Blackview GBV8000 Pro
recenze

Blackview GBV8000 Pro

Obrněná střední třída s Hi-Fi zvukem
17

Outdoorový smartphone iGET Blackview BV8000 Pro byl představen loni v červnu na tiskové konferenci v Praze. K nám do redakce se sice dostal až nyní, přesto má však stále co nabídnout. Kromě zvýšené odolnosti se může pochlubit například osmijádrovým procesorem, 6 GB RAM nebo 64GB interní pamětí. Jak si vedl v našem testu?

Smartphony Blackview mají českou stopu, protože za nimi stojí český výrobce iGET, který působí kromě České republiky i na Slovensku a v dalších středoevropských zemích. V jeho portfoliu bychom kromě mobilních telefonů nalezli tablety, kamery, powerbanky, virtuální brýle, mobilní příslušenství i zabezpečení domácností a menších firem, pod čímž si můžeme představit alarmy, CCTV kamerové systémy a IP kamery.

Za zapůjčení mobilního telefonu Blackview GBV8000 Pro děkujeme internetovému obchodu GearBest.com, kde si jej můžete rovněž zakoupit. Při nákupu ze skladu GW-5 neplatíte žádné clo ani DPH.

Řada BV v rámci značky Blackview pak označuje outdoorové odolné telefony, dnes testovaný iGET Blackview BV8000 Pro pak představuje její nejvyšší model.

iGET BLACKVIEW GBV8000 Pro
Oficiální fotografie iGET Blackview GBV8000 Pro

Téměř čtvrtkilový telefon však uživateli nabídne mnohem více než jen zvýšenou odolnost. V jeho výbavě najdeme 5palcový Full HD displej, osmijádrový MediaTek, 16Mpx zadní fotoaparát nebo Hi-Fi zvuk. O napájení se pak stará akumulátor s nadprůměrnou kapacitou 4 180 mAh, který nabijete skrz rychlý USB-C port. Jeho cena se dnes v průměru pohybuje kolem osmi a půl tisíc korun. Vyplatí se za tyto peníze? Na to odpoví naše recenze.

iGET BLACKVIEW GBV8000 Pro

Rozměry156,2 × 79,2 × 13,2 mm, 243 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio P20, 8×2,3 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor4 180 mAh, doba nabíjení: 2:44 hodin

iGET BLACKVIEW GBV8000 Pro Titan – videopohled

Obsah balení

Telefon přišel v poměrně velké krabičce, která kromě samotného telefonu nabízí bohaté příslušenství. Kromě samotného telefonu zde najdete nabíječku, datový kabel, adaptér OTG pro připojení flashdisku nebo příslušenství, redukci z microUSB na USB-C, špuntová sluchátka, fólii na displej a manuál. Kromě toho zde však naleznete i šroubováček a náhradní šroubky, ale o tom až později.

Konstrukční zpracování: dokonalý obrněnec

Pokud bychom srovnávali Blackview BV8000 Pro s běžným chytrým telefonem, bylo by to jako kdybychom vedle sebe postavili tank a osobní automobil. Možná nenabízí tak ladné křivky, ale vše se podřizuje tomu, aby telefon vydržel i hrubé zacházení. Přesto je se svým kovovým rámem s přiznanými šrouby a zdrsněnými gumovými plochami, které mají zajistit, že vám nevyklouzne ani z mokré dlaně, svým způsobem elegantní. Snad jen cedulka se stupněm krytí IP68 hrdě umístěná na bradě telefonu výsledný dojem z designu telefonu kazí a působí poněkud lacině. My jsme měli k dispozici variantu Grey se šedými kovovými částmi. Kromě toho je na výběr i stříbrná varianta Silver, kterou výrobce na některých trzích včetně našeho označuje jako Titan, a Golden, kde mají zlatou barvu.

Telefon není v žádném případě kompaktní. S rozměry 156,2 × 79,2 × 13,2 mm padne dobře snad jen do velké mužské dlaně. Ženy s ním budou možná trochu bojovat. Stejně tak se nevejde hned tak do každé kapsy a dejte si pozor, aby vám jí rovnou neutrhl. Stejně jako rozměry a vzhledem se vymyká i svou hmotností. Téměř čtvrt kilogramu, přesněji 243 gramů, už je v kapse i ruce pořádně znát a při delším telefonování se vám pěkně pronese.

iGET BLACKVIEW GBV8000 Pro

Přední straně telefonu dominuje displej, kolem kterého jsou však poměrně široké rámečky. Většinu přední strany překrývá odolné sklo Gorilla Glass 3, které chrání i senzorová ovládací tlačítka pod displejem. Tlačítka mají bílé popisky, ale jejich podsvícení je slabé. U tohoto typu telefonu by nicméně byla na místě hardwarová tlačítka. Nad displejem má své místo čočka předního fotoaparátu, oka senzorů a barevná notifikační dioda, která signalizuje i notifikace. V nastavení si můžete alespoň upravit její barvu, ale to je vše. Ještě nad nimi, ale už mimo skleněnou plochu, se pak nachází úzká štěrbina telefonního reproduktoru.

K SIM a paměťové kartě se bez šroubováku nedostanete.

Jinak černá záda ozvláštňuje široký stříbrný pás s gravírovaným logem Blackview. Jeho účel přitom není estetický, ale po odšroubování čtyř šroubků, k čemuž využijete právě přibalený šroubováček, se dostanete ke dvěma slotům pro nanoSIM a samostatnému slotu pro microSD kartu. Nad tímto pásem je ještě uprostřed stříbrné destičky čočka zadního fotoaparátu doprovázená jednotónovou přisvětlovací LED diodou. Ve spodní části zad pak už najdete jen štěrbinu hlasitého reproduktoru se stříbrnou obrubou.

Na pravém boku nalezneme vypínač, čtečku otisků prstů, která je nejen neomylná, ale i rychlá, a dvoupolohová hardwarovou spoušť. Kvůli nedostatku místa se musel regulátor hlasitosti přestěhovat netypicky na levý bok. Kromě něj je zde ještě multifunkční tlačítko. Jeho dlouhý stisk odešle SOS a krátkým stiskem aktivujete PTT neboli Push to Talk – telefon tak můžete použít i jako vysílačku. Přiřazené funkce bohužel změnit nejdou, dovedl bych si představit praktičtější zkratky. Můžete ho pouze deaktivovat. Ačkoli nejsou všechna tlačítka příliš vystouplá, jsou dobře nahmatatelná a dobře se tisknou.

Spodní hranu okupuje USB-C konektor a telefonní mikrofon. Sluchátkový výstup a sekundární mikrofon jsou pak na horní hraně. Přestože telefon slibuje stupeň krytí IP68 a podle výrobce by měl výdrže v hloubce 1 metru po dobu 30 minut, nejsou konektory opatřeny gumovými krytkami. To nemusí vadit, alespoň tak nehrozí jejich ztráta nebo utržení. Po namočení nicméně musíte telefon pořádně osušit, aby se nikde nedržela voda.

Celkové zpracování je příkladné. I díky kovovému rámu můžeme skutečně věřit, že telefon vydrží mnohem více než běžné mobilní telefony. O stupni krytí pak již byla řeč. Na plavání to není, ale pokud vám telefon upadne do vody nebo na zem, tak to pro něj nepředstavuje žádný problém. Výrobce dokonce láká na možnost fotografování pod vodou, což jsme nicméně nezkoušeli. Nakolik se na utopení telefonu vztahuje záruka každopádně nikde neuvádí.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • bytelné tělo
  • hardwarová spoušť
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • vyšší hmotnost
  • senzorová tlačítka
  • nemožnost přiřadit vlastní funkce multifunkčnímu tlačítku

Displej: vysoká jemnost a syté barvy

Výrobce použil na pětipalcovém displeji Full HD rozlišení, což nám dává krásnou jemnost 441 PPI. S hrubším rastrem tak nebudete mít problém ani při zevrubném pohledu. Displej, který dodal Sharp, je vyrobený technologií IGZO, která nejenže nabízí vyšší hustotu bodů než předchozí technologie, ale navíc poskytuje mnohem sytější barvy. Barvy jsou přitom věrné i ze širších pozorovacích úhlů.

Připomínky nemáme ani k fungování automatické regulace jasu, která nejenže reaguje svižně, ale pracuje spolehlivě. Samozřejmě, že úroveň jasu můžete upravovat pomocí posuvníku i manuálně. Problémy nebyly ani s fungováním dotykové vrstvy. Telefon bezproblémově reaguje i na mokré prsty, což je vzhledem k jeho voděodolnosti docela zásadní. Co se týče oleofobní vrstvy, otisky prstů na displeji ulpívají, ale nejsou příliš patrné. O ochranu displeje se stará odolné sklo Corning Gorilla Glass 3.

Líbilo se nám
  • jemný displej
  • dobré barevné podání
  • široké pozorovací úhly

Zvuk: překvapivá kvalita

Svým zvukovým projevem nás telefon příjemně překvapil. U outdoorového modelu bychom nečekali od hlasitého reproduktoru kdovíjakou kvalitu, hlavně aby byl dostatečně nahlas. Výrobce však slibuje Hi-Fi zvuk s technologií NXP Smart Pa. Zvuk je skutečně prokreslený s dobře znatelnými basy a výškami. Spokojeni tak budou i náročnější posluchači.

iGET BLACKVIEW GBV8000 Pro

Kvalitní zvuk nabízejí i přibalená špuntová sluchátek. Zde si však neodpustíme drobnou výtku ke sluchátkového konektoru, který je daní za obrněnost telefonu¨– jiná než přibalená sluchátka v konektoru špatně držela nebo se je nepodařilo zasunout až nadoraz.

Líbilo se nám
  • hlasitá a kvalitní reprodukce
  • povedená přibalená sluchátka
Nelíbilo se nám
  • ostatní sluchátka mají problém s konektorem

Výkon hardwaru: 8 jader a pořádná porce RAM

Jako procesor použil iGET osmijádrové Helio P20 taktované na 2,3 GHz. Na velikosti RAM pak skutečně nešetřil – telefon disponuje hned 6 GB operační paměti. Díky technologii LPDDR4x může paměť pracovat nejen dvakrát rychleji, ale i energeticky úsporněji. Telefon má skutečně výkonu na rozdávání. Jeho nedostatek nepocítíte nejen při běžném používání, ale ani při spouštění náročnějších aplikací a her.

Benchmarky

Interní paměť má kapacitu 64 GB. Po prvním spuštění přitom máte k dispozici přibližně 47,7 GB z 53,1 GB, které jsou uživatelsky dostupné. Pokud by vám to nestačilo, máte zde ještě možnost rozšíření o paměťovou kartu, která má svůj samostatný slot a nezabírá tak místo sekundární SIM.

Líbilo se nám
  • výkonný procesor
  • 6 GB RAM
  • velké úložiště

Výdrž baterie: více než dva dny bez obav

Telefon iGET Blackview GBV8000 Pro se může pochlubit akumulátorem s nadprůměrnou kapacitou 4 180 mAh. Při středně náročném používání, které zahrnuje neustálou synchronizaci střídavě přes mobilní data a Wi-Fi, se bez problémů dostanete i na dva a půl dne výdrže a při úspornějším používání i na tři dny. Reálná spotřeba je nicméně individuální, záleží jak intenzivně telefon používáte a jaké aplikace máte nainstalované.

iGET BLACKVIEW GBV8000 Pro

Provedli jsme náš standardizovaný test vybíjení, při kterém byly hodnoty jasu a hlasitosti nastaveny na 50 % a přes Wi-Fi bylo přehráváno video v kvalitě 1080p. Telefon v tomto testu vydržel naživu 9 hodin 13 minut.

Velká baterie si žádá i rychlé nabíjení. V tomto případě máte k dispozici rychlé USB-C a výkonnou 9V/2A nabíječku. I tak se však telefon na 80 procent nabil za 1 hodinu 50 minut a plný stav hlásil za 2 hodiny 44 minut.

Líbilo se nám
  • velká kapacita akumulátoru
  • dlouhá výdrž
Nelíbilo se nám
  • pomalejší nabíjení

Konektivita: LTE na obou SIM

Jak již bylo řečeno, iGET Blackview GBV8000 Pro je vybavený dvěma sloty pro nanoSIM. Obě SIM však můžete využít i ve 4G, což už tak běžné není – obvyklejší je podpora LTE pouze na primárním slotu. LTE pak podporuje u nás používaná pásma. Dále zde máte Wi-Fi 802.11b/g/n i Bluetooth 4.0 a nechybí ani NFC. Kabelem připojíte telefon přes USB-C a musíme ocenit podporu OTG, které umožňuje připojení flashky nebo další periferie. Přes OTG však můžete dobíjet i jiné zařízení a telefon tak poslouží jako zdroj energie. Adaptér na OTG navíc tvoří součást balení.

iGET BLACKVIEW GBV8000 Pro

Navigaci zajišťují předinstalované Google Mapy. Kromě GPS máte k dispozici i konkurenční ruský systém GLONASS. Nalezení a zafixování polohy trvá pár sekund. Telefon si držel stabilní polohu i v lese a v dalších místech s horším výhledem na oblohu. Při pěší turistice navíc oceníte i přítomnost elektronického kompasu.

Líbilo se nám
  • LTE na obou SIM
  • NFC
  • OTG

Fotoaparát: průměrná kvalita a široké možnosti

Zadní fotoaparát je vybavený 16megapixelovým snímačem od Samsungu. Extrapolovaně však umožňuje pořizovat snímky až v rozlišení 21 Mpx. Fotoaparát disponuje rychlým ostřením PDAF a objektivem s clonou f/2.0. O přisvícení se stará LED dioda, bohužel pouze jednotónová. Co však jednoznačně potěší je dvoupolohová hardwarová spoušť na boku, což dnes již není tak běžné. Přední fotoaparát má rozlišení 8 Mpx, což dostačuje i pro pořizování selfies.

Prostředí fotoaplikace je přehledné. Nejpoužívanější funkce máte okamžitě k dispozici po stranách náhledového okna. Nechybí zde ani režim Pro, ve kterém máte plnou manuální kontrolu nad veškerými parametry. Pomocí posuvníků můžete manuálně doladit sytost, kontrast, jas, expozici, ISO i vyvážení bílé – to vůbec není na škodu. Běžný uživatel si však vystačí i s automatikou, která funguje bez problémů.

Ukázkové fotografie z telefonu

Obrazovou kvalitu zadního fotoaparátu zejména při dostatku světla hodnotíme jako spíše průměrnou. Není to dokonalé, ale pro běžné momentky je to více než použitelné. Barvy jsou věrné a slušná je i prokreslenost a ostrost snímků. Použitelné snímky však fotoaparát poskytuje i při zhoršených světelných podmínkách. Samozřejmě musíte počítat s nástupem šumu a ubýváním ostrosti. Slušné snímky pak dostanete při dobrém světle i z předního fotoaparátu.

iGET Blackview BV8000 Pro Titan – testovací video, 1080p, exteriér

Video nabízí maximální rozlišení Full HD s 30 snímky za vteřinu. Barevné podání a ostrost jsou stejně kvalitní jako u statických snímků. Video je plynulé a bez sekání, problémy nevykazuje ani zvuk.

Líbilo se nám
  • široké možnosti nastavení
Nelíbilo se nám
  • průměrná obrazová kvalita
  • pouze jednotónová přisvětlovací LED

Software: pouze Nougat

Telefon byl představen a stále běží na dnes již starším Androidu 7.0 Nougat. Zamrzí, že se nedočkal aktualizace alespoň na verzi 7.1, když už ne přímo Androidu 8.0 Oreo. Výrobce si systém mírně upravil, změny jsou však spíše kosmetické. Chybí menu s aplikacemi, podobně jako u mnoha čínských výrobců. Změnila se také grafika a ikony.

Co bych však vytkl je nedokonalá lokalizace. Ačkoli většina telefonu komunikuje v češtině, tak funkce, které si výrobce přidal, jsou v angličtině. Platí to například o nastavení multifunkčního tlačítka. V angličtině je i tzv. Outdoor Tools, který obsahuje sbírku aplikací, které využijete venku nebo na stavbě, tedy v oblastech, pro které je tento telefon určen. Kromě pedometru a svítilny zde najdete například vodováhu, měření úhlů, měření úrovně hluku nebo digitální olovnici.

Co se týče chodu systému, nemáme připomínky. Celkově lze říci, že je systém telefonu dobře optimalizovaný – nic se neseká, i všechny animace a reakce Androidu jsou plynulé. Během testování jsme se nesetkali se zamrzáním, pády aplikací nebo restartem.

Líbilo se nám
  • plynulý systém
  • Outdoor Tools
Nelíbilo se nám
  • starší Android
  • nekompletní lokalizace

Zhodnocení: obrněnec, který není pro každého

iGET Blackview GBV8000 Pro není pro každého a nebude se jednat o žádnou masovku. Jeho cílová skupina se rekrutuje z lidí pracujících venku nebo aktivních sportovců, kteří ocení jeho robustní konstrukci a skutečně vysokou odolnost se stupněm krytí IP68. Uvnitř se skrývá solidní výbava střední třídy. Potěší kvalitní displej, Hi-Fi zvuk, dostatek výkonu i nadprůměrná baterie. Z kladů bych vyzdvihnul i USB-C s podporou OTG nebo LTE na primární i sekundární SIM.

Nic však není dokonalé, i zde bychom pár chybiček našli. Fotoaparát má ke špičce daleko a zamrzí i starší Android s nedostatky v lokalizaci. Nepochopitelné je také použití senzorových tlačítek – u tohoto typu telefonu by byla na místě hardwarová tlačítka. Pokud však z nějakého důvodu vyloženě potřebujete obrněný telefon, tak je iGET Blackview GBV8000 Pro za cenu přibližně 8,5 tisíce korun dobrou volbou.

Za zapůjčení mobilního telefonu Blackview GBV8000 Pro děkujeme internetovému obchodu GearBest.com, kde si jej můžete rovněž zakoupit. Při nákupu ze skladu GW-5 neplatíte žádné clo ani DPH.

Konkurence

Konkurence v oblasti odolných telefonů není tak bohatá. Za nejbližšího konkurenta bychom tak mohli označit CAT S41. Nabízí rovněž pětipalcový Full HD displej a osmijádrové Helio P20, velikost RAM i interní paměti je však poloviční. Nemá také USB-C, zato disponuje větší baterií s kapacitou 5 000 mAh. Proti iGETu však vyjde o tři tisíce dráž.

CAT S41

Rozměry152 × 75 × 12,9 mm, 218 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio P20, 8×2,3 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 2:55 hodin

Naopak levnějším, ale ne tak obrněným telefonem je také již rok starý Samsung Galaxy Xcover 4, který můžete mít za zhruba 6,5 tisíce korun. Jeho výbava je však slabší. Displej s úhlopříčkou 4,99 palce má pouze HD rozlišení. Pod kapotou sice tepe osmijádrový procesor, ale telefon nabízí pouze 2 GB RAM a interní paměť 16 GB. Malá je i baterie s kapacitou 2 800 mAh.

Samsung Galaxy Xcover 4

Rozměry145,9 × 73,1 × 9,7 mm, 172 g
DisplejTFT IPS, 4,99" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 8×1,4 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor2 800 mAh, doba nabíjení: 1:55 hodin
iget-blackview-gbv8000-pro
Klady
  • Outdoor Tools
  • OTG
  • LTE na obou SIM
  • velká kapacita baterie
  • velké úložiště
  • 6 GB RAM
  • kvalitní zvuk
  • jemný displej
  • hardwarová spoušť
  • bytelné tělo a kvalitní zpracování
Zápory
  • nedotažená lokalizace
  • starší Android
  • pouze jednotónová LED dioda
  • průměrný fotoaparát
  • pomalejší nabíjení
  • senzorová tlačítka
  • vyšší hmotnost
Diskuze ke článku
Tečka
No jó,HiFi zvuk z chrchlajících pidiprepráčků,jdu asi blejt...
Ovocnacek
Já nevím jestli si autor opravdu dělá srandu, nebo jak. Za prvně iGET není výrobce, nechá si poslat z Číny 1000 telefonu, pak k nim přilepí iGET a je to o 5000 tisíc dražší. Třeba já si nechal tento telefon poslat přes Aliexpress, přímo z oficiální shopu blackview, za 5500. iGET ten samý telefon prodával za 11000. A když myslím ten samý tak je to ten samý. Za druhé není normální, že si autor nezjisti, že se už cca 3 měsíce prodává bv9000pro. Což je momentálně vlajková loď v odolných telefonech. Autor je buď hlupák, nebo má špatně informace od zadavatele PR článků iGET. Nebo že by ještě iGET neprodával 9000pro?

PS. A ten zvuk je skvělej, nemůžu nic namítat.
Fary
Na stránkách výrobce se pořád řeší, že to či ono nefunguje, mobil se v noci rozeřve naplno nebo se z ničeho nic začne ohromnou rychlostí vybíjet baterie a tak podobně. O nefunkčním bluetooth nemluvě. Je to zajímavé čtení.
Tomáš
Mám ho 4 měsíce a jsem s ním spokojený.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze