Vodafone Smart ultra 7
recenze

Vodafone Smart ultra 7

Nový vzhled, podobná výbava
16

V loňském roce nás Vodafone uhranul modelem ultra 6, který ukázal, co je možné nabídnout za pět tisíc korun. Letos by operátor úspěch rád zopakoval s novinkou Smart ultra 7. Ta však přináší víceméně jen nový vzhled a výbava se mění jen decentně. Bude se za shodnou cenu opakovat loňský bestseller?

Telefony s logem Vodafonu jsou již na českém trhu velmi dobře zažité. Především od loňského roku navíc nabírají na popularitě. Operátor totiž zařazuje do své nabídky kousky se zajímavým poměrem ceny a výkonu. To byl také příklad modelu Smart ultra 6, který v roce 2015 přišel s nekompromisní výbavou při ceně pod 5 tisíc korun.

Vodafone Smart ultra 7

A právě na něj navazuje novinka Vodafone Smart ultra 7. Na první pohled došlo ke změně vzhledu, avšak výbava už žádné vyloženě zásadní inovace nezaznamenala. Vodafone tak spoléhá na loňskou nadčasovost. Otázkou, na kterou se pokusí dnešní recenze odpovědět, zůstává, zda to bude stačit na obdobný úspěch.

Technické parametry Vodafone Smart ultra 7

Kompletní specifikace
Konstrukce152,2 × 78,1 × 8,7 mm, 150 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6755M, CPU: 8×1,5 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 960 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:19 hodin
Dostupnostčervenec 2016, 4 977 Kč

Vodafone Smart ultra 7 – videopohled

Obsah balení

V krabičce, která je dle Vodafonu z 50 % vyrobena z recyklovaného papíru, najdete kromě telefonu a několika stručných návodů také špuntová sluchátka, USB kabel a koncovku nabíječky.

Vodafone Smart ultra 7

Design a konstrukce: decentní posun k lepšímu

Pokud si vzpomínáte, loňský Vodafone Smart ultra 6 nebyl žádným krasavcem. A se svým nástupcem si nemají co závidět. I novinka Smart ultra 7 je celá plastová a poměrně lacině vyhlížející. Snaha výrobce, kterým je čínské TCL, je však alespoň částečně vidět. Sklíčko displeje se ve svých krajích mírně zaobluje a zadní strana má příjemné vzorování, na kterém nejsou vidět otisky prstů. Rozměry se téměř nezměnily (jejich srovnání najdete v tabulce níže) a díky zaobleným bokům se telefon i vcelku pohodlně drží. Taktéž hmotnost 150 gramů se téměř shoduje a potěší. Doplňme, že Vodafone nabízí pouze černou variantu, kterou jsme testovali.

Vyzdvihnout musíme tlačítka na pravé straně telefonu. Ačkoliv na nich na první pohled možná neshledáte nic světoborného, velmi příjemně se používají. Leží na ideálním místě a mají dostatečnou velikost a jistý stisk. K nahmatání napomáhá i zdrsněný povrch.

Vodafone Smart ultra 7 Vodafone Smart ultra 6
rozměry 152,2 × 78,1 × 8,7 mm 154 × 77 × 8,4 mm
hmotnost 150 gramů 159 gramů
úhlopříčka displeje 5,5 palce 5,5 palce
rozlišení displeje 1 920 × 1 080 px (401 PPI) 1 920 × 1 080 px (401 PPI)
procesor MediaTek 6755M; 8×1,5 GHz Qualcomm Snapdragon 615 MSM8939; 4×1,5 GHz + 4×1,1 GHz
operační paměť 2 GB 2 GB
interní paměť 16 GB 16 GB
reálně dostupná paměť 9,77 GB 10,37 GB
baterie 2 960 mAh 3 000 mAh
fotoaparát 13 Mpx 13 Mpx
LTE ano - kompletní ano - chybí frekvence 2 100 MHz
operační systém Android 6.0 Android 5.1
cena 4 977 Kč 4 577 Kč
Vodafone Smart ultra 7

Viditelná změna se odehrála na čelní straně, kdy pod displejem přibylo hardwarové tlačítko s domečkem, doplněné o další dvě nezbytné senzorové klávesy. Chválíme, že jsou všechna tlačítka podsvětlená a mají i velmi příjemnou hmatovou (vibrační) odezvu.

Kritizovat bohužel musíme konstrukční zpracování telefonu. Zadní kryt lze odejmout z důvodu přístupu ke slotům pro paměťovou a microSIM kartu. A právě v jeho případě už u nového kusu pocítíte mírnou vůli a občas si telefon zavrže. Je zde tak předpoklad pozdějšího zhoršení situace. Nelíbí se nám rovněž fakt, že fotoaparát ční nad okolní povrch.

Líbilo se nám:

  • dobře zpracovaná tlačítka

Nelíbilo se nám:

  • konstrukční zpracování má rezervy
  • mdlý vzhled

Displej: opět hlavním trumfem

Největším lákadlem bude stejně jako loni displej. 5,5palcový IPS panel s jemným Full HD rozlišením je v nižší střední třídě stále spíše příjemnou výjimkou. Jemnost totiž šplhá na výbornou hodnotu 401 PPI. Kvitujeme také jeho skvělou čitelnost i velmi dobře fungující automatickou regulaci jasu. O ochranu se stará blíže nespecifikované sklíčko odolávající běžným škrábancům. Vhod dále přijde i informační LED dioda nad displejem, kterou ale lze pouze vypnout a již nijak nastavit.

Líbilo se nám:

  • velký a jemný displej
  • informační LED dioda

Zvuk: zklamal

Jakmile se však někde přidá, musí se skoro vždy někde ubrat. Zvukově nás telefon vyloženě zklamal. Reproduktor sice hraje hodně hlasitě, ale zvuk je zastřený, nevýrazný a na žádné velké poslouchání to rozhodně není. Mnohem lepší výkony podává výstup do sluchátek a pro základní účely máte k dispozici i slušná špuntová sluchátka přímo od Vodafonu.

Nelíbilo se nám:

  • nekvalitní výstup reproduktoru

Baterie a výdrž: téměř beze změny

Bez výrazných změn se obešla baterie, což jedině prospělo. Z loňské kapacity 3 000 mAh máme u letošního modelu 2 960 mAh, rozdíl tedy v praxi téměř nerozeznatelný. Pouze na baterii mimochodem najdete jméno skutečného výrobce. Výdrž se celkem běžně blíží ke dvěma dnům, což je pozitivní zpráva. Pokud však telefon doslova nedáte z rukou, počítejte s nabíjením každý večer, ne-li častěji. Nicméně to není nic neobvyklého. Stále také platí, že si baterii uživatelsky nevyměníte.

Výdrž při našem testu přehrávání streamovaného videa se dostala na 8 hodin a 22 minut, což je téměř o hodinu více než u loňského modelu. Nabití z nuly na 80 % zabere 1 hodinu a 26 minut. K úplnému nabití si vyhraďte 2 hodiny a 19 minut.

Líbilo se nám:

  • slušná výdrž

Nelíbilo se nám:

  • uživatelsky nevyměnitelná baterie

Hardware: solidní standard

Pod kapotou letos nenajdeme procesor od Qualcommu, nýbrž od MediaTeku, a sice model 6755M s osmi jádry. 2GB operační paměť zůstala zachována a zůstává z ní přibližně 650 MB volných. Výkon však narostl, dle benchmarku AnTuTu na zhruba dvojnásobek. „Sedmička“ dosahuje nad 45 tisíc bodů. Beze změny zůstal i úložný prostor o velikosti 16 GB, přičemž po prvním zapnutí zbývá zhruba 9,5 GB pro vás. Podporu paměťových karet jsme již zmínili. Dodáme, že maximální kapacita činí 128 GB.

Benchmark testy

Líbilo se nám:

  • dostatečný výkon
  • velká paměť

Uživatelské prostředí: na nejnovější notě

Prostředí obstarává Android ve verzi 6.0.1 Marshmallow, tedy stále ta nejnovější možná verze. Grafické rozhraní se blíží čistému systému od Googlu, což je jen ku prospěchu. Vše je přehledné, dobře optimalizované a tím pádem velmi svižné.

Odemykací a pohotovostní obrazovka

Radost udělají rychlí zástupci aplikací na odemykací obrazovce. Díky nim můžete rychle vstoupit do fotoaparátu a kalkulačky či spustit svítilnu. A nebo spustit cokoliv jiného. Je připraveno pět pozic a vy si je sami můžete navolit. Dokonce můžete přidat i spuštění libovolné aplikace, což se hodí.

Často se nás ptáte, co s aplikacemi, které do telefonů od Vodafonu naházel sám operátor. Vesměs jde o užitečné aplikace, nicméně někomu vyhovovat nemusí. Není však problém je odinstalovat. Týká se to všech aplikací s logem Vodafone, ale i například předinstalovaného klienta pro Dropbox.

Líbilo se nám:

  • skvěle optimalizovaný Android 6.0.1
  • zástupci na odemykací obrazovce

Multimediální funkce: nic podstatného nechybí

Hudební přehrávač telefonu samozřejmě nechybí a zastupuje jej aplikace přímo od Googlu. Ta nabízí přehledné dělení dle ID3 štítků, nechybí velké náhledy obalů jednotlivých alb a nejvíce zřejmě potěší uživatelsky nastavitelný ekvalizér. Nechybí ani přehledné FM rádio s podporou RDS. K vašim videím se dostanete skrze galerii, případně ikonku Přehrávač videa. Bez potíží přehrajete většinu běžných videosouborů typu MP4, AVI či MKV. Na problém narazíte při snaze zobrazit externí titulky. To vyřeší až alternativní přehrávač.

Galerie a hudební přehrávač od Googlu

Z obchodu Google Play si můžete stáhnout také spoustu her. Výkon telefonu na většinu postačuje, nedostatek výkonu pocítíte již jen u opravdu náročných titulů ve stylu Real Racing 3, které již při nejvyšších detailech nemají ideální plynulost. V samotném telefonu žádné hry předinstalované nejsou.

Líbilo se nám:

  • FM rádio s RDS

Fotoaparát: příjemné překvapení

13megapixelový fotoaparát na zadní straně nás příjemně překvapil. Nabízí samozřejmě automatické ostření i přisvětlovací LED diodu. Prostředí je přehledné a rychle se v něm zorientujete. Disponuje hromadou nastavení, a to zejména v manuálním režimu.

Prostředí fotoaparátu

Zhotovovat můžete velmi slušné, barevně věrné snímky, kterým nechybí ostrost. Na svou kategorii fotí ultra 7 rozhodně nadprůměrně. Zle nevypadá ani Full HD video se 30 snímky za vteřinu, které však přeostřuje pomaleji, než si video žádá.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie

Vodafone Smart Ultra 7 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Čelní kamerka má stále 5 megapixelů, ale může se pochlubit přisvětlovací LED diodou. Selfies pořízená za horších světelných podmínek tak budou o něco koukatelnější. Pořídit fotku navíc můžete gestem, kdy na kameru prsty ukážete známé „véčko“. V hluboké noci bohužel dioda neusnadní kompozici, protože pouze rychle problikne. Výsledek pak přesvědčivě rozhodně nepůsobí.

Fotografie z čelní kamerky, druhý snímek za úplné tmy s přisvícením

Líbilo se nám:

  • možnosti nastavení
  • překvapivě slušné snímky
  • čelní kamerka s LED diodou

Nelíbilo se nám:

  • pomalejší přeostřování u videa

Telefonní funkce a zprávy: rychle a přehledně

V případě základních komunikačních funkcí se ultra 7 zaměřuje na spolehlivé fungování a přehledné aplikace. Věci kolem telefonování jsou sloučeny do několika záložek a přehlednosti přispívá bílé pozadí. Synchronizace kontaktů pak probíhá spolehlivě, můžete tak počítat například s plnou synchronizací s Google účtem. Kvalita hovoru je pak na velmi dobré úrovni. Hlas není zkreslený a hlasitost rozhodně dostačuje.

Asi vás nepřekvapí, když řeknu, že aplikace pro zprávy je prakticky to samé jako aplikace pro hovory. Prostředí se nese v duchu jednoduchosti a kromě psaní a čtení zpráv v aplikaci mnoho neuděláte. Klávesnice je také vyvedena v minimalistickém stylu bez jakýchkoliv předělovacích čar. Psaní je však pohodlné, a to především díky velkému displeji. E-maily můžete posílat buď nativní aplikací, která disponuje synchronizací s Google účtem, nebo také známou aplikaci Gmail.

Organizační funkce a GPS: můžete se spolehnout

Základ organizačních funkcí představuje povedený kalendář. Nabízí jednodenní, třídenní, týdenní a měsíční náhled, samozřejmě nechybí agenda. Všechny náhledy vyjma toho týdenního vynikají přehledností a výpisem naplánovaných událostí. Především v měsíčním náhledu je ze strany Googlu vidět pokrok. V telefonu najdete také přehlednou kalkulačku s některými pokročilejšími funkcemi. Vhod přijde praktický správce souborů nebo svítilna.

Kalendář a kalkulačka

Telefon nepostrádá ani GPS a GLONASS. Určování vaší polohy probíhá velice rychle. Při asistenci internetu jde v podstatě o okamžik; pokud data vypnete, telefon vás bude hledat několik málo vteřin. GPS můžete využít s Google Mapami a Navigací, které fungují zcela tradičně. Jde o svižnou a vesměs na internetu závislou aplikaci, avšak části map lze na omezenou dobu stahovat do úložiště telefonu.

Google Mapy a Navigace

Datové funkce a internet: tentokrát s úplným LTE

Loni jsme u modelu ultra 6 kritizovali jedno chybějící pásmo u sítí LTE. Letos už je vše v pořádku a Smart ultra 7 zvládá všechna u nás využívaná LTE pásma. Dostalo se také na NFC, Bluetooth 4.1 či Wi-Fi. Počítat můžete rovněž s podporou funkce USB host – s pomocí patřičné redukce si k telefonu připojíte například flash disk nebo myš.

Internetový prohlížeč

Na internet se pak podíváte skrze prohlížeč Google Chrome, který je přehledný a rychlý. Vhod přijde i synchronizace záložek a historie ze všech vašich zařízení, která jsou spárována s Google účtem.

Zhodnocení: opět se zařadí mezi nejlepší

Vodafone provedl oproti loňskému modelu minimum změn a ani se nedivíme. Předchůdce byl úspěšný a vylepšovat lze máloco. Nutno však počítat s tím, že takový poprask již novinka nezpůsobí. Letos už nejde v cenové hladině 5 tisíc Kč o nic vyloženě oslnivého. Stále zde však máme slušný telefon s výborným displejem, více než dostatečným hardwarem, schopným fotoaparátem a bezchybnou konektivitou.

Příští rok bychom rádi viděli lepší konstrukci nebo třeba kvalitnější zvukový výstup. Přesto se letos budeme trošku opakovat. Pokud hledáte telefon s co nejvíce funkcemi do pěti tisíc korun a současně vám nevadí větší displej, Vodafone Smart ultra 7 můžeme vřele doporučit.

Konkurence

Konkurentem aktuálně může být již zmíněný předchůdce Smart ultra 6. Tento velmi podobně vybavený model pořídíte o 500 Kč levněji. Novější Android a minimální cenový rozdíl však hovoří pro novinku.

Vodafone Smart ultra 6

Pokud vám nevadí o něco menší displej, můžete sáhnout po novém Honoru 7 Lite, který nabízí velmi podobnou výbavu, avšak v líbivějším a lépe zpracovaném těle. Připlatíte si nicméně tisíc korun.

Honor 7 Lite

O velmi dobrém poměru cena/výbava Vodafonu Smart ultra 7 vás přesvědčí třetí konkurent. Je jím Coolpad Torino, novinka za pět tisíc korun. Nabízí stejně velký displej, ale s nižším rozlišením. Má sice větší operační paměť, ale mnohem slabší procesor. Coolpad ztrácí také horším fotoaparátem nebo starší verzí Androidu.

Coolpad Torino
vodafone-smart-ultra-7
Klady
  • kvalitní displej
  • velmi solidní hardware
  • překvapivě dobrý fotoaparát
  • čelní kamerka s LED diodou
  • velmi dobře optimalizovaný systém
  • slušná výdrž
  • příznivá cena
Zápory
  • nekvalitní hlasitý reproduktor
  • méně kvalitní konstrukční zpracování
  • uživatelsky nevyměnitelná baterie
  • fotoaparát u videa pomalu přeostřuje
Diskuze ke článku
kockagejsa
Mediatek je známý špatnou GPS. Zkoušeli jste offline navigaci a skákala poloha?
David Novotný
David Novotný
Neměla náhodou Ultra 6 aktualizaci na Android 6.0? V tabulce máte Android 5.1.
Martin P.
Nástupce slabší než předchůdce hmm to je trhák.
Daff.cz
Nechápu proč není mezi konkurenci zahrnut i Alcatel Pop 4s, ze kterého tento telefon vychází. Alcatel je navíc dualsim a v hw tlačítku na přední straně má čtečku otisku prstu a stojí 5500,-...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze