Příručka k Androidu: microSD karta jako interní úložiště v Marshmallow

23

Android 6.0 Marshmallow se stále více rozšiřuje a zatím nejeví známky zpomalení. Tato verze Androidu přišla oficiálně na trh loni společně s novými telefony Nexus a přinesla s sebou celou řadu vylepšení – nový systém udělování oprávnění aplikacím, lepší šetření baterie díky Doze nebo například možnost udělat z vaší microSD karty interní úložiště. A na to se právě dnes zaměříme.

Formátování microSD karty na interní úložiště se podíváme na zoubek právě v dnešním článku. Marshmallow bude sice co nevidět již celý rok na trhu a cestu si našel na slušných 18,7 % Android zařízení (což je ovšem pořád méně než KitKat nebo Lollipop), ale přesto si s možnostmi microSD karty spousta uživatelů stále neví rady. A není se čemu divit, je to totiž mnohem komplikovanější, než se může na první pohled zdát.

Rozhodnutí: přenosné vs. interní úložiště

Předně je důležitě si říct, co vlastně formátování na interní úložiště znamená. Pokud máte telefon, který podporuje microSD karty, používáte vaší kartu pravděpodobně „pouze“ jako přenosné úložiště. To znamená, že můžete svou kartu kdykoli vyjmout z telefonu a zasunout třeba do počítače či jiného zařízení, přičemž váš telefon, ze kterého jste kartu vyndali, funguje naprosto normálně i bez ní. Můžete si tak velmi pohodlně přenášet hudbu, videa, dokumenty či fotky a nic neřešíte.

Pokud však zvolíte microSD kartu jako interní úložiště, stane se nedílnou součástí systému/telefonu. Systém s ní bude zacházet jako s běžnou součástí interního úložiště, takže na ni bude instalovat aplikace a ukládat data z nich. Jelikož je tedy karta brána jako standardní úložiště telefonu, může na ni systém ukládat i aplikace, které obsahují různé widgety a probíhají v ní procesy na pozadí. Na rozdíl od dřívějších verzí Androidu navíc nezáleží, zda vývojář aplikace zamítl či povolil možnost „Přemístit na SD kartu“.

microSD karty

Interní úložiště zní zatím poměrně dobře, ale má to jeden velký háček. Při použití této možnosti Android zformátuje vaší microSD kartu do takového stavu, kdy ji ostatní zařízení nedokáží přečíst. Systém navíc očekává přítomnost tohoto úložiště za všech okolností, takže nebude fungovat zcela bez problému, pokud kartu z telefonu vyjmete. Zformátování na interní úložiště se tak hodí zejména pokud nemá váš telefon dostatek vlastní paměti, a vy tak logicky potřebujete více místa pro aplikace.

Všeobecně je však pravděpodobně lepší nechat kartu v přenosném formátu. Pokud máte málo paměti, určitě se hodí více místa pro aplikace a jejich data, ale ztratíte tím flexibilitu karty a možná také rychlost systému. Stačí použít pomalejší kartu, než je původní interní paměť vašeho zařízení a problém je na světě – pomalejší chod systému, otevírání aplikací či multitasking.

Průvodce výběrem karty

Před koupí je vhodné zkontrolovat, zda váš telefon skutečně microSD karty podporuje. Co se týká typů karet, nejčastěji na nich uvidíte nápis microSDXC nebo SDHC karta. Rozdíl mezi těmito kartami je pouze v množství dat, která mohou uložit. SDHC ukládají až 32 GB dat, zatímco SDXC uloží 64 GB a více. Mnoho zařízení nižších tříd nepodporují formát SDXC, takže je velmi důležité si před koupí zjistit podporu u vašeho konkrétního zařízení. Většina SDXC karet má velikost do 128 GB, ale pomalu se rozmáhají i karty s velikostí přesahující 200 GB. Za ty si však musíte pořádně připlatit.

microSD karty

Nyní však už k možná té nejdůležitější vlastnosti karty – její třídě (Class). MicroSD karty se nám dělí na třídu 2, 4, 6, 8 a 10. Ono číslo představuje minimální rychlost, kterou dokáže karta přenášet data formou zápisu. Třída 2 (Class 2) může tedy data zapisovat při rychlosti 2 MB/s, zatímco karta třídy 10 (Class 10) dosahuje rychlosti 10 MB/s.

Třída (Class) Minimální rychlost
2 2 MB/s
4 4 MB/s
6 6 MB/s
8 8 MB/s
10 10 MB/s

Číslo třídy sice přímo souvisí s minimální rychlostí zápisu dat, ale některé dnešní karty umí být daleko rychlejší. Jedny z nejlepších karet dnešní doby nemají problém ani s rychlostí 95 MB/s.

interní úložiště Marshmallow

Můžete se i ptát, co vlastně znamená nápis UHS-1 či UHS-3, který též lze na kartě najít. Teoreticky UHS kompatibilita znamená, že může karta přenášet rychlostí až 321 MB/s. Reálně však bude přenášet minimálními rychlostmi, které máme vypsané v tabulce pod tímto odstavcem, jelikož dnešní telefony standardy UHS ještě nepodporují. Nápis UHS tedy u microSD karty pro váš telefon či tablet není příliš důležitý.

UHS třída Minimální rychlost
1 10 MB/s
3 30 MB/s

Proč si však toto vše opakujeme? Rychlost karty může zásadně ovlivnit výkon/rychlost vašeho zařízení. To platí dvojnásob, pokud chcete svou kartu využít jako interní úložiště. Rychlejší karta znamená svižnější ukládání fotek, větší rychlosti přenášení složek mezi zařízeními a pro nás nejdůležitější – aplikace uložené na microSD kartě se budou značně rychleji otevírat. Doporučujeme tedy koupit pro jistotu pokud možno kartu Třídy 10 (Class 10), abyste se vyhnuli problémů. I tak si však pamatujte, že otevírání aplikací uložených na kartě může být i přesto o něco pomalejší než z klasického interního úložiště vašeho zařízení. Přidává se totiž další vrstva komunikace mezi zařízením a kartou, což bude otevírání aplikací vždy o něco zdržovat.

Krok 1: vybrání interního úložiště

Po prvním vložení vaší microSD karty dostanete v Marshmallow notifikaci. Tuto notifikaci byste neměli ignorovat. Pokud nenastavíte SD kartu, tak jak chcete, mohou se vyskytnout problémy v budoucnu. Klepněte tedy v této notifikaci na „Nastavit“. Jestli se vám taková notifikace neukáže, použijte pro Krok 1 postup v kapitole „Co když už používám kartu jako přenosné úložiště?“.

interní úložiště Marshmallow

Nyní dostanete dvě možnosti – nastavit kartu jako přenosné či interní úložiště. Pamatujte prosím, že ne všechny zařízení s Marshmallow tuto možnost mají. Třeba Samsung Galaxy S7/S7 edge nebo Xperia Z3 a další mohou využít kartu pouze jako přenosné úložiště. Záleží na výrobci, zda tuto možnost povolil či nikoliv. Pokud jí tedy výrobce nezakázal, klepněte na „Použijte jako interní úložiště“ a následně na Další.

Krok 2: formátování karty

Aby se mohla microSD karta použít jako interní úložiště, je nutné ji nejprve formátovat. Tento proces smaže veškerá data na kartě, takže byste měli nejdřív udělat její zálohu, pokud si chcete obsah karty ponechat.

interní úložiště Marshmallow

Právě tento postup zamezí čtení karty jinými zařízeními, přičemž dostanete toto varování i přímo v telefonu. Pokud chcete pokračovat, klepněte na „Smazat a formátovat“. Nyní začne samotná fáze formátování. Během ni rozhodně nevytahujte kartu z telefonu! Mohli byste ji totiž nenávratně poškodit. Proces formátování zabere vždy několik minut, takže se obrňte troškou trpělivosti.

Krok 3: přemístění dat na nové úložiště

Po naformátování karty dostanete možnost přemístit některé složky na microSD kartu. Tato volba je velmi důležitá. Pokud zvolíte kartu jako interní úložiště, nemůžete kontrolovat, které složky se kam uloží. Vše rozhoduje automaticky systém na základě několika faktorů, jako je třeba volná paměť telefonu nebo typ složky. Nyní můžete tedy zvolit, zda chcete nějaké složky přemístit hned či až později.

Vždy byste měli zvolit „Přesunout nyní“! Při zvolení přemístění později bude systém nadále používat paměť telefonu, nikoliv microSD kartu. Klepněte tedy na „Přemístit teď“ a poté na „Další“. Nyní prosím v žádném případě neodcházejte z této obrazovky. Museli byste začít celý proces od začátku.

interní úložiště Marshmallow

Systém se následně pokusí přenést složky vybrané na základě systémových algoritmů na SD kartu. Pokud vám napíše, že bude přemisťovat 108 MB jako na přiloženém obrázku, uvolní se v původním úložišti stejná porce místa. Nyní stačí klepnout na „Přesunout“ a proces započne. Jeho délka závisí na velikosti přenášených dat, ale většinou zabere maximálně jen pár minut. Berte také na vědomí, že některé aplikace nemusí během přenášení fungovat, takže raději s telefonem pár minut nic nedělejte.

Krok 4: a je hotovo!

A jsme u konce. Stačí klepnout na „Hotovo“ a můžete si užívat rozšířeného interního úložiště ve vašem telefonu či tabletu. Toto nové úložiště může být sice použito pro ukládání aplikací, ale v Marshmallow je většinou microSD karta používána pro ukládání multimediálních souborů a dat ze samotných aplikací. Teprve v případě, že dojde původní úložiště telefonu, se začnou aplikace automaticky instalovat na samotnou kartu.

interní úložiště Marshmallow

Předinstalované aplikace budou však vždy přímo v původní interní paměti telefonu. Na vaší microSD kartu je nedostanete. Využití paměti můžete samozřejmě zkontrolovat v Nastavení – Úložiště.

Co když už používám kartu jako přenosné úložiště?

I v takové případě můžete kartu pořád přeměnit na interní úložiště. Samozřejmě byste si ji měli však předem zálohovat, jelikož změna smaže veškerá data na ní. Jděte do Nastavení – Úložiště a klepněte na „Karta SD“ (případně zde může být přímo název vaší karty). Následně klepněte na tři tečky vpravo nahoře a vyberte „Nastavení“.

interní úložiště Marshmallow

Pokud váš telefon podporuje změnu karty na interní úložiště, uvidíte zde možnost „Formátovat jako interní“. Pokud výrobce tuto možnost zakázal, bude zde pouze možnost obyčejného formátování. Klepnete-li na „Formátovat jako interní“, započne naprosto shodný proces jako na začátku našeho podrobného návodu, dle kterého následně postupujte.

interní úložiště Marshmallow

Interní úložiště jsem zkusil a nyní chci zpět na přenosné

Pokud chcete změnit stav zpět na přenosné úložiště, je postup prakticky totožný jako u proměny na interní úložiště. Jděte opět do Nastavení – Úložiště a klepněte na „Karta SD“ (případně zde může být přímo název vaší karty). Následně klepněte na tři tečky vpravo nahoře a vyberte „Nastavení“. Zde stačí vybrat novou možnost „Formátovat jako přenosné“. Tím se vám ukáží opět nabíhající procenta a do pár minut je vše dokončeno.

interní úložiště Marshmallow

Systém smaže veškerý obsah z vaší karty a opět ji přeformátuje do původního stavu. Poté stačí opět jen klepnout na „Hotovo“ a proces je u konce. Vy tak budete moci opět směle používat kartu naprosto bez problému jako dříve i v ostatních zařízeních a budete si sami rozhodovat, co na ní chcete ukládat.

interní úložiště Marshmallow

Závěr

Mít volbu udělat z microSD karty interní úložiště je určitě výborná věc a některým uživatelům se může bezpochyby velmi hodit. Obzvláště v případě, že vlastníte telefon či tablet s malým interním úložištěm a chcete více místa pro aplikace. Je však důležité si rozmyslet, zda nebudete chtít kartu často používat i v jiných zařízeních, či zda si chcete sami diktovat, co se bude na kartu ukládat. O tyto možnosti se totiž přeměnou na interní úložiště zcela připravíte. Pro většinu z nás je tak asi lepší možností ponechat kartu klasicky v přenosném stavu.

Diskuze ke článku
PavelD
Díky za zajímavý článek. Interní úložiště u telefonů je vždy problém. Mám sice ještě 5.1, ale toto je už dost velký argument přejít na 6.
kary
Třída SD karty (Class X, UHS x) udává minimální výrobcem garantovanou rychlost sekvenčního zápisu, ne rychlost čtení (ta bývá vždy vyšší - i několikanásobně). Nejde o rychlost přenosu jak píšete... Hlavně se ale jedná o rychlost dosaženou při zapisování větších souborů (MB a víc), při zápisu (i čtení) většího množství menších souborů karta dosahuje řádově nižších rychlostí (0,1 - 3 MB/s) - tvz random r/w rychlost. Random r/w je údaj který vás v případě takového použití SD karty zajímá nejvíce, právě tento údaj má potom vliv na plynulost systému. Random r/w výrobci neudávají, dá se změřit některými benchmarky (ty třeba zapíšou a přečtou 1GB po 4Kb souborech a změří rychlost...), před koupí SD karty kterou nechcete používat jen na média se proto vyplatí zagooglovat jestli někdo takový benchmark na danné SD kartě zkusil. Rozhodně neplatí, že vyšší sekvenční r/w u karty automaticky znamená i vyšší random r/w, class 4 může mít klidně vyšší random r/w než class 10.
Redmarx
Clanek paradni, posledni dobou je to tu cim dal vetsi bulvar, takze tohle musim ocenit, ze zase jednou dobre napsany clanek, ktery prinasi nejake prakticke informace.
---
Karty doporucuju alespon Class 10 UHS-1 a to Transcend, Sandisk a Samsung.
---
A ted k tomu podstatnemu:
Takze jen pro zopakovani, nejdriv Google totalne vyjebal s sd-kartama v Androidu a znemoznil beznym uzivatelum jejich bezproblemove vyuzivani, pozakazoval co slo a jedinne my co mame founy rootnute, jsme si standardni funkci sd-karty mohli obnovit, ovsem bohuzel mnoho vyvojaru preslo na system interniho uloziste a na sd-kartu tak data ktera byste chteli mit prave na ni mnohdy stejne nezapisete.
No a ted kdyz uz je vsechno dojebane, tak Google predstavil novou vychytavku Androidu, ze sd-kartu do prace muzete opet zapojit a ukladat aplikacni data i na ni, ale ma to ten hacek, ze uz nefunguje jako prenosna a cely telefon vam leda zpomali, nebot v systemu "raid0" bude cele uloziste fungovat tak rychle ...
Petr
Chtělo by to více takových to článků o teorii androidu...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze