Vodafone Smart platinum 7
recenze

Vodafone Smart platinum 7

Zamířil vysoko
49

Telefony s logem Vodafonu byly vždy pasovány do rolí startovacích smartphonů. Zavedené pořádky se nicméně zásadně mění. Největší zásluhu na tom má žhavá novinka Smart platinum 7, která hodlá konkurovat zástupcům vyšší střední třídy. Má kvalitní displej, velmi solidní hardware či 16megapixelový fotoaparát. Vše navíc podává v obalu ze skla a kovu.

V polovině června svolal Vodafone tiskovou konferenci, na které všechny zúčastněné seznámil s novými modely, které obohatí jeho portfolio. A šlo o velmi příjemné překvapení. Operátor totiž s telefony majícími jeho logo poskočil o třídu výše a s modelem Smart platinum 7 hodlá konkurovat i vyšší střední třídě.

Vodafone Smart platinum 7

Opravdu to není fikce. Novinka hravě uspokojí i náročněji smýšlející jedince, kteří potřebují nejen všechny moderní funkce, ale současně by rádi, aby je telefon i důstojně reprezentoval. To vše novinka splňuje a operátor si za to řekne necelých deset tisíc korun. Bude někde zakopán pes, nebo se Vodafone stejně jako u modelu Prime 6 znovu trefí do černého?

Vodafone Smart platinum 7

Technické parametry Vodafone Smart platinum 7

Kompletní specifikace
Konstrukce154 × 75,7 × 7 mm, 155 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx (4 608 × 3 456), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 652 MSM8976, CPU: 4×1,8 GHz + 4×1,4 GHz, GPU: Adreno 510
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:43 hodin
Dostupnostčervenec 2016, 9 977 Kč

Vodafone Smart platinum 7 – videopohled

Obsah balení

Základní balení se nese v rámci úspor a působí nenápadně. Šedivá krabička ukrývá nabíječku, USB kabel a vcelku pěkně vypadající špuntová sluchátka s náhradními špunty.

Vodafone Smart platinum 7

Design a konstrukce: působí hodnotně

Na úvod si řekněme, že samozřejmě nejde o telefon, který by si operátor sám vyrobil. V tomto případě jde vlastně o letošní Alcatel Idol 4S s drobnými změnami. Samotný vzhled však zásadních změn nedoznal, což Vodafonu rozhodně přihrává body navíc. Jsme svědky kombinace kovového rámečku a skleněné čelní a zadní strany. Výsledný dojem je skutečně velmi dobrý a Smart platinum 7 snese srovnání i s těmi nejdražšími telefony. Kovový rámeček současně zajišťuje bytelnost celého telefonu. Doplňme, že v prodeji je pouze nám zapůjčená tmavá varianta.

Stinnou stránkou vzhledu je náchylnost skleněných ploch k otiskům prstů, která je skutečně enormní. Kovový rámeček je také ve svých hranách lehce zbroušený. A právě v těchto místech se již po několika dnech běžného používání objevily první známky opotřebení, což není dobrá zpráva.

Vyzdvihnout musíme tenký profil telefonu – tloušťka činí pouze 7 milimetrů a díky lehce zaobleným bokům padne telefon pohodlně do ruky. Na paměti však musíte míti, že jednou rukou celý displej rozhodně neobsloužíte. O ledasčem svědčí značná výška telefonu 154 milimetrů. Doplňme ještě slušnou hmotnost 155 gramů. Velmi malá tloušťka se však negativně podepsala na fotoaparátu, který celkem nevzhledně ční nad okolní povrch.

Vodafone Smart platinum 7

Úpravy ušité na míru modelu Vodafonu jsou však prospěšné. Například odemykací klávesa se nachází na pravém boku a dělá společnost tlačítku regulujícímu hlasitost. Obě jsou dostatečně velká, mají jistý stisk a díky zdrsnění je dobře nahmatáte. Stejně jako na Alcatelu najdete klávesu také na levém boku. To standardně spustí fotoaparát – stačí jej dvakrát stisknout, i když displej nesvítí. V nastavení mu však můžete přiřadit funkci spuštění aplikace, vymazání všech oznámení, nebo okamžité pořízení screenshotu.

Rozmístění konektorů je vcelku klasické. Na horní hraně se nachází 3,5mm jack a na spodní hraně klasický microUSB konektor, jen není uprostřed, ale zcela vpravo. Na levém boku je pak ještě slot pro paměťovou a nanoSIM kartu, který otevřete pouze pomocí klíčku. Ten samozřejmě najdete přímo v balení. Vyzdvihněme, že i na tomto slotu je vidět preciznost zpracování. Slot se ani nehne a zcela přesně lícuje s okolím.

Líbilo se nám:

  • elegantní vzhled
  • bytelná konstrukce
  • docela pohodlně se drží

Nelíbilo se nám:

  • extrémní náchylnost k otiskům prstů
  • kovový rám se snadno poškrábe
  • vystupující fotoaparát

Displej: pastva pro oči

Na displeji si výrobce nechal záležet a zážitek z 5,5palcového AMOLEDu s Quad HD rozlišením a jemností 534 PPI je působivý. Vysoké rozlišení by bylo možná až zbytečné, ale k modelu platinum 7 bude možné za 977 Kč přikoupit i brýle pro virtuální realitu, kde vyšší rozlišení rozhodně dává smysl. Displej skvěle přečtete z úhlů i na ostrém slunci, v každém momentě pomáhá dobře fungující automatická regulace jasu. Upravit si můžete barvy displeje a vhod přijde i funkce ambientního displeje. Jakmile vám dorazí například e-mail, rozsvítí se na pár vteřin černobíle odemykací obrazovka. Pokud byste to zmeškali, oceníte bílou informační LED diodu. Ta bohužel nejde nijak nastavit. Ochranu displeje zajišťuje odolné sklíčko Gorilla Glass 3, které je ve svých krajích mírně zaoblené.

Vodafone Smart platinum 7

Líbilo se nám:

  • velmi jemný displej
  • perfektní čitelnost za všech okolností
  • funkce ambientního displeje

Zvuk: ohromující!

Dost možná největším trumfem telefonu by mohly být jeho čelní stereo reproduktory. Jsou totiž nejen hlasité, ale na svou třídu i vysoce kvalitní. Poslech z nich je příjemný a snese ta nejpřísnější měřítka. Snad jen některé modely od HTC dokáží hrát o něco lépe. Doplňme, že reproduktory se nachází jen na čelní straně a nikoliv i na zádech, jako je tomu u sesterského modelu Idol 4S od Alcatelu.

V případě sluchátek se také trochu šetřilo a Vodafone dává k telefonu jen klasické špunty. U sesterského Alcatelu dostane mnohem kvalitnější JBL sluchátka.

Líbilo se nám:

  • skvěle hrající stereo reproduktory

Baterie a výdrž: slušný základ

S unibody konstrukcí souvisí pevně integrovaná a uživatelsky nevyměnitelná baterie. Její kapacita však dosahuje slušných 3 000 mAh, což se pozitivně projevuje na celkové výdrži. S trochou skromnosti se dostanete i na dvoudenní výdrž. Při náročnějším využívání, kdy telefon přes den dáte z ruky jen výjimečně, ale počítejte spíše s nabíjením každý večer.

Výdrž při našem standardizovaném testu, během kterého telefon přehrával streamované video ve Full HD kvalitě přes Wi-Fi, připojen k mobilní síti, se zvukem do sluchátek a potlačenými aktualizacemi, se vyšplhala na velmi slušnou hodnotu 8 hodin a 57 minut. Nabití zcela vybitého telefonu na 80 % zabere 1 hodinu a 59 minut. Na úplné nabití si počkáte 2 hodiny a 43 minut.

Líbilo se nám:

  • slušná výdrž

Nelíbilo se nám:

  • nevyměnitelná baterie

Hardware: uspokojí i náročné

Pod kapotou se zařízení může pochlubit výkonným osmijádrovým procesorem Snapdragon 652 a 3GB operační pamětí, ze které polovina zůstává vesměs stále volná. Výkonu má telefon na rozdávání, což dokazuje nejen plynulý chod náročných her typu Real Racing 3, ale také výsledek nad 82 tisíc bodů v benchmarku AnTuTu. Telefon se také nijak zásadně nepřehřívá. Můžete tak dlouho natáčet 4K videa i hrát hry. Velkorysou kapacitu nabídne i interní paměť, z jejichž papírových 32 GB zůstává po prvním zapnutí 23 GB pro vaše data. Podpora paměťových karet nechybí. Aplikace na ně standardně nepřesunete, nicméně máte možnost si paměťovou kartu naformátovat jako rozšířené interní úložiště a následně na ni aplikace přímo instalovat.

Benchmark testy

Líbilo se nám:

  • výkonný procesor
  • velká operační a interní paměť

Uživatelské prostředí a čtečka otisků: hladký chod

Prostředí obstarává Android ve verzi 6.0.1 Marshmallow, což je stále ta nejnovější možná verze. Použita je nadstavba blížící se čistému systému od Googlu, což je jen ku prospěchu. Vše je přehledné, dobře optimalizované a tím pádem velmi svižné. Můžete si ale například upravit spodní panel s tlačítky a libovolně si je přeskládat. Možná jste slyšeli o tom, že sesterský model Alcatelu, Idol 4S, můžete ovládat a používat vzhůru nohama a prostředí se přizpůsobí. Tato vymoženost se však na Vodafonu Smart platinum 7 nenachází.


Prostředí

V souvislosti s prostředím se zastavme také u čtečky otisků prstů, pomocí které můžete telefon zabezpečit a následně odemykat. Poměrně nenápadnou čtečku najdete na zadní straně. Nastavení probíhá rychle a totéž lze konstatovat o rozpoznávání. Prst stačí jen krátce přiložit a displej se rovnou odemkne. Není zapotřebí cokoliv jiného stisknout.

Nastavení otisků prstů

Líbilo se nám:

  • nejnovější Android
  • skvělá optimalizace prostředí
  • možnost přenastavit lištu s tlačítky

Multimediální funkce: vše potřebné

O multimédia se stará hned několik aplikací, vesměs z dílny Googlu. To je příklad i Hudby Play, která slouží k přehrávání vašich oblíbených skladeb. Nechybí náhledy alba, různé možnosti třídění, tvorba playlistů a dostalo se i na uživatelsky nastavitelný ekvalizér. Prohlížení fotografií zajišťuje aplikace Galerie, případně i prográmek Fotky Google. Bez větších problémů si přehrajete většinu videí obvyklých formátů (např. AVI či MKV).

Hudební přehrávač a galerie

Fotoaparát: na momentky postačí

Hlavní fotoaparát dostal do vínku vysoké rozlišení 16 megapixelů. Prostředí aplikace je přehledné a pro rychlé fotografování je připraven plně automatický režim. Hodí se však i manuál, kde si nastavíte vyvážení bílé, hodnoty ISO či expozici. Výsledné snímky nejsou vůbec špatné. Potěší zejména barevná věrnost. Ostrost je spíše průměrná a klesá směrem k rohům. Navíc zde úřaduje i méně citlivý postprocessing a detaily již po přiblížení nevypadají moc hezky. S ubývajícím světlem se zvyšuje pravděpodobnost, že se vám „podaří“ pořídit rozmazaný snímek.

Prostředí fotoaparátu

Ukázkové fotografie

Čelní kamerka vám pořídí selfie v 8 megapixelech a pro potřeby sociálních sítí bohatě postačuje.

Ukázkové fotografie z čelní kamerky

Hlavním fotoaparátem lze video zaznamenávat až ve 4K rozlišení a kvalita je vcelku ucházející. Radost udělá, že se telefon při záznamu nijak zásadně nezahřívá a ani po půl hodině nebyl s dalším pokračováním v záznamu problém. Plynulejšího videa docílíte snížením rozlišení na Full HD, kde platinum 7 podporuje až 60 snímků za vteřinu, za což chválíme. Mezi režimy fotoaparátu pak narazíte i na možnost záznamu zpomaleného pohybu.

Vodafone Smart platinum 7 (testovací video) – 2160p, 26 FPS

Líbilo se nám:

  • tlačítko s fotoaparátem
  • záznam Full HD videa s 60 FPS

Nelíbilo se nám:

  • ostrost snímků klesá směrem ke krajům

Telefonní funkce: přehlednost potěší

Telefonní funkce jsou základním pilířem každého telefonu, ve Smart platinum 7 jsou všechny důležité funkce ukryty pod položkou Telefon. Ta seskupuje standardní číselník, seznam hovorů, oblíbené položky, skupiny a také kartu Lidé, což je kompletní adresář se všemi kontakty. Zde se zobrazují jak kontakty uložené na SIM kartě, tak také například z Gmailu, Skypu, WhatsAppu nebo Viberu. Pokud si některé kontakty nepřejete zobrazovat, stačí pod položkou „Více zdrojů‘‘ daný zdroj vypnout. Ke kontaktům však vede i alternativní cesta skrze položku Kontakty.

Při vytváření nového kontaktu vás Vodafone rozhodně nezklame, co se možnosti dodatečných informací týče: zadat můžete kromě základů také adresu bydliště, URL webové stránky, poznámku či datum narozenin. Ty se pak následně synchronizují s vaším kalendářem. Kvalita hovoru je na skvělé úrovni, hlasitost dostačuje pro telefonování i na rušnějších místech.

Zprávy a klávesnice: menší úpravy vzhledu

Tvorbu SMS zpráv zajišťuje aplikace Message+ od Vodafonu, avšak ta zjevně vychází z nativní aplikace čistého Androidu. Můžete si však měnit vzhled pozadí, velikost písma a zvolit, jak se mají třídit kontakty, které vám napsaly zprávu. Samozřejmě ale nechybí ani kecálek Hangouts, který můžete využívat i pro komunikaci skrze SMS.

Co se týče klávesnice, Smart platinum 7 nabízí nejnovější podobu klávesnice syrového Androidu, která nabídne skvělé rozestupy a psaní gesty. Celkově ji hodnotíme jako velice povedenou. V případě, že by vám z nějakého důvodu nevyhovovala, je zde stále možnost doinstalovat si některou alternativní přímo z obchodu Google Play. Pro e-mailovou komunikaci je předinstalována aplikace Gmail a také E-mail. Obě fungují dle předpokladu, tedy bezproblémově.

Organizační funkce a GPS: zajištěno Googlem

Také organizační funkce jsou zastoupeny v kompletní podobě, těšit se tak můžete na přehledný Google Kalendář, který zobrazí denní, týdenní nebo měsíční náhled. Z dalších organizačních funkcí můžeme zmínit aplikaci Hodiny, která zastřešuje budík, stopky, časovač a světový čas. Naopak poznámky nejsou zastoupeny aplikací Keep, nýbrž obyčejnou verzí, která ale pro rychlé zapsání geniálního nápadu bohatě postačí. Komu se nechce psát, má možnost využít diktafon. Práci s kancelářskými dokumenty pak zvládá trojlístek od Googlu – Dokumenty, Tabulky a Prezentace.

Žádnému dnešnímu smartphonu by neměla chybět ani navigace, proto ani Smart platinum 7 není výjimkou a kromě GPS čipu nabídne i ruskou alternativu v podobě GLONASSu. Fixace satelitů je s povolenou A-GPS otázkou pár vteřin, a to bez ohledu na to, jestli se nacházíte na volném prostranství nebo v husté městské zástavbě. Bez povolení internetového připojení to jde také, na zaměření si však nějakou dobu počkáte. Nejedná se však o žádnou tragédii a zhruba do 10 vteřin vidíte vaší polohu na mapě.

Google Mapy a Navigace

Navigování můžete svěřit klidně do rukou přítomných Google Map, které se obejdou bez internetového připojení. Je pouze nutné si dopředu části map stáhnout. Následně již můžete být offline nejen navigováni, ale také využívat základní body zájmů, na které jste zvyklí. Při navigaci vás telefon nespouští z očí a vždy tak víte, kde přesně se nacházíte.

Datové funkce a internet: chybí vám něco?

Operátor Vodafone si zakládá na připojení skrze LTE. To tedy u modelu Smart platinum 7 rozhodně nemůže chybět. Opřít se můžete o podporu všech u nás využívaných pásem a rychlou konektivitu si tak užijete všude, kde bude signál. Nechybí ale ani Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.0 nebo NFC. Podporována je též funkce USB host a pomocí redukce můžete k telefonu připojit například flash disk nebo myš. K naprostému ideálu schází snad jen infračervený port.

Internetový prohlížeč

Prohlížení internetu obstará prohlížeč Chrome, který Google za poslední dobu dopiloval téměř k dokonalosti. Zaobírat se rychlostí nemá smysl, vše funguje rychlostí blesku, tedy okamžitě, bez prodlev a jakýchkoli záseků. Velká výhoda spočívá v synchronizaci záložek napříč všemi zařízeními, které máte spojeny s vaším Google účtem.

Závěrečné zhodnocení: šance má velké

Vodafonu se opět podařilo do své nabídky zařadit novinku se zajímavým poměrem cena/výkon. Tentokrát však míří výše a zakládá si na luxusnějším vzhledu a výbavě, která rozhodně nezklame ani náročnější uživatele. Dostalo se na výkonný hardware, špičkový zvukový výstup, očím lahodící displej nebo optimalizované prostředí nejnovějšího Androidu.

Lákavá je rovněž cenovka pod hranicí deseti tisíc korun, která model Smart platinum 7 automaticky pasuje do roli horkého adepta na koupi. Jenže co na to konkurence?

Konkurence

Ta rozhodně nespí, neboť je tu loňské LG G4 s kompaktnějšími rozměry, mnohem lepším fotoaparátem a shodnou cenou. Proti LG hrají jen plastové materiály nebo absence kvalitních reproduktorů.

LG G4

Za příplatek dvou tisíc korun se pak nabízí například Lumia 950 XL od Microsoftu, která disponuje vyšším výkonem, má lepší fotoaparát a nabízí i bezdrátové nabíjení.

Microsoft Lumia 950 XL

Opomenout nemůžeme ani sesterský Alcatel Idol 4S, který sice bude dražší o dva tisíce korun, avšak nabídne reproduktory na obou stranách a můžete jej používat i vzhůru nohama. Navíc k němu dostanete i brýle pro virtuální realitu.

Alcatel Idol 4S

Ve výsledku nicméně můžeme Vodafone Smart platinum 7 rozhodně doporučit. Mezi telefony do 10 tisíc Kč nabízí takřka tu nejlepší možnou výbavu a současně se vyvaroval závažnějších nedostatků.

vodafone-smart-platinum-7
Klady
  • elegantní design
  • použití kovových a skleněných materiálů
  • perfektní reproduktory
  • vysoce kvalitní displej
  • výkonný hardware
  • velmi dobře fungující čtečka otisků prstů
  • skvěle optimalizované prostředí
  • úplná datová konektivita
  • příznivá cena
Zápory
  • pouze průměrný fotoaparát
  • na těle ulpívají otisky prstů
  • náchylnost k poškrábání
  • fotoaparát vystupuje nad okolní povrch
Diskuze ke článku
Miky
Bude sa dat objednat aj na Slovensko?
#Martin
Keby mal aspon taky fotak ako moja mto x play, ako processor to ma dobry, ale to neni podstatna kategoria pre mna.
R1S0
vyzera brutalne dobre
Vladimír Březina
Vladimír Březina
Naposledy upraveno: 3. 7. 2016 13:09
Vysoko opravdu zamířil. Hlavně pokud jde o cenu. Tu bych dal spíše do negativů. Nicméně musí se nechat, že aspoň vcelku pěkně vypadá.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze