Coolpad Max
recenze

Coolpad Max

Obr se sloní pamětí
6

Čínský Coolpad již dlouhou dobu známe jako výrobce velmi levných telefonů s Androidem, ale i on se nyní rozhodl, že nastal čas rozšířit své portfolio o trochu dražší přístroj. Tak se zrodila nová vlajková loď, která se snaží zaujmout především svým krásným designem, spoustou paměti a zvýšenou bezpečností systému. Není však všechno zlato, co se třpytí.

Coolpad určitě znáte především díky ultralevným telefonům, ale vypadá to, že od této chvíle s ním budeme muset počítat i v nižší střední třídě, kam tento výrobce posílá do boje svou novou vlajkovou loď Coolpad Max. Jak už jméno napovídá, jedná se skutečně o větší telefon, konkrétně se chlubí 5,5palcovým Full HD displejem, a přichází krom hezkého vzhledu i s pár lákavými vlastnostmi. Najdeme tu třeba čtečku otisků prstů, spoustu paměti v podobě 4 GB RAM a 64 GB interního úložiště a především zvýšenou bezpečnost systému díky šifrování osobních dat. Uvidíme tedy, zda budou tyto vlastnosti dost přesvědčivé na to, abyste dali Coolpadu přednost před konkurencí.

Coolpad Max

Technické parametry Coolpad Max

Kompletní specifikace
Konstrukce152 × 75,5 × 7,6 mm, 170 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 617 MSM8952, CPU: 4×1,5 GHz + 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 405
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 2016, 7 990 Kč

Coolpad Max – videopohled

Obsah balení

Coolpad se snaží už u samotného balení vyvolat pocit, že si domů vezete něco drahého a exkluzivního. Balení je opravdu krásné a barevná kombinace černé a zlaté působí honosným dojmem. Po otevření na nás kouká pouze telefon a pod ním krabičky pro klasické příslušenství: příručky, pecková sluchátka, adaptér schopný rychlonabíjení a velmi dobrý plochý nabíjecí kabel s microUSB koncovkou.

Coolpad Max

Design a konstrukce: pěkné, ale okoukané

Dle mnohých se v Coolpadu při navrhování Maxe značně inspirovali HTC A9 a iPhony, byť na čelní straně nenajdete žádné fyzické ani senzorové tlačítko. Osobně ale v Coolpadu zepředu vidím spíše Huawei. Na tom, kdy a kdo koho okopíroval, však nesejde. Objektivně řečeno je telefon opravdu pěkným a díky celokovové konstrukci i reprezentativním kouskem.

I přes nemalé rozměry 152 × 75,7 × 7,6 mm padne Coolpad výborně do ruky a ani z ní jako některé jiné celokovové telefony příliš neklouže. Díky oblým hranám nikdy neřeže do ruky a díky slušné hmotnosti 170 g jsem při manipulaci v jedné ruce měl poměrně jistotu, i když obsluhovat takto zařízení s 5,5palcovým displejem nebude jednoduché asi nikdy, takže většinou se držení oběma rukama nelze vyhnout.

Coolpad Max

I tlačítka na bocích působí dobře a mají velmi příjemný stisk, přičemž nad vypínacím tlačítkem najdeme i hybridní slot pro dvě SIM karty či kombinaci SIM + microSD karta. Na zádech sídlí i poměrně dost zapuštěná čtečka otisků prstů. Ta není úplně z nejrychlejších ve své kategorii, ale nejvíce u ní zamrzí občasná neschopnost rozpoznat otisk prstu. Většinou rozpozná otisk vcelku dobře, ale najdou se dny, kdy se telefon odemkne až na 10. pokus. Třeba takový Huawei/Honor je se svými čtečkami úplně někde jinde.

Design má zkrátka působit co nejluxusnějším dojmem. Možná proto lze telefon koupit pouze v klasické zlaté, kterou jsme měli k dispozici my, nebo v růžové zlaté. Pro nudnou šedou a bílou zde není místo. Nutno říct, že se Coolpadu jeho záměr skutečně povedl, a mě osobně k telefonu sednou třeba i ty černé linky pro antény. Záda to trochu oživuje a hlavně díky černé barvě vypadají jako úmysl při navrhovaní, nikoliv jako nutné zlo, za které se výrobce stydí.

Líbilo se nám:

  • krásný design
  • kvalitní hliníková konstrukce
  • přítomnost čtečky otisků prstů

Nelíbilo se nám:

  • čtečka dokáže občas pozlobit
  • pomalost odemknutí pomocí čtečky

Displej: pastva pro oči

Tento 5,5palcový Full HD IPS displej mě svými vlastnostmi opravdu příjemně potěšil. Jeho podání barev je velmi dobré a rozhodně se nedá říct, že by působil třeba mdle. Jas při maximálních hodnotách je poměrně vysoký a zejména pak ztlumit jde večer opravdu dost, takže vás při nočním zírání do mobilu nebolí hned oči. Chválu zaslouží i automatická regulace jasu, která nastavuje jas velmi rychle a dobře, takže jsem nikdy neměl potřebu zvyšovat jas ručně. Jen notifikační LED diodka nad displejem by mohla být o trochu větší. Kde mě telefon trochu zklamal, je čitelnost na přímém slunci, za což nemůže ani tak samotný panel, jako spíše použité sklo, které jej kryje.

Coolpad Max

Použité zde bylo lehce zahnuté Gorilla Glass 4, tedy dobrá zpráva pro všechny, kteří na svém telefonu naleznou hned po pár týdnech první škrábance. Problém však představuje ono „zahnutí“ a uvozovky používám záměrně, jelikož je tak malinké, že bych vám vůbec neměl za zlé, kdybyste si jej ani nevšimli. Onen malinký uhel zahnutí se však stará o nepříjemné zrcadlení okolí v okrajích displeje. Kvůli tomu jsem si občas připadal, jako když koukám do zrcátka a ne na displej.

Coolpad Max

Dalším problémem se ukázala rychlost odezvy displeje, což ovšem může být způsobeno i optimalizací systému. Otázkou je, kdo je zde na vině. Systém nebo displej samotný? Každopádně se o tom rozhodně musím zmínit, jelikož zejména při scrollování a swipování jde cítit prodleva mezi pohybem prstu a posunem obrazu. Možná by si toho někteří z vás při používání jen tak nevšimli, ale v přímém porovnání s jiným telefonem je to opravdu propastný rozdíl a začne to být lehce nepříjemné. Vzbuzuje to pocit, že Coolpad vždy o krok zaostává za vašimi příkazy, a nepůsobí tak plynule jako konkurence.

Líbilo se nám:

  • krásné barvy
  • poměrně vysoký jas
  • odolné Gorilla Glass 4

Nelíbilo se nám:

  • pouze minimálně zahnuté sklo silně odráží světlo
  • delší odezva displeje při tazích prstem (možná softwarová vada)

Zvuk: slabý průměr

U zvuku se skutečně žádné překvapení nekoná. Stará se o něj malinký reproduktor na spodní hraně a svou kvalitou rozhodně nikoho neohromí. Hraje sice vcelku hlasitě, ale při hlasitosti nad 80 % začne působit plechovým dojmem a při 100 % už neposloucháte hudbu, ale spíše spoustu neidentifikovatelného hluku. Navíc má reproduktor tendenci extrémně přepalovat basy a akorát přehlušují zpěv, takže nemáte z poslechu vůbec nic.

Coolpad Max

Naštěstí je tu 3,5mm jack konektor pro připojení sluchátek, který je na tom mnohem lépe. Když už jsme u sluchátek, pojďme si říct něco o těch přiložených v balení. Ta jsou v podstatě kopií pecek od Applu s pár menšími úpravami v designu. Díky těm drží v uších kupodivu i lépe než ty od Applu a navíc mají k mému překvapení i o něco lepší zvuk. Nejásejte, pořád to není žádný luxus, ale rozhodně jsou to jedny z lepších pecek, co jsem za poslední dobu u mobilů viděl.

Coolpad Max

Líbilo se nám:

  • vcelku hlasitý reproduktor
  • přibalená pecková sluchátka nejsou nejhorší

Nelíbilo se nám:

  • nízká kvalita zvuku z reproduktoru

Baterie: žádná sláva

O přísun energie se nám stará nevyměnitelná baterie o kapacitě 2 800 mAh. To není v porovnání s konkurencí, která často nabízí i 3 000 mAh, zrovna nejvíce. Nebyl by to ovšem problém, kdyby telefon pracoval s baterií šetrně. Bohužel se ničeho takového u Maxe nedočkáme. I při pouze průměrné zátěži začíná telefon procenta baterie ukusovat obřími sousty a na nějaké aktivity náročné na spotřebu bych raději rovnou zapomněl, pokud chcete s telefonem vydržet alespoň do večera. Ani v našem redakčním testu streamování Full HD videa nedopadl Coolpad nijak slavně. Vydržel pouze necelých 6 hodin.

Na druhou stranu si nemohu vynachválit rychlost nabíjení, která je díky Quick Charge 3 opravdu úžasná. Za hodinu se dostanete s přiloženým adaptérem z nuly na 100 % a za 25 minut jste klidně už na 50 %. Samozřejmě rychlost dost ovlivňuje již zmiňovaná menší kapacita akumulátoru, ale i tak je to opravdu úctyhodný výsledek. Za zmínku stojí i možnost výběru mezi dvěma režimy nabíjení. Zvolit můžete rychlé nabíjení, kdy se telefon nabije nejrychleji, ale může docházet k mírnému zahřívání, anebo inteligentní nabíjení, kdy si telefon reguluje elektrický proud pro prodloužení životnosti baterie a zároveň zabraňujeme zahřívání. Při inteligentním nabíjení však také ztratíte výhodu oné malé časové náročnosti.

Coolpad Max
streamování videa (1080p) 5:51 hodin
nabití baterie do 80 % 50 minut
nabití baterie do 100 % 1:03 hodin

Líbilo se nám:

  • ultrarychlé nabíjení
  • dva režimy nabíjení
  • kvalitní přibalený microUSB kabel

Nelíbilo se nám:

  • přinejlepším průměrná výdrž při běžném používání
  • slabá výdrž při streamování videa

Hardware: paměť na prvním místě

Pod naleštěným hliníkem se nám usadil osmijádrový Snapdragon 617, který má často s chodem prostředí plné ruce práce. Coolpad Max se přeci jen pohybuje ve vodách, kde můžete při připlacení 2 tisíc korun získat skoro dvojnásobně výkonnější Snapdragon 652, a ani procesory Kirin od Huawei nejsou v této cenové kategorii rozhodně žádná ořezávátka. Přesto si však pár lehce náročnějších her díky dobrému grafickému výkonu rozhodně zahrajete a třeba takový Asphalt běžel až překvapivě dobře. Jen na ty nejnovější herní pecky už to asi přeci jen nebude. Zároveň musím rozhodně varovat před zahříváním, jelikož se telefon začne lehce zahřívat i při méně náročném používání či pouhém přehrávání videa, nemluvě o delším hraní náročných her, kdy mobil často velice nepříjemně topí.

Skóre v AnTuTu a Geekbench 3

Vypadá to, jako by výrobce jednoduše obětoval výkon ve prospěch paměti, což může být pro některé lidi lákavou nabídkou. Paměť RAM se vyšplhala na krásné 4 GB, i když po prvním spuštění máte k dispozici jen 2,8 a běžně bude telefon pracovat s tak maximálně 2,3 GB. Interní úložiště nabízí hned 64 GB (využitelných pouze 50 GB), přičemž si jej můžete dále rozšířit pomocí microSD karty. Jen zamrzí, že onou microSD kartou lze zvětšit interní úložiště pouze o 64 GB, takže pokud vlastníte větší kartu, máte bohužel smůlu.

Líbilo se nám:

  • 4 GB RAM
  • 64 GB interního úložiště
  • možnost rozšíření microSD kartou

Nelíbilo se nám:

  • slabší procesor
  • možnost použití maximálně 64GB microSD karet
  • zahřívání telefonu

Uživatelské prostředí: bezpečnost není vše

Systém je zaobalen do vlastní nadstavby CoolUI 8. Hlavní barvou byla zvolena zlatá, aby prostředí korespondovalo s barvou telefonu. Musím předem uvést, že se samotným vzhledem prostředí zase takový problém nemám, koneckonců si lze téma a ikonky upravit v předinstalované aplikaci s motivy, což jsem vskutku již po pár hodinách udělal. Ani složka všech aplikací mi po zkušenostech s telefony od Huawei zrovna nechyběla. Jedinou věcí, kterou bych na prostředí zkritizoval, je zamykací obrazovka, na které se nezobrazuje náhled notifikací jako u ostatních smartphonů s Androidem – spokojit se musíte jen s ikonkou v notifikační liště. Hlavní problém tu však bohužel představuje optimalizace.

Vzhled nadstavby a změna motivu

I při běžném používání se občas vyskytnou drobné záseky, které přibývají s počtem otevřených aplikací, a lehké zahřívání je pro telefon naprosto přirozené i při méně náročné práci. Pokud vám například při hraní Pokémon GO vyskočí bublinka s Facebook Messengerem, tak je odepisování opravdu obtížné, jelikož snímkování spadne maximálně tak na nějakých 15 snímků za sekundu a podobný efekt, i když ne tak výrazný, nastane po 5 minutách přehrávání Full HD videa. Divné že hraní i náročnějších her jako Asphalt zvládá Max kupodivu velmi dobře, takže je, zdá se, chyba opravdu pouze v samotné nadstavbě. Nemluvě o tom, že tento zcela nový model telefonu běží na starším Androidu 5.1. Ani překlad do češtiny na tom není úplně slavně. V textu často chybí mezery a na předlouhý scrollující se text narazíte v nastavení pravidelně.

Ukázka prostředí

Zmínit se musím o zvýšené bezpečnosti, na kterou výrobce klade ve své reklamní kampani obrovský důraz. Krom čtečky otisků je zde totiž i tzv. Soukromý prostor. Díky němu máte v podstatě dva telefony v jednom.

Stačí klepnout na ikonku a po několika sekundách vás přivítá zcela odlišná plocha s vlastní sadou aplikací a vlastní soukromou galerií pro fotografie. I sem si můžete samozřejmě stahovat, co jen chcete, a fungovat lze na zcela odlišných účtech než v normálním prostředí. Soubory můžete jednoduše sdílet mezi normálním a soukromým prostorem pomocí předinstalované aplikace, přičemž obsah v onom Soukromém prostoru není možné vidět ani po připojení telefonu k počítači. Nemusíte tedy mít o vaše osobní data opravdu žádný strach a jedná se bezesporu o jeden z největších taháků Coolpadu.

Soukromý prostor a nastavení oprávnění

Trochu lepší bezpečnosti se však dočkalo i normální prostředí, jelikož zde najdeme podobný princip udělování oprávnění jako u Androidu 6. Při prvním spuštění nějaké aplikace se telefon vždy ptá, zda chcete vše povolit, zakázat či povolit pouze některé věci, takže se vás bohužel nezeptá až při používání konkrétní funkce jako u Marshmallow. Proč výrobce prostě jen nenasadil novější verzi systému? Všechna navolená oprávnění u všech nainstalovaných aplikací lze samozřejmě i zpětně upravovat v nastavení.

Líbilo se nám:

  • možnost upravit prostředí díky motivům
  • prakticky žádný bloatware
  • zvýšené zabezpečení osobních dat

Nelíbilo se nám:

  • horší optimalizace a chod prostředí
  • „pouze“ Android 5.1
  • menší potíže se zvládnutím českého jazyka

Fotoaparát: není z nejhorších

Kvalita fotografií pořízených osazeným 13Mpx fotoaparátem byla vcelku milým překvapením, avšak za konkurencí přeci jen pokulhává. Ostření je přesné a rychlé, barvy výrazné a výsledným fotkám nechybí ani jemnější detaily, ale to platí pouze pro focení za dobrého osvětlení. Při zhoršených světelných podmínkách už kvalita trochu pokulhává, jelikož fotky ztratí dost detailů a jsou trochu rozmazané. Čím více světla, tím lepší fotografie. Toto zlaté pravidlo zde platí dvojnásob. Ve tmě pak určitě přijde vhod i dvoubarevná přisvětlovací LED dioda.

Coolpad Max
Fotografie za slunného dne a detaily
Fotografie za zhoršených světelných podmínek a ve tmě
Rozdíl při použití SLR režimu pro bokeh fotografie

Škoda jen natáčení videa, kde se už nedostalo na 4K rozlišení, takže se musíte spokojit s Full HD rozlišením při 30 snímcích za sekundu. A ani optická stabilizace by se určitě neztratila, ale to už bychom chtěli po telefonu za necelých 8 tisíc korun opravdu moc.

Aplikace fotoaparátu je velmi jednoduchá a nabízí spoustu režimů či filtrů. Svým rozvržením se velmi podobná nativní aplikaci u iPhonů. Najdeme zde PRO mód, režim pro focení v noci, režim krásy či dokonce i SLR mód pro pořizování bokeh fotografií (fotky s rozostřeným pozadím). Fotit však můžete klidně i ve speciálních režimech pro dlouhou expozici nebo třeba automatického vytvoření GIFu.

Ukázka aplikace fotoaparátu

Selfie kamerka dostala do vínku „jen“ 5 Mpx, ale kvalitou na tom není úplně nejhůř, takže pro vaše fotky na Facebook bude určitě stačit.

Telefon ukládá dvě verze selfie, jednu normální a tou druhou vás i ohodnotí

Líbilo se nám:

  • poměrně dobrá kvalita fotografií
  • slušné výsledky i v absolutní tmě
  • spousta režimů focení

Nelíbilo se nám:

  • žádné 4K natáčení videa
  • fotky za zhoršených světelných podmínek by mohly být lepší
  • chybí optická stabilizace

Konektivita: lehké zklamání

V telefonu samozřejmě najdeme povinnou výbavu každého moderního smartphonu, tedy Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 a dokonce i A-GPS a GLONASS. GPS ovšem nefunguje úplně spolehlivě a zejména mimo město má často potíže se zorientovat. NFC byste tu hledali marně, ale největším hřích má jméno LTE. Coolpad totiž nepodporuje všechna pásma používaná v ČR (konkrétně chybí 800 MHz), takže například v nových stanicích metra na lince A zejména mimo velká města si LTE prostě neužijete. Za současnou cenu 8 tisíc korun se tak pro mě stává neúplné LTE jednou z největších překážek v koupi.

Líbilo se nám:

  • rychlá Wi-Fi
  • A-GPS i GLONASS

Nelíbilo se nám:

  • nekompletní podpora LTE
  • chybí NFC
  • GPS má občas potíže s orientací

Závěrečné hodnocení

Po delším testování mám z Coolpadu Max neskutečně rozporuplné pocity. Na jednu stranu je pěkný a dobře zpracovaný, na tu druhou ale nepotěší pomalým chodem prostředí. Procesor není nejvýkonnější, ale je tu spousta paměti. Baterie sice dlouho nevydrží, ale zase se velmi rychle nabíjí. Zvuk hraje přinejlepším průměrně, ale fotoaparát naopak mile překvapil. A takto by se dalo pokračovat dál a dál. Nutno se opravdu zamyslet, jak moc kompromisů jste ochotni udělat pro těch pár extra vlastností, kterými Max oplývá, jelikož by po vyzkoušení konkurenčních telefonů bylo velmi snadné koupě litovat.

Coolpad Max

Ona konkurence je totiž v tomto segmentu skutečně početná a nutno říct, že za cenu kolem 8 tisíc často nabízí vyšší výkon i vlastnosti, které Coolpadu chybí, jako je například kompletní podpora LTE nebo hladký chod prostředí.

Konkurence

Třeba takový Huawei P9 Lite si v porovnání vede více než dobře. Nabídne menší Full HD displej a z hliníku jsou pouze boky. Je však výkonnější, má mnohem vetší výdrž na baterii a čtečka otisků je bleskově rychlá, ale hlavně i přes poloviční RAM paměť a výraznou nadstavbu běží telefon naprosto plynule. Huawei je zkrátka pro většinu lidí mnohem jistější volbou a navíc i vyjde o pár stovek levněji.

Huawei P9 Lite

Pokud si připlatíte 2 tisíce korun, můžete narazit na velmi výkonný Vodafone Smart platinum 7. Ten je prakticky ve všech směrech lepší volbou, už jen díky prakticky dvojnásobnému výkonu, lepší čtečce, výborným stereo reproduktorům, větší baterii či čistému a plynulému prostředí. Za to všechno si však musíte přeci jen připlatit.

Vodafone Smart platinum 7

Zmínit musím i Honor 7 Lite, který rovněž nabízí pěkné kovově tělo s menším Full HD displejem, rychlou čtečku a silnější procesor. To je společně s výrazně nižší cenou necelých 6 tisíc korun a plynulejším prostředím velmi přesvědčivá nabídka.

Honor 7 Lite

Pokud trváte na 5,5palcovém displeji a nechcete platit větší částku, rozhodně mrkněte na Vodafone Smart ultra 7. Ten disponuje skoro stejným hrubým výkonem jako Coolpad, ale má mnohem plynulejší a čistší prostředí a celkově je jinak velmi podobný výše zmíněnému Honoru 7 Lite. Pouze konstrukce je u Vodafonu plastová a čtečku otisků prstů byste hledali marně, ale na druhou stranu právě díky tomu ušetříte ještě o tisíc korun více než v případě Honoru.

Vodafone Smart ultra 7
coolpad-max
Klady
  • krásný design
  • kvalitní konstrukce
  • zvýšená bezpečnost systému
  • 4 GB RAM
  • 64 GB interního úložiště
  • pěkný displej
  • ultrarychle nabíjení
Zápory
  • horší optimalizace prostředí
  • snadno se zahřívá
  • nekompletní podpora LTE
  • slabá výdrž
  • zvuk reproduktoru
  • podpora microSD karet jen do 64 GB
Diskuze ke článku
mrtva_zizala
cpu uz je lehce obstarozni, hodnota RAM spise dorovnava konkurenci, takze taky zadny spesl udaj... fotak spise prumer, vzdycky to bude bolest tehle levnych potvor, baterka na to jake je to monstum velmi slaba. Proste zase dalsi cinska mrdqa, kterych je plno...
čtenář
Nesouhlasím s tvrzením, že telefon má dobrý fotoaparát . Prezentované fotky a video jsou špatné !
4660
Bez LTE ztráta času, nebavilo by mě recenzovat takový telefon.
Tom
Za cenu +/- 7500,- je tu porad LG G3 (D855, 3GB/32GB verze). Krome ctecky otisku prstu smazne jak Coolpad Max, tak i vami nabizenou konkurenci, a to i pres stari 2 roky :-).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze