Je modré světlo mobilních displejů opravdu tak škodlivé? Tato studie tvrdí opak

9
Je modré světlo mobilních displejů opravdu tak škodlivé? Tato studie tvrdí opak
  • Výzkum prováděli vědci z The University of Manchester
  • Výsledky prokázaly, že v noci je škodlivější používat „zežloutlý“ displej než studené modré odstíny

Podobně jako se mezi výrobci smartphonů rozšířil tmavý režim, se stal populárním také režim „ochrany zraku“, jehož účelem je zredukovat studené modré světlo, které má snižovat kvalitu spánku. Spousta výrobců se tak chlubí tím, že získala certifikaci (například od TÜV Rheinland) a podařilo se jim snížit úroveň modrého světla na minimum. Co kdybychom vám však řekli, že veškerý boj za redukci modrého světla byl zcela zbytečný?

Vědci z The University of Manchester, jejichž výzkum zaujal i The Guardian, totiž překvapivě došli k závěru, že modré světlo je pro člověka přirozenější než zežloutlý displej typický pro „noční režim“.

„Podle výzkumu je pro naše zdraví prospěšnější sledovat večer spíše chladnější odstíny při nižším jasu displeje. Náš výzkum dokazuje, že obecně přijímaný názor, že modré světlo je škodlivé, je zavádějící. Modré světlo, které je typické pro smrákání, má ve skutečnosti mnohem menší vliv na melanopsin – protein zodpovědný za tvorbu melatoninu, který je také nazýván jako „hormon spánku“ – než bílé nebo žluté světlo při ekvivalentním jasu.“

Výsledek tohoto výzkumu není tak překvapivý, když zvážíme, že den je obvykle bílý/žlutý, zatímco noc je laděna do studenějších odstínů. Testy byly prozatím prováděny pouze na myších, doktor Tim Brown však předpokládá velmi podobné výsledky i u lidí. Podle studie je jas důležitější než barvy. Při stejné úrovni jasu má však na lidské zdraví a „biologické hodiny“ každého z nás menší dopad světlo studenější než teplé.

Diskuze ke článku
anonym
Jedna studie něco řekne a hned je to jinak, to si fakt nemyslím
Me
Kdopak si tento výzkum zaplatil? Nebo kdo "přispěl" univerzitě? Neříkám, že to není pravda ale tohle je jedna z věcí, která výrazně ovlivňuje výsledky studií.
Janek
Vše nasvědčuje tomu, že v obou krajních případech se jedná o marketing. Jeden na snižování závislostí na mobilech, druhý na podpoře mobilů. Jen mi tak napadá, jak by asi studie dopadla, kdyby nebyla jasná modrá noc, ale stabilně šedé zamračené nebe. Už se to velice přibližuje takovým propagacím jako " zázračná mast, která vyléčí vše včetně rakoviny, psí sádlo či koňská mast, zázračné prášky všeho druhu a podobné nesmysly. Ne realita, objektivita a ověřené důkazy, naopak výmysly, senzace a ničím nepodložená tvrzení, to je dnešní svět a bohužel i na technických portálech.
Alois Jirasek
Alois Jirasek
Nebudu se zabyvat nejakou bakalarkou nekoho z nezname univerzity ..... vlastne vubec netusim, proc to ctu na tabletnetu ...... a uz vubec netusim, kdyz se to zabyva krysama, proc je to davano do souvislosti s mobilama a lidma ..... svet se v prdel obraci!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze