HTC One X+
recenze

HTC One X+

Král letošních Androidů

HTC vzalo svůj úspěšný model z počátku letošního roku, tu a tam něco vylepšilo, k názvu přidalo plusko a máme to inovovaný model, který v podstatě usedá na trůn vládce telefonů s Androidem. Jaké jsou novinky v porovnání se starším modelem One X se dozvíte v dnešní recenzi.

Recenze HTC One X+: král letošních Androidů HTC vzalo svůj úspěšný model z počátku letošního roku, tu a tam něco vylepšilo, k názvu přidalo plusko a máme to inovovaný model, který usedá na trůn vládce telefonů HTC s Androidem. Jaké jsou novinky v porovnání se starším modelem One X se dozvíte v dnešní recenzi.

HTC One X+ - oficiální fotografie

Dnešní recenze bude opět o něco kratší, než jste zvyklí. Novinka One X+ se totiž ve většině ohledech shoduje se starším One X, na jehož recenzi vás vždy včas odkážu. V recenzi se tedy zaměřím především na novinky a pokusím se oba modely, One X a One X+, porovnat.

HTC One X+ přináší veskrze vítané změny. Je tu větší paměť, rychlejší procesor, silnější baterie, novější Android. Ano, vše kompenzuje vyšší cena. Před začátkem recenze si položme dvě otázky: Vyplatí se One X+? Má smysl vyměnit One X za vylepšený One X+? Odpovědi na tyto otázky se pokusíme najít právě v průběhu recenze.

Technické parametry HTC One X+

Kompletní specifikace
Konstrukce134,4 × 69,9 × 8,9 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD 2, 4,7" (720 × 1 280 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 280 px, 30 FPS
ChipsetnVidia Tegra 3+ T37, CPU: 4×1,7 GHz, GPU: ULP GeForce
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:56 hodin
Dostupnostříjen 2012, 15 000 Kč

HTC One X+ – videopohled

Obsah balení

V základním balení toho moc nehledejte. HTC se drží svého chudého standardu i v případě svého nejdražšího telefonu. Pro úplnost tedy jde o USB kabel, pecková sluchátka a koncovku nabíječky.

Design a konstrukce: jako vejce vejci

Vzhled se na vylepšeném modelu takřka nezměnil. HTC použilo stejnou unibody konstrukci se stejnými rozměry. Na výšku počítejte se 134 milimetry, šířka činí 70 milimetrů a tloušťka 8,9 milimetrů. Hmotnost ještě vcelku příjemných 135 gramů. Nijak se tedy nemění ani držení v ruce, které bychom vyloženě pohodlným nenazvali.

Na první pohled od sebe One X+ a One X takřka nerozeznáte

Jedinými odlišnostmi jsou červené prvky z přední a zadní strany. Do podzimní červené se zahalila trojice senzorových tlačítek pod displejem. Výsledek je opravdu velmi zdařilý a telefonu rozhodně pomáhá odlišit se od ostatních.

Na zadní straně si ale již jistě všimnete červených prvků

Červené trend prvky se objevily také na zadní straně. Konkrétně jde o lemování fotoaparátu a do červena se zbarvilo také logo Beats Audio. Tímto prvkem jsme vyčerpali odlišnosti v designu. Totéž mohu říci o zvukovém výstupu, který zůstává stejný jako u One X, tedy spadající do lepšího průměru a na poměry HTC jde opravdu o zlepšení oproti starším modelům. Zamrzí tak, že ani do drahého modelu One X+ výrobce nepřidal hodnotnější sluchátka.

Červená jsou i senzorová tlačítka pod displejem

Beze změny zůstává také displej a opět tu máme krásný 4,7 palcový Super LCD 2 panel, chráněný odolným sklíčkem Gorilla Glass s rozlišením 1280 x 720 pixelů.

Více se o zvuku, displeji i samotném designu dočtete v naší podrobné recenzi na model One X.

Baterie a výdrž

Samostatnou kapitolu si však už zaslouží baterie a s ní spojená výdrž. HTC totiž vyslyšelo volání uživatelů a nový model One X+ obdařilo akumulátorem s kapacitou 2100 mAh, což je o celých 300 mAh více, než nabízí starší One X. Zatímco One X vydržel při náročném používání, kdy displej často svítí, kontrolujete několik e-mailů, prohlížíte hodinku internetové stránky, vyřídíte pět kratších hovorů, zhruba jen 10 hodin, při takřka stejném používání nabídne One X+ zhruba tři až čtyři hodinky navíc. Při střídmém používání, kdy omezíte online aktualizaci, se lze dostat i na dvoudenní výdrž a při mírně náročnějším používání už se konečně nemusíte obávat toho, že se telefone nedožije večera a v tomto ohledu je tak One X konečně plně konkurenceschopný.

Provedli jsme také náš nový standardizovaný test výdrže, kdy One X+ streamoval H.264 video v rozlišení 720p přes zabezpečenou Wi-Fi, byl přihlášen do 3G sítě, jas displeje byl nastaven na 50 %, hlasitost byla na 50 % přes dodávaná sluchátka. Streamovat One X+ vydržel 216 minut. Pro srovnání s modelem One X jsme provedli náš známý test webového prohlížeče. Zatímco původní One X vydržel 264 minut, One X+ pokořil hranici 300 minut o necelých 20 minut. Rozdíl je tedy dobře viditelný i na těchto syntetických testech.

Otestovali jsme také rychlost nabíjení. Telefon byl zcela vybitý, poté zapojen na nabíječku a zapnut. Po zapnutí se přihlásil do 3G sítě a připojil k zabezpečené Wi-Fi, ačkoliv aktualizace byly potlačené. Displej byl po dobu nabíjení zhasnutý. Z 0% na 80% to One X+ trvá průměrně 105 minut. Z 0% na 100% se nabíjí 176 minut, tedy bezmála tři hodiny.

Displej je opět skvělý

Novinky v prostředí: předem s internetem

Asi nejlákavější novinkou One X+ je možnost si na stránce start.htcsense.com nastavit svůj telefon ještě před tím, než jej prvně zapnete. Podrobně jsme vám to již dříve ukázali a popsali v článku. Funguje to na HTC s novým HTC Sense 4+, tedy zatím pouze pro One X+. Stačí mít nebo si založit účet a pak se již vrhnout do nastavení. Co vše lze nastavit? V prvním kroku jde o účty. V nabídce je Yahoo, Dropbox, Hotmail a Microsoft Exchange. Nic vám samozřejmě nebrání si přidat další ručně. Samotný Google účet je nutné zadávat až na samotném telefonu.

Nejprve si nastavíte všemožné účty

Druhý, podstatě delší krok, se týká osobnímu přizpůsobení. Nejprve je na řadě tapeta, kterých je na výběr 31, přičemž si z počítače můžete nahrát vlastní. Poté zvolíte obrazovku uzamčení, kterých je na výběr hned 10. Novinkou v Sense 4+ je možnost odemykací obrazovku úplně vypnout. V dalším kroku si nastavíte zvuky pro volání, zprávy a budík. Následuje výběr aplikací, které v telefonu budete mít po prvním zapnutí. Tento krok je prozatím nedotažený, protože je na výběr pouze z 60 aplikací. Nějaký čas tedy ušetříte, ale návštěvě obchodu Google Play se zřejmě nevyhnete.

Následuje nastavení tapety či případné vybraní kompletního nastavení
Poté vás čeká volba vzhledu zamykací obrazovky – jak vidíte, výběr je opravdu pestrý
Následuje volba zvuků (vlastní nahrát nelze) a aplikací, které lze třídit i podle kategorie

Po aplikacích přichází řada na internetové záložky. HTC si opět připravilo nějaké tipy, ale je tu možnost si zadat vlastní oblíbené stránky. Na samotný závěr si předpřipravíte všechny pohotovostní obrazovky. Jednoduše si zástupce aplikací a widgety poskládáte tak, jak vám vyhovuje.

HTC však myslí i na všechny lenivé uživatele, kterým by se tento proces přizpůsobení snad zdál zdlouhavý. Před jeho začátkem si můžete vybrat jedno z osmi kompletně předpřipravených prostředí. Každé se stylizuje k jiným potřebám. Nechybí tak zaměření čistě na hudbu, sport, zaměstnání či rodinu.

Nakonec vás čeká podrobný editor, ve kterém si můžete přizpůsobit každou z ploch. Výběr widgetů je tradičně u HTC Sense bohatý, takže je rozhodně z čeho vybírat
A jsme u konce – nyní se vám nastavení přenesou do telefonu

O tuto výhodu však One X+ brzy přijde, neboť se vážně k novému prostředí Sense 4+, které ale dostanou i modely One X a One S. Nové prostředí je součástí Android 4.1.1 Jelly Bean, který již One X+ obsahuje v základu. Zásadní inovací je například informační lišta, které podporuje mutidotyková gesta. Jak to funguje? Například pokud vám přijde více mailů, stačí dvěma prsty na dané položce táhnout níže a prvních několik mailů se rozbalí. Jinak je ale informační lišta poměrně chudá a uvítali bychom v ní například možnost rychle ovládat bezdrátové funkce.

Uživatelské prostředí Android 4.1 a Sense 4+

V prostředí se udály další drobné změny. O možnosti zrušení odemykací obrazovky jsme si již řekli. Další novinkou jsou průchozí pohotovostní obrazovky. Z poslední se tedy rychle dostanete na první. Tuto funkci dříve HTC měly, avšak s příchodem Sense 4.1 zmizela. Nyní ji výrobce navrátil.

Spolu s Androidem 4.1 souvisí také služba Google Now, která má v reálném čase přinášet aktuální počasí, tipy na zajímavá místa či pomáhat s dopravou na vámi naplánované místa a hledat spoje hromadné dopravy. Bohužel z tohoto výčtu funguje v České republice jen počasí a plánování tras.

Google Now

Rozdíly mezi One X+ a One X

HTC One X+ HTC One X
operační systém Android 4.1 Android 4.0 (dostane 4.1)
takt procesoru 1,7 GHz 1,5 GHz
baterie 2100 mAh 1800 mAh
interní paměť 64 GB (později i 32 GB) 32 GB (později jen 16 GB)
cena 16 000 Kč 12 500 Kč

Hardware: s plynem na podlaze

Další změny, viditelné spíše jen v technických specifikacích, jsou hardwarového charakteru. Procesor je typově stejný, ale HTC navýšilo takt o 200 MHz na 1,7 GHz. Stále však počítejte se silným čipsetem nVidia Tegra 3 s 16-ti jádrovou grafickou kartou. Paměť RAM 1GB zůstala zachována. Výkon si porovnáváme v benchmark testech s modelem One X.

Porovnání benchmarků: One x+ VS. One X

benchmark HTC One X+ HTC One X
Quadrant 6972 6071
SmartBench 2012 5037 / 2519* 4321 / 2667*
Nenamark 1 57,8 FPS 57 FPS
Nenamark 2 57,7 FPS 54,8 FPS
CF-Bench 14459 13592

* - druhá hodnota v testu SmartBench 2012 udává herní index

Jistě vás zajímá, jak se nataktování projevilo na plynulosti či výdrži baterie. Při práci s telefonem jsem žádný rozdíl nepozoroval. One X+ na vaše pokyny reaguje skvěle, na nic se nečeká a animace se netrhají. Za celou dobu testování mi telefon ani jednou nevytuhl či se samovolně nerestartoval. Vše je tedy příkladně optimalizováno a HTC zde odvedlo skvělou práci.

Nyní se dostávám k další podstatné výhodě nového modelu, kterou je interní paměť. Ta se totiž zdvojnásobila na současných 64 GB. Lze tak již takřka zcela odpustit absenci paměťových karet. Navíc se One X+ řadí mezi hrstku telefonů, kteří tak velké úložiště nabízejí.

Fotoaparát

Základní parametry fotoaparátu zůstaly neměnné. Máme tu 8 megapixelů, automatické ostření a LED diodu. Co rozhodně oceníte, je rychlost pořizování snímků, kterou může HTC většina konkurence závidět. Lidově řečeno „cvakáte“, co vám prsty stačí a HTC s tím nemá problém. Pokud chcete být ještě rychlejší, stačí spoušť držet a One X+ vytváří jednu fotku za druhou. Vylepšena byla funkce autoportrétu, kdy máte přepnutí kamer hned v levé části displeje a po stisku spouště máte dvě vteřiny na doladění obličejových grimas. Naopak trošku nepochopitelně HTC sloučilo nastavení rozlišení s poměrem stran a ve výsledku vzniká méně přehledná spleť nastavení. Zamrzí také, že rozlišení je uváděno pouze v pixelech a nikoliv praktičtěji v megapixelech.

Výsledná kvalita snímků se řadí rozhodně k tomu lepšímu, co dnes můžete z telefonů vidět. Kvalita však klesá s ubývajícím světlem. Za slunného dne jsou snímky ostré, detailní i barevně věrné. Jakmile se obloha zatáhne či se začne stmívat, míří kvalita rychle dolů, což se projevuje slabší ostrostí a rovněž se zvyšuje šance, že fotku rozmažete.

Ukázkové snímky

Nejideálnější podmínky pro fotografování jsou za slunce
Oblačná obloha One X+ už tolik nesvědčí

Interiéry a makro

Videozáznamy jsou umožněny v rozlišení 1920 x 1080 pixelů s plynulostí 25 snímků za vteřinu. Videa jsou barevně věrná, plynulá a lze během nich pořizovat i fotografie v plném rozlišení.

HTC One X+ (testovací video) – exteriér, 1080p

Další funkce

U dalších funkcí jsme žádné odlišnosti od modelu One X neobjevili. Proto vás nyní odkáži na podrobnou recenzi HTC One X, kterou jsme vám letos v dubnu přinesli.

O dalších funkcích se více dočtete v podrobné recenzi na HTC One X.

Závěrečné zhodnocení a konkurenti

Přes počáteční lapálie kolem modelu One X, které HTC řešilo několika aktualizacemi v rychlém sledu za sebou, můžeme říci, že se vlajkový model výrobci povedl. A jelikož si jeho inovovaný nástupce, One X+, bere to nejlepší a přidává ještě něco navíc, není pochyb, že jde opět o kvalitní zařízení. Kvalitní konstrukci výrobce zachoval, stejně tak skvělý displej. Výkon podpořil nataktováním procesoru a One X+ zvládne vše, nač si jen vzpomenete levou zadní.

Jednoznačným plusem je pak obří 64 GB paměť, která je stále spíše výjimkou. Hodí se také nový Android 4.1 Jelly Bean, který HTC podpořilo službou nakonfigurování telefonu skrze počítač ještě předtím, než telefon vůbec zapnete. Fotoaparát se nese ve stejném duchu, jako v případě modelu One X po aktualizacích. Lze tedy říci, že málokterý špičkově vybavený Android fotí lépe. Snad jedinou nevýhodou, kterou One X+ má, je poměrně vysoká cena, která startuje na 16 000 Kč.

Mezi konkurenty patří jednoznačně Samsung Galaxy S III, který je o 3 tisíce korun levnější. Na druhou stranu nabízí jen čtvrtinovou paměť. Paměťové karty jsou sice fajn, ale abyste se dostali na hodnotu úložného prostoru One X+, museli byste si pořídit 64 GB kartu. Mínusem je i méně kvalitní konstrukční zpracování, plusem naopak některé unikátní softwarové vychytávky, jako například Smart Stay. V tomto případě tak budou rozhodovat požadavky na úložný prostor a finance.

Samsung Galaxy S III

Dalším konkurentem s operačním systémem Android je LG Optimus 4X HD. To bohužel ztrácí starší Androidem, podstatně menší pamětí a o třídu horším fotoaparátem. Snaží se však vyvážit nižší cenou, která již spadla pod 12 tisíc korun.

LG Optimus 4X HD

Jako konkurenta můžeme považovat také Apple iPhone 5. Pro přímé srovnání by bylo ideální vybrat 64 GB variantu, jenže to by byl nejnovější iPhone o 8 tisíc korun dražší, než One X+. Musíme tedy úložný prostor snížit na pouhých 16 GB, ale iPhone 5 bude i tak o pět set korun dražší. Nabídne také menší displej a postrádá NFC.

Apple iPhone 5

Posledním námi vybraným konkurentem je Nokia Lumia 920. Jejím hlavním problémem je fakt, že se ještě neprodává. Při startu prodeje by měla stát zhruba 15 tisíc, tedy podobně jako One X+. Nokia nabídne lepší fotoaparát či krapet plynulejší prostředí systému Windows Phone 8, zaujme také bezdrátovým nabíjením nebo novým typem displeje, který lze ovládat i rukavicích. Na druhou stranu počítejte s menším displejem a poloviční pamětí.

Nokia Lumia 920

Na samotný závěr jsem si nechal zodpovězení otázek z počátku recenze. Pokud nyní vlastníte model One X s 32 GB úložištěm, nemá smysl si pořizovat inovovaný model One X+ 64 GB. Kromě větší paměti mnoho nezískáte. Poněkud jiná situace panuje v momentě, kdy se rozhodujete nyní, jaké One X pořídit. Pokud vám stačí 16 GB interní paměti, postačí vám o dost levnější One X, jehož nižší cena s přehledem vyváží menší úložiště a slabší baterii.

htc-one-x-plus
Klady
  • silnější baterie
  • provázanost se sociálními sítěmi
  • NFC
  • čtyřjádrový procesor nVidia Tegra 3
  • 64 GB interní paměti
  • příkladné dílenské zpracování
  • kvalitní displej
  • možnost nastavit si telefon přes počítač
  • perfektně odladěné prostředí Sense 4+ a rychlý běh
  • Android 4.1 Jelly Bean
  • celkově ultimátní fukční výbava
Zápory
  • méně pohodlný do ruky
  • vyšší cena
  • chybí standardní HDMI výstup
Diskuze ke článku
Erik
článek jsem nečetl stačil mi nadpis ,,HTC One X+: král letošních Androidů,, :DDDD
Goz
Tak ty fotky a video, to je fakt hnus :-(
A to jsem si One X+ chtěl koupit. Pro mě velké zklamání :-(
Lopez
Velka skoda, ze frekvence inovaci vlajkove lodi HTC navic za takrka neakceptovatelnou cenu degraduje jinak skvele vybaveny mobil. Lituju majitele HTC One X (bez plusu).
Zbynek
no fotky my prisly dle meho nazoru dost rozmazane a nekde az ujete , jinak hdmi se tam da pripojit pres jinaci konektro pokud se nepletu ale diky za odpoved

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze