Asus ZenFone 2 Laser
recenze

Asus ZenFone 2 Laser

útok laserem do středu
20

Novinka od Asusu pojmenovaná jako ZenFone 2 Laser spadá do nižší střední třídy. Aby však zcela nezapadla v mnohé konkurenci, dostala od výrobce do rukou trumf v podobě laserového ostření. Zbylá výbava vás totiž již nijak neoslní. Přesto není špatná, zmiňme například 5palcový HD displej nebo velkou interní paměť.

Mobilní telefony Asus jsou za poslední rok známé takřka výhradně pod značkou ZenFone. My se dnes podíváme na zástupce nižší střední třídy, který se zaměřuje na fotografování - přídomek Laser značí přítomnost laserového zaostřování, které nabízí jako jediný v této třídě. Kromě toho jde však o model nižší střední třídy s průměrnou výbavou, i když za zajímavé peníze.

Asus ZenFone 2 Laser

Technické parametry ASUS Zenfone 2 Laser ZE500KL

Kompletní specifikace
Konstrukce143,7 × 71,5 × 10,5 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 306
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 070 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:28 hodin
Dostupnostříjen 2015, 5 500 Kč

Asus ZeFone 2 Laser – videopohled

Obsah balení

Základní balení je skutečně velice skromné a kromě samotného telefonu už najdete v krabičce pouze návody, USB kabel a koncovku nabíječky. Oželet tak musíte i sluchátka.

ASUS Zenfone 2 Laser

Design a konstrukce: známý, ale stále povedený

Vzhledově před sebou máme zcela typický telefon od Asusu a méně znalí uživatelé mohou hned několik modelů tohoto výrobce vzájemně zaměnit. Odlišují se totiž mnohdy jen drobnými detaily. U dnešního Laseru je to například právě okénko laseru na zadní straně vedle fotoaparátu. Příslušnost k řadě ZenFone připomínají zen kruhy ve spodní části čelní strany. Záda jsou pak typicky zakulacená, což přispívá pohodlnému držení. Naopak, jste-li zvyklí telefon ovládat položený na stole, počítejte s kýváním ze strany na stranu.

Více než centimetrovou tloušťku v nejširším bodě ospravedlňuje jen zahnutí zad. Směrem ke krajům je totiž telefon hubenější, a tak tuto dnes již nadprůměrnou hodnotu v podstatě nepocítíte. Potěšující je hmotnost 140 gramů. Vděčíme za to plastové konstrukci, která je navíc opravdu velmi bytelná. Například sundání zadního krytu chce nejen trochu cviku, ale také značné úsilí. Rozhodně se tudíž nemusíte obávat rozvrzané konstrukce či nelícujících částí. Zbylé rozměry telefonu pak činí 143,7 milimetrů na výšku a 71,5 milimetrů na šířku.

Na čelní straně pod displejem se nachází trojice klasických senzorových tlačítek, která jsou vybavena vibrační odezvou. Bohužel již nejsou podsvětlena, což je především v noci nepraktické. Nad displejem se kromě reproduktoru nachází také informační LED dioda. Ta však upozorňuje jen na hovory a SMS a nejde nijak nastavit, pouze deaktivovat.

Po bocích byste tlačítka hledali skutečně marně. Asus regulaci hlasitosti přesunul na zadní stranu. Ačkoliv to vypadá, že je tam jen jedna klávesa, nabízí dvě polohy pro regulaci směrem nahoru a dolů. Pakliže byste hledali vypínací tlačítko, které slouží zároveň k odemčení, najdete jej ve středu horní hrany. Velmi nepraktické umístění, které ale Asus zvolil zřejmě trochu schválně. K odemčení a uzamčení displeje je totiž vhodnější využít poklepání na displej, které funguje rychle a spolehlivě.

Displej: poctivá klasika

Čelní straně dominuje pětipalcový IPS displej s HD rozlišením (294 ppi). Nepsaná klasika střední třídy, avšak nezbývá než opět dodat, že ve výsledku je displej díky dostatečné jemnosti a dobré čitelnosti za jakýchkoliv okolností skutečně kvalitní. V nastavení si můžete velmi podrobně doladit vyvážení bílé a přizpůsobit si tak displej svým potřebám. Jas displeje můžete řídit ručně nebo dobře fungující automatikou. O ochranu se pak stará sklíčko Corning Gorilla Glass 4.

Zvuk: třídní průměr

Zvukově Laser nijak zásadně nevyniká. Hlasitý reproduktor na zadní straně je čistě průměrný. Hraje sice dostatečně nahlas, ale na nějaké kvalitní poslouchání hudby raději zapomeňte. Výstup do sluchátek je o poznání lepší a postačí k tomu i obyčejné pecky Koss. Investici do vlastních se v každém případě nevyhnete, neboť vám výrobce žádná spolu s telefonem nedá.

Baterie a výdrž: překvapení se nekoná

Po odejmutí zadního krytu se dostanete ke slotům pro dvě micro SIM karty a paměťovou kartu s maximální možnou kapacitou 128 GB. Vyměnitelná je také baterie telefonu, což lze považovat za plus. Naopak její kapacita příliš optimismu nepřináší. Kapacita totiž činí jen 2 070 mAh, což opravdu není mnoho a ZenFone 2 Laser je ve výsledku klasickým jednodenním telefonem. Dva dny výdrže sice jsou reálné, ovšem pouze za předpokladu omezení datových funkcí a snížení jasu displeje.

V našem testu výdrže baterie při streamování videa dosáhl Laser času 7 hodin a 19 minut, což je jen o několik málo minut méně než konkurenční Vodafone Smart Prime 6. Nabití Laseru do 80 % zabere 1 hodinu a 48 minut. K úplnému nabití je zapotřebí ještě dalších 40 minut.

Hardware: jistota s číslem 410

Pod kapotou čeká letošní klasika nižší střední třídy, za což je považován čtyřjádrový procesor Snapdragon 410. V tomto případě mu však sílu dodává rovnou 2GB operační paměť, což rozhodně kvitujeme. Po spuštění zbývá zhruba 900 MB RAM volných. Potěšující velikost má rovněž interní úložiště, a to 16 GB. Reálně však počítejte s necelými 10 GB. Nedostatek prostoru můžete vyřešit paměťovou kartou, na kterou je možné přesouvat také aplikace. Výkonu telefon nemá na rozdávání a na hraní náročných her budete muset zapomenout. Běžná práce, běh aplikací a hraní mnoha her však nebude činit žádný zásadní problém. V benchmarku AnTuTu telefon totiž dosáhl na 22 000 bodů.

Benchmark testy

Uživatelské prostředí: jdeme s dobou

Pokud jste za poslední dva roky používali nějaký telefon od Asusu, bude s Laserem rychle jako doma. Výrobce ale jde s dobou: nasadil Android ve verzi 5.0.2 Lollipop a nechybí nadstavba ZenUI, která vše do značné míry mění. Odlišné jsou ikonky, font písma či animace. Komu by tento styl nevyhovoval, může si zapnout mnohem jednodušší mód, který poskytne větší náhled ikonek a skryje zbytečnosti v nastavení. Líbí se nám aktivní ikonky. Přímo na ikonce kalendáře tak třeba vidíte aktuální datum, u ikonky úspory i stav baterie a výdrž při úspoře a nakonec například ikonka počasí zobrazí aktuální teplotu ve vámi stanovené lokalitě.

Podoba informační a funkční lišty je shodná s klasickým Androidem, stejně tak nabídka naposledy spuštěných aplikací. Zde se však objevuje funkce Připnutí obrazovky. Vybranou aplikaci můžete připnout k displeji natrvalo a nedojde k jejímu uzavření. Odepnete ji současným stiskem dvou krajních senzorových kláves. Praktický je také režim Nerušit, kdy si přesně nastavíte interval, kdy vás nebude nikdo rušit, případně zvolíte výjimky.

Chod prostředí je velmi svižný a optimalizace se Asusu rozhodně povedla. Práce je díky tomu příjemná, na nic nečekáte a otevírání běžných aplikací je rovněž v podstatě okamžité.

Multimediální funkce: vše potřebné

Jako vždy začneme nejprve výčtem multimediálních funkcí. Hudební přehrávač svým designem odpovídá celkovému vzhledu uživatelského prostředí ZenUI a nového Material Designu. Ostatně jako většina ostatních aplikací.

Hudební přehrávač

Jeho funkce jsou naprosto standardní, dokáže vám zobrazit hudbu rozdělenou podle alba, interpreta, písně, žánru, skladatele nebo konkrétních složek ve vašem telefonu. Poradí si se všemi běžnými formáty včetně .ogg nebo .flac a nechybí mu ani uživatelsky nastavitelný ekvalizér. Šikovnou funkcí je integrace cloudových úložišť do hudebního přehrávače – jednoduše můžete streamovat vlastní hudbu z Google Drive, Asus WebStorage, Dropboxu nebo OneDrive. Pro hudební nadšence je připravené také integrované FM rádio s RDS.

Galerie

Samostatný videopřehrávač sice chybí, veškerá videa však můžete přehrávat přímo v aplikaci Galerie. Ta vám dokáže vyfiltrovat samostatně fotografie a videa, ale také zobrazit alba nebo média roztříděná podle událostí. A stejně jako hudební přehrávač, tak i Galerie vám umožňuje nastavit si cloudová úložiště jako jednu ze složek.

ASUS Zenfone 2 Laser

Fotoaparát: tentokrát s laserem

Také tento model řady ZenFone je zaměřen hlavně na fotografování. Nabízí 13megapixelový snímač s automatickým ostřením a dvojitou LED diodou. Přidanou hodnotou je laserové ostření, které můžete znát například z některých modelů od LG. Jeho výhody oceníte například při fotografování rovných ploch, kde není na co zaostřit, případně v noci, kdy pomáhá mnohem rychleji zaostřit i s nedostatkem světla. Prostředí aplikace fotoaparátu je přehledné a nabízí mnohá nastavení. Nechybí vyvážení bílé, ISO, délka expozice či detekce tváře.

Prostředí fotoaparátu

Samotná kvalita fotografií není vyloženě špatná a přihlédneme-li k nižší střední třídě, mohl by se Laser zařadit i do lepšího průměru. Potěší barevná věrnost, avšak horší je to s ostrostí. Její nedokonalost se projeví zejména ve chvílích, kdy si i ve dne pořízený snímek zvětšíte. Snadno s telefonem pořídíte makro snímky a pokud oželíte digitální šum, lze fotit i v noci, neboť zaostřit pomáhá laser.

Ukázkové snímky

Ukázkové fotografie

Důraz je kladen rovněž na 5megapixelovou čelní kamerku. Té nechybí nepřeberné množství možností, jak se udělat krásnější. Dostalo se však i na praktičtější panoramatický autoportrét, díky kterému vytvoříte selfie s více osobami.

Ukázkový snímek z čelní kamerky

Záznam videa je pak zcela běžný ve Full HD rozlišení s 30 snímky za vteřinu a solidní obrazovou kvalitou.

Asus ZenFone 2 Laser (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Telefonování a zprávy: přehlednost a pohodlí

Součástí Asusu ZenFone 2 Laser je propracovaná aplikace pro telefonování. Ta v sobě integruje mnoho funkcí včetně adresáře a nabízí spoustu možností. Kromě klasického číselníku například potěší možnost blokování kontaktů nebo nastavení skupin kontaktů, pro které si následně můžete nastavit různé speciální funkce. Telefonní aplikace je zpracovaná hezky a nabízí také možnost nahrávání hovorů.

Adresář vám dokáže přehledně zobrazit kontakty ze všech různých účtů, které s telefonem synchronizujete, ať už je to Google, Exchange nebo třeba kontakty na SIM kartě. Aktuálně však zapomeňte na synchronizaci kontaktů z Facebooku, která již s poslední verzí oficiální aplikace nefunguje. Karty kontaktů jsou velmi podrobné a hezky zpracované, ke každému záznamu si můžete přidat tolik detailů, kolik si jen dokážete představit. A nechybí ani zobrazení historie komunikace s daným kontaktem.

SMS zprávy jsou přítomné v klasické aplikaci, ve které se zobrazují jako standardní konverzace. Klávesnice se také nese v duchu Material Designu a Asus u ní připravil mnoho možností nastavení. Umožňuje také psaní pomocí tahů po klávesnici.

Pokud pracujete s emaily, máte v telefonu připraveny hned dvě aplikace. První je klasický emailový klient Asus Email. Je zpracovaný v duchu Material Designu, dokáže pracovat s Gmail, Exchange, IMAP i POP, a to včetně případné synchronizace úkolů, kalendáře a kontaktů. Trochu mi ale vadilo, že nešlo změnit velikost fontu v emailu – byl zbytečně velký. Druhý klient, klasická Gmail aplikace, se mi používala trochu lépe a v nové verzi si poradí také s ostatními účty než jen s těmi od Googlu.

Zapomenout nesmím na jednu důležitou funkci modelu ZenFone 2 Laser. Podporuje totiž dvě aktivní SIM karty a s touto eventualitou samozřejmě počítají i aplikace telefonu nebo SMS. Vždy jasně vidíte, ze které SIM voláte, a stejně tak, na kterou SIM vám třeba přišla SMS. Oba dva sloty navíc podporují 4G sítě, což je stále vzácná kombinace. Pokud tedy sháníte Dual SIM telefon, tak Asus do svého hledáčku rozhodně zařaďte.

Organizace času a GPS: vše potřebné po ruce

V oblasti organizace nabídne Asus opět vcelku pestrou nabídku předinstalovaných aplikací. Základem je samozřejmě kalendář, který Asus obohatil o pár funkcí navíc. To znamená, že kromě klasických funkcí, jako je synchronizace nebo zobrazení dne, týdne, měsíce a agendy, integruje také aplikaci What’s Next (beta). Ta vám ukazuje nadcházející události jako agenda, ale zahrnuje například také počasí nebo upozornění na nepřečtené zprávy, emaily nebo hovory od VIP kontaktů.

Pokud jste poznámkoví maniaci, Asus vám vyjde vstříc hned se dvěma aplikacemi. První z nich je Rychlé sdělení, což je aplikace pro vytváření rychlých, hlavně rukou psaných poznámek. Výsledný štítek si pak můžete připnout přímo na plochu, takže důležitou poznámku budete mít stále na očích. Další aplikací je SuperNote, což je na funkce bohatý poznámkový blok, který můžete zálohovat a synchronizovat s Asus WebStorage účtem a třeba také zabezpečit heslem.

Připraven je také propracovaný úkolovník Do It Later. Nabízí integraci a synchronizaci nejen s Exchange účtem, ale také s Google Tasks. Do něj si můžete sdílet například i odkazy z webového prohlížeče či fotografie a mít je jako úkoly „Související s aplikací“. Velmi šikovná je také možnost přesunutí zprávy přímo z notifikační lišty do této aplikace, takže si takto můžete uložit například SMS zprávy, které musíte vyřídit, ale nemáte v tu chvíli čas.

Nechybí ani standardní výbava v podobě jednoduché kalkulačky, aplikace Hodiny (budík, stopky, časovač a světový čas) nebo diktafon. Bohužel se nedostalo například na kancelářský balík, který si zkrátka budete muset doinstalovat. Stejně jako například PDF čtečku. Naopak ztráta v neznámém městě vám s Asusem ZenFone 2 Laser nehrozí, protože na GPS, včetně asistované A-GPS, se samozřejmě nezapomnělo. Funguje spolehlivě, fixace satelitů je rychlá a společně s mapovou aplikací Google Maps budete moci telefon využívat také jako navigaci, která nově po stažení potřebných podkladů funguje také offline. K dispozici je také ruský poziční systém GLONASS a čínské Beidou.

Google Mapy

Datové funkce a internet: rychlostí LTE

V oblasti konektivity je ZenFone 2 Laser téměř nekompromisní. K internetu se připojíte pomocí Wi-Fi i mobilní sítě operátora. Vhod tak může přijít podpora dvou SIM karet, přičemž oba sloty podporují 3G i LTE, včetně našich frekvencí 800 a 900 MHz. Mít samostatnou datovou SIM kartu tak není vůbec problém a například při cestování vám tento fakt může hodně pomoci. Jediným omezením je, že v danou chvíli může být datově aktivní pouze jedna ze SIM karet.

Kabelové propojení obstarává klasický microUSB konektor, to bezdrátové pak Bluetooth ve verzi 4.0. Na NFC se bohužel nedostalo. Stejně tak postrádáme i infraport, nicméně ten v této kategorii rozhodně není běžný a zatím ani očekávaný.

Internetové prohlížeče nalezneme v ZenFonu 2 Laser ne standardně dva, ale hned tři! Jedním je klasický prohlížeč Google Chrome se všemi jeho klasickými vlastnostmi, jako je synchronizace s Google účtem nebo typické trable s přehráváním médií. Druhým pak nativní Android prohlížeč z dílny Asusu. Funguje velmi dobře, prohlížení je rychlé a příjemné překvapení je funkce Tisk, která vám webovou stránku dokáže uložit do PDF. Třetím je prohlížeč Puffin, který podporuje technologii Flash a je mnoha uživateli používán především pro hraní her na internetu.

Zhodnocení: hraje s jednou kartou

Asus si novinku ZenFone 2 Laser cení na necelých 5 500 Kč. Za své peníze dostanete dobře vypadající telefon, který skvěle padne do ruky a potěší vás kvalitním displejem. Radost udělá dostatečně velká interní paměť či podpora dvou SIM karet, stejně tak solidní fotoaparát nebo podpora LTE. Zklamat vás novinka může poměrně slabou baterií, horším přístupem pod zadní kryt či nepříliš výkonným procesorem. Přitížit by Laseru mohla i silná konkurence, protože na rozdíl od Asusu má v rukávech více trumfů.

ASUS Zenfone 2 Laser

Konkurence

Velkým konkurentem je Vodafone Smart Prime 6, který je o dva tisíce korun levnější a nabídne v podstatě totožnou výbavu. Má sice menší operační paměť a postrádá laserové ostření, avšak na chodu prostředí to rozhodně nepocítíte.

TIP! Recenze Vodafone Smart prime 6 – Moderní výbava za hubičku

Vodafone Smart prime 6

Ve hře je také Lenovo Vibe P1m, které vyjde na podobné peníze, má však základní odolnost proti vodě a mnohem silnější baterii, která vás potěší lepší výdrží. Výkonově a po stránce displeje jsou pak obě zařízení srovnatelná.

TIP! Recenze Lenovo Vibe P1m – Hezké, chytré a s dlouhou výdrží

Lenovo Vibe P1m

Připlatit si můžete necelou tisícikorunu za Huawei P8 Lite, který nabídne stylovější vzhled, vyšší výkon či podporu NFC, které Asusu chybí.

TIP! Recenze Huawei P8 Lite – Výkonný mistr kamufláže

Huawei P8 Lite

Jedinou alternativou se systémem Windows Phone je Microsoft Lumia 640, jejíž výbava je velmi podobná. Budete se však muset rozloučit s podporou dvou SIM karet, což je vykoupeno nižší cenou o zhruba tisíc korun. Lumia 640 ovšem existuje i ve variantě s podporou dvou SIM karet, avšak pak ji chybí LTE.

TIP! Recenze Microsoft Lumia 640 – Střední třída s Windows Phone

Microsoft Lumia 640
asus-zenfone-2-laser
Klady
  • laserové ostření
  • 16GB interní paměť
  • LTE s všemi frekvencemi
  • kvalitní displej
  • vyměnitelná baterie
  • podpora dvou SIM karet
  • líbivý vzhled
Zápory
  • postrádá NFC
  • cena by mohla být o něco nižší
  • slabší výdrž
Diskuze ke článku
shield
A co lg g4c ten by taky mohl zde být.
milan
Zenfony obecně vypadají jako dobré telefony. Jen nechápu, že to Asus zabije vždycky slaboučkou podprůměrnou baterkou. V tomto případě je aspoň vyměnitelná, ale ta kapacita.... ach jo. Nebýt těch baterek, tak už bych nějaký Zenfone vlastnil.
Nick Cave
Zenfone2 Laser z EU distribuce má kapacitu baterie 2400 mAh, stejnou má také Asus Zenfone2 (ZE500CL) s procesorem Intel
momors
Super recenze jako vždy, ovšem tentokrát bych se smart prime 6 nesrovnaval. Tyto dva telefony maji úplné jiné cílove skupiny.Jak jste psali, po Zenfonu se bude ohlížet někdo kdo chce v teto kategorii co nejlepší fotoaparát a Smart Prime někdo kdo chce co nejlevnější použitelný telefon. A poslední dobou neschopnost opravovat chyby v aktualizacich u Prime 6 mu již tolik do karet nehraje. Spise by se mi libilo srovnání s Honorem 4C, který za danou cenu foti taky slušně a velmi zajímavé srovnání by mohlo byt i s LG g3s.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze