Dojmy z používání EMUI 11 na Huawei P40 Pro+

Jaké novinky nadstavba přináší?
Dojmy z používání EMUI 11 na Huawei P40 Pro+
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Vylepšena byla galerie, Alway-On režim i poznámky
  • Vše funguje maximálně svižně
  • Zamrzí, že nadstavba nedorazila pod křídly Androidu 11

Uživatelům telefonů Huawei netřeba představovat nadstavbu EMUI, která byla nedávno vypuštěna ve verzi „EMUI 11“. Nadstavba dorazila (kvůli zákazům ze strany americké vlády) na současném Androidu 10, přesto však přináší několik praktických novinek. Na ty nejzajímavější se zaměřím v tomto článku.

Rychlejší reakce, líbivější prostředí

Huawei přepracoval a vylepšil spousta nepatrných elementů uživatelského rozhraní, díky čemuž působí EMUI 11 ještě plynuleji. Jednu z hlavních novinek zaznamenáte po stažení notifikační roletky, kde si můžete všimnout přepracovaných ikon. Nově jsou pěkně animované, takže po zapnutí leteckého režimu, hotspotu nebo NFC se zobrazí animace potvrzující, že jste funkci vypnuli/zapnuli.

Vylepšená galerie obrázků

Pořízené snímky a videa nově můžete pomocí gesta pinch-to-zoom roztáhnout na zobrazení po dnech či měsících, díky čemuž je navigace a vyhledávání snímků snadnější a přehlednější. Designových úprav si můžete všimnout také v položce „alba“.

Always-On displej

Always-On režim (v systému pojmenován jako „Vždy na displeji“) má spoustu nových možností, designů a nejrůznějších úprav. Kromě obrázků, které si můžete vyhledat přímo v galerii, můžete na Always-On režim využít také „graffiti“ s vašim vlastním textem nebo umělecký styl, jenž obsahuje geometrické obrazce v několika barevných kombinacích inspirované nizozemským malířem Pietem Mondrianem. Na displeji si však pochopitelně můžete nechat zobrazené jen analogové/digitální hodiny, vše záleží na vašich preferencích.

Panel s více okny

Při svajpnutí prstu ze strany displeje vyjede roletka s aplikacemi, které si následně můžete otevřít v plovoucích oknech, u nichž lze měnit velikost i je minimalizovat. V případě, že okna minimalizujete, zůstanou připnuté na kraji displeje v podobě malé ikonky, na kterou stačí kliknout a původní velikost okna se opět obnoví. Pokud často multitaskujete, může pro vás být tato funkce užitečná.

Poznámkový blok

Další novinkou je možnost skenovat text/obrázky a převádět je do poznámkového bloku. Extrakce textu je však momentálně dostupná pouze u vybraných jazyků, mezi kterými najdeme angličtinu, němčinu, francouzštinu, korejštinu, ruštinu a další, nikoliv však češtinu či slovenštinu.

Zhodnocení

Celkově EMUI 11 přináší několik nových užitečných funkcí včetně kosmetických vylepšení, jako jsou líbivější animace při připojení telefonu k nabíječce nebo schopnosti vibrovat do rytmu vyzváněcí melodie. Telefon navíc s novým EMUI 11 funguje velmi svižně, jediným nedostatkem tak může pro některé uživatele být, že nejnovější nadstavba nedorazila již pod křídly Androidu 11. EMUI 11 se dočkáme také u očekávané řady Mate 40, loňské Mate 30 nebo tabletu MatePad Pro.

Technické parametry Huawei P40 Pro+

Kompletní specifikace
Konstrukce158,2 × 72,6 × 9 mm, 226 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,58" (2 640 × 1 200 px)
Fotoaparát50 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetHuawei Kirin 990, CPU: 2×2,86 GHz + 2×2,36 GHz + 4×1,95 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: nanoSD
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostčerven 2020, 38 000 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze