Infinix nastiňuje trendy? Ukázal skutečně bezdrátové nabíjení

1
Infinix nastiňuje trendy? Ukázal skutečně bezdrátové nabíjení
Fotografie: Infinix
  • Technologie je nazvaná AirCharge a funguje zatím na vzdálenost 20 cm
  • Výkon při takovém nabíjení dosahuje slušných 7,5 W

Nabíjení mobilních zařízení je často skloňovaným termínem, neboť náročnějším uživatelům dnešní telefony či hodinky vydrží nanejvýš dva dny, než se opět dožadují dočerpání energie. Výrobci se předhání v maximálním nabíjecím výkonu, který již v některých případech překročil 200 W, nabití celého telefonu je tak otázkou třeba i jen 10 minut. Poměrně dlouho je tu s námi i bezdrátové nabíjení, které bývá zpravidla o něco pomalejší, ale výhodou je, že telefon jen položíte na podložku a nabíjení započne. Kromě komfortu je zde i výhoda v tom, že netrápíte klasický konektor. Nevýhodou naopak je, že při bezdrátovém nabíjení telefon nelze příliš používat, protože se musí neustále dotýkat nabíjecí plochy.

Infinix AirCharge

Budoucnost by však měla být ve skutečně bezdrátovém nabíjení a možnou podobu na veletrhu CES 2024 prezentovala značka Infinix. Novou technologii nazvala AirCharge a jde o to, že budete moci telefon běžně používat a on se mezitím bude nabíjet, aniž by k němu musel být připojen kabel či podložka. Zní to až futuristicky, že? Zpočátku však bude technologie poměrně limitována. Vzdálenost od zdroje energie bude moci být nanejvýš 20 cm a nabíjecí výkon dosáhne maximálně 7,5 W. Náklon zařízení bude moci být až 60°. AirCharge pracuje na frekvencích pod 6,78 MHz a používá ochranné prvky zabraňující přetížení a poškození nabíječky i napájeného zařízení.


V tuto chvíli jde o zajímavou ukázka, avšak je otázkou, kdy se technologie ve stylu AirCharge dostane i do běžného života. Infinix se však nezaměřil pouze na nabíjení, ale ukázal i vylepšené akumulátory. Tuto technologii Infinix nazval Extreme-Temp Battery a má posloužit k překonání teplotních omezení běžných lithium-iontových akumulátorů. Inovovaná baterie tak mohou díky inovacím v elektrolytu a elektrodách fungovat i v hlubokém mrazu do - 40 °C. Stejně tak jim nevadí opačným extrém v podobě vysokých teplot do 60 °C.