První dojmy z Xiaomi Mi 6: černá formule z Číny úřaduje

14
První dojmy z Xiaomi Mi 6: černá formule z Číny úřaduje
  • Testujeme výkonné monstrum Mi 6 od Xiaomi
  • Láká na Snapdragon 835, 6 GB RAM, stereo reproduktory či duální fotoaparát
  • Dočkali jsme se také skleněné konstrukce a dokonce nového Androidu 7.1.1
  • LTE však stále není kompletní a nově zmizel i 3,5mm jack pro sluchátka

V současnosti nejvýkonnější telefon od Xiaomi vypadá na papíře impozantně. Máme tu nový Snapdragon 835, 6 GB RAM, 64 GB interního úložiště, duální 12Mpx fotoaparát nebo větší baterii, Android 7.1.1 a lehce upravenou konstrukci, která mi nejvíce připomíná domácí Xiaomi Mi Note 2, které jsem testoval loni v listopadu. Otázkou však zůstává, jak si vede tato nabušená potvora v reálném světě. Právě proto jsou zde naše první dojmy, v nichž se vám pokusím shrnout mé pocity z prvního týdnu testování nového Xiaomi Mi 6.

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Mi 6 děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Xiaomi Mi 6

V neustálém strachu

Mi 6 vypadá tak trochu povědomě, konkrétně dle mého názoru překrásná modrá varianta je zezadu velmi podobná Honoru 8, čehož si samozřejmě mnozí také všimli. I tak jde však nejvíce vidět odkaz loňského Mi 5 a Mi Note 2. Kov z Mi 5S a Mi 5c je ovšem bohužel opět pryč a na jeho místo přispěchalo sklo. To by nebylo nejhorší, ale kvůli speciální úpravě je rám telefonu z nerezové oceli celkem kluzký, což v kombinaci s velmi hladkým a ve všech směrech zakřiveným sklem nedělá dobrotu. Telefon se kvůli tomu nedrží zrovna ideálně a až moc často pomalu ale jistě klouže z ruky.

Telefon je v tomto ohledu podobný opěvovanému Xiaomi Mi MIX, jenž se mi ovšem i přes obří rozměry držel mnohem jistěji díky celkovému tvaru zařízení. Mi 6 je takový kluzký oblázek, na který si musím zkrátka ještě zvyknout. Prozatím tak používám venku telefon raději se silikonovým krytem, který s ním přišel v balení a mám díky němu mnohem větší jistotu v úchopu. Pokud však pominu mou nejistotu, je telefon díky všudypřítomnému zakřivení skutečně pohodlné držet a nikde vůbec nic neřeže.

Telefon až moc často pomalu ale jistě klouže z ruky.

Jednoduše se tedy jedná o opravdu pěkný kousek – pěkný a těžký. Hmotnost se oproti 125 gramům u Mi 5 drasticky zvýšila na 168 gramů a jde to cítit hned při prvním zdvihnutí. Osobně mám rád, když je telefon těžší a pořádně jej cítím v ruce či kapse, ale pro někoho to může být na telefon s 5palcovým displejem možná už moc. Na druhou stranu je Mi 6 rovněž o 0,2 milimetru tlustší než předešlá generace, díky čemuž tu máme i značně větší baterii, za což dostává u mě Xiaomi rozhodně palec nahoru.

Symfonie obrazu a zvuku

Přední stranu telefonu pokrývá z velké části displej, který je prakticky stejný jako v předchozích inkarnacích vlajkových lodí od Xiaomi. Máme tedy tu čest s Full HD panelem s atypickou úhlopříčkou 5,15 palců. Displej je to stále krásný, s pěknými barvami a velkým rozsahem jasu. Obzvláště minimální hodnoty jdou proklatě nízko a dokonce i za tmy nejde na displeji s minimálním jasem některé prvky prostředí skoro ani pořádně vidět. Pro dlouhé noci přijde vhod také nastavitelný filtr modrého světla a pod displejem jsou i tři senzorová tlačítka, přičemž to domovské slouží krom jiného jako velmi rychlá čtečka otisků prstů.

Xiaomi Mi 6

Chválu zaslouží rovněž vylepšení zvukového výstupu. Ten nebyl nikdy úplně špatný, ale nyní jsou k dispozici stereo reproduktory ve stejné sestavě, jakou najdeme třeba v iPhonu 7 či HTC 10. Klasický reproduktor na spodní hraně tak doplňuje reproduktor nad displejem a výsledný zvuk je rozhodně nadprůměrný. Je dostatečně hlasitý a především vytváří dobrou iluzi prostorového efektu, takže hraní či sledování filmů je na Mi 6 o to příjemnější.

Smutnou zprávou je, že se Xiaomi rozhodlo následovat neblahý trend poslední doby a nedalo Mi 6 do vínku 3,5mm jack pro sluchátka. Jeho absence mi při běžném používání zatím nijak nevadí, jelikož při nabíjení telefonu nikdy přes sluchátka nic neposlouchám. Menší problém ale je, že v balení nenaleznete žádná USB-C sluchátka a dostanete k telefonu jen redukci z USB-C na 3,5mm jack. Tu jsem samozřejmě už několikrát ve spěchu doma zapomněl, popadl jen sluchátka a poté musel pár hodin poslouchat líbezné zvuky rušné Prahy. Jedná se samozřejmě o mou hloupost, ale stát se to může každému a prostě je to opět další věc, na kterou se musí při odchodu myslet. Řešením jsou samozřejmě bezdrátová sluchátka, která budu pravděpodobně po zbytek testování používat.

Sprinter s duší vytrvalce

Musím uznat, že jsem byl ze začátku až překvapen rychlostí, s jakou hýbe hardware Androidem 7.1.1 Nougat s nadstavbou MIUI. Procesor Snapdragon 835 a 6 GB operační paměti mi připravily opravdu skvělý zážitek nejen při hrání těch nejnáročnějších her, ale také při běžném používání systému. Nadstavba MIUI 8.2 je krásně plynulá a výborná je především rychlost otevírání všech aplikací, kdy u telefonu na nic nečekám (včetně těch skutečně náročnějších aplikací, které na jiných zařízeních vždy nějaký ten čas při novém otevírání zabraly).

Samotné prostředí je stále prakticky stejné jako u předchozích telefonů s MIUI 8. Máme tu tedy mnoho pastelových barviček, velké množství funkcí a stále chybí možnost zapnout si šuplík všech aplikací na domovské obrazovce. Obzvlášť však potěšila přítomnost obchodu Google Play či češtiny, přičemž na čínštinu se mi zatím nepodařilo vůbec nikde narazit. Co už ovšem nepotěší, jsou opět ty proklaté chybějící LTE frekvence, kvůli kterým jsem v částech Prahy a mimo ni odkázán většinou na H+ či rovnou Edge.

Při velmi náročném používání vystačila baterie od rána až do pozdních večerních hodin.

Naopak pochválit musím výdrž 3 350mAh baterie, která mi i při velmi náročném používání vystačila od rána až do pozdních večerních hodin a při zapojování nabíječky značil ukazatel ještě nějakých 15 % baterie k dobru. Při běžném používání jsem zatím neměl nikdy potřebu shánět přes den nabíječku a telefon zvládá s přehledem vydržet i do druhého dne. Také rychlé nabíjení Quick Charge 4.0 umí procenta baterie pořádně popohnat. Za 15 minut dostane baterie dostatek energie na pár hodin střídmého používání.

Chce fotit jako ostatní

Fotoaparát je pro dnešní telefony velmi důležitou součástí, takže ani Xiaomi nechce zaspat a následuje moderní trendy. Nasazen byl tedy duální fotoaparát, přičemž oba snímače mají 12 Mpx. Na rozdíl od Huawei či LG však sáhlo Xiaomi po rozvržení ve stylu iPhonu 7 Plus. Jedna čočka tu tedy slouží jako klasický širokoúhlý objektiv a druhou máme ve stylu teleobjektivu, čímž dostaneme bezztrátový dvojnásobný zoom a stále žádanější bokeh efekt. Širokoúhlý objektiv má přitom světelnost f/1.8, zatímco teleobjektiv si musí vystačit s f/2.6.

Xiaomi Mi 6

Snímky pořizuje telefon bleskově, aplikace je jednoduchá a v normálním režimu vypadají výsledné fotografie dobře, ale nejsou úplně nádherné. Barvy jsou věrné a fotky ostré, ale po větším přiblížení se občas detaily slévají do menší olejomalby. V režimu dvojnásobného zoomu získají fotografie občas teplejší barevný nádech a šum se objevuje mnohem častěji. I přesto se mi však povedlo vyfotit pěkné fotografie, i když jsou místy občas více rozmazané, jelikož teleobjektiv nemá optickou stabilizaci.

Také tvrdé sluneční světlo dělalo obzvláště klasickému širokoúhlému objektivu očividně občas problémy a výsledné fotografie působí, jako by byly foceny v oparu. Velmi se mi však zamlouvá čtyřosá optická stabilizace klasického objektivu, díky které se mi povedlo vyfotit pár obstojných fotografii dokonce i za chůze. Pokud postojím, dokáže potom stabilizace zklidnit mé rozklepané ruce natolik, že se mi většinou podaří vyfotit ostrou fotografii bez problémů hned na první pokus a hodí se samozřejmě také za horšího osvětlení. Povedený je také portrétní režim, jenž dodává fotografiím bokeh efekt a vypadá často velmi dobře. Jen budu muset ještě odchytit pár nešťastníku a vyzkoušet režim pro jeho hlavní účel – portrétní fotografie lidí.

Slibné vyhlídky

Nové Xiaomi Mi 6 si mě prozatím získalo nejvíce svým zvukem, rychlostí a výdrží baterie. Naopak skleněná konstrukce je něco, co se mi do vkusu úplně netrefilo, ohledně LTE se asi není třeba ani nijak vyjadřovat a fotoaparát bude potřebovat ještě pořádně otestovat, aby se ukázalo, jak se popasuje s konkurencí. Prozatím však zanechává Mi 6 opravdu pozitivní dojmy – přeci jen se jedná o prémiově působící kousek s tím nejlepším možným hardwarem.

Xiaomi Mi 6

Recenzi pro vás chystáme již brzy – piště nám jako do komentářů, co byste v ní chtěli vidět a co by vás nejvíce zajímalo.

Technické parametry Xiaomi Mi 6

Kompletní specifikace
Konstrukce145,2 × 70,5 × 7,5 mm, 168 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 5,15" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 000 × 3 000), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, CPU: 4×2,46 GHz + 4×1,9 GHz, GPU: Adreno 540
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor3 350 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ2 2017, 13 000 Kč
Diskuze ke článku
Cronos
Poslech hudby z repráků mobilu je fakt pro puboše. Dospělý člověk neobtěžuje okolí, a pustí si to do sluchátek, navíc kvalitnějších než sebelepší repráčky v mobilu. Absence jacku je velké mínus, stereo repráčky zbytečnost. Stejně jako skleněná záda, která stejně nakonec musíte schovat do hnusného silikonového obalu. A absence určitých frekvencí pro LTE mluví za vše. Xiaomi ani zadarmo.
Blue Sun
Blue Sun
Proč autor dojmů píše jak pubertální retard? Zejména v části, co se týká "poslechu" Prahy...
haha
čínsky shit
Ahosovidahu
Můžete prosím porovnat v různých režimech kvalitu fotografií a videa s LG G6 a S8?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze