Srovnání Apple Watch 3 a Apple Watch SE: které si koupit?

2
Srovnání Apple Watch 3 a Apple Watch SE: které si koupit?
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Hodinky se mírně liší designem i uhlopříčkou displeje
  • Rozdílný je také hardware včetně procesoru a úložiště
  • V obou případech můžete zapomenout na podporu EKG či senzoru SpO2
  • Zjistěte, které hodinky by pro vás mohly být ideální

Apple během konference „Time Flies“ poprvé v historii představil cenově dostupnější model chytrých hodinek s přídomkem SE, které se budou prodávat souběžně s Apple Watch 3 a nejlépe vybavenými Apple Watch 6. V tomto článku se zaměříme na hlavní rozdíly mezi levnějšími Apple Watch SE a Apple Watch 3.

Design a displej

Jedním z hlavních rozdílů je samotný vzhled. Při bližším zkoumání totiž rychle zjistíte, že Apple Watch 3 mají o něco hranatější pouzdro a podstatně širší rámečky okolo displeje bez zaoblení v rozích. Tento design vychází z původních Apple Watch, stejně jako nabízené velikosti pouzdra (38 a 42 mm).

Apple Watch 3 vs Apple Watch SE

Nové Apple Watch SE je možné zakoupit v 40 a 44mm variantě, což znamená také větší displej, navíc se můžete těšit na modernější (zaoblenější) design. U displeje, který je v obou případech typu OLED s maximální svítivostí 1 000 nitů, je také důležité zmínit, že ani jedny hodinky nenabízí Always-On režim. Ten se na Apple Watch dostal až s příchodem Apple Watch 5 a disponují jím také Apple Watch 6. Verze Watch SE navíc využívá technologii LTPO (low-temperature polysilicon and oxide) vyvinutou Applem, která pomáhá šetřit baterii, tudíž by měly Watch SE vydržet o něco déle (výrobce v obou případech slibuje 18 hodin běžného používání).

Apple Watch 3

Výkon

Apple Watch 3 pohání procesor S3, Apple Watch SE pak spoléhají na čipset S5, který by měl být podle Applu dvakrát výkonnější ve srovnání s Apple Watch 3. Nejenže jsou tak nové Apple Watch SE výkonnější se svižnější odezvou, zároveň však budou déle softwarově podporovány. Interní úložiště je u Watch SE oproti Watch 3 (které nabídnou 8 GB) čtyřnásobné, tedy 32 GB, což znamená, že do Watch SE uložíte více dat (obrázků, hudebních souborů, apod.).

Apple Watch SE

Zdravotní funkce

Jak Apple Watch SE, tak Apple Watch 3 nedisponují EKG ani senzorem SpO2 pro měření okysličení krve. Oba modely však umí změřit srdeční tep a v případě potřeby také vytočit SOS kontakt. Pokud však chcete monitoring pádu či hluku ve vašem okolí, doporučujeme si muset pořídit Apple Watch SE. Modelu Watch 3 také chybí kompas.

Oboje hodinky bez problémů zvládají monitoring sportovních aktivit, podporují GPS a jsou kompatibilní s chystanou službou Fitness+.

Ceny a zhodnocení

Pro někoho, kdo se teprve učí fungovat v Apple ekosystému a není si jistý tím, jestli mu vůbec budou chytré hodinky vyhovovat, může být zajímavý nákup nejlevnějších Apple Watch 3. Za cenu startující na 5 790 Kč nabídnou ve srovnání s ostatními chytrými hodinkami špičkový software s možností instalace aplikací i bohaté možnosti propojení s iPhonem.

Zákazníci, kterým nevadí si připlatit zhruba dva tisíce korun, upřednostňují modernější displej a vyžadují podporu funkcí, jako je monitoring pádu či hluku v okolí, bychom doporučili Watch SE. Za cenu startující na 7 990 Kč se jedná o lákavou nabídku a hodinky by se mohly stát stejným hitem jako iPhony SE.

Technické parametry Apple Watch 3 38 mm

Kompletní specifikace
Konstrukce38,6 × 33,3 × 11,4 mm, 41,9 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano, zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,5" (272 × 340 px), tvar: hranatý
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
Datové funkceBluetooth: 4.2, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ano
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor279 mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnostzáří 2017,

Technické parametry Apple Watch SE 40 mm

Kompletní specifikace
Konstrukce40 × 34 × 10,4 mm, 30,7 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano, zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,57" (394 × 324 px), tvar: hranatý
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: ?, NFC: ano
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor? mAh, nabíjení: bezdrátové
Dostupnostzáří 2020,