Proč v nás Dynamic Island iPhonu 14 Pro zanechal rozpačité dojmy?

První dojmy včetně videa
Proč v nás Dynamic Island iPhonu 14 Pro zanechal rozpačité dojmy?
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Tuzemská verze naštěstí stále pojme nanoSIM, nejen eSIM
  • Apple i nadále sází na kombinaci lesklých a matných ploch
  • Dynamic Island by podle nás mohl fungovat více intuitivně

Apple iPhone 14 Pro je letošní nejlépe vybavený „nejmenší“ iPhone, který Apple představil, což znamená 120Hz Super Retina XDR OLED panel nebo například nový 48Mpx hlavní fotoaparát. Zajímavý je však také jinou výbavou, jaké jsou naše první dojmy?

Apple iPhone 14 Pro – první dojmy

Lesklá, matná, vesmírná

iPhone 14 Pro se po designové stránce nijak výrazně neodlišuje od předchůdce, alespoň ne, co se tvarů a šasi týče. I tentokrát tak máme čest s kombinací matných (skleněných) zad, která kontrastují s vysoce lesklými rámy z nerezové oceli. Podobně jako u předchůdce tak platí, že právě rámečky fungují doslova jako magnet na otisky, na druhou stranu se můžete těšit z vyšší odolnosti. I tak bychom však byli rádi za alespoň jedno barevné provedení kombinující jak matná záda, tak matné rámečky.

V nové barevné variantě Space Black pak působí iPhone 14 Pro poměrně konzervativně, avšak rozhodně ne fádně. Jako vždy je rovněž přítomna špičková haptická odezva, která dodává pocit prémiovosti, či certifikace IP68, kdy výrobce garantuje přežití smartphonu minimálně po dobu 30 minut při ponoření až do hloubky 6 metrů. Na našem trhu se také stále setkáme se slotem pro nanoSIM, zato v USA si musí vystačit již jen s alternativou v podobě elektronické SIM, i když se jich takto do iPhonu „vměstná“ přinejmenším osm.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Mobil Pohotovost, která nabízí novinky, díky své službě Koupíš, Prodáš, Prodáš, Splácíš, za ceny již od 98 Kč za měsíc.

Dynamic Island, 48Mpx fotoaparát a Always-On

Jedním z hlavních lákadel letošních modelů Pro je bezpochyby 48Mpx hlavní fotoaparát, jenž skládá čtyři pixely do jednoho a na mobilenet.cz jste si již mohli prohlédnout první ukázky fotografií. Na první pohled více patrnou mezigenerační změnou je však rozhodně upravený „notch“, jenž se transformoval do tvaru podlouhlé pilulky. Kromě senzorů pro Face ID zde přitom Apple ukrývá také nové notifikační centrum, jehož středem je právě „průstřel“.

Během krátkodobého používání nás například překvapilo, že pro rozšíření oblasti notifikace v okolí průstřelu je nutné dlouze podržet prst. Namísto toho krátké podržení prstu na tomto „ostrůvku“ pak otevře aplikaci. Smysluplnější by podle nás bylo tato gesta prohodit, možná se však jedná pouze o otázku zvyku. Během testování se každopádně zkusíme zaměřit na všechny možnosti využití Dynamic Island a samozřejmě také zhodnotit reálný praktický přínos, menší velikost průstřelu však vnímáme jednoznačně pozitivně.

Apple iPhone 14 Pro 1 TB

Rozměry147,5 × 71,5 × 7,9 mm, 206 g
DisplejOLED, 6,1" (2 556 × 1 179 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A16 Bionic,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 1 000 GBne
Akumulátor3 200 mAh
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze