První dojmy z HTC One X+: ptejte se nás na vylepšenou vlajkovou loď

45

Do redakce nám zavítalo nejvybavenější HTC, které si lze v těchto dnech pořídit. Tím je samozřejmě model One X+, který přímo navazuje na jarní One X. Na první pohled se může zdát, že tetsujeme telefon podruhé. Brzy však zjistíte, že nějaké odlišnosti se přeci jen najdou. Je tu větší paměť, silnější procesor a sem tam přibyla nějaká ta červená.

HTC One X+ - oficiální fotografie

Chodit dlouho kolem horké kaše nebudeme. HTC One X+ vypadá skoro stejně a nabízí skoro totéž, co jarní model One X. Pamatujete si ještě na loňskou evoluci modelu Sensation v podobě Sensation XE? Pokud ano, vězte, že něco podobného HTC letos zopakovalo. Krásně se však ukázalo, že zdánlivě stejné nemusí být stejné. Zatímco loňské změny budily rozpaky, letos je vše vyvedeno k lepšímu.

Červený podzim

Stejně jako se na podzim barví listí stromů do červena, barví se i doplňky vlajkových lodí HTC. Opět je tedy jedinou odlišností a také poznávacím znamením nového modelu červená barva. Na přední straně se do červena zbarvila trojice senzorových kláves a musím říci, že to vypadá opravdu efektně. To je však ze změn na čelní straně vše. Loni byl zbarven ještě průduch reproduktoru, ale to na modelu One X+ v podstatě nebylo možné.

Červené doplňky jsou poznávacím znamením modelu One X+

Zadní strana je červeně bohatší. Ačkoliv logo Beats už jsme viděli i na původním One X. Červenou, nebo chcete-li možná až rudou obrubu dostala čočka fotoaparátu. Opět velmi zdařilé ozvláštnění, které se bude líbit.

Rozměry a hmotnost zůstaly stejné

Žádné další změny na těle telefonu už nehledejte. HTC tedy nijak nevyslyšelo výtky k modelu One X. Na mysli mám především méně pohodlný slot pro vkládání SIM karty nebo odemykací tlačítko, které je s ohledem na rozměry telefonu hůře dosažitelné. Některé novinky ale kvitujeme s povděkem. Jaké?

HTC One X+ – videopohled

Vybal, zapni, používej

Asi nejlákavější novinkou One X+ je možnost si na stránce start.htcsense.com nastavit svůj telefon ještě před tím, než jej prvně zapnete. Podrobně jsme vám to již dříve ukázali a popsali v článku. Funguje to na HTC s novým HTC Sense 4+, tedy zatím pouze pro One X+. Stačí mít nebo si založit účet a pak se již vrhnout do nastavení. Co vše lze nastavit? Všemožné účty, typ pozadí, schématu i rozestavění widgetů a zástupců na všech pohotovostních obrazovkách. V neposlední řadě lze i přednastavit, jaké aplikace se mají do telefonu stáhnout. Bohužel nabídka aplikací je velmi chudá a rozhodně vám tak neušetří čas návštěvy obchodu Google Play. Podrobněji jsme se o této službě rozepsali v nedávném článku a budeme se ji věnovat i v psané recenzi.

O tuto výhodu však One X+ brzy přijde, neboť se vážně k novému prostředí Sense 4+, které ale dostanou i modely One X a One S. Nové prostředí je součástí Android 4.1.1 Jelly Bean, který již One X+ obsahuje v základu. Zásadní inovací je například informační lišta, které podporuje mutidotyková gesta. Jak to funguje? Například pokud vám přijde více mailů, stačí dvěma prsty na dané položce táhnout níže a prvních několik mailů se rozbalí. Jinak je ale informační lišta poměrně chudá a uvítali bychom v ní například možnost rychle ovládat bezdrátové funkce.

Prostředí a inovovaná notifikační lišta

Decentní změnou prošla i odemykací obrazovka. Lze ji totiž zcela vynechat a po stisku tlačítka na horní straně se okamžitě dostanete na pohotovostní obrazovku. Volně se dostávám k další, vítané inovaci. Už je opět možné přecházet z poslední na první pohotovostní obrazovku. Tuto praktickou funkci telefony HTC podporovaly a z nepochopitelných důvodů z prostředí Sense 4.0 zmizela. Naštěstí je opět zpátky. Doufejme, že již natrvalo.

Spolu s Androidem 4.1 souvisí také služba Google Now, která má v reálném čase přinášet aktuální počasí, tipy na zajímavá místa či pomáhat s dopravou na vámi naplánované místa a hledat spoje hromadné dopravy. Bohužel z tohoto výčtu funguje v České republice jen počasí a plánování tras.

Google Now

Vyšší výkon a fotoaparát

Další změny, viditelné spíše jen v technických specifikacích, jsou hardwarového charakteru. Procesor je typově stejný, ale HTC navýšilo takt o 200 MHz na 1,7 GHz. Stále však počítejte se silnou grafikou nVidia Tegra 3. Paměť RAM 1GB zůstala zachována. Výkon si porovnáváme v benchmark testech s modelem One X.

HTC One X+ (vlevo) a HTC One X (vpravo)

Porovnání benchmarků: One x+ VS. One X

benchmark HTC One X+ HTC One X
Quadrant 6972 6071
SmartBench 2012 5037 / 2519* 4321 / 2667*
Nenamark 1 57,8 FPS 57 FPS
Nenamark 2 57,7 FPS 54,8 FPS
CF-Bench 14459 13592

* - druhá hodnota v testu SmartBench 2012 udává herní index

Výrazným způsobem došlo k nárůstu interní paměti. One X+ se bude dodávat buď s 32 GB nebo 64 GB. V redakci máme druhou variantu. Po prvním spuštění zbývá pro uživatele zhruba 54 GB. Zmínit musím i lepší baterii, jejíž kapacita se navýšila o 300 mAh na 2100 mAh. Jedna z největších slabin původního One X například oproti Samsungu Galaxy S III, a to sice horší výdrž baterie, by mohla být zažehnána. Během testování samozřejmě provedeme testy výdrže a porovnáme výsledky s modelem One X.

Do červena se zbarvila i senzorová tlačítka

Změn se dočkal také fotoaparát. Jeho parametry jsou ale stále stejné a najdete je v katalogu níže. Vylepšena byla funkce autoportrétu, kdy máte přepnutí kamer hned v levé části displeje a po stisku spouště máte dvě vteřiny na doladění obličejových grimas. Naopak trošku nepochopitelně HTC sloučilo nastavení rozlišení s poměrem stran a ve výsledku vzniká méně přehledná spleť nastavení. Zamrzí také, že rozlišení je uváděno pouze v pixelech a nikoliv praktičtěji v mega pixelech.

Ukázkové fotografie

HTC One X+ nyní v redakci testujeme a odhalujeme případné další novinky. Pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte a ptejte se v diskuzi pod článkem. Osobně jsem model One X používal několik měsíců a mohu proto celkem snadno zodpovědět dotazy, v čem je One X+ lepší a zda-li je změna pozorovatelná.

Technické parametry HTC One X+

Kompletní specifikace
Konstrukce134,4 × 69,9 × 8,9 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD 2, 4,7" (720 × 1 280 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 280 px, 30 FPS
ChipsetnVidia Tegra 3+ T37, CPU: 4×1,7 GHz, GPU: ULP GeForce
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:56 hodin
Dostupnostříjen 2012, 15 000 Kč
Diskuze ke článku
huli4ius
No mě by spíše zajímalo pokud už je venku 4.1.1 pro ONE X+, tak proč pořad neuvolnili update pro ONE X ? Jinak v tomhle telefonu je verze androidu 4.1.1 je tak?? ale v updatu pro ONE X by měla být verze již 4.1.2 nemýlim-li se ??
Jakub
jj taky čekam na aktualizaci JB na one x psali že to má byt do konce řijna a pořád nic
Brotyat
Zajimalo by me za kolik se bude prodavat?
Jirka
Zajímalo by mě jak je na tom ta inovovaná baterie? Jak dlouho vydří při větší záteži. Sychnronizace, semtam GPS, wifi, cca 30 telefonů za den a práce s mailem...:-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze