Redungeon
recenze

Redungeon

Tak trochu povědomé podzemí
1

Pojďte se s námi vydat do kobky, ve které sice číhá nebezpečí na každém kroku a o život nám usilují například nože vystřelující ze země, ale čeká tam i nezměrné bohatství, kvůli kterému se to celé vyplatí podstoupit. Má to jeden háček. Celá hra tak nějak působí povědomě. Možná vás ale přesvědčí jméno vydavatele. Nitrome se zatím vždy trefili do černého.

Máte hry složité a komplexní, ale vedle toho i naprosto primitivní. Na telefonech si můžete zahrát propracované 3D RPG hry s otevřeným světem, ale na druhou stranu i Flappy Bird a jemu podobné hříčky, dnes reprezentované například tituly od Ketchapp. Oba tyto světy mají co nabídnout. Pokud ale hledáte něco mezi, výběr se vám zužuje. Zajímavě na to jdou v Nitrome, jejich hry (nedávno jsme recenzovali Leap Day) jsou na první pohled jednoduché, ale vždy v sobě ukrývají překvapivou hloubku, komplexní mechanismy a rovněž také výzvu. Nejinak tomu bude v tomto případě.

Redungeon – videorecenze

Vzhůru dolů

Není to prvně, co se vydáváme do kobky. Dokonce to není ani prvně ve hře od Nitrome. Po zapnutí se vás autoři zeptají, zda chcete hru ovládat gesty nebo virtuálními tlačítky, ale ani poté nebudete mít pocit, že hrajete úplně novou hru. Vše je tak nějak povědomé, za což může i tradiční pixel-artový styl, kterého se zatím tvůrci nechtějí vzdát. Ale zatímco pocit povědomosti zůstane, temné podzemí pro vás bude mít nejedno překvapení.

Zezadu jste pronásledováni děsivými netopýry, před kterými utíkáte hlouběji do podzemí, kde na vás čekají těžší a těžší překážky. Ty mohou být všelijaké, ale vždy jsou smrtelné. Je to právě množství nápadů, které ze hry dělají tak zajímavý zážitek. Nápadů, jak vás napálit a zabít, abychom si rozuměli. A ačkoliv si po nějaké době začnete všímat opakujících se motivů, jistotu nikdy nezískáte.

Nebezpečí na každém kroku

Ze země vás snadno probodnou ostré nože, rozřízne otáčející se meč v mnoha různých variacích, zamorduje nepřítel, odrážedlo shodí do propasti nebo vás prostě usmaží elektřina. Ačkoliv je obtížnost vysoká hned od začátku, nejprve tyto překážky potkáte samostatně. Jenže čím dál se v tomto náhodně generovaném a nekonečném bludišti dostanete, tím provázanějšími se stanou.

Najednou se zaseknete v pavučině hned vedle otáčejícího se meče. Šlápnete na teleport, který vede rovnou na vystřelující nože, a podobně. To vyžaduje mnohem více soustředění a pečlivosti. Pomoci vám mohou různí hrdinové, kteří mají unikátní schopnosti. Zatímco rytíř svým štítem odrazí alespoň jeden smrtelný zásah, hrabě se zase nemusí bát upírů a třeba strašák přeskočí každou pavučinu a umí vystrašit i jinak nebojácné protivníky.

Opakování je matkou… bohatství?

Odemykání nových hrdinů je velmi slušnou motivací. Každého lze navíc dále vylepšovat. Jedinou nevýhodou je, že dopředu nevíte, jaký bonus vylepšení přinese. A jelikož většinou stojí velký obnos herní měny (ať už vyhraný nebo zaplacený skutečnými penězi), jde o celkem zásadní nevýhodu. Získat ty lepší hrdiny je pak prací na hodiny, jelikož nejsou zrovna levní. Pokud se chcete vyhnout placení, můžete si lehce pomoci reklamou, ale nevyhnete se zdlouhavému opakování. Náhoda a vyšší obtížnost ale zaručí, že se hned nezačnete nudit.

Redungeon

Grafika naprosto přesně vychází ze stylu všech ostatních her tohoto vydavatele. Stále je hezká, temné barvy, siluety a tlumená světla tvoří skvělou atmosféru pro nekonečný dungeon a rozhodně mi nevadí, že se tvůrci nesnaží o 3D, které při hraní na cestách může být spíše překážkou (což vědí třeba v Clash Royale). Vadí mi na tom, že se Nitrome samo nikam neposouvá. Jejich hry jsou skvělé a na první pohled rozpoznatelné, ale vizuálně v nich nelze najít vývoj.

Závěr

Redungeon se v portfoliu Nitrome nemusí stydět a ostudu v žádném případě neudělá. Představuje velmi rychlou arkádu, která se může pyšnit převážně tím, že se vás na každém kroku snaží zabít. Ačkoliv celý koncept působí povědomě, překážky jsou nápadité a ani při častém opakování vás neomrzí, přestože jistých vzorů si začnete všímat. Třešničkou na dortu jsou hrdinové s naprosto odlišnými schopnostmi. Jejich získání vám ale chvíli potrvá.

Stáhnout Redungeon

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Hodnocení
75%
Klady
  • atmosféra kobky
  • spousta nápaditých překážek
  • rozdílní hrdinové
Zápory
  • celkově povědomé
  • dopředu nevíte, co vylepšujete
Diskuze ke článku
František Zbořil
Těžká nuda, šílená grafika, stále se opakující za mě, tak dvacet procent. Celkem mám rád tento žánr, ale tohle opravdu nemá co nabídnout.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze