Samsung Galaxy Watch4
recenze

Samsung Galaxy Watch4

Digitální luneta ještě neřekla poslední slovo
11

Pokud dokážete žít bez návykové fyzické otočné lunety, má pro vás Samsung v nabídce hodinky Galaxy Watch4, které působí sportovnějším dojmem a dokonce mají jednu na první pohled skrytou výhodu oproti variantě Classic. O co se jedná? To zjistíte na řádcích níže.

Po recenzi Galaxy Watch4 Classic s fyzickou otočnou lunetou přichází na řadu jejich nezanedbatelně levnější varianta, která se kromě odlišného designu chlubí identickou hardwarovou výbavou. Jak se hodinky Samsung Galaxy Watch4 ve větším 44mm provedení osvědčily v redakčním testu?

Technické parametry Samsung Galaxy Watch4 44 mm Bluetooth

Kompletní specifikace
Konstrukce44,4 × 43,3 × 9,8 mm, 30,3 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (20 mm), zapínání: přezka
DisplejSuper AMOLED, 1,36" (450 × 450 px), tvar: kruhový
SystémWear OS 3, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ano
ChipsetSamsung Exynos W920,
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor361 mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnostsrpen 2021, 7 599 Kč
Za zapůjčení Galaxy Watch4 děkujeme společnosti Mobil Pohotovost, kde si můžete hodinky zakoupit.

Obsah balení: kolébka nechybí

V podlouhlé bílé krabičce na uživatele čekají pečlivě uložené hodinky, manuály a také úhledně složená nabíjecí kolébka s kabelem zakončeným konektorem USB-A. Balení je tedy identické s variantou Classic.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází

Konstrukční zpracování: menší, ale s identickou výbavou

„Základní“ model hodinek Galaxy Watch4 je v podstatě nástupcem řady Galaxy Active a podobně jako verze Classic jsou i tyto chytré hodinky dostupné ve dvou velikostech (40 a 44 mm). V případě testované 44mm varianty se tak můžete těšit na menší rozměry (44,4 × 43,3 × 9,8 mm) oproti větší variantě Classic (45,5 × 45,5 × 11 mm), což považuji za velkou výhodu. Ne každý má v sympatiích velké ciferníky a ne každému na zápěstí větší hodinky sluší, tudíž je chvalitebné, že Samsung přichystal hned dvě velikosti hardwarově takřka identicky vybavených zařízení.

Galaxy Watch4 tak na zápěstí působí subtilněji a výrobce s nimi cílí spíše na dámy. Velmi dobře ale mohou vypadat i na pánském zápěstí, zejména vyměníte-li dodávaný silikonový řemínek za elegantnější kožený či kovový tah. Díky sjednocení šířky uchycení pásků na 20 mm jak u verze Classic, tak u testovaných Watch4, je možné (v případě, že máte v domácnosti jak Classic, tak Watch4) řemínky bez problémů měnit. Samotná šířka řemínku (ne v místě uchycení) je však standardních 22 mm. Upevnění probíhá pomocí „pérek“ (odborně tzv. stěžejek) a řemínek není problém vyměnit za jiný během pár sekund. Pouzdro hodinek je z hliníku, teoreticky je tudíž méně odolné oproti nerezové oceli u Galaxy Watch4 Classic. Jako u každé elektroniky však bude záležet hlavně na způsobu zacházení

Vše ostatní je víceméně stejné jako u dříve testované varianty Classic. Těšit se můžete na antialergenní provedení dýnka (spodní strany), povedenou haptickou odezvu (ačkoliv Apple Watch v této oblasti stále kralují) i zvýšenou odolnost dle IP68 či armádního standardu MIL-STD-810G. S hodinkami se tak můžete běžně sprchovat, sportovat nebo si jít zaplavat do bazénu.

Líbilo se nám
  • vysoká odolnost
  • 20mm vyměnitelné pásky
  • kvalitní zpracování
  • haptická odezva

Displej: bez lunety, zato však ještě odolnější

Na první pohled patrná absence fyzické otočné lunety neznamená, že by se oproti dražší verzi Classic na displeji nějak šetřilo, spíše naopak. Jedná se o 1,4" Super AMOLED panel s výslednou jemností 330 PPI, který má oproti verzi Classic jednu skrytou přednost. Kryje jej totiž sklíčko Corning Gorilla Glass DX+, které by mělo mít stejné optické vlastnosti jako verze DX u verze Classic, údajně má být však ještě odolnější proti škrábancům. Ačkoliv bylo Gorilla Glass DX speciálně vytvořeno pro wearables, najdete jej právě kvůli jeho optickým schopnostem také u čoček fotoaparátů Galaxy Z Flip3 nebo Galaxy Z Fold3.

V průběhu používání hodinek jsem měl aktivovanou automatickou regulaci jasu, která fungovala ukázkově, stejně tak jsem byl spokojen s maximálním jasem. Zážitek z používání byl zkrátka identický s verzí Classic včetně podpory režimu Always-On, který dokáže zobrazit hned několik typů ciferníků. A digitální luneta? Ačkoliv ji logicky není možná ovládat s tak precizní přesností jako její fyzickou obdobu, mile mě překvapila velmi rychlá odezva i vysoká míra přesnosti. Jedná se tedy o více než obstojnou alternativu k fyzické lunetě.

Hodinky lze kromě výměnných řemínků stylizovat rovněž pomocí řady ciferníků, které jsou často pěkně animované a není problém si je vizuálně sladit s tapetou na vnějším displeji Galaxy Z Flip3. Pohotové rozsvícení displeje po zvednutí zápěstí či praktický vodní zámek rovněž patří do repertoáru Galaxy Watch4.

Líbilo se nám
  • kvalitní AMOLED displej s jemným rozlišením
  • vysoký maximální jas
  • dobře fungující automatická regulace jasu
  • ještě odolnější Corning Gorilla Glass DX+
  • široký výběr Always-On ciferníků, které je možné upravit
  • pohotové rozsvícení po zvednutí zápěstí
  • spolehlivá digitální luneta s přesným ovládáním

Systém, výkon a aplikace: Wear OS v rouše One UI

Nově využívaný Wear OS s nadstavbou One UI vcelku povedeně maskuje, že se nejedná o hodinky s dříve využívaným Tizenem. Rozdíly mezi systémy však samozřejmě najdeme. Jedná se například o možnost stahovat aplikace z Obchodu Play nebo hodinkami platit. V takovém případě je nutné počítat s tím, že si na hodinkách musíte nastavit zámek, který je vyžadován po každém sundání ze zápěstí. Následně stačí zapnout aplikaci Google Pay (kterou si musíte nejprve stáhnout a zaregistrovat v ní kartu) a přiložit hodinky k terminálu. Nejedná se sice o naprostou novinku (chvíli placení pomocí Google Pay chytrými hodinkami neoficiálně fungovalo), ale pro mnohé to představuje ještě komfortnější způsob bezkontaktního placení, kdy u sebe teoreticky nemusí nosit už ani telefon.

Samsung Galaxy Watch4 Classic

Obecně je spojení Wear OS s hodinkami od Samsungu výhodné, neboť je nyní k dispozici ještě větší galerie aplikací, takže si do hodinek můžete stáhnout v podstatě vše, co vás napadne – od Spotify přes sportovní aplikace až po chatovací appky typu Calm. Google by se však měl lépe starat o aktuálnost vybraných aplikací. Skrze hodinky si můžete zprávy samozřejmě nejen číst, ale také na ně odpovídat, a to formou rychlých odpovědí i pomocí klávesnice nebo například kreslením jednotlivých znaků na displej, které občas funguje na základě štěstí a náhody. Například písmeno „E“ hodinky zarputile nechtěly rozpoznat a místo toho nepřestávaly propisovat „F“ nebo znaménko „=“.

Celý systém je každopádně extrémně svižný, čemuž bezpochyby napomáhá také nový 5nm procesor Exynos W920 s grafickým čipem Mali-G68, 1,5GB RAM a 16GB úložištěm, z něhož zůstane uživateli dostupných zhruba 9 GB. Ty lze využít například pro uložení hudby či obrázků, které si můžete z telefonu přetáhnout do hodinek.

S nasazením Wear OS přichází také jedna nevýhoda pro telefony bez GMS (Huawei) a také iPhony, se kterými nebude možné hodinky vůbec spárovat. Podle zástupce Samsungu existuje šance, že se v budoucnu kompatibilita rozšíří i na tato zařízení, prozatím to však není možné. Pokud máte náhodou starší generaci hodinek Watch od Samsungu, nepočítejte ani s tím, že by na ně dorazil Wear OS. Čtenáře jsme upozornili také ne problémy se spárováním starších telefonů Huawei/Honor s GMS, později se však objevil neoficiální postup, jak nemožnost spárování přes aplikaci Galaxy Wear obejít.

Podobně jako v minulosti si budou Galaxy Watch4 nejlépe rozumět s telefony od Samsungu, ovšem i v takovém případě si budete muset doinstalovat minimálně jednu aplikaci (viz další kapitola). U ostatních podporovaných telefonů s Androidem pak počítejte se stažením aplikace Health, Wear a případně i plug-inu pro dané hodinky.

Kromě výše uvedeného lze s hodinkami samozřejmě také telefonovat, připojit k nim sluchátka nebo si pustit navigaci přímo na hodinkách, která si pamatuje vámi naposledy vyhledávané cíle (v mobilní verzi Google Map). Osobně jsem se však nedostal do situace, kdy bych chtěl využít navigaci na malém displeji hodinek, když mohu využít obrazovku smartphonu. Kromě testované varianty bude na trhu dostupné také provedení s LTE, které dokáže uživateli zajistit neustálou konektivitu, a u kterého bude schopnost navigovat (bez propojení s telefonem) dávat smysl. Doma pak můžete kromě připojení k telefonu využít i Wi-Fi.

Líbilo se nám
  • svižný systém Wear OS
  • skvělá konektivita včetně podpory eSIM
  • výkonný hardware
  • bezkontaktní placení
  • možnost odpovídat na zprávy
  • výběr z bohaté galerie aplikací
Nelíbilo se nám
  • nekompatibilní s iPhony a dalšími telefony bez GMS (kvůli Wear OS)

Výdrž a nabíjení: dva dny s přehledem, možná i více

Baterie v případě 44mm verze Galaxy Watch4 Classic, ale také 46mm Galaxy Watch4 Classic, má kapacitu 361 mAh, což by mělo podle výrobce vystačit na dva až tři dny používání. V mém případě se potvrdily bezproblémové dva dny používání s měřením spánku, automatickým měřením chůze, okysličení krve, občasným monitoringem tělesné kompozice či EKG a automatickým jasem displeje (bez zapnutého režimu Always-On). Jeden den (včetně nočního měření) si tak v mém případě ukousl zhruba 50 % procent baterie, ale věřím, že po delším používání (kdy si hodinky lépe „zvyknou“ na uživatele) bych přečkal i tři dny.

Samsung Galaxy Watch4 Classic

To už je podle mého názoru pro naprostou většinu dostačující výdrž s přihlédnutím k možnostem hodinek. Pro lepší představu ještě uvedu, že přibližně 15minutové měření venkovního běhu si z baterky ukouslo zhruba 5 % a monitoring zhruba 8hodinového spánku (včetně měření okysličení krve) pak 7 %.

Nabíjení jsem standardně řešil dodávanou kolébkou, kdy doplnění energie z 0 na 100 % zabere podobně jako u menší varianty přibližně 100 minut. V tomto ohledu (pokud chcete měřit kvalitu spánku a nenabíjíte hodinky přes noc) by rozhodně potěšila podpora rychlého nabíjení. Kdyby se hodinky nabily například z 0 na 50 % za 20 až 30 minut, podstatně by to zvýšilo uživatelský komfort.

Samsung Galaxy Watch4 Classic

Kromě relativně pomalého nabíjení musím poukázat i na neduh, který jsem pozoroval už u předchozích generací Galaxy Watch. Přestože hodinky podporují standard Qi, ne každá bezdrátová nabíječka je schopná s Galaxy Watch komunikovat. V mém případě jsem během používání vyzkoušel tři různé bezdrátové nabíjecí podložky, z nichž ani jedna nefungovala. Přitom s nimi Galaxy Z Flip3 (ale i například Huawei Watch 3 Pro) nemají žádný problém a normálně se nabíjí. Jedinou jistotou jsou tak pravděpodobně bezdrátové nabíjecí podložky přímo od výrobce.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž na nabití
Nelíbilo se nám
  • relativně pomalé nabíjení
  • hodinky si nerozumí se všemi Qi nabíjecími podložkami

Sportovní a zdravotní funkce: změří tuk i chrápání

Největší novinkou z hlediska zdravotních funkcí je pravděpodobně BIA senzor, který měří tělesnou kompozici podobně jako třeba chytrá váha. Pomocí analýzy bioelektrického odporu zjistí množství škodlivého viscerálního tuku v těle, a hodinky vám tak mohou spočítat BMI, stejně jako například hmotnost kosterního svalstva. Měření probíhá jednoduše. Přiložením prsteníčku a prostředníčku druhé ruky na dvojici tlačítek, kterými do těla proudí slabý střídavý proud, senzor zjišťuje množství vody v těle, kdy tkání s vyšším obsahem vody prochází proud rychleji. Tuk přitom obsahuje méně vody než svaly. Při prvním spuštění se na hodinkách zobrazí i vcelku podrobný tutoriál, podle kterého se doporučuje měřit se zvednutými pažemi.

Naměřené výsledky se v mém případě nejčastěji pohybovaly kolem 18 % tělesného tuku, někdy se také zásadně lišily a vyskočily až na 24 %, ale také zhruba 15,5 %. Samozřejmě se nejedná o lékařské zařízení, takže se neočekává žádná extrémně vysoká přesnost, ostatně na to Samsung i upozorňuje. Hodinky tak poslouží spíše jako základní indikátor toho, kolik tuku máte v těle, což potvrzuje i náš malý experiment. Přesnost měření navíc možná bude v budoucnu zvýšena.

Pokud byste si chtěli změřit EKG či krevní tlak (k jehož kalibraci je zapotřebí disponovat klasickým přístrojem pro měření krevního tlaku), je potřeba si stáhnout samostatnou zdravotní aplikaci, a to i přestože jsem měl hodinky spárované s telefonem Galaxy Z Flip. Jen s aplikací Health si tedy nevystačíte. Právě EKG a měření krevního tlaku je navíc dostupné pouze pro telefony Samsung, což je rozhodně škoda. Toto omezení sice lze obejít neoficiálním postupem, mnoho uživatelů však o něm nemusí vědět a tak či tak představuje pouze další komplikace.

Výše uvedené možnosti pak doplňuje měření tepu, okysličení krve, ale také spánku, které se nově soustředí i na chrápání. Pokud však chcete zjistit, jestli v noci chrápete, budete muset spát s telefonem na nočním stolku ve vaší blízkosti, neboť právě mobil má pomocí mikrofonů zaznamenat zvuky chrápání. Hodinky by pak měly „prozradit“, v jaké spánkové fázi se uživatel zrovna nacházel.

Za pochvalu stojí skvěle fungující automatická detekce fyzické aktivity.

Galaxy Watch4 podporují také několik desítek sportovních režimů, ze kterých jsem vyzkoušel měření chůze a běh. Přesnost zaznamenávání trasy je průměrná jako u většiny ostatních chytrých hodinek. V praxi jsem tak podle hodinek prošel budovou nebo polem, ačkoliv jsem šel po chodníku/cestě. Co však stojí za pochvalu, to je automatická detekce cvičení, která dokáže spolehlivě rozpoznat fyzickou aktivitu a aktivovat měření, ale také automatické pozastavení (ve chvíli, kdy jdete/běžíte a například se na chvíli zastavíte). Výhodou Galaxy Watch je možnost propojení s hrudním pásem, pokud to myslíte s měřením srdečního tepu vážně. Informace, které hodinky zaznamenávají v průběhu sportovních aktivit, si můžete prohlédnout na přiložených screenshotech. Podobně jako v minulosti je také možné naměřené údaje vyexportovat a dále s nimi pracovat.

Líbilo se nám
  • velké množství sportovních režimů
  • měření tělesné kompozice, EKG, krevního tlaku, SpO2
  • spolehlivá automatická detekce cvičení
  • možnost naměřené údaje vyexportovat
  • kompatibilní s příslušenstvím (hrudní pás)
Nelíbilo se nám
  • EKG a měření krevního tlaku oficiálně jen u telefonů Samsung

Zhodnocení

„Základní“ Galaxy Watch4 jsou vyjma designu na chlup stejné jako verze Classic, což jistě mnohé z vás přivede k otázce, jestli se příplatek za fyzickou lunetu ve výši přibližně 2,5 tisíc korun opravdu vyplatí. Ačkoliv jsem sám příznivce (fyzické) otočné lunety, rozhodl bych se z racionálních důvodů právě pro 44mm verzi Galaxy Watch4, která je fyzicky menší než větší varianta Galaxy Watch4 Classic, přesto však nabídne identickou baterii a paradoxně i stejnou uhlopříčku displeje. Výhodou je také sklíčko Gorilla Glass DX+ odolnější oproti škrábancům oproti Gorilla Glass DX u verze Classic, nepatrným mínusem naopak méně prémiové šasi z hliníku. Galaxy Watch4 jsou v každém případě povedené hodinky a (minimálně) pro majitele smartphonů Samsung by podle mého názoru měly být jasnou volbou z široké nabídky chytrých hodinek na trhu.

Konkurence

Skvělou, avšak podstatně levnější alternativou pro Galaxy Watch4 jsou Galaxy Watch Active2, které rovněž disponují digitální otočnou lunetou a senzory pro měření EKG i krevního tlaku. Těšit se zároveň můžete na širokou podporu aplikací díky systému Tizen a v neposlední řadě i bezproblémovou kompatibilitu s iPhony či staršími telefony Huawei/Honor s GMS.

Samsung Galaxy Watch Active2 44mm

Rozměry44 × 44 × 10,9 mm, 30 g
DisplejAMOLED, 1,4" (360 × 360 px)
Fotoaparát
ProcesorSamsung Exynos 9110, 2×1,15 GHz
PaměťRAM: 768 MB, úložiště: 4 GBne
Akumulátor340 mAh

Pokud hledáte stylové chytré hodinky s praktickou (fyzickou) otočnou lunetou, ale nemáte problém s absencí bezkontaktního placení nebo senzoru BIA, podívejte se na starší (zato však levnější) Galaxy Watch3.

Samsung Galaxy Watch3 45 mm LTE

Konstrukce45 × 46,2 × 11,1 mm, 53 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejSuper AMOLED, 1,4" (360 × 360 px)
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, LTE, Wi-Fi, NFC
Akumulátor340 mAh, nabíjení: bezdrátové

Jestliže vás oslovily prémiové materiály, jako je titan nebo safírové sklíčko, a nevyžadujete obrovské množství dostupných aplikací, dejte šanci Huawei Watch 3 Pro. Otočnou lunetu zde do jisté míry nahradí otočná korunka a výdrž na nabití činí klidně až 5 dní.

Huawei Watch 3 Pro

Konstrukce48 × 49,6 × 14 mm, 63 g, odolnost: IP68
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejAMOLED, 1,43" (466 × 466 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.2, LTE, Wi-Fi, NFC
Akumulátor? mAh, nabíjení: ?

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

samsung-galaxy-watch4
Klady
  • slušná výdrž
  • odolnější sklíčko Gorilla Glass DX+
  • menší fyzické rozměry při zachování stejné baterie a hardwaru
  • měření EKG, krevního tlaku, SpO2 a další
  • senzor BIA pro měření tělesné kompozice
  • krásný AMOLED displej
  • Wear OS s bohatou nabídkou aplikací
  • možnost bezkontaktního placení
  • vysoká odolnost a kvalitní materiály
  • výkonný hardware
Zápory
  • EKG a měření krevního tlaku funguje jen na zařízeních Samsung
  • hodinky nelze používat s iPhony a telefony bez GMS
  • problémy s kompatibilitou s Qi nabíjecími podložkami
Diskuze ke článku
Porydge Covername
Porydge Covername
Zvláštní, že Apple Watch 6 nedostaly mínus za to, že fungují jen s iPhony.🤔 Doufám, že Watch 7 ho dostanou. Pro klid duše.😇😆
Marek Zacha
Marek Zacha
Pokud to vydrží ty 3 dny, bude to slušný a doufám, že s nějakou optimalizací a aktualizací to tak dopadne.
Jan Vláčil
Jan Vláčil
Mam je cca 2 tydny, s vypinanim na noc, aktivnim bt, wifi, gps, nfc, monitorovanim pulsu, bez ao, s automatickou detekci chuze vydrzi 3 dny.
Jakub Mastalir
Jakub Mastalir
Vypadají jako dobré hodinky. Bohužel je škoda že jsem active 2 utopil a těmhle bych už nevěřil ani s mytím rukou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze