Řada Galaxy Watch4 upozorní na tuk v těle i chrápání, navíc podporuje Google Pay!

Včetně videa
7
Řada Galaxy Watch4 upozorní na tuk v těle i chrápání, navíc podporuje Google Pay!
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Zatímco Galaxy Watch4 Classic jsou nástupcem Galaxy Watch, Galaxy Watch4 jsou pokračovatelem řady Galaxy Watch Active
  • Uživatelé si tak budou moci vybrat mezi fyzickou a digitální lunetou
  • Srdcem hodinek je zbrusu nový 5nm procesor Exynos s 1,5 GB RAM a 16GB úložištěm
  • Velkou novinkou je možnost bezkontaktního placení skrze Google Pay

Tizen známý z chytrých hodinek od Samsungu byl právem považován za jeden z nejlepších otevřených operačních systémů na trhu. Jakých výhod se dočkáme u právě představené řady Galaxy Watch4 s Wear OS a co dalšího nabídnou?

Samsung Galaxy Watch4 upozorní na tuk v těle i chrápání, navíc podporují Google Pay!

S fyzickou lunetou i bez

Nejnovější generace chytrých hodinek od Samsungu dorazila ve dvou provedeních – základním (spíše sportovním) Galaxy Watch4 a také elegantnějším Galaxy Watch4 Classic. Zatímco Galaxy Watch4 dostupné ve velikostech 40 a 44 milimetrů jsou spíše nástupcem řady Galaxy Watch Active, verze Classic (42 a 46 milimetrů) je pokračovatelem Galaxy Watch3. Z výše uvedeného rovněž plyne, že pokud jste vyznavači fyzické lunety, stočí se vaše volba k modelu Classic. Spokojíte-li se však s digitální lunetou, můžete klidně sáhnout po Galaxy Watch4, neboť se v ničem jiném, kromě fyzických rozměrů a hmotnosti, hodinky neliší.

V obou případech se tak můžete spolehnout na zvýšenou odolnost IP68 i vojenský standard MIL-STD-810G, ale také ochranné sklíčko displeje Corning Gorilla Glass DX+. Drobným rozdílem jsou ještě použité materiály, kdy v případě Classic můžete počítat s odolnější nerezovou ocelí, zatímco základní varianta spoléhá na osvědčený hliník.

Chytrá váha na zápěstí

Velkou novinkou je senzor umožňující změřit hned několik důležitých ukazatelů o kompozici vašeho těla. Mezi údaji najdeme například míru (škodlivého) viscerálního tuku, množství svalů, vody v těle, ale rovněž propočet BMI. Vše uvedené hodinky zvládnou během 15 sekund, přičemž k měření postačí přiložit dvojici prstů druhé ruky na fyzická ovládací tlačítka. Ta jsou klasicky dvě a nachází se na pravé straně pouzdra. Hodinky tak díky integrovanému BIA senzoru (bioelektrickému odporovému snímači) v podstatě nahradí chytrou váhu, která dokáže tělesnou kompozici rovněž změřit, jen hmotnost zatím Galaxy Watch4 „překvapivě“ zjistit neumí.

Kromě toho se také chlubí pokročilým monitoringem spánku. Uživatel by tak měl získat podrobnější údaje nejen o jednotlivých spánkových fázích, ale také o tom, jak moc se převaloval a dokonce rovněž získat informaci o tom, zda chrápe, což může být rovněž indikátor zdravotních potíží. Z dalších monitorovacích funkcí neschází EKG, okysličení krve či senzor srdečního tepu.

Lepší displej, výkonnější procesor, solidní výdrž

Srdcem Galaxy Watch4 je nový 5nm čipset Exynos W920, který doprovází 16GB úložiště a 1,5 GB RAM. Uživatelé se tak mohou těšit na maximálně plynulý chod, což jsme si mohli sami vyzkoušet. Vylepšen byl rovněž displej, který má u menších variant Galaxy Watch4 a Galaxy Watch4 Classic 1,19" s rozlišením 396 × 396 pixelů. U větších verzí, tedy 44 milimetrů v případě Watch4 a 46 milimetrů u Watch Classic, má pak AMOLED obrazovka 1,36" a rozlišení 450 × 450 pixelů. V obou případech je tak dosaženo jemnosti 330 PPI.

Samsung Galaxy Watch4

Výrobcem udávaná výdrž pak činí zhruba 1 až 2 dny používání u menších variant (40 a 42mm), které mají shodnou kapacitu 247 mAh. Větší verze Watch4 (44 a 46mm) mají s 361mAh baterií zvládnout dva až tři dny na jedno nabití, které má trvat z 0 na 100 % zhruba 100 minut a je možné využít bezdrátovou nabíjecí podložku se standardem Qi.

Wear OS s nadstavbou One UI

Z hlediska softwaru je hlavní novinkou operační systém Wear OS, který však doplňuje velmi výrazná nadstavba One UI, na první pohled tak ani nemusí být jasné, že nejde o hodinky s Tizenem. Rozhodnutí Samsungu spojit síly s Googlem přináší širší nabídku aplikací pro chytré hodinky. Nově je navíc stahujete přes Obchod Play a v případě, že si do telefonu stáhnete aplikaci, jejíž verze je dostupná i pro hodinky, bude vám možnost stažení verze pro Wear OS automaticky nabídnuta.

Z krátkého používání můžeme potvrdit extrémně rychlý chod a pohotové reakce a s potěšením oznámit, že od 27. 8. bude možné s hodinkami Galaxy Watch4 bezkontaktně platit pomocí Google Pay. Tato možnost by se měla čistě teoreticky otevřít i dalším hodinkám s Wear OS (a schopností bezkontaktních plateb), v současnosti však k tomuto nemáme žádné oficiální informace.

S LTE i bez

Samsung má v úmyslu na trh uvést Galaxy Watch4 s LTE i bez něj. V případě, že si vystačíte bez podpory eSIM, zaplatíte za základní Galaxy Watch4 6 999 Kč ve 40mm variantě a 7 599 Kč ve velikosti 44 mm. Verze s podporou LTE vyjde na 8 999 Kč (pouze ve 44mm velikosti).

U Galaxy Watch4 Classic startuje cena na 9 499 Kč (42mm) a za příplatek pouhých 500 Kč získáte 46mm variantu (9 999 Kč). Ti, kteří touží po neustálé konektivitě, mohou zvážit nákup LTE verze, která by se měla prodávat za 11 499 Kč (pouze ve velikosti 46 mm).

Hodinky jdou oficiálně do prodeje 27. srpna, v rámci předobjednávek je navíc možné získat rovněž duální bezdrátovou nabíječku v hodnotě 1 599 Kč, více viz stránky samsung.com.

Chytré hodinky řady Galaxy Watch4 můžete zakoupit u autorizovaných prodejců Alza.cz, MP.cz, CZC.cz a dalších obchodech.

Technické parametry Samsung Galaxy Watch4 44 mm LTE

Kompletní specifikace
Konstrukce44,4 × 43,3 × 9,8 mm, 30,3 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (20 mm), zapínání: přezka
DisplejSuper AMOLED, 1,36" (450 × 450 px), tvar: kruhový
SystémWear OS 3, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, mobilní sítě: LTE, NFC: ano
ChipsetSamsung Exynos W920,
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor361 mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnostsrpen 2021, 8 999 Kč

Technické parametry Samsung Galaxy Watch4 Classic 46 mm LTE

Kompletní specifikace
Konstrukce45,5 × 45,5 × 11 mm, 52 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (20 mm), zapínání: přezka
DisplejSuper AMOLED, 1,36" (450 × 450 px), tvar: kruhový
SystémWear OS 3, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, mobilní sítě: LTE, NFC: ano
ChipsetSamsung Exynos W920,
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor361 mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnostsrpen 2021,
Diskuze ke článku
Tomas Macek
Tomas Macek
Vše super, ale nezapomnělo se doufám na gps? Nikde to nevidim... Díky!
Deny Roky
Deny Roky
Výdrž baterie je k smíchu😀😀😀
Tomas Macek
Tomas Macek
Ještě by mě zajímal mikrofon a reproduktor? Jinak mám pocit, že Vodafone eSim do hodinek stále neumí, nevím jak jsou na tom ostatní...
Zdeněk Bláha
Zdeněk Bláha
Nikde jsem se nedočetl, jestli je v balení nabíječka. Před 2 měsíci se tvrdilo, že nebude. Případně pokud je tak je zaměnitelná s Watch 3? Mezi Watch a Watch 3 nebyla. Děkuju za odpověď

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze