Proč se na iPhonech s iOS 14 zobrazuje na displeji oranžová a zelená „tečka“?

Proč se na iPhonech s iOS 14 zobrazuje na displeji oranžová a zelená „tečka“?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Jedná se o kontrolky upozorňující na přístup aplikace k mikrofonu či fotoaparátu
  • Uživatelé tak mohou snáz odhalit potenciálně nebezpečný software

S nástupem systému iOS 14, který přinesl hned několik zajímavých novinek včetně PIP (picture-in-picture) nebo vylepšených widgetů, se na internetu začaly množit dotazy, co přesně značí objevující se oranžová, případně zelená „tečka“ na displeji v pravém horním rohu (vedle výřezu).

Vyzkoušeli jsme betu iOS 14

Tato na první pohled nenápadná funkce slouží jako kontrolka podobně jako červené světýlko u kamer, které upozorňuje na to, že se natáčí. V případě iPhonů s iOS 14 odkazuje oranžová kontrolka na to, že používaná aplikace využívá mikrofon. Zelená kontrolka pak uživatele informuje o tom, že aplikací byl aktivován fotoaparát.

Kromě toho, že se kontrolky objevují v pravém horním rohu (vedle výřezu s technologií Face ID a selfie snímačem) nad ukazatelem síly telefonního signálu, je můžete spatřit také v ovládacím centru. Uživatelům tak pomáhají identifikovat aplikace, které si žádají o přístup k mikrofonu/fotoaparátu, ačkoliv jej (třeba i jen v danou chvíli) nepotřebují.

Jedná se tedy o bezpečnostní funkci, která dává uživateli lepší přehled o tom, zda aplikace používá kameru/mikrofon. U jiných Apple zařízení dochází k odpojení mikrofonu na hardwarové úrovni, a to například u vybraných iPadů či MacBooků při ukončení práce a zaklapnutí. Měli byste v budoucnu zájem o odpojení kamerky/mikrofonu na hardwarové úrovni také u iPhonů?

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze