Android v srpnu: verze 6.0 Marshmallow míří k 19 %

31

Stejně jako se začátkem každého měsíce v roce je tu pravidelná statistika podílů jednotlivých verzí operačního systému Android. I během druhého prázdninového měsíce si nové uživatele připsaly dvě nejnovější veřejně dostupné verze.

Android Marshmallow

Začněme od nejstarší verze, která se ještě v přehledu vyskytuje. Připomeňme však, že verze 2.1 a starší již Google neměří, neboť nepodporují nejnovější verzi obchodu Google Play, podle kterého Google statistiku vytváří. Se zanedbatelným podílem se v žebříčku drží prastará verze 2.2 Froyo, konkrétně s podílem 0,1 % a pokud dojde ještě k dalšímu poklesu, z přehledu definitivně zmizí. V podstatě totéž lze říci i o verzi 2.3 Gingerbread, jejíž podíl pomalými krůčky klesá, aktuálně se drží na hranici 1,5 %. Zásadně jinak na tom není ani verze 4.0 Ice Cream Sandwich, která má jen lehce pod 1,5 %.

TIP! Top Apps: hurá do školy s Androidem

Pomalu ale jistě se vytrácí také kdysi nejpopulárnější Android 4.1 Jelly Bean, jehož podíl klesl pod 6 %. Na necelých 8 % zařízení se ještě vyskytuje Android 4.2. Nejmladší Jelly Bean s označením 4.3 je pak již velkou vzácností a jeho podíl padá ke 2 %. Naopak ještě velmi dlouho se budeme setkávat s Androidem 4.4 KitKat, jehož podíl sice každým měsícem klesá, avšak stále se nachází na téměř 28 % zařízení. Jde tak stále o vůbec nejrozšířenější verzi.

Svou největší slávu už má za sebou verze 5.0 Lollipop, která většího úspěchu nestihla dosáhnout a aktuálně podíl klesl takřka na 13 %. Nadále posiluje verze 5.1 Lollipop, avšak jde již jen o pomalé krůčky. Přesto se dostala již téměř na 22% podíl a je druhou nejrozšířenější verzí. Pozici třetí nejrozšířenější verze drží Android 6.0 Marshmallow, který stabilně posiluje a na dohled má hranici 19% podílu. Do srpnové statistiky prozatím nepromluvil nejnovější Android 7.0 Nougat, avšak v příštím měsíci by se již měl objevit.

Verze Označení Podíl v srpnu Změna podílu
Android 2.2 Froyo 0,1 % beze změny
Android 2.3 Gingerbread 1,5 % -0,2 p.b.
Android 4.0 Ice Cream Sandwich 1,4 % -0,1 p.b.
Android 4.1 Jelly Bean 5,6 % -0,4 p.b.
Android 4.2 7,7 % -0,6 p.b.
Android 4.3 2,3 % -0,1 p.b.
Android 4.4 KitKat 27,7 % -1,5 p.b.
Android 5.0 Lollipop 13,1 % -1,0 p.b.
Android 5.1 21,9 % 0,5 p.b.
Android 6.0 Marshmallow 18,7 % 3,5 p.b.

Zdroje: developer.android.com

Diskuze ke článku
ANO
Dokaze mi to nekdo vysvetlit? Jak je mozne, ze je penetrace nejnovejsiho systemu tak velka, kdyz na naprosto drtive vetsine pristroju nefungujou aktualizace ze starsi verze???
Navic treba 6ka je jen v nejnovejsich a v naproste vetsine predrazenych pristrojich. Navic celkovy pocet uzivatelu uz nenarusta. To je fakt tak obrovska masa lidi, chovajici se jak tupa zvirata, ze furt dokola kupujou nove a nove androidy, protoze stary se zacal sekat, nejedou jim novejsi aplikace nebo proste chcou mit novy system bud protoze proto nebo, ze zijou v iluzi, ze nebude nova verze tak derava? Ja tomu nerozumim, to uz fakt gugl svym primitivizmem v oblasti SW developmentu, lidi tak zblbnul, ze si mysli, ze telefon je jak toner do tiskarny a je treba jej menit kazdeho pul roku, protoze vyschne???
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Krutá realita Androidu - na trhu je už nový systém, ale väčšina zariadení stále beží na dva roky starej verzii. Google by mal už konečne prehodnotiť systém aktualizácií, pretože tento aktuálny stojí za hovno.
Chuan Perverez
Za mě tyhle statistiky úplně o ničem. Vůbec nechápu k čemu je to jako dobrý každej měsíc psát o téhle blbosti. 90% uživatelů Androidu je u prdele jako mají v telefonu verzi. Jsou rádi že si pustí sami bez pomoci nějakou aplikaci nebo hru, nebo že si zavolají. Přijde mi že takový články vychází přesně v době kdy nemáte o čem jiném psát.
Miroslav Hrach
Miroslav Hrach
Tož já už mám ten Nugát hoši.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze