Apple iPhone 12 Pro Max
recenze

Apple iPhone 12 Pro Max

Když chcete to nejlepší
9

Pro ty nejnáročnější uživatele, kteří nehledí na velikost ani hmotnost, si Apple připravil iPhone 12 Pro Max. Má toto na první pohled prémiové zařízení i nějaké nedostatky, nebo se jedná o „trefu do černého“?

Nejen největší, ale také nejlépe vybavený. Přesně tak je prezentován nový iPhone 12 Pro Max se 6,7" displejem, vylepšenými fotoaparáty a příslibem dlouhé výdrže i maximálního výkonu. Komu se vyplatí 12 Pro Max koupit a odpovídají vůbec parametry odvážné ceně?

Apple iPhone 12 Pro Max (RECENZE) - Když chcete to nejlepší

Technické parametry Apple iPhone 12 Pro Max 512 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce160,8 × 78,1 × 7,4 mm, 228 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,7" (1 284 × 2 778 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A14 Bionic,
Paměťvnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 14
Akumulátor3 687 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostlistopad 2020, 42 990 Kč
Za zapůjčení iPhonu 12 Pro Max děkujeme společnosti Alza.cz a.s., provozující internetový obchod Alza.cz, kde si smartphone můžete zakoupit.

Obsah balení: iPhone 12 počtvrté

V balení natrefíte pouze na příručky, nálepky s logem výrobce a kabel typu Lightning/USB-C, vše ostatní musíte dokoupit, případně využít příslušenství, které již vlastníte. Toto řešení je v prvé řadě ekonomicky výhodné pro výrobce a až na druhém místě environmentálně ohleduplné.

Nelíbilo se nám
  • diskutabilní obsah balení

Konstrukční zpracování: ocel a sklo

Verze Pro Max si zachovává identický design jako všechny ostatní iPhony 12, jiné jsou pouze rozměry, respektive použité materiály. V mém případě jsem mohl testovat modrou verzi „Pacific Blue“, která působí opravdu hodnotně a navíc skýtá také jednu další výhodu. Oproti černým zádům iPhonu 12 mini, který jsem mohl rovněž používat, je mnohem praktičtější. Otisky na zádech totiž ulpívají jen sporadicky. Lesklý rámeček z nerezové oceli je naopak náchylnější na otisky a také na poškrábání, na druhou stranu je zase tvrdší/odolnější než hliník.

iPhone 12 Pro Max je s 228 gramy pořádným cvalíkem.

Více než na popis designu, který jsem už komentoval v recenzích iPhonů 12 a 12 mini, se zaměřím na použitelnost. Asi mi dáte za pravdu, že rozměry 160,8 × 78,1 × 7,4 milimetrů nejsou (až s výjimkou tloušťky) zrovna malé. 12 Pro Max je tedy i se svými 228 gramy pořádným cvalíkem, což možná částečně umocňují i ploché rámečky. Na mě osobně je tento telefon zkrátka až příliš veliký, jistě si však najde své příznivce.

Zařízení může být pro mnoho uživatelů obtížné ovládat jednou rukou a zároveň se kvůli větším rozměrům může relativně snadno stát, že jim telefon vypadne. Palcem pak (bez přehmatávání) dosáhnu pouze do poloviny výšky displeje, což může být někdy také omezující. Výhodou je samozřejmě velký displej, osobně to však nepovažuji za dostatečný argument k tomu si pořídit takto velké zařízení. Pokud o iPhonu 12 Pro Max uvažujete, rozhodně doporučuji si jej nejprve někde vzít do ruky a vyzkoušet, jak vám velikost ve spojení s plochými rámečky vyhovuje.

Z dalších vlastností ve zkratce zmíním skvělou haptickou odezvu, která podle mě nemá ve světe smartphonů konkurenci. Zároveň lze pochválit zvýšenou odolnost, ať už „keramickou“ ochranu Ceramic Shield, nebo certifikaci IP68 s možností zařízení ponořit až do hloubky 6 metrů po dobu 30 minut. Drobným detailem je množství dírek na spodní straně u mřížky reproduktoru a mikrofonu. Těch je ve srovnání s iPhonem 12 mini na každé straně hned o dvě víc. Šuplíček na nanoSIM kartu však stále obsahuje pouze jeden slot, který můžete doplnit o virtuální eSIM.

Líbilo se nám
  • prémiové zpracování
  • zvýšená odolnost
  • líbivý design
Nelíbilo se nám
  • obtížnější používání v jedné ruce

Displej: největší v historii

6,7" Super Retina XDR OLED displej je stejně jako u ostatních iPhonů 12 kompletně plochý a chlubí se špičkovými vlastnostmi. Těšit se můžete na krásné podání barev, bezproblémové pozorovací úhly či nadstandardně vysoký maximální jas.

Apple iPhone 12 Pro Max

Díky obrovské ploše displeje se jeví opticky menší také výřez pro Face ID a selfie kamerku. Zařízení je jako stvořené pro sledování videa či prohlížení internetu. Na druhou stranu může být mnohdy obtížné komfortně dosáhnout při držení v jedné ruce na některá tlačítka a je také škoda, že obrazovka nepodporuje vyšší obnovovací frekvenci. Ve srovnání s konkurenčními telefony v dané cenové kategorii tedy v tomto ohledu zaostává.

Líbilo se nám
  • velká uhlopříčka
  • kvalitní OLED panel
Nelíbilo se nám
  • chybí vyšší obnovovací frekvence

Zvuk: zkrátka špičkový

iPhone 12 Pro Max hraje nejlépe a také nejhlasitěji ze všech iPhonů 12, pravděpodobně díky o něco větším reproduktorům, kterým neschází ani slušná basová složka. Bez problémů tak ozvučíte i větší pokoj a zároveň se nestane, že byste venku při sledování videa v rušném prostředí neslyšeli zvuk. Výtku nemám ani ke kvalitě telefonních hovorů či přenosu hudby do sluchátek.

Líbilo se nám
  • nadprůměrné reproduktory

Výkon hardwaru: výkonu má nazbyt

Díky procesoru A14 Bionic a 6 GB RAM se nestane, že by 12 Pro Max zareagoval se zpožděním nebo jste při používání museli na cokoliv čekat. Výkonu má dostatek na léta dopředu, takže poběží svižně i za několik let. Problém není ani hraní náročnějších her či natáčení 4K videa, telefon vše zvládne s naprostým přehledem.

AnTuTu
Líbilo se nám
  • dostatek výkonu do budoucna

Výdrž baterie: regulérně nejlepší

Jestliže pro vás hraje prim dlouhá výdrž a uvažujete o některém z iPhonů 12, rozhodně bych vám doporučil právě model 12 Pro Max. Baterie o kapacitě 3 687 mAh zajistí zcela bez problémů jeden náročný den používání s tím, že vám k večeru ještě zůstane zhruba 30 % k dobru. Při méně náročném používání pak komfortně dosáhnete i na dva dny. Pokud si dokoupíte originální 20W adaptér, můžete se těšit na nabití z 0 na 50 % během 30 minut. Kromě možnosti drátového nabíjení nechybí ani možnost nabíjet (ne tak docela) bezdrátově pomocí MagSafe. Maximální výkon v tomto případě činí 15 W.

Líbilo se nám
  • skvělá výdrž

Konektivita: nenechá vás ve štychu

iPhone 12 Pro Max nezklame ani po stránce konektivity. V nabídce najdeme podporu 5G sítí, rychlou Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0 či podporu navigačních služeb GPS, Galileo, GLONASS či QZSS.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází

Fotoaparát: s větším senzorem i lepší stabilizací

iPhone 12 Pro Max přináší jedno zajímavé vylepšení také v oblasti fotoaparátů, kde zůstal s ostatními iPhony 12 identický pouze ultraširokoúhlý objektiv s rozsahem 120 stupňů a rozlišením 12 megapixelů. Tento snímač je stejný jako u zbylých iPhonů 12, viz recenze iPhonu 12 mini a recenze iPhonu 12.

Hlavní snímač Ultraširokoúhlý objektiv 2,5× teleobjektiv
Rozlišení 12 Mpx 12 Mpx 12 Mpx
Světelnost objektivu f/1.6 f/2.4 f/2.2
Ohnisková délka 26 mm 13 mm 65 mm
Velikost pixelů 1,7 µm ? µm 1,0 µm
Stabilizace optická stabilizace bez stabilizace optická stabilizace
Zaostření Dual Pixel PDAF fixní PDAF

Novinkou je 2,5násobný teleobjektiv s ohniskem 65 milimetrů, při započtení ohniskové vzdálenosti ultraširokoúhlého objektivu lze tak „přiblížit“ scénu až pětkrát. Maximální (digitální) zoom pak přiblíží 12násobně, kvalitou však neoslní. Při focení na 2,5× teleobjektiv se můžete těšit na slušnou úroveň detailů, kvalitní stabilizaci i dobře fungující HDR. Barevné podání je navíc vybalancováno tak, aby odpovídalo ostatním snímačům. Teleobjektiv najde také své uplatnění při focení portrétních snímků, kde dokáže vykouzlit opravdu pěkný bokeh efekt.

Denní snímky

Hlavní snímač je o 47 % větší než u ostatních iPhonů 12 a rovněž nabídne novou stabilizaci samotného senzoru. Ta je u telefonů novinkou, tradičně ji totiž vídáme až u dražších fotoaparátů. Jaký to má však přínos pro uživatele? Zatímco klasická optická stabilizace dokáže zajistit korekci otřesů tisíckrát za sekundu, stabilizace senzoru to zvládne až 5 000krát. Stabilizace je na druhou stranu velmi dobrá i u ostatních iPhonů 12, takže jsem nezpozoroval výrazný rozdíl.

Noční snímky

Video lze bez problémů natáčet až v 4K při 60 FPS, případně pořídit zpomalené záběry ve 120 FPS při Full HD rozlišení. Kvalita videa je jako vždy špičková, záběry mají pěkné barevné podání, vysokou úroveň detailů i skvělou stabilizaci. Nezklame ani 12Mpx selfie kamerka, která pořizuje pěkné snímky i za zhoršených světelných podmínek, a to díky podpoře nočního režimu.

Líbilo se nám
  • větší hlavní snímač s novou stabilizací
  • povedený teleobjektiv
  • obecně skvělá kvalita snímků a videa
Nelíbilo se nám
  • ultraširokoúhlý objektiv identický jako u ostatních iPhonů 12

Software: velký displej vs. iOS

V telefonu běží iOS 14, o němž se více dozvíte v našem článku. Vzhledem k velikosti uhlopříčky bych se však chtěl zaměřit na to, jak pohodlně se telefon s tímto systémem používá jednou rukou, a jestli dokáže iOS 6,7palcovou obrazovku vůbec 100% využít. V obou případech jsem bohužel přesvědčen o tom, že by to mohlo být mnohem lepší. Například nadstavba One UI od Samsungu je podle mě velkým displejům a ovládání jednou rukou přizpůsobena mnohem lépe, u iOS jsem měl občas problém na některá tlačítka dosáhnout. Samozřejmě si můžete upravit velikost textu nebo dost podrobně změnit ovládání v sekci zpřístupnění, ale v defaultním režimu bych si představoval i tak něco víc.

Také je škoda, že v současnosti iOS neumí otevřít dvě okna aplikací současně, což by právě u takto velkého displeje mohla být zajímavá výhoda. Funkce obraz v obraze je sice velmi dobře využitelná a podle mě i lépe zpracovaná než v případě Androidu, ale iOS by zkrátka mohl být ještě lepší a efektivněji využívat velkou uhlopříčku. Chod systému jako takový je maximálně svižný a uživatelé mají velké množství nastavení včetně zkratek sloužících pro automatizaci různých činností. Velkou výhodou je rovněž příslib dlouhé podpory.

Líbilo se nám
  • svižný OS
  • dlouhá podpora
Nelíbilo se nám
  • systém by mohl lépe pracovat s velkým displejem

Zhodnocení

iPhone 12 Pro Max je bezpochyby skvěle vybavený telefon, jehož přednosti (velký displej a dlouhá výdrž) mohou být pro některé zároveň jeho hlavní slabinou (velikost a hmotnost). Osobně bych se uchýlil spíše k nákupu menšího, přesto však velmi dobře vybaveného iPhonu 12 Pro. Lepší stabilizace a 2,5násobný teleobjektiv mohou rovněž pro některé zájemce převážit jazýčky vah ku prospěchu koupi tohoto modelu, osobně bych však těmto marginálním vylepšením nepřikládal až takovou váhu.

Apple iPhone 12 Pro Max

Konkurence

Ze světa telefonů s Androidem nelze nezmínit Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G. Ten se chlubí 120Hz displejem i 108Mpx fotoaparátem, na druhou stranu má o něco méně výkonný procesor.

Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G 12/256 GB

Rozměry164,8 × 77,2 × 8,1 mm, 208 g
DisplejSuper AMOLED, 6,9" (1 440 × 3 088 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 990, 2×2,73 GHz + 2×2,5 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GB, microSD
Akumulátor4 500 mAh

Další alternativou může být levnější, avšak stále velmi dobře vybavený iPhone 11 Pro Max, který je navíc o něco menší (s výjimkou tloušťky zařízení).

Apple iPhone 11 Pro Max 64 GB

Rozměry158 × 77,8 × 8,1 mm, 226 g
DisplejOLED, 6,5" (2 688 × 1 242 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A13 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GBne
Akumulátor3 969 mAh
apple-iphone-12-pro-maxFotomobil
Klady
  • vysoká odolnost
  • líbivý design
  • svižný chod iOS se zárukou aktualizací
  • skvělé reproduktory
  • vylepšený hlavní snímač i teleobjektiv
  • kvalitní fotoaparáty + video
  • špičkový výkon
  • dlouhá výdrž
Zápory
  • systém nevyužívá plný potenciál velikosti displeje
  • pouze 60Hz displej
  • diskutabilní obsah balení
Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Když chcete to nejlepší ale dostanete nedodělek s hromadou problémů 😂
Jaroslav Hronek
Jaroslav Hronek
S tím nejlepším si děláte srandu, ne?
Ben Ben
Ben Ben
Takova hnusna velka zruda. A je fuk jestli je to Apple nebo jiny vyrobce. Ale kdyz to nekdo vyuzije tak proc ne. Jen by me zajimalo proc to vazi skoro ctvrt kila. To je hrozny :)))) Kvuli baterce asi ne kdyz je tam takova pidi kapacita...
Lukas Klima
Lukas Klima
Je to dělo. Zamrzí asi jen nevyužitý potenciál tak velkého displeje, třeba v rámci zobrazení více aplikací současně a také nižší obnovovací frekvence displeje. Stejně jako to má ipad pro, tak i iphone pro by měl tuto fíčuru mít. Vypadá to lépe.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze