Samsung Galaxy Xcover 4
recenze

Samsung Galaxy Xcover 4

Drsňák tělem i duší
25

V dnešní době jsme si zvykli, že zvýšenou odolnost má kdejaká vlajková loď, avšak vždy se jedná o vodu a prach. Jakýkoliv pád často znamená znefunkčnění celého zařízení. Na trhu se však nacházejí i opravdu obrněné smartphony. Novým přírůstkem je Samsung Galaxy Xcover 4, který odolá vodě, prachu i pádům. Jak náročného uživatele však dokáže výbavou uspokojit?

Ačkoliv možná již mnozí zapomněli, jihokorejský Samsung má i svou vlastní řadu odolných telefonů. Jejich společným jmenovatelem je přívlastek Xcover. V letošním roce se Samsung rozhodl, že je zapotřebí tuto řadu oživit, a tak světlo světa spatřil model Galaxy Xcover 4. Oproti svému předchůdci je opět krapet lepší a míří takřka do střední třídy. Nově tak uspokojí i některé náročnější uživatele, kteří ocení, že novinku jen tak něco nerozhází.

Obsah balení

K Samsungu Galaxy Xcover 4 toho výrobce příliš nepřibalil – jen nezbytnou koncovku nabíječky a USB kabel. Veškeré další případné příslušenství si budete muset dokoupit.

Technické parametry Samsung Galaxy Xcover 4

Kompletní specifikace
Konstrukce145,9 × 73,1 × 9,7 mm, 172 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 4,99" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 7 Octa, CPU: 8×1,4 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor2 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:55 hodin
Dostupnostduben 2017, 6 999 Kč

Samsung Galaxy Xcover 4 – videopohled

Design a konstrukce: účelový vzhled

Po vzhledové stránce Samsung vůbec nevymýšlel nic nového a čtyřkový Xcover se velmi podobá svému předchůdci z předloňska. Ačkoliv zařízení povyrostlo, padne dobře do ruky. Mohou za to nejen oblé tvary, ale také příjemné pogumování po stranách. To nejen dává na odiv odolnost, ale také spolehlivě tlumí pády a chrání i telefon proti škrábancům. Povedenou povrchovou úpravu má i plastový zadní kryt, na kterém neuvidíte otisky, ani škrábance. Guma a plast tak telefonu dominují.

Zadní kryt je mimochodem odnímatelný a skrývá se pod ním vyměnitelná baterie a slot pro paměťovou a micro SIM kartu. Vše je však dobře zpracováno i utěsněno. O kvalitu konstrukčního zpracování se tedy netřeba obávat. Robustnost zařízení dokresluje nepatrně vyšší hmotnost 172 gramů, avšak ta by překvapila u odolného telefonu málokoho.

Zadní kryt je mimochodem odnímatelný.

Povšimnout si lze hned několika tlačítek. Hardwarová jsou totiž i ta pod displejem. Máte zde jistotu, že je spolehlivě stisknete v rukavicích. Mají zdrsněnou povrchovou úpravu a jistý stisk. Odemykací tlačítko je na pravém boku možná zbytečně vysoko, ale displej lze rozsvítit i domovskou klávesou. Další tlačítka jsou vlevo. Slouží k regulaci hlasitosti a k rychlému ovládání svítilny. Velmi praktické. Situace se ještě zlepší, když dodáme, že jedno tlačítko lze uživatelsky programovat.

Samsung Galaxy Xcover 4 nerozhází až 30 minutová koupel v 1,5metrové hloubce a zcela odolá prachu. Slušný začátek. Přežije také nějaký ten pád, neboť plní vojenský standard MIL-STD 810 G.

Líbilo se nám
  • odolá vodě a prachu
  • přežije i nějaký ten pád
  • pohodlně se drží
  • programovatelné tlačítko

Displej: dosáhl dostatečných kvalit

Displej letos narostl na 4,99 palce a disponuje HD rozlišením. Jde o slušnou hodnotu, která v kombinaci s IPS panelem přináší překvapivě velmi pěknou podívanou. Počítat můžete s věrnými barvami i dobrou čitelnost na slunci či z ostrých úhlů. Nechybí ani automatická regulace jasu, která funguje spolehlivě. Ochranu zajišťuje sklíčko Gorilla Glass 4. Škrábancům telefon odolává poměrně dobře, displej i po dvou týdnech zůstává jako nový. Pádem na zem by však k rozbití samozřejmě mohlo dojít. Při pohledu na obrázky vás jistě bude zajímat využití čelní plochy displejem. To u odolného telefonu není oslňující a činí přibližně 64 %. Na druhou stranu to vyvažuje robustní rám, který tlumí pády.

Líbilo se nám
  • kvalitní displej
  • spolehlivá automatická regulace jasu

Zvuk: nenáročné uspokojí

Zvukově si novinka vede zcela průměrně, a to co se týče jednoho reproduktoru, který je umístěný v horní části levé strany, i výstupu do sluchátek. Vždy budete muset mít nějaká vlastní, avšak i z obyčejných pecek dokáže Xcover 4 vykouzlit vcelku slušný zvuk.

Nelíbilo se nám
  • hlasitý reproduktor mohl být lepší

Baterie a výdrž: dvoudenní jistota

Již výše jsme si řekli, že zadní kryt lze sejmout. Mnozí se dále zaradují, neboť Xcover 4 má dokonce i uživatelsky vyměnitelnou baterii. Ta má kapacitu 2 800 mAh, což je vcelku slušné s ohledem na nenáročný displej i hardware. Běžně se tak lze dostat na nabíjení obden. Velmi ale záleží na stylu používání. Aktivní používání GPS dokáže energii z baterie vycucnout za několik málo hodin.

Při našem standardizovaném testu přehrávání streamovaného videa v kvalitě 720p zařízení potvrdilo naše odhady a potěšilo časem 8 hodin a 3 minuty. Nabití z nuly do 80 % pak zabere 1 hodinu a 25 minut a k úplnému nabití je zapotřebí 1 hodiny a 55 minut.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
  • vyměnitelná baterie

Hardware: nezbytný základ

Po hardwarové stránce před sebou máme telefon nižší střední třídy. Pod kapotou tiká osmijádrový procesor Exynos a 2GB operační paměť, ze které většinou zbývá třetina volná. Pro vaše data poslouží 16GB interní paměť, ze které zůstane po prvním zapnutí 10 GB prostoru pro vás. Jak již padlo, paměťové karty microSD telefon podporuje, a to do maximální velikosti 256 GB.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • solidní výkon
  • slušně velká interní paměť

Uživatelské prostředí: Nugát s puncem Samsungu

V prostředí vás nepotká nic nečekaného, Samsung nasadil Android 7.0 Nougat se svou již značně odlehčenou nadstavbou. Prostředí se velmi podobá jakýmkoliv jiným Samsungům střední či vyšší třídy a většina uživatelů v něm bude brzy jako doma. Ačkoliv novinka nemá vyloženě obrovský displej, nechybí práce s více okny, což se někdy může hodit. Optimalizace se také povedla, což je však společným jmenovatelem všech letošních telefonů jihokorejského výrobce.

Prostředí telefonu
Líbilo se nám
  • Android 7.0
  • dobrá optimalizace

Fotoaparát: na momentky stačí

S fotoaparátem si Samsung příliš hlavu nelámal a Xcover 4 osadil 13megapixelovým snímačem s přisvětlením a automatickým ostřením. Prostředí je přehledné a v nastavení nechybí manuální režim či HDR. Výsledné snímky jsou průměrné. Budete-li fotografovat během dne venku, budete se snímky spokojeni. Ubývající světlo je nepřítelem a nutno očekávat šum i sníženou ostrost.

Prostředí fotoaparátu

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie

Zbývá doplnit, že video natočíte maximálně ve Full HD rozlišení s 30 snímky za vteřinu a případná selfies s živým náhledem budou v 5megapixelovém rozlišení. Kvalita videa ujde, u čelní kamerky pak velmi záleží na držení telefonu – rozmazaný snímek není ničím neobvyklým.

Ukázková fotografie z čelní kamerky

Samsung Galaxy Xcover 4 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • za dobrého světla slušné snímky

Konektivita: svižný internet

Konektivitu Samsung nemohl podcenit a nabízí prakticky maximum možného. Na internet se podíváte skrze Wi-Fi (protokoly a/b/g/n/ac) nebo sítě LTE, kde jsou podporována všechna u nás využívaná frekvenční pásma. S okolím se spojíte buď kabelem pomocí staršího microUSB konektoru nebo Bluetooth 4.2. Pro platby či párování příslušenství lze využít také technologii NFC. Výčet uzavírá podpora funkce USB host, kdy s patřičnou redukcí můžete k telefonu připojit například flash disk. Nedostalo se pouze na infraport, nad čímž lze přimhouřit oko.

Na webu můžete surfovat skrze nativní prohlížeč Androidu nebo Google Chrome. Oba jsou opravdu svižné a výhodou Chromu může být překlad stránek do českého jazyka nebo provázanost s dalšími zařízeními, kde jste přihlášeni pod vaším Google účtem.

Líbilo se nám
  • podpora LTE a NFC
Nelíbilo se nám
  • starší microUSB konektor

Zhodnocení

Samsung s modelem Galaxy Xcover 4 vyplňuje mezeru na trhu. Jde o smartphone, který vypadá vcelku běžně a na svou odolnost žádným křiklavým způsobem neupozorňuje. Přesto odolá vodě, prachu i pádům. Nabízí slušný displej i hardware, obstojný fotoaparát či vyměnitelnou baterii. Cena se aktuálně pohybuje kolem 7 tisíc korun, což je vcelku adekvátní příplatek za odolnostní bonus. Co na to říká konkurence?

Konkurence

Vypíchnout můžeme ještě odolnější CAT S40 z předloňska, ale již tak také vypadá, což nemusí vyhovovat každému. Nabízí slabší hardware, ale silnější baterii. Jeho cena je pak zhruba o dva tisíce korun vyšší.

CAT S40

Rozměry144,9 × 74,1 × 12,5 mm, 185 g
DisplejTFT IPS, 4,7" (540 × 960 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 210 8909, 4×1,1 GHz
PaměťRAM: 1 GB, úložiště: 16 GB, microSD
Akumulátor3 000 mAh

Pakliže by vám stačila odolnost jen proti vodě a prachu, výběr se rozšiřuje a můžete sáhnout například po Samsungu Galaxy A3 (2017), který má podobnou výbavu i cenu.

Samsung Galaxy A3 (2017)

Rozměry135,4 × 66,2 × 7,9 mm, 135 g
DisplejSuper AMOLED, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 8×1,6 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDHC
Akumulátor2 350 mAh, doba nabíjení: 1:33 hodin
samsung-galaxy-xcover-4
Klady
  • zvýšená odolnost (IP68)
  • odolnost proti pádům
  • pogumované tělo
  • stále vcelku civilní vzhled
  • kvalitní displej
  • dostatečně velké úložiště
  • dobře optimalizovaný Android 7.0
  • podpora LTE a NFC
Zápory
  • jen průměrný fotoaparát
  • procesor mohl být výkonnější
  • microUSB konektor
Diskuze ke článku
Marek Vít
Komentáře píšu výjimečně. O to víc mě mrzí, že spíš, než k telefonu, který považuju za povedený, bude můj komentář směřovat k videorecenzi. Jste super web, a patrně dobrá parta nadšenců. Na vaše videorecenze však koukám málo kvůli tomu, že se drmolení komentátorů často špatně rozumí. A protože mě tento telefon zajímá, opět jsem se do toho pustil a video shlédl. Ale do konce jsem to fakt nezvládl. Nejenže se mluva komentátora nedá pořádně poslouchat, ale ještě na podbarvení pustil nějakou skladbu, která v telefonu zní jen jako rušivý šum a ještě zhoršuje už beztak špatnou komentatorovu srozumitelnost. Kluci prosím vás, proberte se a najděte někoho, kdo vám to všechno bude předčítat (nejlépe děvče se srozumitelným přednesem) a když už zvuková kulisa, tak ne "puštěnou pračku". Jinak je vše super!
Sinco
Komentar, tedy zvuk, s tim by fakt chtelo neco udelat. Frekvencni charakteristika je slusne orezana. Bud za to muze mikrofon a nebo prostredi. Mozna oboji. Srozumitelnost je pak mizerna. Trosku pomaleji mluvit. Podkresleni hudbou vysledek totalne zabije. Prosim udelejte s tim neco. Dekuji
Blue Sun
Blue Sun
Tentokrát mi ten test přijde dost odfláklý. I té nejlevnější čínské hračce se věnujete do podrobností, nafotíte fotky na sluníčku, ve stínu, v šeru i večer... Tady je pár zkušebních fotek, které o ničem nevypovídají. Pár fotek telefonu jako takového, ale kde jsou třeba boky, tlačítka, konektory... nikde nic. U odolného mobilu jsou to přitom věci, které mě docela zajímají. Procesor... ani nenapíšete typ, jindy nás zahlcujete kupou informací. Co třeba popis toho, jak telefon reaguje, jak se chová, jak zvládá aplikace (lehčí i náročnější)? Co třeba to, jak drží zadní kryt, jak snadno jde sejmout a jaká asi bude jeho trvanlivost v běžném provozu?
No jo, ale za Samsung vás nikdo neplatí, co?
Pesedm
Není opět uvedeno zda to má notifikační LED.
Navíc to mělo schytat mínus za to dobíjení. Jinej by to schytal.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze