Poznejte řadu Lumia: synonymum pro Windows Phone

54

Nokia Lumia, dnes již Microsoft Lumia, je pro mnohé synonymum pro chytré telefony s Windows Phone té nejvyšší kvality. Nokia si vždy dávala záležet na technické kvalitě svých produktů a po dlouhou spoustu let se držela na špici potravního řetězce. S příchodem chytrých telefonů začala Nokia ztrácet setrvačnost a začala se topit. Tak došlo ke zrodu řady Lumia.

Nokia se poslední léta potápěla jako Titanic a na první pohled jí nemohlo nic zachránit. Nokia před několika lety zaspala dobu, a když ostatní výrobci přecházeli na operační systémy, jako je Android či Windows Phone, Nokia stále tvrdohlavě vyráběla telefony se Symbianem a klasické hloupé telefony. To bylo po představení iPhonu společností Apple velkou chybou. Časem jí však došlo, že tudy cesta nevede a finskému velikánovi ujel vlak. V poslední chvíli se Nokia chytila posledního vagónu s nápisem Windows Phone a založila vlastní řadu chytrých telefonů – Nokia Lumia.

Poznejte řadu Xperia:

Nokia Lumia

Zlom nastal v roce 2010, kdy se do té doby nepříliš výrazný Samsung vyhoupl na první místo v prodejnosti mobilních zařízení. Nokia měla v té době ještě přibližně 28% podíl na celkovém prodeji mobilních telefonů a od té doby se tento podíl pouze smršťoval. K uzavření spojenectví mezi Microsoftem a Nokií došlo v roce 2011, kdy Stephen Elop z Nokie a nyní již bývalý generální ředitel Microsoftu Steve Ballmer potvrdili obchodní partnerství, které vyústilo v adoptování systému Windows Phone na telefony Nokia jako primární operační systém. Součástí obchodu bylo také využívání vyhledávacího enginu Bing a integrace Nokia Map do operačního systému Windows Phone.

TIP: Zamávejte Nokii, mění se na Microsoft Lumia

Stephen Elop a Steve Ballmer
Stephen Elop a Steve Ballmer

Již v roce 2011 představila Nokia první telefony z této řady, nazvané jednoduše Nokia Lumia 800 a Lumia 710. Po telefonech jako byla Nokia N8, N9 a nepovedeném pokusu s Nokií N900 začala společnost založená ve Finsku spolupracovat s Microsoftem a využívala jeho operační systém. Prakticky dodnes je Nokia Lumia synonymem pro kvalitní telefony s Windows Phone a žádný jiný velký hráč na poli Windows Phone není. Společnosti, jako je HTC, Samsung a Huawei se od systému distancují a svoje sériové řady zakládají na operačním systému Android.

Nokia N8, N9 a N900

V roce 2012 došlo k představení Lumie 610, telefonu nižší třídy, jenž ukazoval výhodu Windows Phone, kterou byla jeho nenáročnost. I na slabém hardwaru dokázal systém běžet plynule a spíše než v Androidu hledal v tomto ohledu konkurenci u iOS. To platí dodnes a v segmentu levných telefonů lze volbu telefonu s Windows Phone pouze pochválit, protože optimalizace a spolehlivost smartphonů s operačním systémem od Microsoftu je bezkonkurenční. Microsoft má pokrytý i tento segment a novou Lumii seženete již od přibližně 2 000 korun.

TIP: Dobová recenze Nokia Lumia 610

Nokia Lumia 610

Možná se ptáte, proč skáču mezi Microsoft Lumia a Nokia Lumia. Letos totiž došlo k uzavření obchodu a kompletaci dohody o odkoupení mobilní divize Nokie právě Microsoftem. Ten již na trh přináší první kousek s názvem Microsoft Lumia 535 a nadále tak dodržuje zavedené číslování, na které jsme již byli zvyklí. Za zmínku stojí také to, že Microsoft Mobile uvedl na trh v září tohoto roku Lumii 830, 735 a 730 ještě pod názvem Nokia Lumia i přes to, že měl již plné právo na to používat na telefonech vlastní název.

Microsoft Nokia

Co se samotných telefonů týče, ty si drží svojí nadstandardní kvalitu zpracování a patří k tomu nejpreciznějšímu, co lze na trhu sehnat. Ještě donedávna také platilo výhradní používání unibody konstrukce, která nemá předěly mezi hranami a zadní stranou zařízení, takže všechny komponenty byly zasazeny do zadního plastového výlisku. Všechny modely jsou také hezky barevné a bývají k dostání v například křiklavě oranžové, zelené, ale také usedle bílé a černé variantě.

TIP: Dobová recenze Lumie 1020

Nokia Lumia 1020
Unibody konstrukce Lumie 1020

Od roku 2011 do roku 2013 prodeje Lumií rostly slušným tempem a každým rokem přibývalo více a více uživatelů. V posledním roce ale došlo k lehké stagnaci a uživatelů přibylo málo. Ve čtvrtém kvartálu roku 2011 se prodal pouhý jeden milion Lumií od Nokie, což bylo velmi malé číslo, na které tento gigant nebyl zvyklý. V druhém kvartálu roku 2012 však již došlo ke zlepšení a telefonů se prodal 4násobek, tedy 4 miliony kusů. Od té doby prodeje lehce rostly až do roku 2013, ve kterém se ve třetím kvartálu prodalo 8,8 milionu kusů. Poslední údaj ze třetího kvartálu roku 2014 ukazuje 9,3 milionů prodaných Lumií. Jenom upozorním, že se jedná o globální prodeje, ve kterých má Severní Amerika pouze slabé slovo (ve třetím kvartále roku 2013 se v USA prodalo 1,4 milionu kusů a ve zbytku světa 7,4 milionů).

Prodeje Lumií
Prodeje Lumií (v milionech)

Prodeje a oblíbenost Lumií je však stále velmi nízká a na globálním trhu s chytrými telefony si pro sebe Lumie přikusují velmi malé procento. Pro představu – například v Číně tvoří telefony s Windows Phone pouze 0,4% podíl všech zařízení a v současnosti je globální podíl Windows Phone přibližně 2,9 procent. To jsou ale všechny Windows Phone telefony dohromady a samotný podíl Lumií bude ještě o něco nižší (přibližně 90 % všech Windows Phone telefonů jsou Lumie). Na českém trhu je na tom ale Nokia/Windows Phone o něco málo lépe. Podle červnových statistik mají iOS a Windows Phone 6% podíl na českém trhu, což jim dohromady dává přibližně 12 % celého trhu. Do budoucna se předpokládá zvýšení podílu Windows Phone o další kus, a to hlavně díky tomu, že iPhony se u nás příliš dobře neprodávají.

IDC: Smartphone OS Market Share 2013, 2012, and 2011 Chart

V rychlosti ještě zmíním několik velmi podařených modelů, se kterými se setkáte i v dnešní době a majitelé na ně nedají dopustit. V první řadě je to Lumie 1020, která v sobě skrývá výtečnou optiku s rozlišením 41 Mpx , optickou stabilizací a xenonovým bleskem. Lumia 1520 je pak jediný opravdu velký tabletofon z řady Lumia, a to díky svému 6palcovému displeji a nekompromisní výbavě, která zahrnovala například bezdrátové nabíjení, 20Mpx fotoaparát a také vysoký výkon díky Snapdragonu 800. Oblíbenou volbou byla také Nokia Lumia 720, která díky svým kompaktním rozměrům uspokojila široké množství zájemců o nový telefon. Sice neoslnila výbavou či výkonem, ale nic zásadního jí nechybělo a dočkala se i aktualizace na Windows Phone 8.1.

Nokia Lumia 1020, 1520 a 720

Na závěr lze snad říci jen to, že Lumie od Microsoftu/Nokie jsou svým vlastním ekosystémem a stejně jako iOS se nachází pouze na zařízeních od Applu, tak ani Windows Phone nenajdeme prakticky nikde jinde (Lumie pokrývají více než 90 % trhu s Windows Phone), než na zařízeních právě od Microsoftu. Žádná z Lumií není telefon, který byste si koupili jenom proto, že se vám na první pohled líbí. Majitelé zařízení z této řady jsou většinou velmi dobře seznámeni s tím, jaké plusy a mínusy systém přináší a mají velmi dobrý důvod, proč si Lumii pořídili. Již tradičně nelze zakončit ničím jiným, než přáním dalších úspěšných let na mobilním trhu a doufám, že Microsoft bude nadále pracovat na zlepšování svého systému a podaří se mu získat nové fanoušky svých zařízení.

Diskuze ke článku
Pawouczech
N900 byla naopak super!
Jan Pivoňka
Jan Pivoňka
Nové modely pod taktovkou Microsoftu se mi vůbec nelíbí. Radši sáhnu po starších modelech, ale abych nekritizoval tak letos se mi líbí L730, u L830 přestřelili cenu se zastaralím chipsetem. U nové L535, příliš velký display a zase chipset, tam je to ale alespoň vidět v ceně. Nokia byla vždy skvělá, uvidíme jak si povede Microsoft, zatím to nevypadá až tak skvěle.
Cojecoje
Pawouczech: a co teprve nokia N9. Naprosto famozni system MeeGo. Mel jsem ji dva roky a naprosta spokojenost a hlavne to pohodlne ovladani, proste balzam na nerve
Jura
"S příchodem chytrých telefonů začala Nokia ztrácet setrvačnost a začala se topit." - Co je to za nesmysl? Vždyť s příchodem Nokie 7650, Nokia "přiblížila" chytré telefony běžným smrtelníkům a stala se světovou jedničkou. Tak jak se mohla topit?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze