Asus ZenFone 3 Zoom oficiálně: mnohem elegantnější kompakt

13

Asus na dnešní tiskové konferenci představil nástupce unikátního modelu ZenFone Zoom, který se pyšnil, jako jeden z mála smartphonů, optickým zoomem a zajímavým příslušenstvím v podobě xenonového blesku. Novinka se vydala tak trochu jiným směrem. Je mnohem subtilnější, má duální snímač, ale optický zoom nechybí.

Asus ZenFone Zoom byl ve své době opravdovým unikátem, cesta na tuzemský trh pro něj však byla poměrně trnitá. Od představení do uvedení na náš trh uběhlo 17 dlouhých měsíců, Zoom však neztratil mnoho ze své jedinečnosti. Jako jeden z mála fotomobilů na trhu totiž nabízel 3× optický zoom a také příslušenstvím v podobě xenonového blesku, který je součástí základního balení. O kvalitách ZenFonu Zoom si můžete přečíst v samostatném článku, který se věnuje schopnostem fotoaparátu.

TIP: Nový král fotomobilů? Asus ZenFone Zoom pod drobnohledem

ASUS ZenFone 3 Zoom

Novinka na to jde trochu jinak, což lze poznat už podle designu. Oproti původnímu Zoomu je jeho pokračovatel mnohem tenčí a celkově subtilnější, za což rozhodně zaslouží pochvalu. Je navíc vyhotoven z kovu, což přidává na exkluzivitě a také dospělosti. Připomeňme, že původní Zoom byl plastový, zadní strana se pak pokoušela imitovat kůži. ZenFone 3 Zoom je tenký necelých 8 milimetrů, hmotnost 170 gramů je na poměry 5,5palcového a celokovového smartphonu vcelku standardní.

Vlajkové lodě neohrozí

Na 5,5 palcích se rozprostírá klasické Full HD rozlišení, potěší však ochrana v podobě odolného skla Gorilla Glass 5. Díky té by měl displej smartphonu odolat i pádu z výšky 1,5 metru, a to bez poškození. Displej zaujímá plochu 76,5 %, což je vcelku příjemná hodnota, stejně tak potěší technologie AMOLED.

Asus ZenFone 3 Zoom

Po výkonnostní stránce novinka vlajkovým lodím nezavaří, k dispozici je totiž „pouze“ osmijádrový procesor Snapdragon 625, kterému sekundují až 4 GB operační paměti a až 64 GB úložiště. K dostání bude i varianta s 16 a 32GB vnitřním úložištěm, zmenšovat se bude i paměť RAM na 3 či 2 GB. Uvnitř nalezneme operační systém Android 6 Marshmallow a grafickou nadstavbu zajišťuje prostředí ZenUI ve třetí generaci.

Kompakt, nebo smartphone?

A teď k tomu nejdůležitějšímu – jak je na tom duální fotoaparát? Rozlišení 12 Mpx příliš nezaujme, jak už ze zkušeností víme, ne vše se točí okolo počtu megapixelů. Světelnost však již poměřovat jde a f/1.7 patří mezi to nejlepší. Asus dosadil snímač od Sony, konkrétně model IMX362. Nechybí mu přitom ani technologie SuperPixel, která pomůže při prosvětlení snímků.

Asus ZenFone 3 Zoom

Novinka samozřejmě nepostrádá ani optickou stabilizaci obrazu (s technologií Dual Pixel PDAF) a extra rychlé ostření (0,03 sekundy). Stejně tak nechybí laserové ostření. Největším plusem však zůstává 2,3× optický zoom (digitální až 12×). S Androidem 7.0 Nougat bude možné pořizovat snímky i do bezztrátového formátu .RAW.

Další novinka: Asus ZenFone AR: další zářez pro Google Tango

ZenFone 3 Zoom

Sekundární kamera (Sony IMX214) nabídne 13Mpx rozlišení a vcelku běžnou světelnost f/2.0.

Telefon i powerbanka

Co dále potěší je skvělá baterie s kapacitou 5 000 mAh, zvláště pak s přihlédnutím na velmi tenké tělo. Novinkou můžete dokonce jiné zařízení i dobíjet, funguje tedy jako nouzová powerbanka. Asus slibuje téměř 6,5 hodiny video záznamu ve 4K rozlišení. Ve výbavě dále nechybí moderní USB-C a čtečka otisků prstů, kterou nalezneme na zadní straně.

ZenFone 3 Zoom

Asus ZenFone 3 Zoom bude dostupný ve dvou barevných variantách – stříbrné (Glacier Silver) a černé (Navy Black). Dostupnost je plánována na únor a cena prozatím nebyla upřesněna.

Technické parametry ASUS ZenFone 3 Zoom 4 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce154,3 × 77 × 8 mm, 170 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12,3 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, CPU: 8×2 GHz, GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:02 hodin
Dostupnostúnor 2017, 11 990 Kč
Diskuze ke článku
djveekej
vypada docela dobre...uvidime na realne testy..
Petr
Vypadá vážně hezky, ale ta cena.. to bude něco.
vegan
co třeba dát správný obrázek k typu mobilu ?
Vlado
Dosť odvaha v roku 2017 12 Mpix keď už o 3 roky tu bude pomalý nástup 8K :) to bude hanba zobraziť 12 Mpix fotku na takomto rozlíšení :) prosím aj moderátorov, aby si uvedomili, že tie fotky o pár rokov s týmto rozlíšením budú nedostatočné. Netvárme sa, že budú a že takéto rozlíšenie je nedajbože aj vhodné na archiváciu :) a teraz ma všetci ukameňujte, že to nie je len o počte Mpix. S tým samozrejme súhlasím, ale aj ten počet je hlavne do budúcna dôležitý. Peace...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze