tak si můžete vybrat z řady scénických režimů nebo ručně nastavit takové parametry jako ISO, kompenzace expozice nebo ostrost. Nechybí ani funkce panorama nebo HDR. Trochu nepříjemně překvapil výběr velikosti snímků, neboť můžete volit pouze ze dvou možností: 13 Mpx, anebo 0,9 Mpx, což odpovídá HD rozlišení 1 280 × 720 pixelů, které je vhodné maximálně jako příloha do MMS zprávy.

Lenovo Phab2

Obrazová kvalita je lehce nadprůměrná především za ideálních světelných podmínek, kde se můžete těšit na prokreslené snímky plné detailů. Pochválit můžeme také makrosnímky. S ubývajícím světlem se snižuje úroveň detailů a snímky trpí na výraznější digitální šum. Moc v tomto ohledu nepomůže ani LED dioda, která osvítí prostor maximálně do dálky 2 metrů. Tak či tak, výsledky fotoaparátu neurazí.

Prostředí aplikace Fotoaparát

Přední kamerka s rozlišením 5 Mpx nabídne dostatečně kvalitní výsledky pro sdílení selfies na sociálních sítích, případně snímky můžete použít jako přílohu v internetových messengerech. Kvalita samozřejmě dostačuje i na videohovory skrze Skype či další komunikátory.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Video lze nahrávat až ve Full HD rozlišení při 30 snímcích za sekundu. Chválit budeme především ostrost a barevné podání. Vzhledem k vysoké snímkovací frekvenci jsou výsledky také plynulé a bez záseků. I zde tedy není důvod k obavám a na danou třídu jde o lehce nadprůměrnou podívanou.

Lenovo Phab2 – testovací video, exteriér, 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám:

  • přehlednost aplikace
  • kvalitní fotografie a video za dobrého osvětlení

Nelíbilo se nám:

  • horší večerní snímky

Konektivita: LTE nechybí, NFC bohužel ano

Pozitivní zprávou je, že Lenovo Phab2 nabídne LTE včetně podpory všech tuzemských pásem. Rychlá data jsou k dispozici jen na primární SIM, na sekundární se musíte spokojit pouze se sítěmi 2G. Z dalších možností bezdrátového připojení máte k dispozici Wi-Fi, a to ve verzích 802.11 b/g/n, a Bluetooth 4.0. NFC bohužel chybí. K prohlížení internetu můžete využít služeb prohlížeče Google Chrome.

Internet Google Chrome

Phabu2 nechybí ani podpora GPS. V případě, že máte aktivní A-GPS, trvá fixace polohy pár sekund. V opačném případě si počkáte zhruba 20 sekund. Pro navigaci můžete využít předinstalovaných Google Map.

Líbilo se nám:

  • plnohodnotné LTE

Nelíbilo se nám:

  • rychlá data pouze na primární SIM
  • absence NFC

Závěr a zhodnocení: tabletofon za rozumnou cenu

Pokud hledáte opravdu telefon, ale nechcete za něj utratit 10 tisíc a více, nemáte zrovna moc možností a už vůbec ne, pokud chcete některý model od ověřeného výrobce. Lenovo Phab2 ukazuje, že to jde, potěší i cena okolo 5,5 tisíc korun. Potěšil nás fotoaparát, slušný výkon a podpora LTE, zamrzí naopak nižší rozlišení displeje a minimum doprovodných funkcí pro usnadnění ovládání takto velkého displeje.

Lenovo Phab2

Konkurence

Pokud máte možnost připlatit si 700 Kč, poohlédněte se po velmi zajímavém Xiaomi Mi Max, které nabídne 3 GB paměti RAM, 32 GB interní paměti, 6,44palcový Full HD displej, 16Mpx fotoaparát, kovové zpracování a samozřejmě také čtečku otisků prstů. Potěší i baterie s kapacitou 4 850 mAh, naopak zamrzí absence 800MHz frekvence LTE.

Xiaomi Mi Max a Alcatel Pixi 4

Pokud naopak chcete ještě více ušetřit, nabízí se Alcatel OneTouch Pixi 4 (6), který za 3 tisíce korun nabídne 6palcový qHD displej, 8Mpx fotoaparát, 7,9 mm tenkou konstrukci a čtyřjádrový procesor MediaTek MTK8321. Baterie nabídne průměrnou kapacitu 2 580 mAh.

lenovo-phab2
Klady
  • decentní vzhled, který neurazí
  • podpora LTE
  • rozměrný displej
  • příjemná cena
  • notifikační LED dioda
  • odladěné prostředí
  • nadprůměrná výdrž baterie
  • podsvětlení kapacitních tlačítek
  • podpora Dual SIM
Zápory
  • absence NFC
  • průměrné konstrukční zpracování
  • hrubý rastr displeje
  • uživatelsky nevyměnitelná baterie
  • hodila by se čtečka otisků prstů
  • hybridní slot může omezovat
Diskuze ke článku
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Co je na rozvržení senzorových tlačítek nestandardní? Zprava kont., home, zpět - to krom Samsungu a Xiaomi používá už několik let snad každý, ne? A je to při takto velkém displeji jen rozumné.

,,Pod displejem se nachází poměrně klasická sestava kapacitních tlačítek, avšak v poněkud nestandardním rozložení. Zprava se jedná o kontextové tlačítko, tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku a konečně šipku zpět. Potěší jejich podsvětlení.''
misak
phab 2 ma 4 jadra
Eugi
Recenzent pise: "... již nemůžeme mluvit o pevné konstrukci", nasledne v odstavci dvakrat zminuje ze telefon se prohyba. Zhodnoceni odstavce: Libilo se nam - pevna konstrukce ???

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze