Honor V30 Pro
recenze

Honor V30 Pro

Čínský otloukánek
32

V podrobné recenzi Honoru V30 Pro se zaměřím na to, jaké je vlastně používat telefon – v tomto případě navíc vlajkovou loď se skvělým fotoaparátem a supervýkonným čipsetem – bez podpory Google služeb. Lze se bez Google aplikací obejít… a má vůbec takový smartphone šanci uspět i na našem trhu?

U většiny současných Android smartphonů definuje jejich úspěch zejména hardwarová výbava: displej, výdrž baterie, fotoaparát nebo výkon. Se softwarem se již více či méně počítá a i přestože mají jednotliví výrobci různé nadstavby rozlišných kvalit, dovolím si tvrdit, že jsem se na našem trhu doposud nesetkal s takovým Android telefonem, jehož nadstavba by byla doslova nepoužitelná. Co se však ale stane, když se vám do ruky dostane nejnovější vlajková loď od Honoru, která se nemá po stránce výbavy za co stydět a v mnoha oblastech naopak exceluje, ale je bez podpory Google aplikací? Na to, i na otázku, jak se Honor V30 Pro povedl, zodpovím v této recenzi.

Honor V30 Pro – videorecenze

Technické parametry Honor V30 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce162,7 × 75,8 × 8,8 mm, 206 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,57" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát40 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetHuawei Kirin 990, CPU: 2×2,86 GHz + 2×2,36 GHz + 4×1,95 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnost, ?

Obsah balení: s redukcí, ale bez sluchátek

V balení najdeme kromě USB-C/USB-A kabelu také 40W napájecí adaptér, redukci z USB-C na 3,5mm jack a průhledné silikonové pouzdro, které telefon ochrání před pády i otisky. Osobně bych zde rád viděl ještě sluchátka, na ta se však již nedostalo.

Honor V30 Pro
Líbilo se nám
  • výkonný napájecí adaptér
  • ochranné pouzdro
  • redukce z USB-C na 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • v balení by mohla být také sluchátka

Konstrukční zpracování: mnozí by se mohli inspirovat

Na Honoru V30 Pro vás na první pohled zaujmou záda v provedení z mléčného skla, která nejenže vypadají skvěle, ale díky matné povrchové úpravě na nich také ulpívá naprosté minium otisků. Při prvním kontaktu pak zjistíte, že telefon v ruce působí poměrně bytelně, přesto se drží velmi pohodlně a při používání zbytečně „neřeže“ do dlaně díky zaobleným bokům.

Honor V30 Pro
Umístění čtečky otisků prstů je fenomenální.

Umístění vypínacího tlačítka, která zároveň funguje jako čtečka otisků, je jedním slovem fenomenální – tedy minimálně pro praváky, ale ani leváci by neměli mít s používáním větší problém. Praktické umístění na boku jsem chválil i u předchozích Honorů, ale třeba také u kompaktního Samsungu Galaxy S10e. Pokud se výrobce rozhodne neintegrovat čtečku otisků prstů přímo do displeje, pak by se podle mě měla nacházet právě zde.

Na spodní straně pak čeká USB-C, vedle něhož sídlí slot pro dvojici nanoSIM karet. Zaujme až na zádech mírně vystupující modul fotoaparátů obdélníkového tvaru. Pokud položíte telefon na rovný povrch, nevyhnete se houpání, které se však dá odbourat nasazením dodávaného ochranného pouzdra.

Celkově se design výrobci povedl a jediné, co mu lze vytknout, je snad pouze právě vystouplý modul fotoaparátu a absence oficiální certifikace zvýšené odolnosti.

Líbilo se nám
  • praktický povrch z mléčného skla
  • líbivý design
  • kvalitní zpracování
  • dobře padne do ruky
Nelíbilo se nám
  • vystouplý modul fotoaparátu
  • bez certifikace odolnosti

Displej: sázka na IPS LCD

Displej o uhlopříčce 6,57 palce a rozlišení 1 080 × 2 400 pixelů si získá vaši pozornost podlouhlým výřezem pro duální selfie kameru, v druhé řadě pak také použitou technologií IPS LCD, která již v dnešní době není u vlajkových lodí úplně běžná. Displej se naštěstí povedl, má solidní svítivost i dobře fungující automatickou regulaci jasu, nemohu se však zbavit pocitu, že měl Honor telefon přeci jen raději vybavit kvalitním OLED panelem po vzoru Huawei Mate 30 Pro.

Výrobcem předinstalovaná fólie má ostré rohy.

Na druhou stranu jsou mezi námi stále uživatelé, kteří nedají na IPS LCD panely dopustit. Jistě je však nepotěší mírné prosvítání v okolí výřezu selfie kamery a brady. Naštěstí si jej bez důkladné observace téměř nevšimnete. Obrazovka má však poměrně tenké rámečky po všech stranách a z výroby nalepenou ochrannou fólii. Ta má, stejně jako například u Honoru View20, zásadní neduh v tom, že jsou její okraje ostré a používání gest „svajpováním“ tedy není tak pohodlné.

Líbilo se nám
  • jemné rozlišení
  • tenké rámečky
  • solidní svítivost
  • výrobcem předinstalovaná fólie
Nelíbilo se nám
  • telefonu by slušela OLED technologie
  • mírné prosvítání v oblasti selfie kamerky a brady
  • fólie s ostrými hranami

Zvuk: pouze mono

Honor V30 Pro disponuje pouze jedním hlasitým reproduktorem, který je trochu atypicky v úplném rohu pravého spodního boku. Telefon naštěstí hraje dostatečně nahlas a nabízí slušnou kvalitu, vlajkové lodi by však rozhodně více slušelo mít hlasité reproduktory hned dva. Pochválit však mohu reprodukci do sluchátek skrze dodávanou redukci z USB-C na 3,5mm jack i kvalitu telefonních hovorů.

Líbilo se nám
  • solidní hlasitost
  • kvalita při přenosu do sluchátek i telefonních hovorech
Nelíbilo se nám
  • telefonu by slušely stereo reproduktory

Výkon hardwaru: 7nm+ bestie s podporou 5G

Honor se rozhodl svou vlajkovou loď osadit stejným čipsetem, který najdeme také v Huawei Mate 30 Pro. Osmijádrový Kirin 990 se skládá z dvojice jader Cortex A76 o taktu 2,86 GHz doplněných o dvojici stejných jader nataktovaných na 2,09 GHz a nakonec čtyř úsporných jader typu Cortex A55 s frekvencí 1,86 GHz. Hráče pak bude zajímat informace o GPU, kterým je Mali G76 MP16. Jak asi tušíte, výkonu na běžné používání/hraní her je více než dostatek. To platí i pro rychlé úložiště typu UFS 3.0, která má kapacitu 256 GB, nebo 8 GB operační paměti. Při hraní her i používání jsem si nevšiml nijak výrazného zahřívání, takže výrobce odvedl dobrou práci i v oblasti tepelného managementu. Někomu by mohl chybět slot pro paměťové karty, vzhledem k 256GB úložišti, ze kterého uživateli zůstane po zapnutí dostupných přibližně o 20 GB méně, to však nepovažuji za mínus.

Líbilo se nám
  • 7nm+ Kirin 990
  • podpora 5G sítí (do budoucna)
  • rychlé úložiště typu UFS 3.0
  • 8 GB RAM

Výdrž baterie: rychlé nabíjení drátově i bezdrátově

Honor V30 Pro disponuje baterií o vcelku průměrné kapacitě 4 100 mAh, která se pomalu stává standardem u dnešních smartphonů. Do karet mu však hraje výkonný, avšak energeticky úsporný 7nm+ Kirin 990 a dobře optimalizovaný software, díky čemuž bez větších obtíží dosáhnete na jeden a půl až dva dny používání.

K dispozici je i bezdrátové nabíjení výkonem 27 W.

Nabíjení maximálním výkonem, tedy 40 W, zajistí doplnění energie z 0 na 80 % přibližně za půl hodiny. Kromě drátového nabíjení je k dispozici i nabíjení bezdrátové výkonem až 27 W. Případně si můžete pomocí bezdrátového reverzního nabíjení nabít například sluchátka či pomoci kamarádovi v nouzi.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 3 minuty
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 7 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 11 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 15 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 19 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 23 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 27 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 31 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 36 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 50 minut
Líbilo se nám
  • dostatečná výdrž
  • superrychlé nabíjení drátově i bezdrátově
  • reverzní bezdrátové nabíjení

Konektivita: s Bluetooth 5.1, ale bez Wi-Fi 6

Po stránce konektivity neschází podpora Wi-Fi standardu 802.11 a/b/g/n/ac (bohužel však bez Wi-Fi 6), nejnovější Bluetooth 5.1 či duální GPS. K dispozici je ale i podpora systémů GLONASS, BDS, Galileo nebo QZSS. Telefonu pochopitelně nechybí ani NFC, které má však kvůli absenci Google Pay jen omezenou využitelnost (více v kapitole o softwaru).

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází
  • nejnovější Bluetooth 5.1
Nelíbilo se nám
  • v současnosti omezená využitelnost NFC
  • chybí Wi-Fi 6

Fotoaparát: v hlavní roli

Honor V30 Pro se chlubí 40Mpx snímačem Sony IMX600 o světelnosti f/1.6, který skládá čtyři pixely do jednoho, takže mají výsledné snímky rozlišení 10 megapixelů. Podobně jako u Huawei Mate 30 Pro, který má stejný fotoaparát, jsou výsledky nadprůměrné. Fotky mají realistické barvy, odpovídající kontrast i velmi dobrý dynamický rozsah. Navíc nechybí ostrost s množstvím detailů. Pro více informací o fotoaparátu doporučuji přečíst náš článek níže o tom, jak fotí Huawei Mate 30 Pro.

Honor V30 Pro

Hlavnímu snímači nechybí ani noční režim, který dokáže prosvítit i tmavé scény, aniž by z fotek udělal nereálně vypadající omalovánky. Nočním režimem je vybaven také trojnásobný teleobjektiv/ultraširokoúhlý fotoaparát. Vzhledem k nižší světelnosti však nelze počítat s kvalitou srovnatelnou s hlavním snímačem.

Ultraširokoúhlý objektiv praktický při snímání velkých objektů bez možnosti ustoupit dozadu, má autofokus, takže jej můžete využít rovněž k pořizování makro fotografií. Rozlišení 12 megapixelů i rozsah záběru 109 stupňů z něj nečiní pravděpodobně nejlepší ultraširokoúhlý objektiv na trhu, výsledky by vás však rozhodně zklamat neměly. Navíc se chlubí snímačem speciálně upraveným pro pořizování kvalitnějších fotografií a videozáznamu v poměru stran 16:9.

Poslední, 8megapixelový fotoaparát, se řadí mezi mírný nadprůměr. Výsledky z něj nevypadají vůbec špatně a nechybí ani dostatek detailů. Srovnávat snímky například s pětinásobným teleobjektivem Huawei P30 Pro však pochopitelně nelze. Video lze natáčet v maximálním rozlišení 4K při 60 FPS a výslednou kvalitu můžete zhodnotit na testovacích videích níže.

Další fotografie si můžete prohlédnout v článku uvedeném výše.

Milovníky selfie potěší duální selfie kamera – primární snímač o rozlišení 32 megapixelů a světelnosti f/2.0 +sekundární ultraširokoúhlý objektiv o rozlišení 8 megapixelů a světelnosti f/2.2. Použití ultraširokoúhlého objektivu u selfie kamery rozhodně považuji za praktičtější, než použití druhého senzoru pro bokeh efekt. Snímky ze selfie kamer mají slušný dynamický rozsah, pěkné barevné podání i slušnou úroveň detailů.

Honor V30 Pro (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Honor V30 Pro (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Honor V30 Pro (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Honor V30 Pro (testovací video) – 2160p, 60 FPS

Líbilo se nám
  • nadprůměrná kvalita snímků
  • nechybí ultraširokoúhlý objektiv ani teleobjektiv
  • autofokus u ultraširokoúhlého objektivu
  • skvělé noční snímky
  • duální selfie kamerka s ultraširokoúhlým objektivem
  • povedená aplikace fotoaparátu

Software: Android 10 s velkou vadou na kráse

Honor vybavil svůj vlajkový model nejnovějším Androidem 10 s nadstavbou Magic UI 3.0.1, díky čemuž se můžete těšit na modernizovaný design, tmavý režim i podporu ovládání gesty. Navigace systémem je, jak byste předpokládali, velmi svižná a uživatel na nic nečeká. Jelikož se však jedná o zařízení určené pro čínský trh, u kterého si samozřejmě můžete nastavit český jazyk i český region, občas se setkáte s ne zcela počeštěnými úseky systému. Vzhledem k současné situaci navíc není jasné, jestli se Huawei vůbec někdy vyplatí vyrábět Honor V30 Pro přímo pro evropský či jiný mimo-čínský trh.

Tím se dostáváme k nejzásadnějšímu problému, kterým jsou pochopitelně chybějící Google služby, tedy i chybějící Google aplikace, jako Gmail, Google Mapy, YouTube a další, na které jsou čeští uživatelé zvyklí. Po zapnutí byste tak v telefonu marně hledali všechny tyto aplikace. Namísto toho v systému narazíte na množství čínských aplikací, které naštěstí můžete bez problémů vymazat.

Pokud si tedy Honor V30 Pro koupíte, raději počítejte s tím, že vám aplikace od Googlu spíše fungovat nebudou, než budou.

Po zapnutí smartphonu jsem nejprve vyzkoušel přesunout data z Huawei Mate 20 Pro pomocí aplikace Phone Clone, která je předinstalovaná v zařízeních Huawei a můžete si ji stáhnout i na další smartphony s operačním systémem Android/iOS. Přetažení nastavení a aplikací trvalo několik minut a po úspěšném dokončení jsem v Honoru nalezl několik Google aplikací, které se z Matu 20 Pro úspěšně přenesly (jmenovitě Google Mapy, Úkoly, Analytics). Většina Google aplikací se však vůbec nepřenesla, a tak jsem se rozhodl je nainstalovat přímo nahráním APK souborů do telefonu. Nainstalování APK souborů k aplikacím YouTube, Gmail, Google Chrome proběhlo bez problémů. Navíc jsem do telefonu zkusil nainstalovat i samotné Google služby, rovněž přes APK. Google aplikace ze začátku fungovaly relativně bez problémů, po pár hodinách jsem však začal u některých pozorovat, že se po kliknutí na ikonku nic nedělo, případně jen problikla obrazovka (Google Chrome nebo YouTube). Podobně se začaly po nějaké době chovat i Google Mapy, které se spustily, ale aplikace se zasekla a nefungovala. Do rootování či pokusů o flashování jsem se nepouštěl: z toho důvodu, že se jedná o testovací vzorek, ne můj osobní smartphone, a také kvůli tomu, že se většině uživatelů nebude chtít takovéto kroky podstupovat, respektive ani možná nebudou vědět, jak na to.

Pokud si tedy Honor V30 Pro koupíte, raději počítejte s tím, že vám aplikace od Googlu spíše fungovat nebudou, než budou. Všechny ostatní aplikace se však bez problémů v pořádku přetáhly a přihlásily se k účtům. Messenger, Telegram, Spotify, WhatsApp, Box, OneDrive, Facebook, Skype, LinkedIn i veškeré aplikace důležité pro cestování nebo bankovnictví fungovaly správně. Pro jistotu dodám, že nelze počítat ani s fungováním Google Pay.

Jak moc je nemožnost používat Google služby a aplikace omezující? Popravdě hodně, v mém případě je největším problémem absence Gmailu, ve které mám uloženo několik emailových účtů. Alternativou je návštěva Gmailu přes internet, což ovšem pochopitelně není až tak pohodlné, jako mít v telefonu aplikaci. Mnoho uživatelů bude mít také problém s absencí Google Pay. Pokud vám však nedělají zmíněné nedostatky vrásky na čele, můžete využívat všechny další aplikace bez problémů a případně si další stáhnout buď jako APK soubor z ověřených zdrojů, nebo přímo z App Gallery, kde Huawei rozšiřuje počet podporovaných aplikací. Na závěr dodám, že pokud by se měl přístup USA ke značce Huawei změnit, pak slibuje čínský výrobce nahrát Google služby do nových modelů v řádu několika hodin, čímž by se všechny zmíněné problémy vyřešily.

Líbilo se nám
  • Android 10 s Magic UI 3.0.1
  • snaha Huawei rozšiřovat nabídku aplikací v App Gallery
Nelíbilo se nám
  • v současnosti absence Google služeb
  • většina Google aplikací nefunguje správně nebo vůbec
  • nejistý výhled do budoucnosti
  • omezená nabídka aplikací v App Gallery

Zhodnocení

Honor V30 Pro se nachází v poměrně složité situaci, kdy na jednu stranu přináší (snad až na displej) skvělou výbavu včetně podpory 5G sítí (která může přijít vhod v budoucnu), na stranu druhou mu (v době testování) schází přístup ke Google službám, na které jsou uživatelé zvyklí. V současnosti navíc zatím stále neznáme výrobcem doporučenou cenu, za kterou by se měl tento kousek na našem trhu prodávat.

Honor V30 Pro

S ohledem na informace uvedené v recenzi bych tak Honor V30 Pro doporučil uživatelům, kteří nejsou závislí na Google aplikacích a službách, případně jsou schopni si za ně najít adekvátní alternativu, případně velkým nadšencům do focení nebo příznivcům značky Honor. Situace se však může rychle změnit. Pokud bude umožněno Huawei opět spolupracovat s Googlem a přinést podporu Google služeb na nejnovější modely, mohu nákup Honoru V30 Pro vřele doporučit za předpokladu, že bude cena pro český trh stanovena v rozumných mezích.

Konkurence

Výbavou nejpodobnější je Honoru V30 Pro bezpochyby Huawei Mate 30 Pro, který v současnosti rovněž trpí neduhem v podobě chybějících Google služeb. Co ztrácí na softwaru, však bohatě vynahradí u hardwarové výbavy, která patří k tomu absolutně nejlepšímu, co lze v současnosti sehnat. Vyzdvihnout musím zejména displej, který spoléhá na technologii OLED na rozdíl od kvalitativně horší IPS LCD obrazovky u Honoru.

Huawei Mate 30 Pro

Rozměry158,1 × 73,1 × 8,8 mm, 198 g
DisplejAMOLED, 6,53" (2 400 × 1 176 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorHuawei Kirin 990, 2×2,86 GHz + 2×2,36 GHz + 4×1,95 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, nanoSD
Akumulátor4 500 mAh
honor-v30-pro
Klady
  • líbivý design
  • ultraširokoúhlá selfie kamerka
  • dlouhá výdrž
  • rychlé drátové i bezdrátové nabíjení
  • reverzní bezdrátové nabíjení
  • supervýkonný čipset Kirin 990
  • podpora 5G sítí
Zápory
  • telefon by si zasloužil OLED displej
  • pouze mono reproduktor
  • absence Google služeb
Diskuze ke článku
fryy
tiež patrím k tým, čo majú radšej ips displeje, preto by to nebol pre mňa žiaden problém. autor sa sťažuje na ostré hrany fólie, tak ako to bolo aj pri recenzií na honor 20 pro. ten mám a tá vraj ostrá hrana mi nerobí žiaden problém. ak to mám zhrnúť, tak ten mobil je úplne v pohode. až na tie služby.
Rrrrre
Recenze zcela zbytecneho telefonu.
Dodo
Krasny fón, jen docela zbytečný mimo čínský trh.
Khan
No IPS je krok zpet pro vetsinu lidi. At si rika kdo chce co chce. Nadruhou stranu je jasny ze ho musi ocesat oproti Huawei modelum. Ten prustrel je hroznej. O prosvitani (opet diky IPS) nemluve. Ale hlavne ta tlusta notifikacni lista... tohle je mor tech telefonu. Svatej vyrez. Jinak nejvetsi plus sou zada. Tento material by se mohl zacit objevovat casteji. Uz u Lg V40 to byl luxus. Ted kdyz s tim zacal Apple tak ho snad budou ostatni nasledovat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze