První dojmy z fotoaparátu nového ASUSu ZenFone 3 Zoom

19
První dojmy z fotoaparátu nového ASUSu ZenFone 3 Zoom
  • ZenFone 3 Zoom disponuje 12Mpx duálním fotoaparátem, takže se nabízí srovnání s iPhonem 7 Plus, Xiaomi Mi 6 či OnePlus 5
  • Klasický fotoaparát s širokoúhlým objektivem přináší světelnost f/1.7, optickou i elektronickou stabilizaci či laserové ostření
  • Druhý teleobjektiv poslouží pro 2,3× optický zoom a nechybí mu ani vlastní portrétní režim

ASUS loni vydáním nových ZenFonů 3 vcelku zabodoval. Je vidět značný posun ve zpracování díky častému použití skla či kovu. Stejně tak se ASUS soustředil více i na fotoaparáty. Nový ZenFone 3 Zoom (nebo také ZenFone Zoom S) přináší totiž pro ASUS úplně poprvé duální fotoaparát, který nabízí podobnou sestavu jako třeba iPhone 7 Plus, Xiaomi Mi 6 či OnePlus 5.

Oba fotoaparáty nabídnou 12 Mpx, avšak liší se v objektivu. Klasický širokoúhlý fotoaparát má senzor IMX362 od Sony a navíc nabízí výbornou světelnost f/1.7. ASUS jej dokonce dovybavil technologií SuperPixel, která má ještě více zlepšit světelnou citlivost a zaručit tak lepší snímky v horším světle. Dále tu je samozřejmě druhý teleobjektiv s 2,3× optickým zoomem, což je o něco více, než bývá u této sestavy fotoaparátů zvykem.

Druhý fotoaparát však není jen pro zoom, ale díky aktualizaci na Android 7.1.1 si můžeme při testování vyzkoušet i portrétní režim, který v Marshmallow chyběl. Z dalších vlastností klasického fotoaparátu lze vyjmenovat jak optickou, tak elektronickou stabilizaci, pixely s velikostí 1,4 µm, laserové ostření a díky již zmiňované aktualizaci na Nougat nechybí ani podpora formátu RAW.

ZenFone 3 Zoom zkrátka vypadá jako fotografická bestie, která míří na ty nejvyšší příčky. A jaké jsou naše dojmy z praxe? Z klasického fotoaparátu vypadají fotografie zatím dobře, ale zanechávají v nás pochybnosti. Na první pohled vypadají skutečně pěkně, avšak při menším přiblížení občas splývají detaily, expozice není vždy úplně správná a i postprocesing ukazuje relativně často výrazně své drápky. Na displeji telefonu vypadají fotografie skvěle, ale na počítači jdou vidět neduhy na první pohled. Ostření je však při focení skutečně bleskové a spolehlivé, vyfocení a uložení fotek také rychlé a nechybí přehršel režimů, které ASUS nabízí ve své fotoaplikaci.

Při focení teleobjektivem s 2,3× optickým zoomem jde častěji vidět šum v horším světle, ale tak je tomu vždy. Snímky jsou jinak za dobrého světla krásně ostré a velmi detailní – často jsou na tom lépe jak klasické fotografie. Především se zoomem nás však nejvíce praštila do očí silná saturace barev, která není u širokoúhlého objektivu tak patrná, ale při zoomu si jí všimne každý okamžitě. Zajímavý je rovněž 5× zoom, kde si fotoaparát už pomáhá digitálním zoomem, ale i tak nebylo těch pár snímků, které jsem s ním pořídil, úplně nejhorších. Dále jde rozhodně už nyní vidět, že automatické HDR zůstane po dobu testovaní asi neustále zapnuté, jelikož je rozdíl bez něj opravdu znatelný a snímky často horší.

Ještě mi však zbývá vyzkoušet 12× zoom, který má být dle ASUSu také výborný a stále nás čeká hraní si s portrétním režimem, který jsem získal teprve předevčírem díky Nougatu. Stejně tak se v plné recenzi podíváme na zoubek více videu a stabilizaci, na kterou jsem velmi zvědaví. Fotoaplikace zůstává stejná jako u všech ostatních ASUSů loňského roku a jen se přidalo tlačítko pro zoom/teleobjektiv, takže zde moc překvapení nečekám. Naopak 13Mpx přední kamerka vypadá také slibně a mohla by zaujmout milovníky selfies.

Avšak ještě zbývá samozřejmě hodně testování, než bude možné vyřknout definitivní verdikt v recenzi. Vy nám však můžete v diskuzi jako vždy dát vědět, co byste se rádi dozvěděli.

Technické parametry ASUS ZenFone 3 Zoom 4 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce154,3 × 77 × 8 mm, 170 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12,3 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, CPU: 8×2 GHz, GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:02 hodin
Dostupnostúnor 2017, 11 990 Kč
Diskuze ke článku
Kensi M. Blye
Kensi M. Blye
Zdravím, Jak je na tom zatím výdrž?
Tomas
Zdravím
Čiže čo sa týka fotiek nie ste moc nadšený. Hľadám niečo čo by sa aspoň blížilo Lumii 1020 ale to moc dobre nevyzerá. Aký je vás názor na zlom fon ako fotomobil?
Foťák
Pridávam sa k otázkam ohľadne foťáku. Jeden asus 5000 mAh už mám, takže systém a aj vydrž poznám a budú asi podobné. Nemám však chuť dávať 900 ečok za S8, ale chcem čo najlepšie fotky. Môžte skúsiť porovnať tento fón so špičkou, či strata kvality fotiek (u tohto asus) je o toľko (teda o koľko vlastne) horšia, že to vyrovná/vyváži jeho dosť lepšia cena a skvelá vydrž. Dík
Martin
Vlastním telefón 14dní a jsem s ním zatím spokojen. Malé upozornění ke specifikaci : nemá wifi ac a minulý týden vyšla aktualizace na A 7.1.1.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze