Google Nexus 6
recenze

Google Nexus 6

Lízátko, které udává směr

Referenční přístroje od Googlu jsou vždy výkladní skříní, která nás nechá nahlédnout pod pokličku čisté verze operačního systému Android. Ani dnes recenzovaný Nexus 6 není žádnou výjimkou, i když se od předešlých Nexusů zásadně liší. A to ne pouze proto, že tentokrát ho pro Google vyrobila Motorola. Jaký tedy doopravdy je? A stálo to čekání vůbec za to?

Nový Nexus je na tom vždy podobně jako nový iPhone. Nejde pouze o zařízení samotné, ale o vnitřní ekosystém, který se postupem času zdokonaluje. Nejinak je tomu i u dnes recenzovaného Nexusu 6, na kterém Google předvádí svoji nejnovější verzi operačního systému Android, konkrétně verzi 5.0 Lollipop. Ta posouvá prostředí opět o kousek dále, přináší kromě nových funkcí také nový vzhled a mění celkový pohled na Android.

Nepřehlédněte:

Dnešní doba je dobou zjednodušování, zpřehledňování, zkrátka všichni výrobci se snaží o něco co bude nejenom fungovat, ale i dobře vypadat. Android Lollipop je zajímavým krokem kupředu. Bez povšimnutí ale samozřejmě nemůže zůstat ani výbava nového Nexusu, které dominuje čtyřjádrový procesor Snapdragon 805, 6palcový displej s Quad HD rozlišením a také celkem povedený fotoaparát. Takže špička v oboru? Možná, ale díky ceně už bohužel rozhodně ne pro všechny.

Google Nexus 6 na oficiálních snímcích

Technické parametry Google Nexus 6

Kompletní specifikace
Konstrukce159,3 × 83 × 10,1 mm, 184 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejAMOLED, 5,96" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 805 APQ8084, CPU: 4×2,7 GHz, GPU: Adreno 420
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor3 220 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
DostupnostQ4 2014, ?

Google Nexus 6 – videopohled

Obsah balení: kde jsou sluchátka?

Uvnitř (v na dnešní poměry vcelku rozměrné krabičce) nalezneme kromě telefonu pouze synchronizační kabel a adaptér do sítě, samozřejmostí je pak krátký manuál a nechybí ani nástroj pro vysunutí slotu pro nanoSIM kartu. To, že v balení telefonu za zhruba 18 000 Kč chybí i takový základ, jakými jsou sluchátka však považujeme za poněkud nepříjemný vtip. Google naopak mohl vzhledem k ceně dosadit taková sluchátka, která by uspokojila i náročnější posluchače. Navíc, místa by tu pro ně bylo více než dost.

Říkal tady někdo: strohé balení?

Úvodní srovnání

Specifikace Google Nexus 6 Lenovo Vibe Z2 Pro Samsung Galaxy Note 4 Huawei Ascend Mate 7 Apple iPhone 6 Plus
Rozměry 159,3 × 83 × 10,1 mm 156 × 81,3 × 7,7 mm 153,5 × 78,6 × 8,5 mm 157 × 81 × 7,9 mm 158,1 × 77,8 × 7,1 mm
Hmotnost 184 gramů 179 gramů 176 gramů 185 gramů 172 gramů
Úhlopříčka displeje 6 palců 6 palců 5,7 palců 6 palců 5,5 palců
Rozlišení displeje 2 560 × 1 440 px 2 560 × 1 440 px 2 560 × 1 440 px 1 920 × 1 080 px 1 920 x 1 080 pixelů
Technologie zobrazení AMOLED TFT IPS Super AMOLED TFT PLS TFT IPS
Procesor Qualcomm Snapdragon 805 Qualcomm Snapdragon 801 Qualcomm Snapdragon 805 Huawei Kirin 925 Apple A8
RAM 3 GB 3 GB 3 GB 2 GB 1 GB
Interní paměť 32/64 GB 32 GB 32 GB 16 GB 16/64/128 GB
Paměťové karty ne ne ano (až 128 GB) ano ne
Fotoaparát 13 Mpx 16 Mpx 16 Mpx 13 Mpx 8 Mpx
Čtečka otisků prstů ne ne ano ano ano
Cena 18 000 Kč (32 GB) 14 000 Kč 18 500 Kč 12 000 Kč 21 190 (16 GB)

Kompletní srovnání parametrů naleznete v našem katalogu.

Design a konstrukce: kde jsme to už jen viděli?

Už na první pohled zaujme Nexus 6 rozměry a designem, společné znaky s předchozími Nexusy by jsme hledali jen stěží. Nejvíce se designově přiklání k loňské Motorole Moto X, jestli je to krok správným směrem necháme na vašem uvážení. Od Motoroly Moto X si nový Nexus propůjčil například dominantní prvek v podobě spodního a vrchního výřezu pro stereo reproduktory. Ve vrchním výřezu si však své místo našlo i sluchátko pro hovory, vedle něj se pak nachází průhledy senzorů jasu a přiblížení, chybět samozřejmě nemůže ani čočka sekundární kamery pro videohovory. Dominujícím prvkem přední strany je však samozřejmě 6palcový displej.

Nexus 6

Na pravém boku Nexusu 6 nalezneme jak vypínací tlačítko displeje, tak i dvoupolohové tlačítko pro regulaci hlasitosti. Vzhledem k délce boční strany působí tlačítka malým dojmem, nenechte se ovšem zmást, jejich stisk je špičkový a neomylný, čemuž dopomáhá i nepatrná perforace, která je viditelná při detailním pohledu. Na vrchní straně uprostřed je vstup 3,5milimetrového jack konektoru, najdeme zde i jedinou záslepku slotu na nanoSIM kartu. Tento slot však vyjmete až po vsunutí dodávaného tenkého klíče. Na spodní části už na nás čeká pouze vstup microUSB konektoru, mikrofon se schovává v již zmíněném spodním výřezu pro jeden z dvojice stereo reproduktorů.

Nexus 6

Konečné rozměry jsou v případě Nexusu 159,3 milimetrů na výšku a 83 milimetrů na šířku, hloubka 10,1 milimetrů je pak poměrně sporným faktem. Nexus 6 totiž není po celé délce stejně tlustý, ke krajům a ke středu se hloubka zařízení snižuje, zatímco ve vrchní části je pak tloušťka nejvyšší. Celkově působí koncepce velice zajímavě a Motorola si dobře pohrála s detaily, které dělají z Nexusu 6 zdánlivě tenčí zařízení.

Navíc, ne úplně tenký je nový Nexus 6 také proto, že umožňuje bezdrátové nabíjení. Ač je Nexus 6 plastový, boční lišta obepínající celé zařízení je kovová, to dopomáhá celkové pevnosti a do jisté míry zvyšuje exkluzivitu. Na jejím povrchu jsou také jasně zřetelné předěly antén. Zadní uživatelsky nevyměnitelný kryt je pogumovaný, díky čemuž nemá tendenci zachytávat otisky prstů a ani nijak neprokluzuje. Bohužel, na jeho povrchu je viditelná sebemenší mastnota, která se následně obtížněji čistí.

Nexus 6

Celkově hodnotíme design a zpracování jako povedené, Nexus 6 díky tvarovaným zádům i přes velký displej dobře padne do rukou, ani hmotnost 184 gramů vás u takto velkého zařízení nijak zvlášť nepřekvapí, v ruce se totiž hmotnost dostatečně rozmělní. Chválíme i kovový rám, který telefon zpevňuje a zároveň navozuje dojem exkluzivnějšího pocitu. Zadní kryt chválíme za jeho úpravu, která je na dotek velice příjemná, zamrzí však nutnost neustáleho čistění. K dispozici jsou dvě barevné varianty – Cloud White a Midnight Blue, přičemž problémy se zašpiněním se týkají hlavně tmavé (a námi testované) barevné varitanty.

Google Nexus 6

Zvuk: ...a pořádně nahlas

Hodnotit zvukovou stránku u Google Nexusu 6 je poměrně příjemnou povinností, vrcholu však bohužel nedosáhl. Jak již víme, nabídne totiž dvojici stereo reproduktorů na přední straně, opět na spodní a vrchní části zařízení. Toto umístění je naprosto ideální pro hraní her nebo sledování filmů, zvuk navíc není tlumen ani podložkou. Hlasitost je na velmi dobré úrovni, přesto při přímém srovnání s etalony v podobě HTC One (M8) a Apple iPhone 6 ztrácí, stejně jako v reprodukci samotné. I tak je ale výstup daleko před běžnou konkurencí a neurazí ani náročnějšího posluchače. Celkově tak můžeme ohodnotit výstup jako lehce nadprůměrný.

Google Nexus 6

Kvalitního zážitku se dočkáte také při hovorech, sluchátko je velice kvalitní a na problémy si nestěžovala ani protistrana. Zásluhu na tom nese také sekundární, odhlučňující mikrofon umístěný na zadní straně vedle přisvětlovací LED diody. Zvukový výstup do sluchátek je kvalitativně srovnatelný s výstupem z hlasitého reproduktoru, menším problémem je pak mírný útlum maximální hlasitosti, na druhou stranu se naprosto eliminuje zkreslení, které je způsobeno běžným přehráváním na hlasité reproduktory.

Displej: skvostný zážitek

Dominujícím prvkem přední strany je však samozřejmě 6palcový AMOLED displej s rozlišením 2 560 × 1 440 pixelů. To je asi největší překvapení nového Nexusu, všechny předchozí modely měly vždy úhlopříčku maximálně 5 palců.

Displej se jednoznačně povedl

Displej je jedním slovem famózní, díky technologii AMOLED je černá opravdu černá, barevné podání je syté, přesto nemůžeme říct, že by byl displej jako omalovánky. Špičková jemnost je zaručena už při pohledu na jemnost displeje, která se zastavila těsně pod hranicí 500 pixelů na palec. Jednotlivé body tak nemáte šanci spatřit ani při sebedetailnějším pohledu. Příkladné jsou rovněž pozorovací úhly displeje a také maximální jas patří k tomu nejlepšímu. Celkově tak hodnotíme kvality displeje špičkově, jen málokterý smartphone se může s displejem Nexusu 6 rovnat. Chybět nemůže ani odolné sklo Gorilla Glass 3 a oleofobní vrstva zamezující ulpívání otisků prstů. Pochválit musíme také tenké rámečky vedle displeje, což v konečném důsledku dělá z Nexusu 6 jedno z nejmenších zařízení se 6palcovým displejem na trhu.

Google Nexus 6

Baterie: rychlé nabíjení, ale i vybíjení

Baterie uvnitř zařízení nabídne vzhledem k zaměření přístroje spíše podprůměrnou kapacitu 3 220 mAh a celkově je tak reálná výdrž průměrná, a to především kvůli výkonnému procesoru a žravému QHD displeji. Výdrž se pohybuje na hranici jednoho a půl dne, a to Nexus 6 opravdu musíte šetřit, jinak se stane standardem jeden den a na další den už budete muset opět nabíjet. Při opravdu nadměrné zátěži, jako je například využívání GPS navigace, telefon samozřejmě vybijete i během několika málo hodin. Výdrž telefonu neprodloužíte ani za pomocí speciálních úsporných režimů, kterými Nexus 6 nedisponuje. Pokud se však budete mírnit, stanou se běžným standardem i necelé dva dnyvýdrže na nabití, přesto bychom tento způsob používání nedoporučovali. Delší výdrž totiž umožní pouze odříkání, tedy omezená synchronizace na pozadí, jas na čtvrtinovou hodnotu a opravdu občasné brouzdání po internetu. Špičkový displej si zkrátka vybírá svoji daň, technologie AMOLED v tomto ohledu bohužel příliš nepomáhá, prostředí je totiž téměř celé ve světlých odstínech. Zapomenout nesmíme ani na přítomnost bezdrátového nabíjení pomocí standardu Qi.

Google Nexus 6

Nezapomněli jsme ani na naše standardizované testy výdrže. V telefonu byla vložena jedna SIM karta, aktualizace na pozadí byly potlačeny, zvuk byl nastaven na 50 % stejně jako jas displeje a telefon streamoval video v rozlišení FullHD (1 080p). Celkem tuto činnost telefon vydržel provádět 8 hodin a 3 minuty, což je průměrný výsledek (pro srovnání: LG G3 vydrželo streamovat 7 hodin a 10 minut, Huawei Ascend Mate 7 pak až 9 hodin a 40 minut). Rychlost nabíjení rozhodně potěší, na 80 % se Nexus 6 nabije za 58 minut, na kompletní nabití si počkáte o 32 minut déle. V tomto ohledu je však důležité zmínit, že díky technologii Qualcomm Quick Charge 2.0 se baterie během 15 minut nabije tak, že telefon může fungovat několik hodin, zhruba 5, postupně se však nabíjení zpomaluje, a proto jsou uvedené hodnoty vyšší, než co bychom očekávali. Za rychlé nabíjení ale Nexus chválíme a jako nouzové řešení (například nabíjení na letišti) je tento způsob ideální, během chvíle totiž máte dostatek energie na dalších několik hodin používání.

Hardware: bestiální výkon

Jako správná vlajková loď musí Nexus 6 nabídnout nekompromisní vnitřnosti, což se také potvrdilo. Uvnitř tepe (32bitový) čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 805 s taktem 2,7 GHz, tomu dopomáhají 3 GB paměti RAM a grafický akcelerátor Adreno 420. Hned po spuštění je k dispozici zhruba 2,4 GB paměti RAM, za což může především neexistující grafická nadstavba, která telefon, respektive paměť RAM, nijak nevytěžuje. Integrovaná paměť může být dvojí – 32, respektive 64 GB, slot na paměťové karty bohužel klasicky u řady Nexus chybí.

Výsledky benchmarků

A jak je na tom nový Nexus 6 výkonnostně v praxi? Špičkově… Vše, tedy od základních úkonů počínaje, po spouštění náročných 3D her konče.Vše je bleskové, bez zaváhání a bez jakýchkoliv problémů. Svižnost novému Nexusu 6 nechybí a výkonu má na rozdávání. Referenční smartphone od Googlu tak opět ukázal, že kromě výkonu je důležitá také optimalizace, a tu má Nexus 6 zvládnutou na jedničku s hvězdičkou.

Uživatelské prostředí: to nejčistší Lízátko

Google Nexus 6 je výkladní skříní pro nejnovější verzi operačního systému Android, tedy 5.0.1 Lollopop, který byl oficiálně představen ke sklonku minulého roku. Nová verze se nese v duchu Material Designu, který celé prostředí do jisté míry zjednodušuje, na druhou stranu ho dělá mnohem účelnější a lépe využitelné. Žádné zběsilé animace a přechody, vše je krásně plynulé, přesto prostředí nijak nezdržuje.

Úvodní nastavení Androidu 5.0.1 Lollipop a pohled na uživatelské prostředí

Novinkou je jednoznačně lépe využitá zamykací obrazovka, která dává více prostoru pro příchozí oznámení. Nejedná se však o statické informace, lze s nimi totiž dále pracovat a rovnou tedy máte přehled, co je důležité a co na svoji odpověď počká. V Androidu 5.0 jsou notifikace jednoduše lepší než kdykoliv předtím a renomovaní výrobci budou muset tvrdě zapracovat, aby Google se svými grafickými nadstavbami dohnali. Při spuštění aplikací se nyní animace vysune ze spodní strany displeje a Google tak chytře maskuje dobu načítání aplikací.

Uživatelské prostředí

Vylepšením prošla také notifikační lišta, která se už nevytahuje celá, ale pouze tak, aby zobrazila všechny notifikace. Teprve další posunutí dolů odhalí rychlé přepínače, usnadnit si to můžete sesunutím notifikační lišty dvěma prsty, kdy se přepínače zobrazí rovnou. Novinkou je také režim host, který umožní používat pouze dovolené funkce, například když se chcete pochlubit svým Nexusem mezi známými.

Uživatelské prostředí

Trochu zmatek ovšem nastává v režimech. Nexus 6 obsahuje hned trojici režimů, přičemž pouze jeden vypne u oznámení i vibrace – u ostatních se do tichého režimu nepřepnete, minimálně vibrace jsou vždy aktivní. A to může být trochu problém, protože v režimu ,,žádné’’, který vypne i již zmíněné vibrace, neuslyšíte ani budík. Na tom by měl Google trochu zapracovat, vibrační oznámení totiž nemusí být po chuti každému.

Uživatelské prostředí

Novinek je v Androidu Lollipop přehršel, v Nexusu 6 funguje vše přesně tak, jak Google zamýšlel, žádné nadstavby ani nic podobného systém nezdržují, takže označení referenční přístroj naplnilo svůj význam. Nevýhodou absence jakékoliv nadstavby pak mohou být chybějící funkce, které by usnadnily/vylepšily ovládání takto velkého displeje. Například možnost rozdělení obrazovky, zmenšení obrazovky a další funkce známé od konkurence s velkými displeji zkrátka chybí. To je bohužel daň za syrový Android. Podrobněji jsme o nové verzi psali několikrát, podívat se můžete například na článek s našimi postřehy.

Uživatelské prostředí
Uživatelské prostředí

Multimediální funkce: potenciál velkého displeje

Google Nexus 6 je bavič od pohledu, vybízí k tomu totiž už samotný displej, špičkový je tedy i v oblasti multimédií. Znovu zmíníme přítomnost kvalitních stereo reproduktorů, které využijete při přehrávání oblíbených skladeb, k tomu účelu skvěle poslouží předinstalovaná aplikace Hudba Play od Googlu. Hudbu Play ocení především ti, kteří potřebují synchronizovat obsah mezi vícero zařízeními, komu by však nevyhovovalo prostředí samotné, není problém doinstalovat některý z alternativních přehrávačů, které například nabídnou širší možnosti nastavení, případně líbivější vzhled. Pokud vás omrzí vaše hudební sbírka, máte tak trochu smůlu, FM rádiem totiž Nexus 6 nedisponuje. Alternativou je tak některé z on-line rádií. Co se týče prohlížení fotografií, to má na starosti aplikaci Fotky, kterou nemusíme nijak zvlášť představovat. Telefon bez větších problémů zvládne 1080p klipy ve formátech H.263, H.264 AVC, MPEG-4 SP a VP8, Google ovšem v tomto trochu zaspal a žádný sofistikovaný přehrávač tedy nečekejte, stejně jako širší podporu titulků. Téměř s jistotou tak dřív nebo později sáhnete po některé z volně dostupných alternativ.

Multimediální funkce

Fotoaparát: nadstandardní podívaná

Na zádech nalezneme výraznou čočku integrovaného fotoaparátu s rozlišením 13 Mpx. Tomu sekunduje dvojice přisvětlovacích LED diod, které jsou ukryté v efektním prstenci okolo samotné čočky, v prstenci nalezneme i sekundární mikrofon. Designové pojetí čočky a prstence chválíme, jedná se o skvělý nápad pro efektivní ukrytí diod. Nechybí dokonce ani optická stabilizace obrazu, za což Google, potažmo Motorolu, musíme rozhodně pochválit.

Google Nexus 6

Ještě než se detailněji podíváme na kvalitu pořízených snímků, pozastavíme se u prostředí aplikace Fotoaparát od Googlu. To známe již nějaký ten měsíc a jeho hlavní předností je čisté prostředí. Nabídka se vysunuje z levé boční části, zde nalezneme nejrychlejší přepínače, můžeme zde aktivovat videokameru nebo třeba panoramatický režim. Na pravé straně se pak vysouvá podrobnější nastavení, například HDR, fungování fotoaparátu nebo také způsob ostření. To nejobecnější nastavení pak nalezneme pod ozubeným kolečkem, zde můžeme nastavit poměr stran fotografií (standardně je nastaven poměr stran 4:3), velikost fotografií, rozlišení nahrávaného videa a také jemnost videa, což se následně odrazí na výsledné kvalitě a také velikosti souboru. Prostředí je tak velice jednoduché, nám se však zdá rozmístění spíše až hektické a dovolíme si tvrdit, že konkurence nabízí i přehlednější aplikace pro Fotoaparát. Opět platí to co u jiných aplikací, se kterými nejste v čistém Androidu spokojeni – není totiž problém doinstalovat některou z alternativ z obchodu Google Play.

Uživatelské prostředí aplikace Fotoaparát

A jak je na tom vlastně kvalita výsledných fotografií? Jedním slovem skvěle. Nexus dokázal, že ne vše se točí okolo počtu megapixelů, snímky jsou totiž ostré, nabídnou věrné podání barev a dobře je na tom fotoaparát i co se týče zachycení detailů. Barvy se nijak neslévají, nezaskočí ho ani protisvětlo, případně makro snímky, zde je ovšem znát pomalejší zaostřování a téměř nutností je pevná ruka, jinak se výsledek rozmaže a je tedy nepoužitelný. Stále ale platí, žečím lepší světelné podmínky, tím kvalitnější snímky, za zhoršeného osvětlení klesá i kvalita pořízeného materiálu. Minusové body si Nexus 6 vyslouží především za strohé možnosti nastavení, které navíc musí nezkušený uživatel poměrně dlouho hledat. Nelíbilo se mi také fungování blesku, kdy v některých případech vytvořil mlžný opar, se kterým nešlo nic dělat. Tento neduh se však projevoval pouze v exteriéru, uvnitř bylo víceméně vše v pořádku. Kvalitu koneckonců můžete posoudit sami na ukázkových příkladech, doplníme, že všechny fotografie jsou foceny na automatický režim, při troše snahy (a již zmíněném pevném úchopu) tak lze docílit i kvalitnějších výsledků.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Videokamera: nekompromisní 4K

Co se týče videa, to dokáže Nexus 6 nahrávat až ve 4K rozlišení, konkrétně tedy v rozlišení 3 840 × 2 160 pixelů při 30 snímcích za vteřinu. Kvalitu opět můžeme označit jako vysoce nadprůměrnou, video se může pochlubit skvělou ostrostí a hlavně plynulostí. Překvapením je také datová náročnost, zhruba 20sekundové video zabere v paměti zařízení necelých 100 MB, což není tolik, kolik bychom očekávali. Opět se ovšem musíte smířit s minimem možností nastavení, chybí bohužel i slow-motion režim, i když výkonnostně by na to Nexus 6 rozhodně stačil. Celkově ovšem hodnotíme kamerové výsledky nadprůměrně a ostudu si rozhodně neuděláte ani při zobrazení na velké obrazovce televizoru, natož pak na displeji Nexusu 6.

Google Nexus 6 – testovací video, 4K

Navigace: dovede vás do cíle

Žádnému dnešnímu smartphonu nesmí chybět ani navigace, proto ani Nexus 6 není výjimkou a kromě GPS čipu nabídne i ruskou alternativu v podobě čipu GLONASS. Fixace satelitů je s povolenou A-GPS otázkou pár vteřin, a to bez ohledu na to, jestli se nacházíte na volném prostranství nebo v husté městské zástavbě. Bez povolení internetového připojení to jde také, na zaměření si však nějakou dobu počkáte, nejedná se však o žádnou tragédii a zhruba do 15 vteřin vidíte vaši polohu na mapě.

Google Mapy a Google Navigace

K prohlížení map využijete stálici v podobě aplikace Mapy od Googlu, ty za svoji dobu ušly už pořádný kus cesty, stále se však neobejdete bez internetového připojení. Naštěstí si část map můžete uložit i do mezipaměti, při troše snahy a hlavně trpělivosti není problém uložit hned několik větších měst. Při plánování trasy a vyhledávání zájmových bodů je však internet nutností. Pro automobilovou navigaci využijete aplikaci Navigace, i u té je internetové připojení nezbytné, trasu si však můžete naplánovat s předstihem a data se tak budou stahovat jen při nenadálých událostech, například při změně trasy a tedy nutnosti cestu přepočítat. Pokud to s navigací myslíte vážně, stejně dříve nebo později sáhnete po některé z off-line alternativ. Nabízí se například špičková navigační aplikace HERE Beta, která je pro Android zařízení dostupná zdarma, navíc s možností stáhnout si celý svět včetně českého hlasu pro navigaci zcela zdarma. Vaše peněženka se tak nemusí bát dodatečných výdajů.

Stáhnout HERE Beta

Google Play (zdarma)

Telefonní funkce: design nemění funkce

Telefonní funkce jsou základním pilířem každého telefonu, v Nexusu 6 jsou všechny důležité funkce ukryty pod položkou Telefon. Ta seskupuje standardní číselník, seznam hovorů, oblíbené položky, skupiny a také kartu Lidé, což je kompletní adresář se všemi kontakty. Zde se zobrazují jak kontakty uložené na SIM kartě, tak také například z Gmailu, Skypu, WhatsAppu nebo Viberu. Pokud si některé kontakty nepřejete zobrazovat, stačí pod položkou „více zdrojů‘‘ daný zdroj vypnout. Nechybí ani užitečná funkce, která dešifruje neznámé telefonní číslo, které vám volá. Už tak nebudete muset zvedat různé nabídky po telefonu a přemýšlet, jak se z hovoru vlastně slušně vyvléci. Tato možnost fungovala naprosto bez problému, opět se ale nejedná o žádnou novinku, stejně jako design aplikace samotné, který je přepracován jen v rámci Material Designu.

Telefonní funkce

Při vytváření nového kontaktu vás Nexus 6 rozhodně nezklame, co se možnosti dodatečných informací týče, zadat můžete kromě základů také adresu, webové stránky, poznámku či narozeniny, ty se pak následně synchronizují s vaším kalendářem. Kvalita hovoru je na skvělé úrovni, hlasitost je ideální pro telefonování i na rušenějších místech.

Organizační funkce: to co známe

Také organizační funkce jsou zastoupeny v kompletní podobě, těšit se tak můžete na přehledný Google kalendář, který zobrazí denní, týdenní nebo měsíční náhled. Z dalších organizačních funkcí můžeme zmínit aplikaci Hodiny, která zastřešuje připomenutí, stopky, časovač a světový čas. Aplikace Google Keep pak zastane funkce „připomínkovníku“ a „poznámkovníku“ a podle našeho názoru se jedná o nekorunovaného krále ve svém oboru.

Organizační funkce

Nabídne totiž skvělou synchronizaci s dalšími zařízeními, s webem, navíc se pyšní jednoduchým (ale o to účelnějším) prostředím, které celou práci zjednodušuje. Navíc, stejně jednoduše, jako vytvoříte poznámky, vytvoříte také jednoduchý nákupní seznam s možností odškrtávání. Pro prohlížení dokumentů pak zase pomůže aplikace Dokumenty, kterou známe i z webové verze.

Zprávy a e-mail: komunikujeme ve velkém

Zapomenout nesmíme ani na SMS zprávy a e-mailovou poštu. K primární aplikaci Messenger od Googlu pro psaní zpráv nemám výtky, jedná se o poměrně primitivní editor, jehož rychlost je naprosto bezproblémová. Jinak vše funguje tak, jak má a jak byste u podobného telefonu očekávali. Alternativní možností je aplikace Hangouts, u té navíc tkví výhoda v kombinaci s chaty ze služby Google. Výběr je tedy jen a jen na vás.

Hangouts a Gmail

Co se týče klávesnice, Nexus 6 je vybaven nejnovější podobou klávesnice syrového Androidu, která nabídne skvělé rozestupy, psaní gesty a celkově ji hodnotíme jako velice povedenou. V případě, že by vám z nějakého důvodu nevyhovovala, je zde stále možnost doinstalovat si některou z alternativních přímo z obchodu Google Play. Pro e-mailovou komunikaci je v Nexusu 6 předinstalována aplikace Gmail a také E-mail, obě fungují dle předpokladu, tedy bezproblémově.

Internet a konektivita: něco vám snad chybí?

A konektivita? Je zřejmě bez překvapení, že Nexus 6 boduje na plné čáře, kromě základu v podobě GPRS a EDGE, které již nemusíme ani připomínat, nabídne také HSPA+ 42 Mb/s, nechybí dokonce ani podpora rychlých datových přenosů LTE. Potěšující zprávou je přítomnost NFC, které využijete například pro rychlejší spárování nebo pro bezkontaktní platby. Pro tyto účely je v nastavení dokonce speciální podsložka. Na kratší vzdálenosti využijete Wi-Fi a/b/g/n a také Bluetooth ve verzi 4.0. Na infraport se bohužel nedostalo. Prohlížení internetu obstará prohlížeč Google Chrome, který Google za poslední dobu dopiloval téměř k dokonalosti. Zaobírat se rychlostí nemá smysl, vše funguje jako lusknutí prstů. Okamžitě, bez prodlev a bez jakýchkoli záseků. Opět zmíníme výhodu ve velikosti displeje, který je pro prohlížení webu doslova předurčen.

Závěr a zhodnocení: referenční lízátko, co se povedlo

Už při představení bylo jasné, že Nexus 6 bude bez problémů konkurovat nejvybavenějším smartphonům současnsti. Zároveň se ale potvrdil fakt, že největší přednost se zároveň stává v této kategorii smartphonů zároveň i největším problémem. O čem mluvíme?

Google Nexus 6 se povedl

Samozřejmě o čisté verzi operačního systému Android. Ten je sice skvělý v tom, že nabídne ukázkovou rychlost bez jakýchkoliv záseků, na druhou stranu prostředí nijak více nevyužívá potenciálu velkého displeje – chybí totiž jakékoliv funkce, které by ovládání takto velké úhlopříčky usnadnily. Od konkurence známe například rozdělení obrazovky, zmenšení obrazovky, jedno-ruční ovládání některých aplikací a další... To vše má například dobře zvládnuté LG, Lenovo, Samsung, u Nexusu 6 bohužel tyto vymoženosti navíc chybí. Nelíbila se nám také výdrž baterie a samozřejmě i cena, která od posledního Nexusu odskočila do jiné sféry.

Google Nexus 6

To jsme zmínili nedostatky, pozitiva ale samozřejmě převažují. Tak například špičkový displej s Quad HD rozlišením, ukázkově rychlý procesor Snapdragon 805 a 3 GB paměti RAM. Stydět se rozhodně nemusíte ani za výsledky fotoaparátu a hlavně videokamery. Co se týče konektivity, je opět naprosto bez kompromisů. Líbí se nám i designové ztvárnění, ač se může zdát inspirace Motorolou Moto X (2014) až zbytečně prvoplánová. Celkově hodnotíme nejnovější Nexus jako špičkové zařízení, perfektní výkladní skříní nového Androidu 5.0.1 Lollipop, ale rozhodně není určen pro každého. Konkurence je v tomto segmentu opravdu velká, navíc si konkurenční přístroje lépe poradí s různými režimy, které usnadňujíovládání. Dokonce i cena je mnohdy nižší. Nákup vám i tak rozmlouvat nebudeme. Pokud chcete to nelepší a nevadí vám cena okolo 18 000 Kč, je Nexus 6 zajímavou možností, o které byste měli uvažovat.

Konkurence

Lenovo Vibe Z2 Pro

Jedním ze zajímavých konkurentů je jednoznačně Lenovo Vibe Z2 Pro. Nabídne rovněž 6palcový displej s Quad HD rozlišením, fotoaparát s optickou stabilizací, 3 GB paměti RAM a špičkový procesor. Cena je navíc zhruba o 4 000 Kč nižší, opět ovšem bez možnosti rozšířit interní paměť o velikosti 32 GB pomocí paměťových karet. Telefon by mohl zaujmout také celokovovým zpracováním a baterií s kapacitou 4 000 mAh.

Lenovo Vibe Z2 Pro

Samsung Galaxy Note 4

Pokud oceníte přítomnost stylusu, zaujmout by vás mohl nejnovější člen rodiny Note od Samsungu, respektive model Galaxy Note 4. Ten nabídne špičkový 5,7palcový Super AMOLED displej s rozlišením 2 560 × 1 440 pixelů, 3 GB paměti RAM nebo 16Mpx fotoaparát. Baterie nabídne stejnou kapacitu 3 220 mAh. Alternativou je pak verze Edge se zahnutým displejem, která se v současné době dostává do prodeje i na tuzemském trhu, a to za zhruba 23 000 Kč.

Samsung Galaxy Note 4 a Note Edge

Huawei Ascend Mate 7

Konkurencí je rozhodně i špičkový Huawei Ascend Mate 7, který za zhruba 13 000 Kč nabídne 6palcový displej s HD rozlišení, podporu NFC a LTE, 2 GB operační paměti nebo čtečku otisků prstů a baterii s kapacitou 4 100 mAh.

Huawei Ascend Mate 7

Nokia Lumia 1520

Z řad Windows Phone zařízení by mohla zaujmout například již postarší Nokia Lumia 1520, která za zhruba 12 000 Kč nabídne 6palcový FullHD displej, 2 GB paměti RAM, 20Mpx fotoaparát nebo čtyřjádrový Snapdragon 800 s taktem 2,2 GHz.

Nokia Lumia 1520

Apple iPhone 6 Plus

Pokud nemáte hluboko do kapsy a nelíbí se vám operační systém Android, mohl by vás zaujmout nejnovější přírůstek do rodiny Apple smartphonů, respektive model iPhone 6 Plus. Ten nabídne 5,5palcový displej s FullHD rozlišením, procesor Apple A8 nebo také 8Mpx fotoaparát. Samozřejmostí je podpora LTE, potěší rovněž tloušťka 7,1 milimetru.

Apple iPhone 6 Plus
google-nexus-6
Klady
  • odladěné prostředí, Android Lollipop jako celek
  • špičková konektivita
  • kvality fotoaparátu a videokamery
  • vkusný design, kovový rám
  • podpora bezdrátového nabíjení
  • špičkový Quad HD displej
Zápory
  • absence slotu pro paměťové karty
  • absence notifikační LED diody
  • poměrně nízká kapacita baterie, nižší výdrž
  • chybí slow-motion režim
Diskuze ke článku
kary
Phablet pěkný, ale 18 000 :D :D :D...
Taková xperia Z ultra u nás teď v oficiální distribuci stojí pod 7 000, hardware má stále aktuální a je navíc vodotěsná a má zvýšenou citlivost dotykové vrstvy (přesnější práce se stylusem, u phabletu podle mě dost důležitá věc...). Sice má jen prachobyčejné 1080p a ne ten ultra super quad HD (což je podle mě spíš + ptže ty pixely navíc akorát žerou baterku a rozdíl na první (i druhý) pohled není nijak zásadní).
No sečteno a podtrženo za méně než polovinu ceny se dá sehnat podobně vybavený mega phablet i s nějakými zajímavými funkcemi navíc... Myslím, že xperia Z v konkurenci rozhodně chybí.
Pa.vel
zlaty Samsung co se tyce designu. na muj vkus moc minusu od chybejicich sluchatek pocinaje az nemoznosti nataceni slow motion v nativni foto-aplikaci konce. sumasumarum, za tu cenu zklamani. za mne rozhodne lepsi volba iP6+ anebo SGNote4.
Refael
Chtěl bych se zeptat, zda Nexus 6 umí OTG.
Na zahraničních recenzích čtu protichůdné informace.
René
No to asi ne,každopádně mobil za 18 litrů,to je masakr a je zajímavé,že lumia 1320 odvede úplně stejnou práci a cena 5 a 1/2 ....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze