Pozor na aplikaci WeChat. Vaše citlivá data mohou být zneužita k vydírání

Pozor na aplikaci WeChat. Vaše citlivá data mohou být zneužita k vydírání
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Upozornění vydal Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost
  • V České republice aplikaci využívá zhruba 40 tisíc lidí
  • V případě nutnosti je vhodné aplikaci používat na separátním zařízení

Ne každá aplikace ve vašem telefonu je bezpečná. Poměrně značné riziko v sobě nese čínská komunikační aplikace WeChat, přičemž varování před ní nově vydal Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Aplikace sbírá velký objem uživatelských dat, a právě to by – v kombinaci se způsobem jejich sběru – mohlo sloužit k přesnému zacílení kybernetických útoků.

WeChat celosvětově eviduje zhruba 1,3 miliardy uživatelů a ve většině jde o obyvatele Číny, případně země s početnější čínskou komunitou. V České republice je aplikace využívána přibližně 40 tisíci uživateli, což je oproti jiným komunikačním platformám poměrně málo. Často ale bohužel jde o exponované osoby – např. diplomaty, obchodníky, akademiky nebo čínské disidenty. Jejich citlivá data získaná prostřednictvím WeChat by tak mohla být v budoucnu zneužita např. k vydírání.

Aplikace WeChat funguje nejen jako komunikační kanál, ale i jako sociální síť se spoustou dalších doplňkových funkcí. Na svědomí ji má společnost Tencent se sídlem v čínském Šen-Čenu. Řídí se tedy čínskou legislativou, která je v mnoha ohledech velmi striktní. Například zákon o státní bezpečnosti, zákon o státní zpravodajské činnosti, zákon o obchodních společnostech či pravidla pro nahlašování zranitelností v síťových zařízeních, ukládají jednotlivým subjektům povinnost různými způsoby spolupracovat s čínskými bezpečnostními složkami. A to i v případě, že to jde proti zájmu jejich zahraničních partnerů či zákazníků. Dle otevřených zdrojů i informací od partnerů NÚKIB je společnost Tencent provázaná se státní správou ČLR a Komunistickou stranou Číny.

V tuto chvíli byla aplikace WeChat zakázána v Indii a v několika státech USA. V Nizozemsku letos vydali doporučení pro státní zaměstnance nepoužívat aplikace ze zemí, které proti státu vedou ofenzivní kybernetické operace. Stejně tak aplikaci v roce 2023 na vládních zařízeních zakázala Kanada.

Hrozba související s aplikací WeChat vám může připomenout i situaci kolem TikToku, kdy v jeho případě NÚKIB vydal dokonce varování před používáním. Oproti tomu v případě WeChatu jde jen o upozornění. „K vydání upozornění nás vedly nejen vlastní analýzy, ale i informace od tuzemských a zahraničních partnerů. Na rozdíl od TikToku je ale počet uživatelů u platformy WeChat výrazně nižší, a proto jsme přistoupili v tomto případě k upozornění, nikoli k vydání varování,“ vysvětluje ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

„Pokud potřebujete WeChat používat, doporučujeme, abyste měli aplikaci nainstalovanou na jiném zařízení než na tom, se kterým běžně pracujete a na kterém máte své účty a data. Pokud to není možné, doporučujeme, abyste WeChat ve svém zařízení měli jen na nezbytně nutnou dobu a povolovali jste aplikaci jen oprávnění, která potřebuje pro své fungování,“ dodává ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze