HP EliteBook Folio G1
recenze

HP EliteBook Folio G1

Střet odolnosti a elegance
4

Poptávka po ultimátních a ryze pracovních noteboocích s dlouhou výdrží je na samém vrcholu a HP v tuto chvíli přichází s notebookem, který má vysoké požadavky poslední doby splnit. HP EliteBook Folio G1 slibuje nejen dobrý výkon, ale taktéž dobrou výdrž na baterii – to vše zabalené do odolného těla.

V redakci jsme měli možnost otestovat spoustu notebooků s různými zaměřeními, ze vše možných i nemožných materiálů a kupou technických vychytávek, kterými lákaly nové uživatele. Nejčastěji jsme tu měli notebooky pro běžné využití, které ocení každý uživatel, ale objevily se tu i high-end přístroje určené profesionálům. Jejich nevýhoda spočívala především v ceně mnohdy dosahující i 80 tisíců, které není každý ochotný investovat. HP EliteBook Folio G1 si ale drží velmi příznivou cenu a nabídne velmi podobné parametry i odolnost, se kterými se setkáváme v mnohem vyšších cenových relacích.

Technické parametry HP EliteBook Folio (2016) Intel Core m7/512 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce292 × 209 × 12,4 mm, 1 007 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 12,5" (3 840 × 2 160 px)
ChipsetIntel Core M 6Y75, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Intel HD Graphics 515
PaměťRAM: 8 GB, disk: 512 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory0× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: USB-C (DisplayPort), další: Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor38 Wh, udávaná výdrž: 10 hodin
Dostupnostbřezen 2016, 55 000 Kč

HP EliteBook Folio G1 – videopohled

Za necelých 54 tisíc vám HP v nejvyšší variantě nabídne Folio G1 s 12palcovým dotykovým displejem a neuvěřitelným rozlišením 3 840 × 2 160 pixelů. K tomu uvnitř notebooku tiká úsporný procesor Intel Core m7-6Y75 doplněný o 8 GB RAM a 512GB úložiště. V případě, že slevíte z nároků na rozlišení a rozhodnete se pro variantu s nedotykovým Full HD panelem v matném provedení a menším 256GB SSD úložištěm, pak zaplatíte něco přes 49 tisíc korun. Nejnižší varianta obsahuje ještě méně výkonný procesor Intel Core m5 a její cena na dané specifikace činí velmi příznivých 39 tisíc.

TIP: Recenze Xiaomi Mi Notebook Air 12,5" – Napoprvé a do černého

Vybírat tedy můžete ze tří modelů, jedno mají ale všechny společné: vojenskou certifikaci MIL-STD 810G, která zaručuje odolnost notebooku v různorodých podmínkách. Zařízení tak prochází testy prašnosti, postříkání kapalinou, změn tlaku a teploty a mnohých dalších až po výbušnou atmosféru. Díky těmto náročným testům by se HP EliteBook Folio G1 měl zařadit po bok takových, jakými jsou vrcholné řady ThinkPadů od Lenova. I přes vyšší odolnost vám ale Folio G1 nabídne krásný a elegantní design.

Obsah balení: od pohledu exkluzivní

V krásném černém balení dává HP znát, že si nekupujete lecjaké zařízení, ale luxusní stroj, který se jistě bude v mnohém lišit. Škoda jen, že podobnou pozornost nevěnoval výrobce také obsahu balení, které skýtá jen a pouze rozdělitelný napájecí adaptér. Vzhledem ke stále dosti chudé portové výbavě čítající dvojici USB-C by se rozhodně hodila redukce na LAN port či obyčejné USB 3.0. Nic takového zde tedy nenajdeme a chybět vám bude i alespoň základní kryt proti poškrábání, který nabízí HP například u mnohem levnějšího modelu HP Spectre 13.

Design a konstrukce: na vrcholu

Nějakou dobu už HP preferuje čistý designový jazyk a jeho notebooky jsou snadno rozpoznatelné. Povětšinou najdeme v jeho portfoliu „jednoduché placky“ z kovu či v nižších třídách plastu s velkým logem HP na víku displeje. Ani tady to nebude jinak a Folio G1 zapadá do nabídky výrobce. Přes poměrně strohý a okoukaný design je ale pocit z notebooku zcela jiný, než na co jsme u tohoto výrobce zvyklí. Hmotnost notebooku se zastavila těsně nad 1 kilogramem, ale v ruce působí těžším a hlavně velmi bytelným dojmem. Konstrukčně se tento krasavec řadí k tomu nejlepšímu, co můžete dostat do rukou. Všechny části jsou pevné, lícují a HP se tak svou hliníkovou konstrukcí hravě vyrovná například MacBookům od Applu. Ostatně jeho největší konkurencí ztělesňuje Apple MacBook 12, oproti kterému je Folio G1 s rozměry 292 × 209 × 12,4 mm o něco větší.

HP EliteBook Folio (2016)

Jako protikladný prvek ke kartáčovanému hliníku šasi stojí vyvedení celkem nenápadného kloubu, který ale díky lesklému provedení ozvláštňuje celý vzhled a napomáhá celkově exkluzivnějšímu dojmu. Ke kloubu máme jedinou výtku, která na jinak perfektním a příkladném zpracování dělá nepěkný vroubek. HP se opět nepodařilo ideálně nastavit tuhost kloubu. Notebook není konvertibilní a pochválit mohu až 180stupňový úhel, ale víko se při styku prstů s ochranným sklem nepěkně naklání a při přenášení se sklápí dozadu. Z tohoto hlediska tu tedy máme další HP Spectre x360, který se sklápějícím se víkem již dosti nechvalně proslavil. Víko navíc jednou rukou stejně neotevřete, takže by mu ještě o něco tužší panty nijak neuškodily.

Velkou pochvalu ale HP dostává v oblasti vstupních zařízení. Například klávesnicí předčí Folio G1 i ty nejlepší a překonává i svou stájovou konkurenci Spectre. Protože jde o pracovní notebook, dal si výrobce velkou práci se zpracováním klávesnice do posledního detailu. Nízký zdvih, prostorné klávesy, dostatek místa a ideální mezery mezi klávesami dělají z Folia G1 experta na dlouhé texty. Samozřejmostí je i dvoufázové regulovatelné podsvícení. Nezklame ani touchpad, který mimo dvou integrovaných tlačítek obsahuje v levém horním rohu i senzorické tlačítko s diodou, kterým lze snadno touchpad deaktivovat. Pro větší odolnost a příjemnější dotyk je clickpad pokrytý mléčným sklem. Samotná přesnost není na špatné úrovni, ale tady se jeho největší rival v podobě MacBooku 12 předběhnout nenechá.

HP EliteBook Folio (2016)

TIP: Dell odhalil nový XPS 13: má nové barvy a procesory Kaby Lake

HP EliteBook Folio G1 i tak v celkové konstrukci předvádí pozoruhodné výkony, a to vše s tloušťkou pouhých 12,4 mm. Automaticky tedy vyvstává otázka, jak to vypadá s portovou výbavou. Netřeba napínat – bídně. Na celém zařízení najdeme pouze dva porty USB-C, kterými notebook nejen nabijete, ale připojíte jimi i všechna ostatní zařízení díky specifikaci Thunderbolt 3. I tak je to ale velice málo a myslím, že takové plnohodnotně HDMI by neuškodilo. Chudá portová výbava ale není jediný nedostatek v této oblasti. Notebook bohužel neobsahuje ani čtečku paměťových karet, a ač jde především o pracovní nástroj, chybí tu také slot na SIM kartu k využití mobilních sítí. Tenká konstrukce v podání HP prostě vyžaduje stále poměrně zásadní funkční okleštění. My tuto skutečnost však nevítáme a za tento neduh tedy palec dolů.

Dostáváme se k poslední, zato velmi specifické vlastnosti notebooku, kterou je odolnost. O vojenské specifikaci MIL-STD 810G jste jistě slyšeli. Jedná se o poměrně ultimátní testy odolnosti zařízení, které během testů projde prachem, pískem, deštěm, změnami jak teplotními, tak tlakovými a pak musí splňovat takové speciální požadavky jako odolnost vůči rzi, nárazům, náhodným vibracím, vibracím při střelbě a dalším. Doufejme, že vibracím při střelbě váš notebook nebude muset odolávat, nicméně úspěšné podstoupení takových testů představuje docela zajímavou přidanou hodnotu, která mimo jiné zajistí, že notebook se po pár menších pádech nerozsype.

Líbilo se nám:

  • prvotřídní zpracování
  • velmi dobré a odolné materiály
  • certifikace odolnosti MIL-STD 810G
  • skvělá klávesnice
  • dobrý touchpad

Nelíbilo se nám:

  • malé množství portů
  • absence čtečky paměťových karet
  • volně nastavené klouby

Displej: 4K na 12palcích? Proč ne

Ruku na srdce – jde o naprostou zbytečnost. Na 12,5palcovém displeji by přeci bohatě stačilo Full HD, které HP nabídne také v ostatních dvou variantách. Na druhou stranu, pokud se podíváme na mnohem menší zařízení, třeba na mobilní telefony či tablety, tak nabídnou extrémní rozlišení třeba na pouhých 5 palcích. Proč tedy 4K nenabídnout na 12,5palcovém notebooku? Windows si již s takto vysokým rozlišením dokáže víceméně poradit a jediný, kdo bude těžit z extrémní jemnosti 352 PPI, je uživatel. Zvláště pokud bereme v potaz, že nedotyková Full HD varianta s menším SSD se nabízí jen o 4 tisíce levněji.

HP EliteBook Folio (2016)

To by bylo k rozlišení. IPS panel Folia G1 vám nabídne výbornou podívanou i co se pozorovacích úhlů týká. Se 4K variantou se nese i další příjemnost, kterou je dotyková vrstva. Notebook, jak již bylo zmíněno, není konvertibilní, ale dotykový displej se jistě hodí. Dále už si panel ale chválu nezaslouží, a to především kvůli značnému nádechu obrazu do červena, který je vidět zvláště na bílém pozadí. V případě, že přidáte manuální regulaci jasu, která rozbliká celý displej, a přesycené barvy, není již displej takovým lákadlem, jak by se na první pohled mohlo zdát. Menší výtku mám i k minimálnímu jasu, který zrovna nebude v kombinaci s přesycenými barvami šetřit vaše oči.

Líbilo se nám:

  • 4K rozlišení
  • dobré pozorovací úhly
  • dotykový displej

Nelíbilo se nám:

  • přesycené barvy
  • nádech do červena
  • trhaná regulace jasu

Zvuk a webkamera: míříme dospodu

„Kdysi dávno, před mnoha a mnoha lety, se nabízely notebooky, jejichž reproduktory byly umístěny vespod na základně, a uživatel byl tak ochuzen o hlasitý výstup. Výrobci se ale časem poučili a reproduktory začali umisťovat na zkosené hrany základny. Od té doby si uživatelé mohli vychutnat jejich hlasitost. A potom přišel HP EliteBook Folio G1 a vrátil nás zpět do temných časů utlumených reproduktorů.“ Asi takto by se v krátké pohádce dal shrnout zvukový výstup Folia G1. Samotná kvalita zvuku ze 4 reproduktorů není špatná, na čemž se podílela svým softwarem i firma Bang & Olufsen, ovšem jejich umístění je tristní a v případě, že zařízení položíte na jakýkoli rovný podklad, máte po zvuku.

HP EliteBook Folio (2016)

U pracovního notebooku s cenou nad 40 tisíc korun byste jistě ocenili i Full HD webkameru, která by se hodila zvláště při videokonferencích, které jsou stále více populární. Z nepochopitelného důvodu tu najdeme ale pouze HD rozlišení – HP se svým vlastním modelem Spectre x360 inspirovat nenechalo. Kvalita obrazu je tedy naprosto průměrná a ničím vás tady nepřekvapíme. HP si ale schovává trumf v podobě IR kamery, která poslouží při přihlašování skrz Windows Hello.

Líbilo se nám:

  • kvalita reprodukce

Nelíbilo se nám:

  • umístění reproduktorů
  • pouze 720p webkamera

Hardware a výkon: pan náročný

HP EliteBook Folio (2016)

Procesor a operační paměť

Intel zapracoval na druhé generaci procesorů Intel Core m a rozhodně je to na finálním výkonu notebooků znát. Ve dvou ze tří variant EliteBook Folio G1 naleznete dvoujádrový procesor Intel Core m7-6Y75 s taktem 1,2 GHz a maximem 3,1 GHz. Tento procesor je často přirovnávám ke slabším procesorům Intel Core i3, což rozhodně není od věci. A HP EliteBook Folio G1 je toho důkazem. I když výkon nedosahuje extrémních hodnot, rozhodně ho k Pentiu nelze přirovnat. Výkon stačí pro všechny běžné uživatele i na náročnější práci, ale na nejlepší rozhodně nestačí. V případě, že notebooku dáte co proto a zatížíte ho na maximum, určitě počítejte s teplejší základnou především v pravém horním rohu. Teploty se ale po většinu času drží v normálu a na chod zařízení tedy nemají větší vliv. Co se týká operační paměti, tak té bude dostatek. 8 GB (LPDD3, 1 866 MHz) zajistí bezproblémový a jistý chod systému.

Grafika

S úsporným procesorem se nese i grafický čip Intel HD Graphics 515. Jak již bylo řečeno v mnoha recenzích, nebude to nejlepší kamarád na hry a stříhání videa, nicméně základy zvládne se ctí, což se jen stěží dá tvrdit o předchozí generaci grafických čipů v procesorech Broadwell. Tady si přeci jen spustíte méně náročné hry. Sice na nižší, maximálně střední detaily, ale i tak to v pracovním notebooku stačí a Folio vás v tomto směru nijak nepříjemně nepřekvapí.

Úložiště

Úložiště obstarává M.2 SSD s papírovou kapacitou 512 GB. Tady ale přišlo obrovské zklamání, protože výsledná kapacita pro data uživatele je omezená pouze na 400 GB. V případě, že i takovou kapacitu nevyužijete, doporučuji se podívat na model s 256 GB, který HP také nabízí. Modelu s vyšší kapacitou se ale bohužel nedočkáte.

Líbilo se nám:

  • úsporný procesor

Nelíbilo se nám:

  • oproti slibům málo interní paměti

Operační systém: businessman

HP EliteBook Folio G1 se bere především jako ultimátní pracovní zařízení, a tak dostaly Windows 10 Pro do vínku i nějaký ten software pro ochranu a správu dat od výrobce. Mezi ty nejzákladnější patří HP Support Assistant, který se stará o aktualizace systému, a také vás propojí s HP, kde si dále můžete rozšiřovat záruku a podobně. Další nese jméno Recovery Manager, který, jak již z názvu napovídá, umožní hladké obnovení systému. Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na další programy k ochraně dat a celkově větší bezpečnost systému. Součástí je také vylepšující utilita pro zvuk od společnosti Bang & Olufsen, ve které nastavíte nejen schéma zvuku, ale k dispozici máte i ekvalizér.

Baterie a výdrž: nabíjíme rychle

Vzhledem k zaměření notebooku a také úspornému procesoru jsme čekali i dlouhou výdrž na baterii. Na svého konkurenta v podobě MacBooku 12 to ale bohužel nestačilo. Výdrž 38Wh baterie při kancelářské práci se zastavila na přibližně 7 hodinách, což je značně daleko od slibovaných 11,5 hodin. V případě, že notebook připojíte k Wi-Fi, pak očekávejte ještě nižší, přibližně 6 hodinovou výdrž. Okolo 5 hodin pak notebook zvládne přehrávat streamované Full HD video. Velmi dobrých hodnot dosáhlo Folio v nabíjení, kdy na 100% kapacitu potřebuje pouze necelé 2 hodiny.

Líbilo se nám:

  • rychlost nabíjení

Komunikace: bez mobilních sítí

Již na začátku jsme zmínili, že notebook bohužel nemá slot na SIM kartu, a tak se budete muset obejít bez mobilních dat, což u pracovních notebooků vidíme jen neradi. Rychlá Wi-Fi 802.11ac ale Folio G1 neminula. K dispozici máte také Bluetooth 4.2.

Nelíbilo se nám:

  • chybějící slot na SIM kartu

Závěr: odolnost a elegance se střetávají

HP EliteBook Folio G1 je po všech stránkách EliteBook jak má být. Pevnost konstrukce je až na volnější kloub příkladná a hodí se i vojenská certifikace, která bude hrát roli při provozu v nehostinném terénu. Velkou chválu si HP zaslouží také za skvělou klávesnici, která překonává i nejlepší a řadí se na vrchol žebříčku. Pracovat se vám tak bude v největším pohodlí a Folio G1 v tomto ohledu poráží i proslavené klávesnice ThinkPadů.

HP EliteBook Folio (2016)

TIP: Průvodce: kupujeme notebook do 45 tisíc

Na druhou stranu bych ocenila výkonnější procesory, protože výdrž s těmi úspornými nedosahuje zas až takových výsledků, jaké bychom si představovali, a výkonnější procesory by jí nemuseli až tak radikálně srazit, aby to mělo ve finále větší význam. Chyběla mi také podpora SIM karet, která se u pracantů tohoto typu vyskytuje již samozřejmě, minimálně tedy v nejvyšších variantách. Zklamání také přineslo úložiště, které oproti papírovým 512 GB nabídne uživateli pouze 400 GB.

Konkurence

Konkurence je v tomto případě jasná. Co takhle Apple MacBook 12, také s procesorem Intel Core m7 a 12palcovým displejem s rozlišením 2 304 × 1 440 pixelů? Bude vám chybět samozřejmě dotykový displej a také musíte počítat v této variantě pouze s 256GB SSD. Zvolit ale můžete variantu s méně výkonným Intel Core m5 a k tomu si už 512GB SSD dopřát. Výhodou je bezesporu bezproblémový a odladěný operační systém od Applu či až 12 hodinová výdrž na baterii, nevýhodou pak absence portů. K dispozici vám bude pouze jedno USB-C. Cena obou zmíněných modelů je okolo 47 tisíc.

Apple MacBook (2016)

TIP: Apple představil inovovaný MacBook 12: lepší výkon, výdrž a nová barva

Konkurence už jinak Folio G1 moc nemá, ale v brzké době by se měl dostat na náš trh Dell Latitude 7370, který po vzoru modelů Dell XPS 13 a 15 minimalizuje rámečky okolo 13,3 Full HD displeje. Na rozdíl od modelu EliteBook Folio G1 obsahuje čtečku otisků prstů. Poskytne ale méně výkonný procesor Intel Core m7-6Y54 a pouze 256GB SSD. V této výbavě vás přijde také na 54 tisíc korun.

Dell latitude 7370
hp-elitebook-folio-2016
Klady
  • skvělá kvalita konstrukce
  • kovové šasi
  • odolnost
  • 4K rozlišení
Zápory
  • malá portová výbava
  • displej s nádechem do červena
  • volnější kloub
Diskuze ke článku
Martin P.
Opět chodění okolo horké kaše na téma že Core M ( a vněm integrované grafické jádro je nevýkonné řešení. Ne proti předchozímu se nijak zásadně výkonnostně neposunul a podle druhu optimalizace testu je maximálně výkonný jako nějaké slabší i3 , většinou však jako Pentioum dual-core, Celeron případně x let staré Core2duo.
Luboš
Bude někdy i test Panasonic Toughbook? Ten tuhle parodii strčí do kapsy,je sice skoro jednou dražší ale i tak.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze