BlackBerry Bold 9790
recenze

BlackBerry Bold 9790

Kompaktní pracant

Řada Bold se v portfoliu BlackBerry řadí na absolutní vrchol modelové řady. BlackBerry Bold 9900 se těší velké oblibě mezi uživateli, mnoho jich však čekalo na menšího sourozence – model Bold 9790. V kompaktnějším těle nabízí prakticky stejnou výbavu. Pojďme se podívat, jak se povedl.

BlackBerry Bold 9790 - oficiální fotografie

Obsah balení:

  • BlackBerry Bold 9790
  • Baterie typu J-M1
  • Adaptér nabíječky s USB konektorem do EU a UK zásuvek
  • microUSB kabel
  • hands-free s 3,5mm jack konektorem
  • informační brožurky

V balení nalezneme jen to nejnutnější

Historie řady Bold

Kanadská společnost Research In Motion, která stojí za vznikem značky BlackBerry, uvedla v roce 2008 na trh první model řady Bold, který se za necelé 4 roky stal prakticky synonymem pro perfektní pracovní nástroj. BlackBerry Bold 9000 přinesl ve své době velmi dobrou výbavu v čele s perfektní klávesnicí. Mnoho uživatelů na něj nedá dopustit ještě dnes pro jeho mnohé skvělé vlastnosti.

První model řady Bold - BlackBerry Bold 9000

TIP! Přečtěte si naše preview BlackBerry Bold 9000: přístroj s HSDPA, Wi-Fi, GPS

O rok později RIM přišel s modelem Bold 9700, který přinesl lepší výbavu ve znatelně menším balení. Ačkoliv mnoho uživatelů nedalo dopustit na prostornou klávesnici modelu Bold 9000, nový Bold 9700 se stal velmi oblíbeným napříč celým spektrem uživatelů BlackBerry. Jeho nástupce, Bold 9780, přinesl novinky pouze uvnitř, a tak většina uživatelů zůstala u staršího modelu, se kterým byli spokojeni.

BlackBerry Bold 9780 - předchůdce modelu 9790

TIP! Přečtěte si naše preview BlackBerry Bold 9780: upgrade je tady

Uživatelé, kterým scházela prostorná klávesnice modelu Bold 9000, se dočkali v létě loňského roku nové vlajkové lodi – modelu BlackBerry Bold 9900. Klávesnice tohoto modelu svého předchůdce v mnoha ohledech ještě překonala, milovníci „menšího sourozence“ však stále měli na výběr pouze z modelů Bold 9700 a Bold 9780. Tato situace se změnila na konci loňského roku, kdy RIM představil BlackBerry Bold 9790, který jsme nyní otestovali.

Technické parametry BlackBerry Bold 9790

Kompletní specifikace
Konstrukce110 × 59 × 11,4 mm, 107 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,45" (480 × 360 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 920), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 29 FPS
ChipsetMarvell PXA930, CPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ano
Operační systémBlackBerry OS 7.1
Akumulátor1 230 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostúnor 2012, 11 800 Kč

BlackBerry Bold 9790 – videopohled

Design a konstrukce: malý a praktický

Jak jsem popsal výše, BlackBerry Bold 9790 je nástupcem oblíbených modelů Bold 9700 a 9780. Od toho se odvíjí také celkové vzezření, i když jsme se dočkali několika zajímavých změn.

BlackBerry Bold 9790 se nám trochu zakulatil. Neznamená to však, že by přibral na objemu. U telefonu se pouze zaoblily prakticky všechny hrany a vizuálně tak nyní vypadá ještě menší, než ve skutečnosti je. Zajímavé je, že zaoblené jsou i klávesy na okrajích klávesnice tak, že volně přecházejí v rámeček telefonu. Nejdříve jsem se tohoto řešení trochu zalekl, ale vzápětí jsem zjistil, že to velmi pomáhá při psaní na krajních klávesách.

Dalšími designovými změnami jsou tlačítka pod displejem, která nyní vystupují z hladké plochy, která vede od horní hrany přes displej až ke klávesnici. A ještě jedna zajímavá změna nastala – záda telefonu již nejsou pokryta kůží. Místo toho RIM zvolil zaoblený zadní kryt s plastovým povrchem soft-touch. Je nutno uznat, že díky tomuto novému zadnímu krytu a zaobleným hranám, společně s rozměry 110 x 60 x 11,4 milimetru a hmotností 107 gramů, telefon skvěle padne do ruky a velmi příjemně se drží.

Přední strana telefonu nám nabízí celkem tři dominantní prvky. Tím hlavním je samozřejmě klávesnice. Nejen hardwarovými QWERTY klávesnicemi proslula zařízení BlackBerry po celém světě, vrátíme se k ní ještě později. Druhým výrazným prvkem je 2,45“ displej, který je, stejně jako v případě modelu Bold 9900, dotykový. Mezi klávesnicí a displejem se pak nachází klasická pětice ovládacích prvků v čele s optickým trackpadem.

Zadní strana nám oproti předchozím modelům již nenabídne koženou vrstvu. Zadní kryt je nyní zcela čistý, vyjímá se na něm pouze stříbrný znak BlackBerry. Nad zadním krytem se nachází čočka 5Mpx fotoaparátu společně s tradiční přisvětlovací LED.

3,5mm jack konektor, ovládání hlasitosti s třetím tlačítkem a spoušť fotoaparátu

Zbývají nám ještě boky telefonu. Na levém boku se nachází pouze 3,5mm audio konektor, pravý bok už je trochu bohatší. Nalezneme zde kolébkovou klávesu pro ovládání hlasitosti doplněnou a střední tlačítko, které umí ztišit vyzvánění nebo ovládat hudební přehrávač. Ve spodní části se nachází spoušť fotoaparátu – sice pouze jedno-polohová, ale nemějte strach, RIM tentokráte na automatické ostření nezapomněl.

Zamykací tlačítko a microUSB konektor

Na závěr zde máme hodní hranu s jediným tlačítkem, které slouží pro zamykání telefonu. Na spodní hranu se přesunul microUSB konektor, což může být výhodné především tehdy, když chcete používat dokovací stanici. Ta totiž v tomto případě telefon nejen nabíjí, ale dokáže také posloužit jako synchronizační kolébka.

Baterie a výdrž: na předchůdce nestačí

BlackBerry Bold 9790 je, stejně jako modely Bold 9900 a Torch 9860, vybaven baterií typu J-M1, která má kapacitu pouze 1 230 mAh. Bohužel je to velký rozdíl oproti bateriím M-S1 1 500 mAh, které byly dosud v řadě Bold používány. Bohužel se to logicky podepsalo na výdrži baterie.

Pod zadním krytem se krom baterie skrývá také anténa NFC

Výkonnější hardware a slabší baterie – to samozřejmě kombinace, který nemůže dopadnout jinak než hůře. O výdrži 3-4 dny v plném nasazení si nechte zdát. BlackBerry Bold 9790 vám vydrží s přehledem jeden den i při silném vytížení, při troše šetření z něj dostanete i dva dny. Tak jako tak je to bohužel výrazná změna oproti předchozím modelům.

Klávesnice: o pověstný chlup lepší

Zařízení BlackBerry se proslavila nejen svými funkcemi, ale také kvalitní hardwarovou QWERTY klávesnicí. Jejich klávesnice patřily vždy k tomu nejlepšímu, co jste na mobilní scéně mohli vidět – ať už to byla řada Bold nebo Curve.

Klávesnice BlackBerry je již legendární

BlackBerry Bold 9790 si nese prakticky totožnou klávesnici jako jeho předchůdci Bold 9700 a 9780. Přesto jsme se však jedné novinky dočkali – je to zaoblení krajních kláves. Klávesy tak volně přecházejí ve stříbrný rámeček telefonu. Původně jsem se tohoto řešení trochu zalekl, ale po chvilce jsem si uvědomil, že je to velice pohodlné. Při stisku krajních kláves nic nepřekáží, máte k dispozici širší rádius pro stisknutí každé klávesy.

Ačkoliv se mohou jednotlivé klávesy zdát velmi natěsnané, rozhodně se nebojte překlepů. Tlačítka jsou speciálně tvarovaná tak, že palce do nich ze strany skvěle „zapadnou“ a stisknete přesně tu klávesu, kterou jste chcete. Klávesy mají nízký zdvih a jistý stisk. Ačkoliv se tato klávesnice nevyrovná klávesnici modelu Bold 9900, můžu s klidným svědomím říct, že posouvá skvělou klávesnici modelů Bold 9700 a 9780 o další krok dál.

Zvuk a kvalita reprodukce: pouze mono reproduktor

BlackBerry Bold 9790 je vybaven pouze jedním reproduktorem na zádech přístroje. Naštěstí je umístěn na šikovném místě tak, že při položení na stůl není ztlumený. Kvalita zvuku mne velmi mile překvapila, repráček je vcelku kvalitní. Mohl by však být možná ještě o trochu hlasitější. Trochu mne mrzí, že RIM upustil od skvělých stereo reproduktorů, které měl původní Bold 9000. Ty byly opravdu skvělé.

Hudební 3,5mm výstup je také velmi dobrý, se sluchátky dodávanými v balení si jej však příliš nevychutnáte. Ačkoliv oproti starším modelům jsou sluchátka nyní ergonomičtější, rozhodně se jejich podání zvuku nedá označit za uspokojivé. Pokud si připojíte vlastní, tak vás Bold 9790 jistě velmi mile překvapí. Zvládne dobře vykreslit basy i výšky, které se zároveň neslévají se středy. Zvukový výstup jistě patří k těm lepším na trhu.

Výkon: slabší Marvel Tavor

RIM nasadil do svých nových modelů BlackBerry také nový hardware, kterému kralují gigahertzové procesory. Zatímco modely Bold 9900, Torch 9810 a Torch 9860 dostaly procesory Qualcomm Snapdragon 1,2 GHz, BlackBerry Bold 9790 se musí spokojit s trochu slabším procesorem Marvel Tavor 1 GHz.

Na výkonu zařízení to však rozhodně není znát, telefon má výkonu dostatek. Procesoru pomáhá 768 MB paměti RAM, takže je zde i prostor pro spoustu aplikací běžících na pozadí. A ty aplikace skutečně běží, BlackBerry totiž již několik let disponuje reálným multitaskingem, kdy aplikace v pozadí skutečně běží. A přesto se v telefonu nesetkáte s jediným zaškobrtnutím.

Displej a ovládání: dotkněte se

BlackBerry Bold 9790 je osazen zobrazovačem TFT LCD o úhlopříčce 2,44 palce, který zobrazí až 16 milionů barev. Rozlišení je, stejně jako u předchůdců, HVGA+ (480x360 bodů). Jemnost displeje je tak 246 ppi, což způsobuje velmi detailní obraz i přes nižší rozlišení.

BlackBerry používá sice klasické TFT LCD panely, jejich zobrazení barev je však velmi dobré. Stejné je to i se zobrazením na sluníčku, jas displeje se navíc automaticky reguluje pomocí senzoru okolního osvětlení. Displej však nově obsahuje dotykovou vrstvu.

Ovládání BlackBerry Bold 9790 je totiž stejné jako u modelu Bold 9900. Máte k dispozici jak hardwarovou klávesnici s funkčními klávesami, tak dotykový displej. Kladem je, že dotykový displej nemusíte vůbec používat. Můžete telefon ovládat tak, jak jste byli zvyklí u předchozích modelů, tedy pomocí optického trackpadu.

Postupně si však na displej sem tam sáhnete a zjistíte, že na jednoduché rychlé úkony jako je kliknutí na ikonku je dotykový displej velmi pohodlný, zatímco na přesnější pohyby se optický trackpadu velmi hodí. O pohodlnosti hardwarové klávesnice netřeba mluvit. Velmi se například hodí díky klávesovým zkratkám, které vám umožní velmi rychlé ovládání celého systému.

Uživatelské prostředí a operační systém: nový systém, malý facelift

BlackBerry Bold 9790 je vybaven operačním systémem BlackBerry 7, který přináší malý facelift oproti staršímu systému BlackBerry 6. Vizuálních změn je minimum, ty hlavní změny se konají uvnitř.

Domovská obrazovka je rozdělená na tři základní prvky. V horní části se nachází oblast s informacemi o čase, baterii, signálu či spuštěných funkcích (Bluetooth, NFC a podobně.). Pod touto oblastí se skrývá tlačítko, které zobrazí správce připojení. Zde můžete v rychlosti nastavit veškeré bezdrátové sítě mobilní sítí počínaje a NFC konče.

Domovská obrazovka

Druhá oblast je notifikační lišta pod informační zónou. Na této liště se zobrazují veškeré notifikace, ať už se jedná o nové zprávy, update aplikace nebo upomínku kalendáře. Po otevření této lišty můžete nahlédnout na nejbližší události v kalendáři, zobrazují se zde také nepřečtené zprávy nebo zmeškané hovory.

Nalevo od notifikační lišty se nachází tlačítko pro rychlou změnu vyzváněcího profilu – můžete si zvolit jeden ze sedmi přednastavených nebo je můžete editovat či si vytvořit vlastní profil. Napravo od lišty se pak nachází ikonka univerzálního vyhledávání, což je velice užitečná funkce, která přišla se systémem BlackBerry 6. Díky tomuto vyhledávání můžete prohledat kompletně obsah celého telefonu od záložek v prohlížeči, přes položky nastavení až po obsah zpráv.

Správce připojení, profily a univerzální vyhledávání

Poslední oblastí je aplikační menu. Dokáže zobrazit až 3 řádky ikon aplikací, přičemž si můžete nastavit standardní viditelnost jednoho, dvou nebo žádného řádku. Samotné menu je následně rozděleno do dalších pěti ploch – Všechny, Stažené, Média, Oblíbené a Časté. Zde se seskupují jednotlivé aplikace podle různých parametrů, které jsou z názvu ploch doufám zřejmé. Tyto plochy můžete však také vypnout nebo si nechat aktivní pouze některé z nich.

Domovská obrazovka, Všechny/Časté/Media/Stažené/Oblíbené

V menu aplikací můžete aplikace jednoduše přesouvat, vytvářet složky (a vybírat si jejich vzhled) a vlastně celkově pracovat s aplikační základnou. A pokud by vám bylo předinstalovných aplikací málo, není nic snazšího než si stáhnout další ať už z obchodu BlackBerry App World nebo z počítače.

BlackBerry OS 7.1: Mobile Hotspot a lepší NFC

Prakticky pro všechny modely s operačním systémem BlackBerry 7 již byla uvolněna aktualizace na novější systém BlackBerry 7.1, který přináší hned několik nových funkcí.

BlackBerry OS 7.1 - Mobile Hotspot

Jednou z nejdiskutovanějších je funkce Mobile Hotspot, která umožňuje vytvořit z telefonu Wi-Fi přístupový bod bod k internetu. Najednou můžete připojit až 5 zařízení, v nastavení můžete sledovat objem přenesených dat, měnit název sítě, nastavit heslo nebo typ sítě – 802.11g nebo 802.11bg.

BlackBerry OS 7.1 - NFC

Další z nových funkcí je lepší práce s NFC. BlackBerry Bold 9790 má v zadním krytu ukrytou anténu NFC. V systému BlackBerry 7.1 můžete pomocí NFC přenášet mezi zařízeními nejrůznější data jako jsou kontakty, soubory, obrázky, odkazy a podobně. Funguje také čtení a zápis do NFC tagů a je zde také hardwarová podpora bezkontaktních plateb. Ty už v některých státech mohou uživatelé BlackBerry využívat, v ČR jsou zatím tyto možnosti v nedohlednu.

BlackBerry OS 7.1 - BlackBerry Device Analyzer, Battery Saving Mode

Kromě těchto novinek v novém OS přichází ještě funkce BlackBerry Device Analyzer, která dokáže sledovat hardware vašeho telefonu – například můžete sledovat graf vybíjení baterie. Jistě se také hodí funkce Battery Saving Mode, kde si můžete nastavit při jaké úrovni vybité baterie se aktivuje šetření energie. Výdrž telefonu se pak prodlouží řádově o jednotky hodin.

Fotoaparát: konečně autofocus

BlackBerry Bold 9790 se může chlubit fotoaparátem s rozlišením 5 Mpx. Díky bohu zde RIM neudělal stejnou chybu jako v případě modely Bold 9900, a u fotoaparátu tentokrát nalezneme automatické ostření.

Prostředí fotoaparátu

Na boku přístroje nalezneme dokonce také hardwarovou spoušť fotoaparátu, kupodivu je však pouze jedno-polohová. Poloha na namáčknutí zde tedy není, telefon ostří automaticky – můžete si nastavit buďto kontinuální zaostřování nebo zaostření při každém snímku zvlášť. Při dobrém osvětlení jsou fotografie velmi hezké, barvy jsou věrné a ostření funguje dobře. V horších světelných podmínkách se však začíná výrazně zvyšovat šum fotografií. Vylepšit to trochu můžete díky přisvětlovací LED.

br>

Vzhledem ke slušnému výkonu a přítomnosti automatického ostření trochu zamrzí absence nahrávání HD videa. BlackBerry Bold 9790 dokáže natáčet video maximálně v rozlišení VGA,což je dnes již opravdu málo. Naštěstí ostření během natáčení funguje velmi dobře. Video se natáčí ve formátu mp4 s rychlostí 29 snímků za sekundu. Situace je podobná jako v případě fotografií – při dobrém osvětlení kvalita překvapí, při špatném se však projevuje šum.

BlackBerry Bold 9790 (testovací video) – QVGA, exteriér

Multimédia: co víc si přát?

BlackBerry tak trochu klame tělem, protože v manažerském telefonu se skrývají také pokročilé multimediální funkce. Díky vysokému výkonu si poradí s HD videem, přehrajete si oblíbené skladby nebo můžete poslouchat podcasty.

Hudební přehrávač

Hudební přehrávač nabídne přehledné uživatelské prostředí, ikonky jsou dostatečně veliké a ovládání je pohodlné. Zvuk můžete upravit pomocí některého z přednastavených profilů ekvalizéru. Vlastní režim bohužel chybí. Hudební přehrávač podporuje formáty .mp4, .m4a, .3gp, .m4v, .avi, .asf, .wma, .mp3, .flac, .ogg, .aac, .amr, .wav, .mid.

Videopřehrávač

Videopřehrávač je také jednoduchý a nenabídne žádné extra funkce. Prostředí je velmi podobné hudebnímu přehrávači. Ačkoli jsou v nastavení položky týkající se titulků, tak osobně se mi nepodařilo žádné titulky rozjet. Jinak si přehrávač poradí s formáty .mp4, .m4a, .3gp, .m4v, .avi, .asf, .wmv.

Galerie obrázků

Galerie obrázků je vyvedena přehledně ve formě jednotlivých složek, ve kterých se zobrazí klasický matice náhledů jednotlivých obrázků a fotografií. Díky dotykovému displeji můžete využívat pinch-zoom a velmi příjemná je také prezentace fotografií – zvláště pokud vám telefon stojí na stole v dokovací stanici. Galerie zobrazí obrázky ve formátech .bmp, .jpg, .gif, .png, .tif, .wbmp.

Funkce Wi-Fi Music Sync

Zajímavou funkcí je také Wi-Fi Music Sync. Tato funkce vám umožní bezdrátově synchronizovat hudbu mezi vaším počítačem a telefonem. Po aktivaci této funkce se vám v telefonu ukáže kompletní hudební knihovna vašeho počítače a vy si můžete vaší oblíbenou hudbu streamovat nebo rovnou uložit do telefonu.

Abych tedy odpověděl na otázku v nadpisu této kapitoly, chybí zde snad jen podpora titulků u videa, možnost nastavit si vlastní ekvalizér a možná FM rádio.

Sociální sítě: jsou zkrátka všude

Ani BlackBerry nezapomíná na sociální sítě, a tak i model Bold 9790 přichází s předinstalovanými klienty pro Facebook, Twitter, Google Talk a další si následně můžete doinstalovat.

Aplikace pro Facebook nabízí spoustu možností

Aplikace Facebook vám nabídne prakticky všechno, co od takové aplikace můžete chtít. Aplikace se dokáže integrovat do celého systému, můžete synchronizovat kontakty, kalendář i zprávy. Nechybí notifikace, možnost prohlížení profilů i stránek, Facebook Places a samozřejmě práce s fotografiemi. A třešničkou na dortu je již pouze Facebook chat.

Twitter for BlackBerry je skutečně povedená aplikace

Také aplikace pro Twitter je velmi povedená a osobně ji využívám velmi rád. Je velmi přehledná a nabízí prakticky všechny funkce této sociální sítě. Samozřejmostí je možnost zobrazení timeline, zmínek a zpráv, pracovat však můžete také s trendy nebo seznamy. Velice šikovná funkce je také možnost přihlášení více účtů zároveň a líbí se mi také navrhování uživatelů při psaní zmínek a také hash-tagy v nových „tweetech“.

Social Feeds - Sociální sítě a nastavení

Nesmíme však zapomenout ani na aplikaci Social Feeds, která dokáže mnoho zajímavých věcí. Může sloužit jako přehled všech událostí, které se dějí na sociálních sítích, které máte nastavené v telefonu. Na screenshotech můžete například vidět BBM, Facebook, 2 Twitter účty a Google Talk. Jednotlivé sítě si můžete také vyfiltrovat a prohlížet si tak například pouze zeď Facebooku. Tím ale možnosti Social Feeds nekončí.

Social Feeds - RSS

Osobně vůbec nejvíce využívám kvalitní RSS čtečku, kterou Social Feeds disponuje. Je jednoduchá, přehledná, nabízí rychlý přístup k informacím a můžete si například nastavit i notifikace na oblíbené kanály. Také zde funguje filtrování podle jednotlivých kanálů, můžete si přidávat vlastní seznamy kanálů, upravovat je a tak podobně. Možností je skutečně spousta, dokonce je zde i formulář pro přihlášení do služby bit.ly pro zkracování odkazů.

BlackBerry Messenger - legendární "kecálek"

Na závěr sociálních sítí nesmíme samozřejmě opomenout BlackBerry Messenger (BBM). BBM je služba pro zasílání zpráv přes síť BlackBerry, jinak řečeno přes internet. Posílání zpráv není nijak zpoplatněno a je potřeba mít pouze aktivní službu BlackBerry. Veškerá komunikace, která probíhá skrze BBM je šifrovaná a není tak možné ji nijak odposlouchávat. V BlackBerry Messengeru si můžete přidávat další kontakty, integrovat jej s adresářem, vytvářet skupiny kontaktů a s těmi pak například sdílet kalendář. Možností je ale mnohem více.

Datové funkce a internet: nebojí se 3G nic

S daty všeho druhu si BlackBerry rozumí skvěle. Nezalekne se sítí 2G ani 3G, na internet se připojíte skrze GPRS, EDGE nebo HSPA. Nechybí samozřejmě ani možnost připojení k síti Wi-Fi 802.11 b/g/n. Skrze Bluetooth 2.0 nebo microUSB můžete telefon spojit s počítačem a použít ho také jako bezdrátový modem.

Internetový prohlížeč, Záložky/Historie/Nastavení

V novém operačním systému BlackBerry 7 je také vylepšený internetový prohlížeč, který se od dob systému verze 5 posunul o velký kus dopředu. V dnešní podobě již dokáže zdatně konkurovat ostatním moderním mobilním prohlížečům.

Internetový prohlížeč, Zobrazení stránek a práce ve více oknech

Nabízí přehledné uživatelské rozhraní, nechybí práce se záložkami ani možnost prohlížení na více stránkách či samostatná správce stahování. Prohlížeč také nabízí bohaté možnosti nastavení, přičemž se mi například velmi líbí možnost spravovat vyhledávací servery. Můžete si tak například nastavit Seznam, nebo si vybrat některý z přednastavených – Google, Bing, Yahoo, Wikipedia nebo Dictionary.com.

Internetový prohlížeč, html5test.com

Stránky se samozřejmě umí zobrazovat v kompletní podobě, pohyb po stránce je i u náročnějších stránek plynulý. Využít můžete jak dotykový displej včetně multi-dotykových gest, stejně jako optický trackpad pro přesné ovládání kurzoru na displeji. Zamrzí ovšem absence technologie Flash, na druhou stranu prohlížeč velmi dobře zvládá HTML 5.

Zprávy, emaily a služby BlackBerry: přehledně a push

Kvalitní bezdrátová komunikace je něco, na čem BlackBerry staví již od svých počátků v podobě pagerů, nám tak dobře známých z amerických filmů z devadesátých let. Proto vás jistě nepřekvapí, že práce se zprávami na BlackBerry je zkrátka perfektní.

SMS zprávy jsou vedeny formou konverzací

Začněme SMS zprávami, které se integrují společně s MMS zprávami do konverzací s jednotlivými kontakty. Okamžitě tak vidíte, co jste si s danou osobou psali a máte tak přehled o celé vaší komunikaci. Přidáním přílohy do SMS zprávy z ní automaticky uděláte MMSku, nechybí ani přehledné vyhledávání v seznamu zpráv.

Nastavení emailu

A teď už k samotným emailům. BlackBerry disponuje emailovým klientem, který je vázán na služby BlackBerry (podobně jako BBM). Bez služeb BlackBerry si zkrátka v interním klientovi nemůžete nastavit žádný účet a musíte použít některou z aplikací třetích stran. Pokud si však aktivujete BIS nebo BES, pak se vás svět BlackBerry přijme s otevřenou náručí.

Emailový klient, Náhled emailu

Práce s emaily je závislá na tom, zda využíváte službu BIS nebo BES. V případě služby BIS nepotřebujete vlastní infrastrukturu, stačí vám pouze samotný smartphone BlackBerry. Můžete si následně v telefonu nastavit až 10 emailových účtů, podporovány jsou protokoly POP, IMAP i SMTP. Každá emailová schránka má vlastní ikonku, můžete si však nechat emaily zobrazit hromadně společně s dalšími zprávami (BBM, SMS…) ve složce Zprávy.

Štítky Gmail účtu, možnosti správy emailů, kontextové menu

V případě nastavení Exchange emailového účtu máte samozřejmě možnost synchronizace kontaktů i kalendáře, máte přístup ke složkám na serveru a můžete vzdáleně procházet všechny emaily na serveru uložené díky šikovnému vyhledávání. To zvládne hledat jak v polích adres, tak v těle emailů. Žádný email, který hledáte, vám tak neunikne.

Pokud využíváte službu BES, pak je třeba mít vlastní infrastrukturu – vlastní emailový server, na který nainstalujete buďto software BlackBerry Enterprise Server (placený) nebo jeho variantu BlackBerry Enterprise Server Express (zdarma).

Emailový klient, nastavení

Získáte všechny možnosti, které se týkají BIS a ještě něco navíc. Můžete například vzdáleně spravovat veškerá zařízení připojená na BES z jedné administrátorské konzole, můžete na dálku instalovat aplikace, zakázat nebo povolit některé činnosti/aplikace nebo zařízení třeba zálohovat a následně smazat. Možností je opravdu požehnaně a bylo by to na několik sáhodlouhých článků, proto už raději skončeme.

Organizační a pracovní funkce: ostružinová krev

Jelikož jsou zařízení BlackBerry stále v povědomí především jako pracovní nástroje, musí tomu zákonitě odpovídat také jejich výbava co se pracovních a organizačních funkcí týče.

Kalendář - den, měsíc, agenda, možnosti

Nabízí například přehledný kalendář s bohatými možnostmi nastavení. Můžete si zobrazit denní, týdenní a měsíční náhled stejně jako samotnou agendu. Kalendáře můžete synchronizovat s MS Exchange, každý kalendář je poté barevně rozlišen.

Kalendář - nastavení

Velice šikovná je možnost sdílení kalendáře ve skupině BBM. Můžete tak plánovat události s partou kamarádů, s rodinou nebo s kolegy v práci. Všichni účastníci budou mít vždy aktuální událost v kalendáři. Bohužel i kalendář má jeden nedostatek, který mnoha uživatelům vadí – při nastavení Gmail účtu sice můžete kalendář synchronizovat, nicméně synchronizujete pouze hlavní kalendář, nikoliv další sdílené. U MS Exchange to samozřejmě funguje bez problémů, nicméně tato absence u Gmailu zamrzí.

Úkoly - seznam, nový úkol, kategorie a nastavení

V operačním systému BlackBerry nalezneme také praktický úkolovník se spoustou možností. Vytvořený úkol můžete řadit do kategorií, přiřazovat priority, filtrovat úkoly, a pokud využíváte MS Exchange, tak můžete úkoly také synchronizovat s počítačem (Outlook) nebo se serverem.

Poznámky, Kalkulačka a další aplikace

Samozřejmě nesmí chybět poznámkový blok, opět s možností synchronizace s Outlookem nebo MS Exchange. Dále zde máme například kalkulačku s šikovně ukrytým převodníkem jednotek, kvalitní prohlížeč souborů, správce hesel i hlasové poznámky.

Documents To Go - seznam souborů, nový soubor, ukázka tabulek, nastavení

Nezapomeňme však ani na aplikaci, kterou RIM získal díky akvizici společnosti DataViz. Díky této akvizici se RIM dostal ke kompletnímu kancelářskému balíku Documents To Go, který je nyní přeinstalován do všech nových zařízení BlackBerry. Můžete vytvářet a editovat dokumenty Word, Excel a PowerPoint a můžete také prohlížet PDF dokumenty. Zkrátka kompletní kancelář ve vaší kapse.

Služba BlackBerry Protect dokáže váš telefon pravidelně zálohovat a snad i zachránit v případě ztráty či odcizení pomocí lokalizace skrz GPS

A jak vlastně takový telefon ochránit a především – jak ochránit citlivá data? Na tuto otázku nám dává RIM odpověď pomocí své aplikace BlackBerry Protect. Pomocí této aplikace můžete své BlackBerry vzdáleně zálohovat, zaheslovat, smazat data nebo lokalizovat pomocí GPS. Telefon dokáže také vzdáleně zobrazit zprávu na displeji nebo hlasitě vyzvánět. Velice šikovná aplikace pokud chcete mít jistotu, že se k vašim datům nikdo nedostane a případně vám pomůže například najít ztracený či odcizený telefon.

Telefonování a adresář: detailní správa

Telefonní aplikace

Telefonní aplikace je přehledná a jednoduchá. Po otevření telefonní aplikace se vám ihned nabídne protokol hovorů či seznam kontaktů (podle toho jak si to nastavíte). Během hovoru můžeme využít hlasitý reproduktor, přidržet hovor, ztlumit nebo přidat účastníka hovoru. Na spodní liště nalezneme rychlé odkazy, které umí v rychlosti zapnout hlasitý odposlech, ztlumit mikrofon, přidržet hovor nebo přidat účastníka. Můžete si také přidávat poznámky k hovorům, poznámka se poté uloží právě k danému hovoru.

Adresář, Kontakt a jeho editace

Adresář by měl vyhovovat i těm nejnáročnějším požadavkům. Můžete jej synchronizovat se spoustou služeb sociálními sítěmi počínaje, přes BBM, Outlook nebo Windows 7 Contacts až po bezdrátovou synchronizaci (BIS/BES) pomocí MS Exchange, Novell, Lotus Domino, Kerio Connect a další.

Adresář, Nastavení

Ke kontaktům můžete samozřejmě přidat spoustu detailů čítající nejrůznější telefonní čísla, adresy nebo data, můžete přidat webové stránky, PIN BlackBerry, zařadit kontakt do kategorie…možností je mnoho. A ještě na závěr – u každého kontaktu můžete vidět seznam posledních aktivit, ať už se jedná o BBM, email, hovor, zprávu SMS nebo třeba Facebook.

Závěr a zhodnocení: ideální kompromis

BlackBerry Bold 9790 je ideálním kompromisem pro ty kdo chtějí zařízení BlackBerry, ale TOP model Bold 9900 je pro ně z jakéhokoliv důvodu nevhodný. Svými rozměry vám rozhodně nijak nezatíží kapsu, na jeho klávesnici se píše skvěle a nové funkce v operačním systému BlackBerry 7 vás jistě nadchnou. Je to především skvělá práce s emaily a s organizací času, velké množství již předinstalovaných užitečných aplikací nebo technologie NFC.

Jsou zde samozřejmě i slabší stránky jako je například užší aplikační základna nebo nutnost tarifu BlackBerry Internet Service (i když to se v blízké době změní). Oproti jeho předchůdcům je také zklamáním výdrž baterie, na druhou stranu ve dnešním světě moderních smartphone BlackBerry Bold 9790 stále vyčnívá. Mezi další mínusy bychom mohli zařadit absenci Flash v prohlížeči nebo absenci synchronizace více kalendářů u Gmailu. Pokud používáte standardní Exchange, tak však funguje vše.

BlackBerry Bold 9900

TIP! Recenze BlackBerry Bold 9900 – Manažer s perfektní klávesnicí

Konkurentem BlackBerry Bold 9790 je například jeho stájový kolega, model Bold 9900. Proti němu se Bold 9790 liší slabším procesorem (1 GHz místo 1,2 GHz), menším displejem nebo nemožností záznamu HD videa. Naopak jej překonává ve fotoaparátu, což je dáno hlavně díky automatickému ostření. Hlavní slovo ale bude mít pravděpodobně konstrukce - rozhodnout se mezi malým a kompaktním Boldem 9790 nebo větším Boldem 9900, který nabídne perfektní klávesnici a jemnější displej.

Nokia E6 - finská pracovnice

TIP! Recenze Nokia E6: recenze dotykového pracanta

Jako další konkurent se nabízí Nokia E6, která taktéž kombinuje ovládání pomocí hardwarových kláves a dotykového displeje. Ta zaujme především cenou, přítomností offline navigace nebo velmi jemným displejem. Naopak ztrácí v pohodlnosti ovládání nebo práci s emaily. Také klávesnice je u BlackBerry o krok dál a skutečně velký rozdíl je ve výkonu, který Nokii E6 zkrátka chybí.

blackberry-bold-9790
Klady
  • mnoho kvalitních předinstalovaných aplikací
  • otevřený operační systém
  • skvělá práce s emaily
  • široká podpora multimediálních formátů
  • výkonný hardware
Zápory
  • chybějící Flash v prohlížeči
  • slabší výdrž baterie oproti předchůdcům
  • absence nahrávání HD videa
  • služba BlackBerry je prakticky nutností
Diskuze ke článku
Ant
Mínusy: chybějící Flash v prohlížeči

to mi povezte, ktery mobil podporuje flash? pokud me pamet neklame tak ... ZADNY?!
tretys
Podle mě je to dost drahý, na to co to umí.
Martin
Taky mam problem obecne u BB hlavne s cenou pristroju. Curve rada, kolem 8 tisic (krome starych modelu). BB9900 za 14K je doslova silena cena, podobne jako Torch za 12K. Tohle je taky silne moc, i kdyz na Amazon.uk je za 310 liber, tedy nejakych 9K, coz je lepsi nez u nas Curve. Telefony jsou to skvele, ale cena je podle meho nazoru opravdu pres miru. Zvlast v momente, kdy BB rika, ze na tohle novy OS nebude, takze jsou to vlastne vybehove modely. A zase, nemusel by to byt problem, ale ty ceny jsou opravdu premiove.
Datel
Telefon je u O2 k mání v eShopu za 9 095 Kč
http://www.o2.cz/osobni/mobilni-telefony/blackberry-bold-9790.html

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze