První dojmy z Nothing Phonu (2) odhalily jednu na první pohled neviditelnou změnu

5
První dojmy z Nothing Phonu (2) odhalily jednu na první pohled neviditelnou změnu
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Displej má skutečně symetrické a relativně tenké rámečky
  • Záda i obrazovku kryje sklo Gorilla Glass, výrobce však tají přesný typ
  • Mezigeneračně se velmi mírně zvýšila odolnost

V pořadí druhý smartphone společnosti Nothing byl představen teprve před pár dny a i tentokrát se mu povedlo strhnout na sebe velkou dávku pozornosti. Na první pohled se přitom může zdát, že se kromě navýšení výkonu u Nothing Phonu (2) příliš mnoho nezměnilo, a to ani v oblasti designu. Jakmile se vám však novinka dostane do dlaně, jedné odlišnosti si okamžitě všimnete.

Přišel Nothing Phone (2) o část své identity?

Když se řekne Nothing Phone, zřejmě se vám vybaví především záda posetá diodami, která výrobce označuje pojmem „Glyph“. Jedná se nepochybně o jednu z hlavních zajímavostí a také předností smartphonu, nám se však u první generace vryl Nothing Phone do paměti také tím, jak v ruce připomínal iPhone. Svůj podíl na tom měla i kompletně plochá záda, což se u Nothing Phonu (2) změnilo.

Novinka totiž sází na zaoblené 3D sklo na zádech (jedná se o Gorilla Glass od společnosti Corning, výrobce však neuvádí přesný typ) a telefon je také celkově zhruba o tři milimetry vyšší, ale také mírně širší a tlustší. Zařízení se stále relativně pohodlně vměstná do pánské dlaně, právě zakulacená záda však trochu mění celkový pocit z držení. Mezigeneračně se na druhou stranu (ponecháme-li stranou ostatní důležitou výbavu) mírně zvýšila certifikace odolnosti z IP53 na IP54. Stejně tak se sluší zmínit, že za většími rozměry stojí i nárůst uhlopříčky displeje z 6,55" na 6,7".

Symetrické rámečky a technologie LTPO

Samotný panel na nás pak i z krátkého používání udělal skvělý dojem. Zřejmě nejvíc nás zajímala tloušťka rámečků, která je skutečně mezigeneračně nižší, zároveň se můžete těšit i na to, že jsou pěkně symetrické po celém obvodu zobrazovacího panelu. Takový ASUS ZenFone 10 by se v tomto ohledu jistě mohl něco přiučit. Použitý panel v nás rovněž zanechal pozitivní dojem v oblasti maximálního jasu, který má nově dosahovat hodnoty až 1 600 nitů. U displeje každopádně k žádnému zaoblení nedošlo a chrání jej rovněž blíže nespecifikované sklíčko Gorilla Glass. Novinka, kterou jen tak neodhalíte, je i technologie LTPO, díky níž umí obnovovací frekvence spadnout na hodnotu pouhého 1 Hz, a šetřit tak baterii.

Nothing Phone (2)

Právě baterie by pak měla, ačkoliv je mezigeneračně pouze o 200 mAh větší, zajistit výrazně delší výdrž. Svůj podíl na tom má i čipset Snapdragon 8+ Gen1 od Qualcommu, který byl ještě donedávna regulérně vlajkovým modelem. Sám Carl Pei (zakladatel společnosti Nothing) se ostatně pochlubil, že mu druhá generace smartphonu vydrží zhruba o 40 % déle. Kde došlo k dalšímu navýšení, je nabíjecí výkon, jenž narostl z 33 W u první generace na 45 W. Vrchním limitem bezdrátového nabíjení zůstává 15 W, což je zároveň maximem pro technologii Qi.

Nothing Phone (2)

Rozměry162,1 × 76,4 × 8,6 mm, 201 g
DisplejOLED, 6,7" (2 412 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen1+,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 700 mAh
Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
Tak dle nej fanouška Šrajera se NP2 povedl. A je fakt, že fotky z hlavního snímače vypadají opravdu dobře, display má konečně normální svítivost a dokonce LTPO a zároveň i dobrou výdrž. Asi máloco jde tomu telefonu vytknout za 15.5k (za mě teleobjektiv ale ten není v této cenovce běžný). Novej sw vypadá skvěle. Není to jen čistej android ale působí svěže. U toho by si mohlo třeba to Xiaomi vzít příklad a taky předělat ten cirkus...
I když ta recenze byla celkem hodně "nadšená", tak musím říct, že kdyby to nebylo takové hnusné pádlo s hranatýma rámečkama, tak bych ho snad i zkusil.
lendelos
lendelos
Skoda, ze je taky velky, hlavne ta sirka 76,4mm uz je pre mna extrem. Inak vyzera skvele, vsetko podstatne tu je zvladnute na vybornu, ci uz LTPO jasny displej, vyborny procesor, bezdrotove nabijanie a aj vyborny software ci fotoaparat. A navyse ma svetielka :) Paci sa mi, ze nothing usetril na veciach, ktore realne velky zmysel nemaju, len by zbytocne navysovali cenu ako posledny snapdragon, dalsie fotoaparaty ktore drviva vacsina ludi vyuzije tak raz za rok. Ten "glyph" je taka hlupost ale aspon maju majitelia originalne zariadenie a aj bez toho by bol nothing phone 2 dobra kupa. btw keby tie svetielka boli po celej strane idealne rgb, bolo by to miesto na vyblaznenie pre vyvojarov a bolo by mozne tam zobrazit prakticky cokolvek. Ale keby bolo keby vsak? Este lepsi by bol E-ink display kde by mohlo byt cokolvek prakticky bez spotreby baterky. Ale to asi len mozem snivat ze niekto vyrobi dalsi "yotaphone"
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Naposledy upraveno: 13. 7. 2023 20:31
Takové menší rámečky má Xiaomi 13 a ještě o kousek menší.. Jinak Nothing 2 má lepší výdrž než 1ka sice ne o moc ale je tam vidět. 23h video a skoro 18h web.. proti 20h a skoro 16h.. Jas má 1000nitů což je super ale mohlo být víc, Xiaomi 13 má 1254, v maximální nastavení 1600..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze