Pozor na novou podvodnou aplikaci. Tentokrát se šíří SMS zprávou

Pozor na novou podvodnou aplikaci. Tentokrát se šíří SMS zprávou
Fotografie: Pixabay
  • Příchozí zprávy se tváří jako informace od kurýrních služeb
  • Uživatel je následně pobízen ke stažení aplikace Flutbot
  • V současné době se hrozba šíří napříč Evropou

Nový malware s názvem Flubot, který napadá telefony s operačním systémem Android, se šíří evropskými zeměmi. Jeho výskyt byl zaznamenán zejména ve Velké Británii, ale také v Německu, Maďarsku, Itálii, Polsku a ve Španělsku. Je tedy velká pravděpodobnost že virus již je i v České republice. Podvod se týká zejména mobilních telefonů s Androidem. Pokusy o zneužití telefonů Apple známy.

Podvod se šíří formou textových zpráv. Na telefon vám dorazí SMS zpráva, která předstírá, že je od přepravní služby, například DHL. Následně vás zpráva vyzývá ke kliknutí na odkaz pro sledování zásilky, což nabídne instalaci podvodné aplikace. Aplikace následně ovládne telefon a může bez vašeho vědomí odesílat osobní údaje, včetně podrobností z online bankovnictví „Operátoři nasazením bezpečnostních opatření sice dokážou část škodlivého provozu z ciziny blokovat, nicméně závadné SMS často posílají samotné napadené telefony, do jejichž komunikace nemohou zasahovat. Vyzíváme proto zákazníky především k velké obezřetnosti,“ říká Jiří Grund, výkonný ředitel APMS.

První vodítko, které by vás mělo upozornit na podvod, je samotná SMS. Následně, když vám bude nabídnuto stažení aplikace, je pro její stažení nutné přesměrování mimo standardní obchod Google Play, což je druhé vodítko, které by vás mělo varovat. Telefony s Androidem jsou v základu nastaveny tak, že není možné stahovat aplikace z neznámých zdrojů. Uživatel tedy musí nejdříve v mobilu toto stahování sám povolit.

V minulosti se podvody s textovými zprávami většinou zaměřovaly na tzv. phishing, takže se snažily uživatele přimět například k vyplnění formuláře s bankovními údaji a dalšími informacemi na podvodné webové stránce, která se vydávala za stránku banky. Současná vlna podvodů se liší tím, že se pokouší nainstalovat škodlivý software přímo do telefonu uživatele.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze